Pratite nas

Reagiranja

OTVORENO PISMO HRVATSKIM BRANITELJIMA I ZASTUPNICIMA U HRVATSKOM SABORU

Objavljeno

na

OTVORENO PISMO HRVATSKIM BRANITELJIMA I ZASTUPNICIMA U HRVATSKOM SABORU DAMIRU KRSTIČEVIĆU, ŽELJKU GLASNOVIĆU, BRANIMIRU GLAVAŠU, ANTI KOTROMANOVIĆU I MIRI BULJU

Pomozimo živima, omogućimo hrvatskim braniteljima doživljenje prosječne životne dobi u Republici Hrvatskoj.

[ad id=”93788″]

Poštovana gospodo hrvatski branitelji i novoizabrani zastupnici Hrvatskog sabora,

obraćamo vam se u ime hrvatskih branitelja koji su vam u velikom broju dali svoj glas na parlamentarnim izborima, jer ste poznati hrvatski branitelji a to ste i isticali u predizbornoj kampanji.

Ako niste bili do sada upoznati s gorućim problemom hrvatskih branitelja, ukratko ćemo vas upoznati, a to je da hrvatski branitelji prerano umiru za razliku od opće populacije i to s prosječno navršenih 50,9 godina ( dok opća populacija u RH prosječno umire s navršenih 73 godine života ). Hrvatski branitelji umiru najviše od raznih oblika karcinoma, te srčanih i moždanih udara. Sve ovo je pokazala studija Ministarstva hrvatskih branitelja, koja je na opetovano traženje Koordinacije napokon u lipnju, 2012. g. analizirala smrtnost braniteljske populacije. Studija je pokazala da je od 1998 -2010 godine umrlo 24.249 hrvatskih branitelja ( podaci su uzeti na osnovu onih hrvatskih branitelja čije su obitelji zatražile od Ministarstva plaćanje pogreba i vojnih počasti, dok je nepoznat broj hrvatskih branitelja koji su umrli a njihove obitelji nisu tražile plaćanje pogreba i vojne počasti ).

Od 2010 do 31. 10. 2015. g. prema istim podacima Ministarstva umrlo je još 14.856 hrvatskih branitelja, što zajedno čini brojku od 39.105 hrvatskih branitelja umrlih od 1998. g.

Nakon alarmantnih podataka o smrtnosti braniteljske populacije Ministarstvo hrvatskih branitelja nije učinilo ništa kako bi preveniralo preranu smrtnost, osim pustih obećanja.

Zato su se na poticaj hrvatskih branitelja pokrenuli pojedini liječnici koji su željeli pomoći braniteljskoj populaciji da prerano ne umire, te pokrenuli javnozdravstveni projekt pod nazivom Na prvoj crti zdravlja koji će se baviti znanstvenim i edukativnim aktivnostima vezanim uz zdravlje hrvatskih branitelja.

U sklopu ovog projekta u Zagrebu se 4. i 5. prosinca 2015. u prostorijama Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja ( Kvaternikov trg 9 ) organizira simpozij pod geslom

Pomozimo živima –   Brinimo zajedno o zdravlju onih koji su stvarali našu domovinu, kao iskrenim činom domoljublja i čovječnosti, gdje će liječnička struka uz predstavnike braniteljskih i civilnih udruga govoriti o epidemiološkim pokazateljima vezanim uz zdravlja hrvatskih branitelja, fizičkom i psihosocijalnom zdravlju ove populacije, važnosti optimalne komunikacije sa i o hrvatskim braniteljima, edukativnim programima, a s posebnim naglaskom na dosadašnja iskustva dobre prakse te vizije razvoja novih programa na ovom području.

Smatramo da vi kao novoizabrani zastupnici morate biti na tom simpoziju, što više od vas tražimo da nazočite simpoziju, te se bolje upoznate s navedenom problematikom i načinima kako pomoći hrvatskim braniteljima da dožive prosječnu starost opće populacije, ponajviše vezano uz zakonsku regulativu koju vi možete inicirati u Hrvatskom saboru.

Poštovana gospodo, zatomite svoja politička uvjerenja i interese stranaka koje predstavljate, sjetite se svog zajedništva u hrvatskom domovinskom ratu, kad ste svi djelovali kao jedan, s istom svrhom i ciljem, sad je cilj drugi a to je Pomozimo živima, omogućimo hrvatskim braniteljima doživljenje prosječne životne dobi u Republici Hrvatskoj.

PREDSJEDAVAJUĆI RADNOG PREDSJEDNIŠTVA KOORDINACIJE

Tomislav Čolak

Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Odjel za branitelje HNS-a: Ispaljeni hici Bakira Izetbegovića prema NATO-u i Europskoj uniji!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović vidno je uzrujan. Razlog u tome leži u zacrtanom europskom putu BiH ali i očekivanju pravomoćne presude MKSJ u predmetu „Prlić i ostali“, zakazanoj za 29. studenog ove godine.

Bakir Izetbegović, nedvojbeno, pokušava voditi politiku temeljenu na doktrini Islamske deklaracije i zaključcima Organizacije islamske suradnje (OIS), koja je već 1992. godine na summitu u Meki, zaključila kako BiH treba postati neovisna država pod muslimanskim, vodstvom.

Upravo zbog toga, Bakir Izetbegović ne priznaje konstitutivnost hrvatskog naroda ni u jednoj sferi života. U realiziranju tih ciljeva, aktualni čelnik SDA grubo krši povijesne činjenice i na politikantskim tezama pokušava krivotvoriti povijest i tako repozicionirati geopolitičku poziciju BiH.

Uoči obilježavanja obljetnice utemeljenja HZ Herceg Bosne, bošnjački član Predsjedništva BiH boravio je u Mostaru i one koji su početkom rata obranili najveći dio BiH iznova izjednačio s agresorom.

Pri tome, Izetbegović zaboravlja činjenicu da bi bez Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Hrvatskog vijeća obrane, kao i pomoći Republike Hrvatske, BiH šaptom pala već 1992. godine.

Pokušavajući istrajati na prikazivanju Bošnjaka kao jedinih žrtava rata, Izetbegović grubo ignorira povijesne činjenice, a one govore da je sa područja pod nadzorom HVO-a, protjerano ili su napustili prostor kao posljedica rata, 112.000 nehrvata.

Sa područja pod nadzorom Armije BiH, protjerano je, ili su napustili prostor kao posljedica rata, 529.000 nebošnjaka. Sa područja pod nadzorom VRS, protjerano ili su napustili prostor kao posljedica rata, 586.000 nesrba.  Grubo manipiulirajući činjenicama, Bakir Izetbegović pokušava uvjeriti Bošnjake kako su oni jedine žrtve rata i kao takvi baštine nekakvo posebno pravo na budućnost BiH.

U tom kontekstu, njegovi najnoviji istupi su u funkciji mobiliziranja Bošnjaka pred presudu Haškog suda zakazanu za 29. studenog. Nedvojbeno je kako Bakir Izetbegović bolje od nas zna kakvim je sve konstrukcijama bošnjačka strana u prošlosti “zatrpavala” haško tužiteljstvo, pokušavajući rat u BiH okarakterizirati međunarodnim, a Republiku Hrvatsku i HZ Herceg Bosnu prikazati kao agresore.

Međutim, sad kad je kompletna ta igra razotkrivena i pad teze o tzv. Udruženom zločinačkom pothvatu na čelu s Franjom Tuđmanom i Gojkom Šuškom čini se vrlo izvjesnim, Bakir Izetbegović se odlučio na pobunu vlastitog naroda.

Takvim postupcima, Izetbegović zapravo pokušava preusmjetriti Bošnjake protiv europskog i atlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu. Upravo iz tog razloga, Bakir Izetbegović svaki pokušaj rasprave o unutarnjem uređenju BiH tumači kao agresiju i podjelu države.

Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma. Naravno, to je unutarnji problem bošnjačkog naroda s kojim se sami moraju suočiti. Čim prije, tim bolje.

Međutim, to će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Dedaković neće koračati u koloni sjećanja, ali neprestano je u mislima sa svojim suborcima

Objavljeno

na

Junak hrvatskog Domovinskog rata Mile Dedaković – Jastreb na žalost ni ovog 18-tog studenoga neće biti u Vukovaru zajedno sa svojim suborcima. Bolestan je – kaže.

Kad smo ga pitali, što mu znači ovaj dan, odgovorio je:

  • Sama pomisao na sve ono što smo prošli tijekom agresije i okupacije Vukovara ostavilo je izniman trag u mojem životu. Samo kad se sjetim koliko je ljudi ubijeno, ranjeno, protjerano… Kako godine idu, sve mi je teže, a suze same idu na oči. Teško sam bolestan, sva je sreća da imam prekrasnu suprugu, ali i djecu. Vukovar je bol koja ne prolazi.

A zovu li vas iz Vukovara, pitaju za zdravlje?

  • Zovu me iz Grada Vukovara. Zanimaju se za mene. Veliko im hvala, to mi mnogo znači. Javljaju mi se i moji suborci. Teško mi je kad čujem da netko od njih teško živi ili da je bolestan, a nema adekvatnu pomoć. A ja im na žalost to ne mogu učiniti.

Mile Dedaković – Jastreb sigurno je zaslužio čin generala Hrvatske vojske. Bojimo se da ga neće dočekati, bez obzira što taj čin danas nose i oni koji su ga zaslužili, ali koji na žalost i nisu, koji im služi samo za „parade“.

  • Ne znam što bih vam na to odgovorio – veli Dedaković. Ali ako je tko zaslužio najviša odličja onda su to branitelji ovoga grada. Time ne mislim podcjenjivati ni druge, da me se krivo ne shvati. Rat je bio krvav i ostavio je na sve nas tragične posljedice. Žao mi je što su se toliki branitelji ubili, što svakim danom, kako čujem, najmanje desetak branitelja umire. Sve mi je teže slušati i gledati one koji govore da je „rat daleko iza nas“ i tome slično. Slike onoga što smo prošli svakim su danom sve jasnije i sve teže mi padaju. Neki dolaze u ovaj grad jednom na godinu, a trebali bi puno češće. Vukovar je već odavno trebao biti „velegrad“, ali sva ta obnova, koliko god se hrvatska država trudila ipak ide presporo, osobito za ljude koji tamo žive. Osim toga, 18-tog studenoga treba se sjetiti imena svih poginulih, nestalih, pa i umrlih Vukovaraca. Nije dovoljno tek samo isticati brojke.

Međutim, ono što poglavito zabrinjava i žalosti heroja Vukovara je činjenica da je vrlo malo ratnih zločinaca odgovaralo  za strašne zločine koji su tamo počinjeni, dok s druge pak strane svjedoci smo da se još uvijek gone hrvatski branitelji, da ih se ne ostavlja na miru.

  • Vukovar je rana koja nikada ne prolazi i neće proći – rekao je Dedaković, koji zajedeno sa svojom obitelji teško proživljava ove dane ponosa i slave.

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari