Pratite nas

Lifestyle

Otvoreno pismo Milovanu Ukakanu (Mili Kekinu): E, moj punk brate…

Objavljeno

na

Postalo je IN pisati otvorena pisma, svak’ svakom piše; netko blati, netko p(r)oziva, netko stvarno u dobroj namjeri. Evo i mene, u dobroj namjeri, dakako. Za početak mali uvod. Odrasli smo, Mile Kekin i ja u istom kvartu, legendarnim Gajnicama, prekrasnom zagrebačkom naselju prepunom zelenila. Bilo je lijepo živjeti tamo a kad, doduše rijetko, ponekad svratim vidim nije se puno promijenilo, osim što po žicama sad udaraju neki novi klinci. Ali nije k’o prije kad je iz atomskog skloništa baš svake zgrade treštao rock, punk i oko toga. Nije toga bilo u cijeloj bivšoj državi, tako raspjevanog i rasviranog naselja, to će reći svatko tko je imalo poznavao ondašnje prilike. Pogodite tko je od svih tih bendova jedini preživio i štoviše uspio?! Hladno pivo.

I moj bend je za početak svirao punk. Rekli smo, kad znamo samo tri akorda, ajmo onda bit’ punkeri. Redale se svirke u ST-u i još ponegdje sve do otvorenog festivala ‘Sestara Baković’ na Cvjetnom nakon čega sam rekao dost’ mi je toga, idem tražit’ smisao života. I naravno vrlo brzo ga našao. Upoznao Isusa i od tada smo nerazdvojni. Doduše On je bolji član dvojca, uvijek je vjeran prijatelj a ja bi mogao biti i vjerniji, što mogu, ipak je On Bog a ja samo čovjek. Ali natukli smo mi naših skoro 30 godina prijateljstva, još uvijek mi je super s Njim pa često zapjevam: Neću se vratit’ nikada… Ne mislim na Gajnice, već na stari način života koji je ako Boga u njemu nema zapravo anarhija, radiš to hoćeš, ono što misliš da te čini slobodnim a često je to upravo put u neslobodu.

Kad sam ja prestajao s ovom vrstom glazbe, Mile Kekin je počinjao. U međuvremenu momci odrastoše, poharaše Top ljestvice, žive od glazbe… to bi u našim uvjetima značio zapravo ogroman uspjeh. Glazbeno, na žalost, nisu pretjerano evoluirali, tekstualno vjerojatno da. Ima tu još pobune, ima punka. Ima toga i u Kekinovim samostalnim javnim istupima, zapažen je ovih dana dok se grči u tijesnoj košulji koju mu skrojiše i na silu navukoše zatucani konzervativci ovim referendumom. Nije to država u kakvoj želi da mu odrastaju djeca, kaže.

Nije bilo bolje niti u bivšoj, pa zašto onda nije ustao i rekao, ne želim vaše pionire, ne želim vaše omladince, ne želim zvijezdu petokraku na čelu, želim slobodu od vašega terora. Nije li punk pobuna? Pobuna protiv lažnih autoriteta, pobuna protiv licemjerja, pobuna protiv sistema koji vodi u dekadenciju? Tako sam ja shvaćao punk i na tome se zaustavio. Kasnije sam skužio da je Isus (bio) te vrste punker, kao što reče David Pierce u svojoj autobiografiji Rock svećenik: ‘Pobuna nije u tome da se baca kamenje na policijske aute i onda pobjegne, prava pobuna je ustati protiv mržnje, prava pobuna je ljubiti’, a Isus je činio upravo tako. Što je u ovom referendumu protiv ljubavi? Baš ništa. Ali ima punka, ima pobune protiv kriptototalitarizma vladajućih koji su na jedvite jade pomalo tek sad (silom prilika) počeli shvaćati što je to demokracija.

Ima tu još koječega. Izašlo je ovih dana raznih prljavština iz ljudi i nevjerojatnih bjesova. Podijeli nam se Hrvatska a ja se pitam, na čijoj strani ima više nepatvorenog punka?

E, moj Mile, punk brate, teško mi te bilo vidjeti da stojiš na suprotnoj strani, zapomažući za kak’ti nekakva prava. A ja mislio da u tebi ima ona iskra prave pobune protiv lažni i obmana?! Možda još nije kasno, možda promijeniš mišljenje? Biti stamen je dobro ali lažni ponos vodi u propast, stoga pročitaj ovaj tekst, pročitaj Gay manifest iz 1987. i biti će ti malo jasnije u kojemu smjeru sve to ide. Gay ekipa kaže, to je satira, ali zašto se onda  ostvaruje? Ma kakvi, to je program njihove vrhuške! Pogledaj što se probilo do nas, pogledaj kakve udžbenike već izdaje Ministarstvo obrazovanja od tvog i mog novca. Ne želiš sigurno takvu homokraciju kakvu ovdje najavljuju.

Ti promisli a ja obećavam da ću se sjetiti tebe i dečki iz benda u svojim molitvama. Rado bih te pozvao na pivce ali taj mi napitak nekako ne sjeda pa zovem na neš’ drugo. Čaj, recimo. ‘ se vidimo, kaj ne?

Dražen Bušić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Lifestyle

Više od polovice Hrvata konzumira jaka alkoholna pića

Objavljeno

na

Objavio

Više od polovice Hrvata konzumira jaka alkoholna pića, od toga trećina i nekoliko puta mjesečno, pri čemu su najpopularniji likeri, rakija, viski i džin, izvijestio je u petak magazin Ja trgovac koji je zajedno s agencijom Hendal proveo istraživanje.

Cilj istraživanja provedenog u rujnu na reprezentativnom uzorku bio je utvrditi trendove konzumacije jakih alkoholnih pića među odraslom hrvatskom populacijom. Rezultati su pokazali kako više od 55 posto građana konzumira jaka alkoholna pića, što je vrlo značajan udio, navodi magazin.

Unutar konzumenata, gotovo jedna trećina njih navodi da konzumira žestoka alkoholna pića nekoliko puta mjesečno, a tri sljedeća vremenska parametra su gotovo izjednačena. Tako 20-ak posto ispitanika kaže da žestice konzumiraju nekoliko puta godišnje, isto toliko ih kaže kaže da to čini jednom tjedno, kao što je isti broj onih koji to rade nekoliko puta tjedno.

Najučestalijih korisnika, onih koji jaka alkoholna pića konzumiraju svakodnevno, ima ukupno 3,6 posto u ukupnom broju korisnika ove kategorije.

Likeri su uvjerljivi lideri kada je riječ o vrsti pića koju hrvatski korisnici kategorije najčešće konzumiraju s natpolovičnih 53 posto udjela. Čvrsto drugo mjesto drži rakija s 20-ak posto udjela, a viski s 10 i džin s 8,5 posto relativno su blizu po popularnosti.

Vodka se sa svojih 3,7 posto udjela još uvijek drži na listi najpopularnijih jakih alkoholnih pića na hrvatskom tržištu koju, s vrlo malim udjelima – ispod jedan posto – zaključuju tekila i rum.

Jaka alkoholna pića nešto više od dvije trećine ispitanika pije samostalno, dok je preostalih 31 posto ispitanih izjavilo da vole raditi sve popularnije mikseve odnosno mješavine sa sokovima ili drugim alkoholnim pićima.

Što se tiče lokacije na kojoj najčešće konzumiraju jaka alkoholna pića, najveći udio ispitanika, njih 47,8 posto, kao mjesto konzumacije navodi svoj dom ili dom prijatelja ili člana obitelji.

Nešto manje ispitanika (37,7 posto) češće konzumira takva pića izvan kuće, na mjestima poput kafića ili restorana, a najmanji udio (14,5 posto) navodi da podjednako često konzumiraju pića u domu i izvan njega. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Dani hrvatskog turizma u Slavoniji i Baranji, Tvrđa – Centar hedonističkog užitka

Objavljeno

na

Objavio

DANI HRVATSKOG TURIZMA

Dani hrvatskog turizma prvi put organizirat će se u unutrašnjosti zemlje, na području Slavonije, Baranje i Srijema. Priprema je u punom jeku i već ovog tjedna hrvatski turistički djelatnici dolaze na istok Hrvatske kako bi ju bolje upoznali i doživjeli kroz višednevno sudjelovanje u atraktivnim programima diljem pet najistočnijih hrvatskih županija.

Centralni trodnevni događaj od 3. do 5. listopada „HeadOnEast, priprema se u baroknoj osječkoj Tvrđi. Iako su povod organizaciji gosti: turistički djelatnici i turisti, događaj primarno očekuje lokalno stanovništvo čiji karakter dobrog domaćina čini jednu od velikih prednosti regije kao turističke destinacije i neizostavan je element prezentacije doživljaja destinacije. Događaj organiziraju Osječko-baranjska županija i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije uz pokroviteljstvo Grada Osijeka, sponzorstvo Zagrebačke banke d.d. i kroz suradnju ostalih slavonskih županija i njihovih turističkih zajednica.

– Riječ je o manifestaciji koju ćemo ovog tjedna predstaviti, a idućih godina nastaviti razvijati jer pokazuje da Osječko-baranjska županija, ali i istok Hrvatske imaju velike potencijale za razvoj kontinentalnog turizma. Prvi se put Dani Hrvatskog turizma održavaju na kontinentu i ovo je izvrsna prilika da turističkim djelatnicima pokažemo ono što naše lokalno stanovništvo već zna, a to je da su Slavonci i Baranjci izvrsni domaćini. Siguran sam da će svi koji dođu na dane Hrvatskog turizma i upoznaju se s programom HeadOnEast-a dobiti potpuno jednu novu sliku istoka Hrvatske- rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Program je bogat i raznolik. Tvrđa će kroz Lounge zonu postati najljepši dnevni boravak grada Osijeka. Food Bazzar, kušaona i prodaja namirnica i prerađevina najboljih regionalnih proizvođača mesnih proizvoda, sireva, meda, likera, rakije, vina, pekmeza, umaka i ulja. Raznolikost gastronomske ponude bit će predstavljena kroz Street food ponudu hrane ove regije. I ljubitelji piva i ljubitelji vina bit će zadovoljni: Beer Fest okupit će najbolje craft pivare Slavonije, Baranje i Srijema te Prvo hrvatsko pivo na jednom mjestu.

– U petak i subotu u dvorištu Kazamata se održava već tradicionalna Večer vina i umjetnosti koja za ovu prigodu postaje dvodnevna manifestacija uspješno prezentirajući vina iz regije uz nezaboravan doživljaj. Navedeno će biti dopunjeno posebnim doživljajima, tako će uz  Kaleidoskop, Festival svjetla u suton svakog dana zabljesnuti barokne zgrade osječke Tvrđe. Deseci mađarskih umjetnika udahnut će Tvrđi potpuno novu vizuru koja će oživjeti i preko izvedbi uličnih glazbenika, performansa i predstava na otvorenom uz Kulturni centar Osijek – rekla je pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije Tatjana Roth.

Za ljubitelje tradicionalne Slavonije i Baranje, tematska dvorišta „Dernek“ i „Pekmez“ – prikazat će ovu regiju kroz zaboravljene recepte i zvuk tambure. Posebna strastvenost prema enogastro doživljaju i umjetnosti prezentirat će se u Red Districtu: vrhunska hrana, vrhunsko vino i vrhunska umjetnost zajedno. Tvrđa će pružiti i mogućnost ugodnog druženja u dobro poznatom i omiljenom osječkom lounge-u, In da Sofa. Tradicionalni susret tragača uspomena na Sajmu antikviteta neće izostati ni ovog vikenda. Od posebnih izdvojenih programa, svakako treba izdvojiti Gastro dvoboj na kojem će se održavati natjecanje starih recepata protiv novih. Da će to biti ozbiljan dvoboj potvrđuje  i ozbiljnost žirija u kojem sudjeluju stručnjaci Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, ujedno najveće nacionalne agencije čije je sjedište smješteno na području Osijeka. Poseban doživljaj je turistička predstava Tri točke – interaktivna šetnja od Sakuntala parka do Tvrđe. Neće nedostajati ni sadržaja za najmlađe, od vrtuljka do kazališta sjena. Doživljaj regije ne bi bio potpun bez podsjećanja na uspješne poslovne subjekte koji će dočekati goste u Business Corneru, neki od njih su Žito, Belje, Saponija, Kandit, Ravlić, Prvo hrvatsko pivo, ali i Zračna luka i Osječki taxi. Predstavit će se i uspješni turistički sportski događaji, Panonnian, Svjetski kup gimnastike i veliki projekti NK Osijek tima.

Doživljaj će biti upotpunjen glazbenim izričajem Electric Corna, Akvarela, Miroslav Evačić Tria, No Jazz Banda, Quartet Valerije Nikolovske, Aklea Neona, Trio Reba, Fluentesa… i fantastičnim zvukovima izvrsnih DJ-eva.

– Hedonističko druženje ljubitelja vina, gastronomije i svega onoga što Slavoniju i Baranju čini posebnom začinili smo jednodnevnim izletima u Baranju i Đakovo. Posjet Baranji pod nazivom Baranja Secret Tour nudi izlet u nepoznato jer posjetitelji neće znati gdje ih sve vodimo. Mogu obećati da ćete doživjeti sve ono što Baranja nudi, od prostranih ravnica, dunavskih šuma i ritova, do baranjskih surduka, gatora i nepreglednih vinograda te fantastičnih vidikovaca. Drugi je izlet „Kraljevskim stopama u Đakovo“ gdje ćete posjetiti najljepšu katedralu od Venecije do Istanbula, degustirati misna vina u vinskom podrumu Đakovačko-osječke nadbiskupije te provozati fijakerom na Državnoj ergeli Đakovo i na jednak način doživjeti lipicance kao i britanska kraljevska obitelj.  Izlet završava obilaskom showroom-a Ancona grupe te ručkom – rekao je Mislav Matišić iz Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Općina Bilje također organizira izlet, a dodatne programe pripremile su i Turističke zajednice Bilja, Baranje i Đakova.

Tijekom održavanja HeadOnEasta i DHT-a Tvrđa će biti područje izvanredne prometne regulacije. Informacije o događaju detaljno možete pratiti na  Facebook stranici „Visit Slavonija Baranja“ i Instagram profilu „visit.slavonija.baranja“.

 Svi putevi vode u Slavoniju i Baranju! HeadOnEast i postani hedonist, barem na nekoliko dana. 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari