Pratite nas

Reagiranja

Otvoreno pismo HHO-a Hrvatskom saboru o HRT-u – smijenite Radmana

Objavljeno

na

Dosta je Josipovićeve ‘crvene Hrvatske’!

[ad id=”93788″]

Odnos prema medijskim slobodama, posebno prema javnim medijima, glavni je pokazatelj poštivanja ljudskih prava i demokratskih sloboda. U mnogim europskim državama, primjerice u Mađarskoj i Poljskoj, vladajuće garniture naprasno su preuzele kontrolu nad televizijom i njenim programskim sadržajem.

Isto se dogodilo u Hrvatskoj već 2012. kad je vladajuća lijeva većina Zakonom o HRT-u iz 2012. uklonila civilno društvo iz upravljanja HRT-om i ovim zakonom, u Hrvatskoj popularno nazvanim „Lex Lukašenko”, podržavila HRT. Tadašnja je parlamentarna većina promijenila postojeći zakon, pa je parlament direktno birao ravnatelja nacionalne televizije i radija. Nažalost, lijeva koalicijska vlada učinila je to uz podršku tzv. udruga civilnog društva, uključujući i Hrvatsko novinarsko društvo. U tome joj je pomogla agresivna i netolerantna skupina „lijevih” novinara s HRT-a koji su hodočastili u Ured predsjednika Republike, ali i Vlade (potpredsjednici Milanki Opačić) i ministrici kulture (Andrei Zlatar Violić).

Time je realiziran projekt bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića o stavljanju HRT-a u funkciju njegova političkog koncepta, ali također i lijeve koalicije o stvaranju „crvene Hrvatske”, na što smo pravovremeno upozorili Izjavom broj 9/2013 (izjava u privitku).

Moramo, nažalost, konstatirati da europske institucije u slučaju Hrvatske nisu reagirale na ovu anomaliju u postkomunističkoj Hrvatskoj onako kako danas reagiraju u slučaju Poljske. Što se Hrvatske tiče sve vladajuće garniture, od osnutka hrvatske države i pada komunizma, nastojale su na razne načine utjecati na vođenje javne televizije, pogotovo na sadržaj programa. Pritom se nisu libile svoja presizanja uvijati u celofan demokratičnosti, pa smo svojedobno bili svjedoci u biti fiktivnog utjecaja civilnog društva na upravljanje javnom televizijom i njenim programskim sadržajem.

Upravo stoga Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) se od svoga osnutka posebno zalagao za medijske slobode. Pratili smo i pratimo stanje na javnoj televiziji, načelno se zalažući da HRT-om upravljaju predstavnici civilnog društva preko Programskog vijeća HRT-a. U kojoj mjeri je HHO posvećivao pažnju medijskim slobodama vidljivo je iz činjenice da je upravo naš Odbor inicirao i organizirao poznate demonstracije 21. studenoga 1996. na kojima se na Trgu bana Jelačića okupilo 150 000 prosvjednika. Time je spriječen pokušaj najrigidnijeg dijela Tuđmanovog režima koji je imao za cilj zagrebački Radio 101 prepustiti medijskom mogulu Ninoslavu Paviću, bivšem vlasniku Europa press holdinga. HHO je od 2011. do danas objavio čak pet izjava posvećenih stanju na HRT-u ili zakonima o HRT-u. Uoči donošenja Zakona o HRT-u, g. 2013., HHO je organizirao Okrugli stol o novom zakonu, suprotstavljajući se njegovom usvajanju. U Novinarskom domu, bili smo osamljeni budući su ovu raspravu bojkotirale ostale nevladine udruge za ljudska prava, uključujući i Novinarsko društvo. Naime HHO se, za razliku od većine NGO-a za ljudska prava suprotstavljao zakonskom rješenju koje su podržavali ti NGO-i.

Rezultat promjena zakona bio je izbor Gorana Radmana za novog ravnatelja HRT-a. On je krajem 80-ih, pred sam krah komunističkog totalitarizma u Europi, bio posljednji direktor tadašnje Televizije Zagreb. Padom komunizma Radman je morao otići s direktorskog položaja, jer je u prethodnom režimu bio na čelu medija koji je, u skladu s tadašnjim nedemokratskim standardima, gušio slobodu govora. Već sama činjenica da se na mjesto direktora HRT-a u jednom višestranačkom demokratskom društvu bira osoba koja je osamdesetih godina obnašala visoke funkcije u komunističkom partijskom sustavu, pa je kao takav bio postavljen za čelnog čovjeka tadašnje zagrebačke televizije, znači derogiranje povijesne istine o totalitarnoj prirodi tadašnjeg komunističkog režima.
Odmah po preuzimanju vlasti na HRT-u od strane Radmana započela je čistka politički nepodobnih pojedinaca slična onoj iz 2000. godine, kada je vlast preuzela lijevo-liberalna koalicija, a slično je devedesetih postupala i HDZ-ova vrhuška.

Na ključna mjesta na HRT-u postavljeni su „nezadovoljni hodočasnici” u predsjedničke dvore i Vladu. Radman je svoju aroganciju i bahatost iskazao i prvotnim odbijanjem predočenja imovinske kartice. Nakon što ga je Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo zbog odbijanja ispunjavanja imovinske kartice on ju je ipak predočio, ali, pokazalo se, nekompletnu. Zatajio je, naime, da je vlasnik hotela Vila Park na Bohinjskom jezeru u Sloveniji. Riječ je o elitnom odmaralištu koje je nekada bilo u vlasništvu Saveza komunista Hrvatske, a bilo je namijenjeno tadašnjim komunističkim rukovodiocima. Radman je 2003. otkupio hotel za 650.000 EUR izravnom pogodbom, bez natječaja, u čemu su sudjelovali i neki istaknuti političari koji i danas zaposjedaju ključne položaje u institucijama vlasti, predstavljajući u njima Socijaldemokratsku partiju Hrvatske, pravnog, političkog i moralnog sljednika Saveza komunista Hrvatske. Nakon što su mediji razotkrili skandal Radman je sazvao tiskovnu konferenciju za novinare koji prate rad HRT-a. Tom prilikom je prisutne novinare nazvao „promicateljima zla”, koji svojim pisanjem ugrožavaju njegov život i život njegove obitelji, na što su novinari demonstrativno napustili tiskovnu konferenciju.

Radman nije stao samo na tome, već je pred jednom novinarkom koja je ostala u dvorani bahato izjavio kako ima još imovine koju nije prijavio povjerenstvu za sukob interesa.
Tadašnji Nadzorni odbor HRT-a (NO HRT) je zbog svega što se događa s Radmanom i oko njega glasovanjem, uz tri člana za i jednog suzdržanog, pozvao Sabor da razriješi Gorana Radmana dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, iz sljedećih razloga:

1. neispunjavanje imovinske kartice sukladno zakonima RH;
2. miješanje u programsko-uređivačke sadržaje na HRT-u;
3. nastup na tiskovnoj konferenciji na kojoj je novinare nazvao promicateljima zla;
4. seksistički ispad prema kolegici na HRT;
5. opravdana sumnja u nepravilnosti oko imenovanja pojedinih šefova poslovnih jedinica;
6. uklanjanje sa zatvorene sjednice Nadzornog odbora glavne tajnice i zapisničarke (kako se ne bi mogao voditi zapisnik).

Budući je tadašnji Nadzorni odbor HRT-a bio sastavljen uglavnom od njegovih ljudi, on se sam djelomično raspustio kako ne bi došlo do Radmanove smjene.

Radman je još jednom ulovljen u sukobu interesa, pa je najavio da će podnijeti ostavku ako mu se to dokaže na sastanku saborskog povjerenstva za sukob interesa. Nakon što ga je saborsko povjerenstvo proglasilo krivim, kao nevjerodostojan čovjek platio je kaznu, ali ostavku nije podnio. Upravni sud RH nepravomoćnom je odlukom potvrdio odluku saborskog odbora.

Radman se posebno iskazao otkazima zaposlenicima na HRT-u na temelju kriterija koje je samovoljno postavio, kršeći svojom arogancijom i samoživošću njihova temeljna ljudska prava. Hrvatski sudovi poništavaju ove njegove otkaze jednog za drugim.

Konačno, ali ne i najmanje važno, najnoviji NO HRT-a u svojoj izjavi od 30. prosinca 2015. (u privitku) upozorio je na najnovije bahato Radmanovo ponašanje iz kojeg je vidljivo da on ne poštuje ničije odluke osim vlastitih. Bojimo se da se iza paragrafa o sistematizaciji radnih mjesta krije njegov pokušaj da do konca siječnja uhljebi 60 svojih povjerljivih partijskih kadrova koje je doveo na HRT temeljem ugovora o radu i koje sada pokušava zaposliti za stalno.

Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškog odbora (IO HHO) stoga poziva Hrvatski sabor da:

1. Razriješi dužnosti sadašnjeg ravnatelja HRT-a Gorana Radmana zbog brojnih kršenja zakona i ugroze medijskih sloboda;
2. Izabere novog ravnatelja HRT-a;
3. Imenuje povjerenstvo za izradu novog zakona o HRT-u koje bi ponudilo nacrt novog zakona usklađen s visokim civilizacijskim standardima koji garantiraju slobodu i nezavisnost javnih medija. Novim zakonom trebalo bi u potpunosti ukloniti politiku od utjecaja na izbore čelnih ljudi HRT-a. Vijeće HRT-a kao predstavnik civilnog društva trebalo bi u potpunosti preuzeti sva imenovanja na HRT-u i garantirati neovisnost HRT-a od dnevne politike.
IO HHO-a izražava nadu da će novi saziv Hrvatskoga sabora pokazati da se zalaže za istinske i hitne promjene i reforme, te da će imati sluha za demokratske procese i vratiti Hrvatskoj nadu da se promjenama i reformama može graditi bolje i demokratičnije društvo – navodi se u priopćenju HHO-a koje potpisuje Ivan Zvonimir Čičak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

UZDBV dala punu podršku vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi

Objavljeno

na

Objavio

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara daju punu podršku vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi u nastojanjima zaustavljanja govora mržnje iskrivljivanja istine o Domovinskom ratu te poticanja institucija za otkrivanje i procesuiranje ratnih zločinaca:

Na Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, dan kada nas je kao samostalnu i neovisnu državu priznala međunarodna zajednica, umjesto ponosa, umjesto zahvale i odavanja počasti prvom Predsjedniku, umjesto zahvale hrvatskim braniteljima koji su najzaslužniji što se taj dan dogodio prije 27 godina, a bio priželjkivan i sanjan stoljećima, umjesto slavlja i zahvale svakoj Hrvatici i Hrvatu, mi zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara zgroženi smo napadima na vukovarskog gradonačelnika gospodina Ivana Penavu.

Svjedočimo posljednjih godina razarajućoj moći riječi, pogubnije su od mača. Lako se izriču no razornost im je jača od ispaljene granate.

Saborskom zastupniku Glavašu čudno je kako se lokalni političar jednog malog grada usudi ulaziti u visoku sferu politike te je čak i priprijetio gradonačelniku Penavi, propuštajući osuditi djelovanje Srđana Milakovića koji godinama oslobađajuću i legitimnu vojno-redarstvenu akciju Oluju naziva etničkim čišćenjem te takvim izjavama širi mržnju i prijeti svim Hrvatima u Vukovaru, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Izjavom kako je posao lokalnog političara na vlasti da brine o gradu Vukovaru, a ne da vodi nacionalnu politiku zgrozio nas je ministar uprave Lovro Kušćević. Ministar reče kako svi znamo tko je bio agresor u Vukovaru, svi znamo tko su bili branitelji u Vukovaru što očito nije istina, jer Milaković optužuje Hrvate za početak rata u Hrvatskoj negirajući otvoreno velikosrpsku agresiju. Ministar Kušćević propustio je djelovati sukladno svojim dužnostima i ovlastima što je nedopustivo, jer izjave Srđana Milakovića otvoreni su udar na državu.

Uz Pupovca predsjednika stranke koju je osnovao ratni zločinac, Vukovar je ovih dana izložen novim nedopustivim napadima dogradonačelnika iz reda srpske manjine Milakovića koji javno i otvoreno nasrće na veličanstvenu pobjedu nad velikosrpskom agresijom. Provodi tako Srđan Milaković Memorandum 2 SANU odnosno velikosrpski program i ideologiju koja je poražena u Domovinskom ratu. Nije to jedino što si dozvoljava čovjek koji je u Vukovaru izabran tek s nešto više od 700 glasova, i koji uporno odbija priznati srbijanske ratne zločine i agresiju na Vukovar i Hrvatsku. Morbidno je kako pokušava iskriviti činjenice te optužiti Hrvate kako su započeli rat. Pitamo se što je s nadležnim institucijama, zašto se tako dugo oteže sa sankcijama ne samo za govor mržnje nego i direktno podrivanje ustavnopravnog poretka.

Mudrošću prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je kazao kako je bolji razum od oružja Hrvatska je na miran način reintegrirala svoj teritorij okupiran od strane srbočetničkog agresora i JNA, kojom je zapovijedao vojni i politički vrh Srbije. Iskazujući milost, izlazeći u susret onima koji nisu željeli Hrvatsku nego se zdušno borili protiv nje očekivali smo kako za proces reintegracije u hrvatsko društvo ipak neće trebati toliko godina. No što učiniti s onima koji sada vrijeme pokušavaju vratiti natrag? I kada to rade svjesno i namjerno ne mareći za dobrobit svoje zajednice? Na Dan kad se obilježava mirna reintegracija Podunavlja, Srđan Milaković ponovno nasrće na srpsku etničku zajednicu u Hrvatskoj. Nasrnuo je na one koji dišu za Vukovar, koji udišu Vukovar, koji su branili, ali dan danas kroz obranu Vukovara brane svoju Domovinu. Suživot znači uključivost, međusobno poštovanje i djelovanje u duhu zajedništva. Ne postiže se to getoizacijom, ne postiže se to namjernim isključivanjem iz hrvatskog sustava, ne postiže se to stvaranjem parasustava niti krivotvorenjem povijesti. Različitost jest bogatstvo, ali isključivost nije. Hrvatska je nacionalna država koju čine svi njezini državljani bez obzira na njihovu vjeroispovijest i etničku pripadnost.

Stoga imamo puno moralno pravo zahtijevati od Srđana Milakovića da javno prizna srpsku agresiju na Vukovar i Hrvatsku te da javno prizna oslobađajuću i legitimnu vojno-redarstvenu akciju Oluju. Ukoliko to ne učini zahtijevamo da odstupiti s dužnosti dogradonačelnika Vukovara, a od odgovornih i nadležnih institucija očekujemo postupanja sukladno zakonu protiv svih koji podrivaju temelje Hrvatske Države. Ministrima, zastupnicima i novinarima koji zadnjih dana napadaju gradonačelnika Vukovara poručujemo neka usmjere svoju pozornost na stvarnog kreatora nemira, nacionalne netrpeljivosti i razdora.

Javno izražavamo punu podršku gradonačelniku Ivanu Penavi koji štiti mir i red u gradu boreći se protiv mržnje, kaosa i razdora koje širi dogradonačelnik iz reda srpske manjine Srđan Milaković.

 

Zorica Gregurić,

predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Vukovarske udruge: ‘Srđan Milaković mora odstupiti ili biti smijenjen s mjesta zamjenika gradonačelnika Vukovara’

Objavljeno

na

Branimir Glavaš je prekjučer istaknuo kako mu je čudno da se lokalni političar jednog malog grada usudi ulaziti u visoku sferu politike.

Srđan Milaković je 2016., 2017. i 2018. u nekoliko navrata oslobađajuću i legitimnu vojno-redarstvenu akciju Oluju nazivao etničkim čišćenjem.

U Vukovaru se ovim i ovakvim izjavama sije mržnja i prijeti svim Hrvatima u Vukovaru, bez obzira na njihovu narodnost. Ovaj zamjenik gradonačelnika iz reda srpske narodne skupine treba odstupiti s mjesta zamjenika gradonačelnika jer svjesno širi neistine i svjesno svim Vukovarcima prijeti na narodnoj, pa čak i nacionalnoj osnovi.

Ministar uprave Lovro Kušćević je prekjučer naglasio kako je posao lokalnog političara na vlasti da brine o gradu Vukovaru, a ne da vodi nacionalnu politiku. Rekao je kako svi znamo tko je bio agresor u Vukovaru, svi znamo tko su bili branitelji  Vukovara.

Tko smo “svi” ministre Kuščević?!?

Ako svi znamo, kako to onda ne zna zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković !?!?

Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika iz reda srpske narodne skupine, 2017. i 2018. opetovano je javno negirao agresiju na Vukovar. Na svaki upit je li to bila agresija on je negirao te brutalnu srpsku agresiju na Vukovar nazivao pobunom.

Ovim putem molimo sve koji zadnjih dana napadate gradonačelnika Vukovara odmaknite se od njega i usmjerite svoje reakcije na stvarnog tvorca nemira, nacionalne netrpeljivosti i razora, kao što su Pupovac, Milaković, i ostala ekipa iz redova srpske manjine koja ne poštuje hrvatsku himnu, zastavu ni grb. Okrenite se prema onima koji ne žele reći gdje su naši nestali, i tko su preostali ratni zločinci koji šetaju po lijepoj našoj.

Gradonačelnik Ivan Penava i njegov zamjenik Marijan Pavliček štite mir i red u gradu boreći se protiv mržnje, kaosa i razora koje širi zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković, i slični njemu koji po savjete idu u Srbiju i tamo izjavljuju kako za njih Domovinski obrambeni rat ne postoji niti će to ikada postojati a kamoli biti u programu obrazovanja po Srpskom programu.

Srđan Milaković mora odstupiti ili biti smijenjen s mjesta zamjenika gradonačelnika Vukovara ili:

1. javno priznati srpsku agresiju na Vukovar i Hrvatsku

2. javno priznati oslobađajuću i legitimnu vojno-redarstvenu akciju Oluju

U protivnom on mora odmah otići s pozicije u gradu Vukovaru s koje širi nacionalnu netrpeljivost, širi neistine i obmane, te sije mržnju.

I za kraj, Hrvatska je nacionalna država. Jedno od njezinih obilježja je nacija koju čine svi njezini državljani bez obzira na njihovu vjeroispovijest i narodnost.

Svi državljani Hrvatske su Hrvati po nacionalnosti, bez obzira na njihovu narodnu i vjersku pripadnost. Stoga, Srđane Milakoviću, prestani sijati mržnju i obmanjivati Vukovarce i sve ostale hrvatske državljane.

Bacite svoje verbalno smrtonosno oružje i postanite hrvatski mirotvorac, ili se maknite iz javnog života Hrvatske koji trujete svojom mržnjom.”

GO KUPDRGV
Predsjednik Franjo Šoljić

 

Penava: U Vukovaru su spodobe i zločinci klali Hrvate, ali Milaković se jadan osjeća nesigurno

 

 

 

Tomo Medved: Milakovićeve izjave apsolutno su neprihvatljive i protivne Ustavu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari