Pratite nas

Reagiranja

OTVORENO PISMO KREŠIMIRU BELJAKU, RATNOM HEROJU

Objavljeno

na

Dragi Krešimire,
neustrašivi ratni heroju,
kao prvo, oprosti mi na izravnom izričaju, ali vidim da je to pomodan način komunikacije s gradonačelnicima u problemima pa ga, eto, ovom prilikom i koristim.

Na početku, dopusti mi malu lekciju iz bontona: nije u redu, dragi Krešo, kada Ti netko dođe u goste, baš pod tvoj prozor, da Ti utekneš na Prisavlje.

Pogotovu ako taj netko ne dođe praznih ruku, a mi smo Ti donijeli uokvirenu fotografiju jedne od najmlađih žrtava UDBA-e, ne bi li Ti malo proradila savjest.

Međutim, dragi Krešo, Ti si u svojem zbjegu na Prisavlju prošle nedjelje (opet) pokazao da savjesti nemaš.

Krenimo redom…

Pitaš nas gdje smo bili kada se pljačkala Hrvatska, što je vrlo dubiozno pitanje kada ga postavlja pravomoćno procesuirani kriminalac…

Što se mene tiče, mogu Ti reći da, dok si Ti obijao automobile (navodno jako nespretno), ja sam bio dužnosnik Svjetske veteranske federacije, dopredsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata, bliski suradnik predsjednika saborskog Odbora za ratne veterane, generala Janka Bobetka, itd., itd., itd.

Ali, kada već potežeš pitanje pljačke, zaboravljaš na svoje “normotehničke” greškice kada skromnu kućicu od nekoliko stotina kvadrata nisi upisao u katastar- “jer ti se srušila financijska konstrukcija”…

Dođe čovjeku da mu te bude žao, u najmanju ruku kao i Kuščevića, Kujundžića i slične.

Također, kada se već u nedjelju nismo vidjeli, dopusti mi da Te barem na ovaj način obavijestim kako smo za vrijeme priprema prosvjeda zaprimili brojne poruke Tvojih sugrađana o nepodopštinama sa zapošljavanjem u Gradu Samoboru, liste rođačkih i stranačkih uhljeba, kao i prigovore na korištenje stranačkih prostorija u “privatne” svrhe te još mnogo toga😉.

Budi bez brige, dragi Krešo, mi se ne mislimo s tim ubuduće baviti, ali nekako mislim da ima tko hoće…

Kažeš Ti na državnoj dalekovidnici da iza našeg skupa stoji HDZ, a na skupu pola govornika kritizira tu istu vlast koja nas je po Tebi organizirala… Malo nelogično, zar ne?

Gle čuda, također nije bilo niti jednog (kako ih Ti zoveš) “bogatog” generala, a koji inače redovno ‘’vise’’ po režiranim braniteljskim prosvjedima.

Došli su samo oni naši ratni zapovjednici i generali koji su krvarili zajedno s nama i koji znaju da su uvijek dobrodošli.

Međutim, dragi Krešo, ovo Ti sigurno neće biti drago čuti: na skup su došli i naši ratni prijatelji koji su visoko pozicionirani kod Tvojega koalicijskog partnera, a kojemu Ti predstavljaš svakim danom sve veći uteg…

To samo dokazuje obnovu atmosfere nacionalnog jedinstva koja se na skupu mogla gotovo “rezati nožem” i bilo kakvo umanjivanje broja sudionika od strane Tebe, ili Tvojih medijskih jataka, neće zaustaviti pravu istinu.

A prava istina je da nas se u nedjelju skupilo puno, puno više od 300 koliko su izbrojali Tvoji istomišljenici i da je skup prošao više negoli mirno i dostojanstveno, premda ste do dan prije na društvenim mrežama braniteljima plašili malu djecu po Samoboru.

Što se pak tiče Tvojega javnog naručivanja kod mene na pregled, za time, dragi Krešo, nema potrebe.

Ti PTSP s ratne bojišnice sigurno nemaš, a za Tvoje moralne dijagnoze, vjeruj mi spasa nema.

Da više ne duljim:

Kako se nismo u nedjelju vidjeli pod Tvojim prozorom ovim putem te pozivam da Ti izabereš vrijeme, mjesto i medij da se nas dvojica ogledamo “oči u oči” pa neka šira hrvatska javnost prosudi čiji su argumenti jači, a ja ću Te sigurno pozvati na Okrugli stol koji uskoro organiziramo na temu govora mržnje.

Nadam se Tvojem brzom odgovoru,

dr. Herman Vukušić

jedan od ‘’Samoborskih 300

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Zajednica utemeljitelja HDZ-a ‘dr. Franjo Tuđman’: Pokažimo odgovornost i zajedništvo

Objavljeno

na

Objavio

Zajednica utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ iz osjećaja odgovornosti prema svima koji podnose težak teret krize u kojoj se, baš kao i sve druge zemlje našla i naša domovina, poziva na nužno potrebnu odgovornost. To podrazumijeva zajedništvo oko napora koje kao društvo ulažemo kako bi zaštitili zdravlje i živote ljudi, te ublažili posljedice ove krize na naše gospodarstvo.

Zbog toga je neprihvatljivo ovu krizu, koju nitko u Hrvatskoj nije izazvao niti na bilo koji način uzrokovao, stavljati u neprihvatljiv politički kontekst, optužujući Vladu, a time i HDZ, da na njoj žele politički profitirati. Takvo neodgovorno lamentiranje mogu si dopustiti samo oni koji su nesvjesni dubine ove krize i zahtjevnosti vremena koje je pred nama, omalovažavajući sve istinske napore da iz ove situacije izađemo sa što manje žrtava.

Zbog toga Zajednica utemeljitelja, svjesna da će razvojem krize rasti broj neodgovornih i zlonamjernih pojedinaca, ali i onih koji u strahu od neizvjesnosti gube živce i traže sve i odmah, poziva sve dobronamjerne ljude da zadrže prisebnost, ne podliježu iracionalnim pozivima na ignoriranje zdravstvenih rizika i širenju panike. Vodimo računa da upravljanje krizom ovakvih razmjera nije jednostavan posao, da nitko ne može predvidjeti duljinu njenog trajanja i da su sredstva s kojima država raspolaže limitirana.

Stoga pozivamo sve, neovisno u kojoj se ulozi nalaze i neovisno pripadaju li javnom ili privatnom sektoru, na razboritost i ponašanje koje će nam omogućiti da sačuvamo supstancu koja će nam, kada zdravstvena kriza završi, omogućiti nastavak gospodarskih aktivnosti.

Od onih koji su nas, kada je naša Vlada gospodarske i financijske teme tretirala kao prvorazredna pitanja, napadali ideološkim floskulama i predbacivali nam izmišljeno „ideološko zastranjivanje“, ne očekujemo da u ovoj krizi budu konstruktivni ni prema Vladi ni prema HDZ-u. Ali moramo ih pozvati da makar u ovim teškim okolnostima neutemeljenim kritikama prestanu nanositi štetu čitavom društvu.

Apeliramo na sve da se suzdrže od pamfletističkog pristupa ozbiljnim temama. Pozivamo sve aktere na političkoj i društvenoj sceni da se klone nerazumnog pretjerivanja i pokušaju biti odgovorni prema sebi, svojim obiteljima i čitavom društvu.

Pobrinimo se da na kraju svega, kad utihnu zasljepljujuće strasti i isključivost sudionika, naše ponašanje u vrijeme ove krize dobije zadovoljavajuću ocjenu.

Mario Kapulica

Predsjednik Zajednice Utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi reagirao na prozivanje hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Reagiranje Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi na prozivanje hrvatskih branitelja od strane Tomislava Klauškog

„Teret solidarno podnose svi. A hoće li ga podnijeti i branitelji?“, piše Tomislav Klauški u svojoj kolumni. A što je prava istina? U obvezi zaštite istine i digniteta hrvatskih branitelja dužni smo reagirati:

Gospodine Klauški, ne baš toliko davnih devedesetih pa da ste sve mogli zaboraviti upravo smo mi, hrvatski branitelji, stali u obranu građana i zajedno stvorili Republiku Hrvatsku, za javnost bili smo heroji, upravo onakvi kakvima danas zaslužno titulirate medicinsko osoblje i, za svaku pohvalu, stožer za obranu od korone.

Samo zlonamjerna osoba može nas dovoditi u kontekst onih kojima do Hrvatske i njenih građana nije stalo, samo onaj koji ne želi vidjeti ne uočava da branitelji dijele sudbinu svog naroda. Solidarnost smo pokazali u mnogim teškim trenutcima od skupljanja pomoći do volonterskog rada kada je trebalo pomoći poplavljenima u Gunji, čišćenje snijega gdje god je zatrebalo bilo da se radilo o Splitu, Zagrebu ili Žumberku… gasili požare, čistili podmorje, raščišćavamo nakon potresa…, poduprli smo djelatnike Imunološkog zavoda, radnike RIZ-a i Kamenskog, pružili smo potporu Sindikatu medicinskih djelatnika, podržali prosvjetne djelatnike…Tada su nas mediji prozivali da se u sve petljamo.

Danas, u vrijeme krize izazvane COVID-19 i potresom na području grada Zagreba, hrvatski branitelji su se, sukladno svojim mogućnostima i zdravstvenom stanju, stavili na raspolaganje lokalnim stožerima CZ i opet su tu na ispomoći svom narodu i Domovini. Pitajte npr. u KBC-u Firule tko je napravio konstrukcije za dezinfekcijsku prostoriju.

Gospodine Klauški, znate vi dobro, no ne želite vidjeti pa vas podsjećamo da je nesretno stradali radnik pri saniranju posljedica potresa u Zagrebu – hrvatski branitelj.

Dobro je vama poznato i da je oko 190 000 hrvatskih branitelja još radno aktivno, njih će kriza zahvatiti kao i sve ostale radnike, umirovljeni će dijeliti sudbinu svih umirovljenika, a nezaposleni neće biti u različitoj poziciji od ostalih nezaposlenih. Naravno, o njima vi niste ni razmišljali. Vas žuljaju oni koje smatrate povlaštenima.

Valjda su povlašteni zato što više nisu živi, što su poginuli da bi vi danas mogli slobodno pisati. Da – 14 330 obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja prima obiteljsku mirovinu, njima žrtva nije strana, žive je svaki dan od trenutka kad su ostali bez svojih voljenih. Vas žuljaju i ratni vojni invalidi, ni njima žrtva nije nepoznata, vrlo je „opipljiva“, nedostaju udovi ali još bole, ožiljci su zarasli, ali ne i rane. Rane im ljudi poput vas prekapaju svakodnevno. Da, 55 738 hrvatskih branitelja prima invalidsku mirovina jer je dijelilo sudbinu svog napadnutog naroda.

Sasvim slučajno se niste sjetili još 17 kategorija određenih prema posebnim propisima (pripadnici bivše JNA, sudionici NOR-a, bivši službenici u saveznim tijelima bivše SFRJ, zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda, članovi Izvršnog vijeća Sabora, članovi HAZU-a…).

Svjesno i namjerno potičete dodatni nemir u ovo vrijeme velike krize i nesigurnosti, unosite dodatne podjele u društvu i neistinito informirate javnost. Ako ćemo barem vas spasiti od frustracije rado ćemo biti dežurni negativci i vječni krivci za sve.

Gospodine Klauški, podsjećamo vas, iako ne sumnjamo da vaš britki novinarski um i to zna, da od rata za nas branitelje traje „pandemija umiranja“. Naime, od završetka Domovinskog rata umrlo je više od 65 tisuća hrvatskih branitelja, a 74 440 hrvatskih branitelja nezaposleno je i nema nikakva primanja te živi na rubu egzistencije.

Stvarno smo povlašteni! Imali smo privilegiju dati život, dijelove svojeg tijela, već dugi niz godina imamo privilegiju umirati ranije od prosjeka opće populacije RH. Teret, čini se, solidno podnosimo kad to vi niste ni uočili!

Čovjek, gospodine Klauški, da bi mogao biti slobodan i nezavisan, da bi mogao biti Čovjek – mora biti smion. Smionost se rađa u bitci između racionalnog i iracionalnog; ubijen, razdrt, raskomadan, ali nepokoleban. To je hrvatski branitelj, tako smo se zaputili povijesnom stazom do Oluje i do danas. Ništa na ovom svijetu ne može nas pokolebati u ustrajanju na toj stazi, pa ni opasna zbrka koju vi kreirate. Pitamo se, s kim solidarno?

Hrvatski branitelji su bili na najčasnijem mjestu na kojem su mogli biti kada je to Hrvatskoj trebalo, obranili što se obraniti moglo, oslobodili što je okupirano i samom svojom nazočnošću prihvatili rizik smrti, invaliditeta, zarobljavanja, mučenja…, a što se tiče doprinosa hrvatskih branitelja u svim dosadašnjim kriznim situacijama bili smo i ostali prvi i DOMOVINI VJERNI.

S poštovanjem,

ZUV HGP
predsjednik
Krešimir Maretić

Jan Ivanjek: Tko će se sad usuditi reći da Hrvatskoj vojsci treba rezati proračun, ili da ne trebaju avioni, oprema, veće plaće

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari