Pratite nas

Reagiranja

OTVORENO PISMO MINISTRU: poštovanom prof. dr. Predragu Šustaru

Objavljeno

na

OTVORENO PISMO MINISTRU, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, poštovanom prof. dr. Predragu Šustaru

[ad id=”93788″]

OTVORENO PISMO MINISTRU, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, poštovanom prof. dr. Predragu Šustaru – povodom javne rasprave o Cjelovitoj kurikularnoj reformi: o ZASTUPLJENOSTI HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA U LEKTIRNI POPIS i o OČITOVANJU g. Borisa Jokića ZA JAVNOST u emisiji “Nedjeljom u 2” na Cvjetnicu 2015.

Osobito o izjavi da je Kurikulum I VIŠE NEGO DOMOLJUBAN! Pošto mi nikako nije jasno u čemu je Kurikulum, kako reče g. Jokić, I VIŠE NEGO DOMOLJUBAN, a mi HRVATSKI KNJIŽEVNICI, ne znamo komu bismo se obratili, u Ministarstvu svi šute, čak ne možete dobiti ni odgovor je li vaša zamolba uz primjerak knjige stigla na pravu adresu, obraćam se štovanom gospodinu ministru na ovaj način.

Mišljenja sam: Ako g. Jokić može svoje uvjerenje i tvrdnje iznositi javnosti u tv. emisiji – što ja dakako, kao “nepoznata” hrvatska književnica – nemam priliku – da i ja imam pravo obratiti se gopspodinu (NAŠEM) Ministru u nadi da će njegove tajnice pročitati moju molbu i odgovoriti mi na pitanje, NA KOJE ODGOVOR UZALUDNO ČEKAM:

Što je s obećanjem Ministarstva koje je dano pismenim putem 15. svibnja 2014. da će moju slikovnicu “Ja se mraka ne bojim” preporučiti pri izradi novog Kurikuluma za lektiru u 2. razredu osnovne škole?

NAPOMINJEM da je slikovnica na natječaju Hrvatske nacionalne knjižnice HRVATSKA LIJEPA KNJIGA odabrana među 17 od 130 pristiglih naslova za Međunarodni natječaj Stiftung Buchkunst u Njemačkoj.

I DA JE ZA NEKOLIKO GODINA DOŽIVJELA ČETIRI IZDANJA.

Ovom prilikom želim javno priznati da od cijelog govora g.Borisa Jokića u emisiji “Nedjeljom u 2” ništa nisam razumjela, osim da mu školski kolega (tobože) “spušta” kako nije volio čitati školsku lektiru zato što su imali zajedničku simpatiju.

Osobito mi nije jasno PO ČEMU JE TAJ NOVI, NJEGOV, JOKIĆEV, KURIKULUM: po čemu je, KURIKULUM, kako reče g. Boris Jokić – i više nego domoljuban?

Kaže da nije vjernik, ni njegova djeca, to je njegovo pravo, koliko je domoljuban, nije se izjasnio.

I ne mora.

Ali TVRDI DA JE NJEGOV KURIKULUM VIŠE NEGO DOMOLJUBAN – nije valjda po stranim piscima u lektiri i “velikim piscima” Hrvatske (imena više nije potrebito ni sponjati).

A HRVATSKE KNJIŽEVNIKE UČENICI ĆE TRČEĆIM KORAKOM (valjda za vrijeme školskog odmora za čas – po svojoj želji – drage volje pročitati)… I kako dalje reče g. Jokić to će naša djeca u Hrvatskoj učiti/čitati sljedećih 30,40 godina (ako sam dobro razumjela).

Kako se bezuspješno javljam Ministarstvu tražeći odgovor, a g. Jokić reče da će javna rasprava brzo završiti – ispričavam se što se na ovaj način obraćam gospodinu ministru, štovanom prof. dr. Predragu Šustaru.

RADI ČEGA TO ČINIM?

Mi ćemo jednoga dana otići kao što su otišli i svi prije nas. Nitko nije vječan na Zemlji. Ja ću otići prva, jer sam stara, otići će i g. Jokić i sve njegove tvrdnje o DOMOLJBNOSTI KURIKULA (nemojmo se kriti iza DOMOLJUBLJA, A UČENICIMA HRVATSKE NAMETATI STRANE KNJIŽEVNIKE, a IZBACITI HRVATSKE VELIKANE – valjda zbog tog istog, takve vrste domoljublja).

Da, mi ćemo otići, a HRVATSKA ĆE OSTATI. I HRVATSKA ŠKOLA. Predavala sam Hrvatski jezik 43 godine. Mislim da ponešto znam i o metodici, didaktici, psihologiji, potrebama djece za dobar odgoj i obrazovanje.

[ad id=”93788″]

Ne znam koliko je godina u školi radio g. Jokić kad u emisiji “Nedjeljom u 2” drži onakve lekcije kao da HRVATSKA ŠKOLA POČINJE OD NJEGA. Ne počinje! A moja je želja da ovo Ministarstvo na čijem je čelu poštovani znanstvenik, prof. dr. Predrag Šustar – ostane zapamćeno po DOBROBITI ZA HRVATSKU ŠKOLU I HRVATSKE UČENIKE!

Ljubica Kolarić -Dumić Član Matice hrvatske od 1970.,
Član Udruge dragovoljaca Domovinskog rata od 1991.
Član Društva hrvatskih književnika
Rođena u Kukujevcima u Srijemu 7. kolovoza 1942. godine.
Hrvatskonebo.com
 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Miro Bulj: Aleksandre Vučiću prepoznao si se u pjesmi bojna Čavoglave

Objavljeno

na

Objavio

Ne čudi me da ratnom huškaču, četniku Aleksandru Vučiću iznimno smeta što Vatreni pjevaju pjesmu ,, Bojna Čavoglave”.

Čovjek se prepoznao u djelu pjesme: ,,Čujte srpski dobrovoljci, bando, četnici…..”

Mali posjetnik za Aleksandra Vučića:

#VučićuKadćesUHrvatskuGlinu , objavio je Miro Bulj na svom facebook profilu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Ovo su prve pobune u Europi protiv fašizma!

Objavljeno

na

Objavio

U hrvatskom društvu poistovjećuje se antifašizam i komunizam, a ta dva pojma su sasvim suprotna! Komunizam je nasilna ideologija, koja revolucionarnim nasiljem, odnosno eliminacijom neistomišljenika želi postići društvenu jednakost, ukidanjem privatnog vlasništva i uspostaviti besklasno društvo potpune jednakosti!

Citat Moše Pijade sa prvog zasedanja AVNOJ-a u studenom 1942. u Bihaću:

„Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo da palimo.
Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku.
Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom. Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine.
Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere. Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira.“

Dokument se nalazi u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu u fajlu Štaba vrhovne komande (JVUO) – Cetnicka arhiva, pod oznakom K-12, 30/12

Međutim to je u suprotnosti sa ljudskim osobinama i zato je komunizam kao sistem neodrživ i nemoguć.  Da bi postigli  svoje ciljeve komunisti se služe represijom i terorom. Oduzimanje privatnog vlasništva pretvara se u državni teror, a da bi opstali na vlasti služe se stalnom represijom prema neistomišljenicima ,koje pretvaraju  u ” klasne neprijatelje” i u tome nalaze opravdanje za “klasni rat” i ” klasnu mržnju” odnosno mržnju prema svakom vidu privatnog  vlasništva koje označava  buržoaziju  i kapitalizam . Jer je po Karlu Marxu i Friedrichu Engelsu kao idejnim tvorcima komunizma, kapitalizam glavni neprijatelj komunizmu i diktaturi proletarijata.

Maksim Gorki, ruski književnik i komunist,  napisao je 1932. godine “Klasnu mržnju treba uzgajati kao organsku odbojnost prema neprijatelju, kao prema biću niže vrste. Moje je intimno uvjerenje da je neprijatelj jednostavno inferioran, tj. degeneriran ne samo fizički, nego i moralno”   Što na te riječi uopće reći? Gdje su tu ljudska prava? To je čisti primjer velike ljudske. moralne i društvene diskriminacije.

Komunisti su se brutalno obračunavali sa svakom pojavom drugačijeg mišljenja od službene politike Komunističke Partije, od fizičkog odstranjivanja nepoćudnih tj. ubijanjem,  do stalne represije u vidu cenzure, zabrana, slanjem u zatvore i logore ( Goli otok)

Da bi prikrili stvarnu narav svojeg načina vladanja,  komunizam su izjednačili sa antifašizmom i proglasili ga slobodarskim, humanim i pravednim društvenim uređenjem. Sve je to daleko od istine i stvarne prirode komunističkog totalitarizma. indoktriniranog  od strane komunističkih  vlasti. Komunizam je u bivšoj Jugoslaviji bio dio političkog sustava i svjetonazor vladajuće elite- Partije . Komunistička partija bila je vladajuća i sveprisutna u svakoj pori društva i države. Vladala je totalitarno u jednopartijskom sistemu.. Zato i je stavljen znak jednakosti između komunizma i antifašizma,  jer kako bi drugačije komunisti pravdali svoje zločine počinjene nakon rata, koji su bili izričito ideološko-političke prirode, a oni su ih nepravedno svrstavali pod okrilje demokratskog antifašizma. Povijesna je činjenica kako nisu ubijani samo Hitlerovi saveznici u čistkama i logorima, jer je iste masakre provodila i sovjetska i jugoslavenska, ali i druge komunističke partije u svijetu. Komunistička partija je i nakon rata  u ideološkim čistkama ubijala demokratski opredijeljenu građansku inteligenciju posebice istaknute političare, koji su bili antifašisti, ali ne i komunisti!

Komunizam je bio veliko zlo, kao i nacizam i fašizam, ako ne i veće po broju žrtava. Komunisti su  bili saveznici sa fašistima i nacistima.
Povijesna činjenica je savez potpisan između Hitlera i Staljina koji se još naziva „pakt Ribbentrop-Molotov“ 1939. godine o zajedničkoj vojnoj suradnji. Tom suradnjom započeo je 2. svjetski rat, jer je direktna posljedica tog pakta napad na Poljsku kao i Baltičke zemlje, Finsku i Norvešku. Upravo je neoboriva činjenica, koju se kod nas toliko sakriva i prešućuje, da su Rusi, tj. SSSR tim sporazumom okupirali dio Poljske i sve tri Baltičke zemlje. Također su i neosporne činjenice da su Rusi  iz prve zemlje komunizma bili jednako nemilosrdni okupatori kao i Nijemci ( Katinska šuma ). Na taj pakt nije bilo nikakve reakcije od strane KPJ-u, jer su oni temeljem odluka Treće internacionale,  kao Staljinovi poslušnici  prihvatili i provodili njegov agresorski i osvajački sporazum s Hitlerom i time bili ustvari Hitlerovi saveznici.
Nakon kratkotrajnog „Travanjskog rata“ 1941. godine  i poraza Kraljevine Jugoslavije, komunisti čekaju što će iz Moskve narediti. Prvi otpor Hitleru  na području Jugoslavije pružili su četnici.  Oni, a ne komunisti izvode prve diverzije i napade na njemačke “okupatore “.  Kako  je četnički pokret bio izrazito nacionalnog , velikosrpskog karaktera nije prešao u  sveopći narodni ustanak, a  činjenica je,  da je 2.rujna 1941. godine osnovana Nedićeva Srbija, marionetska srpska država pod njemačkim protektoratom i da su se četnici stavili u njenu službu .
Međutim nakon napada Hitlera na SSSR 22. lipnja 1941. godine  Staljin preko Internacionale zapovijeda da se u svim okupiranim područjima koje su zauzele postrojbe sila osovine podigne narodni ustanak,  i  na taj način pomogne toj prvoj zemlji komunizma, koja je komunistima bila uzor i predvodnik.

Prvi partizanski odred pod vodstvom KPJ-u, formiran je  22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica (slučajno na isti dan napada na SSSR?), a  KPJ-u je pozvala narod na ustanak tek u srpnju mjesecu, ( 27.srpanj slavio se u Jugoslaviji kao dan ustanka u Hrvatskoj), čak tri mjeseca kasnije  nakon okupacije kraljevine Jugoslavije. Četnici i komunisti zajedno ratuju dok nije zbog ideološkog neslaganja Draža Mihajlović prešao na Nedićevu stranu.

Sve navedene  povijesne činjenice ukazuju da su  komunisti bili  prvi ratni saveznici nacista. Način vladanja i društveno uređenje komunista i nacista su jednaki, oba sustava su totalitarna i isključiva (ako nisi s nama, neprijatelj si ), jedni su totalitarni po političkom, a drugi po rasnom ustroju. Oba sustava su činila stravične zločine i genocid nad onima koje su proglasili neprijateljima tih državnih uređenja sa tom razlikom da su više ljudi pobili komunisti.

http://www.matica.hr/vijenac/508/je-li-komunizam-jednako-zlo-kao-i-fasizam-22257/

U 2. svjetskom ratu stradalo je 55-60 milijuna ljudi, a komunizam je iza sebe ostavio 100 milijuna ubijenih i nestalih, po Crnoj knjizi komunizma, na osnovu koje je Vijeće EU donijelo Rezoluciju 1481/2006 o osudi zločina totalitarnih režima, koju je potvrdio Hrvatski Sabor  ( NN 76/2006)

Što to onda slavimo na Dan antifašističke borbe?

Na proslavi u Brezovici parale su uši izrečene riječi obmane i indoktrinacije koja traje već više od 70 godina. Koga to više obmanjuju vladajuće elite u Hrvatskoj?

Na riječi Franje Habulina predsjednika Saveza anifašističkih boraca SABA,  neću se ni osvrnuti, jer čovjek koji je roden 1957. godine, dakle 12 godina nakon završetka 2, svjetskog rata 1945.godine, nikako ne može predstavljati borce koji su učestvovali u ratu i njegov je izbor na tu funkciju čista sprdnja sa borcima i 2.svj.ratom!

Dražen Bošnjaković, mimistar pravosuđa, izaslanik premijera Plenkovića rekao je da moderna Hrvatska država počiva na antifašizmu

Svima onima koji ne razumiju i ne žele razumijeti povijest, već žele relativizirati sve ono što se dogodilo želim poručiti  – povijest ne možemo promijeniti, jer ona se dogodila, ali moramo imati pravilan stav, moramo moći vlastitu povijest pravilno i objektivno vrednovati. A RH utemeljena je na antifašizmu. To je pravilan stav i jedini pravi put da se oslobodimo tereta ideoloških sučeljavanja.  Ovo mjesto i ovaj dan nije zato da bismo strančarili i da bismo radili još dublje podjele od onih koje su već sada kod nas. Ovo je jedini put da se predano posvetimo izgradnji stabilne i prosperitetne budućnosti naše zemlje, a to je u interesu naše djece i budućih generacija koje trebaju živjeti ovdje. Sa željom za takvim društvenim ozračjem, punim tolerancije, još jednom svima čestitam Dan antifašističke borbe, poručio je Bošnjaković.

G. Bošnjakoviću nigdje u Ustavu RH ne piše da je moderna HRVATSKA država ” utemeljena na antifašizmu”

Moderna HRVATSKA država utemeljena je u Domovinskom ratu pravednom borbom hrvatskih branitelja prema agresorima JNA sa crvenom zvijezdom i Srbije sa četničkom kokardom.

USTAV RH- temeljne odredbe– u novom Ustavu Republike Hrvatske (1990.) i pobjedi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu (1991. – 1995.) kojima je hrvatski narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države.

Kristina Ikić Baniček rekla se kako su osnivači Prvog sisačkog partizanskog odreda vjerovali da se bore za vrijednu stvar u koju su bili spremni uložiti i vlastiti život, vjerujući u ideju jednakosti i gradnju pravednog svijeta koja će nadživjeti njih i njihove krvnike. Zbog svega toga me je danas sram onih koji govore da se današnjom proslavom bespotrebno vraćamo u prošlost kao što me je sram jer nisam mogla spriječiti da se na samom ulasku u ovu šumu podigne obilježje koje ne služi ničemu drugom nego da pljune na njih i njihovu borbu i život… Na njemu je novcem Katoličke crkve ispisana krivotvorina o izmišljenih i nepostojećih 5000 žrtava brezovičke šume, ne zato što autori tog uratka ne znaju da je to laž već zato da se heroje antifašizma unizi i ponizi pred mjestom na kojem se slavi njihova žrtva.

Kristina Ikić Baniček rođena 1975. godine nema pojma kako se živjelo u Jugoslaviji , jer po svojim godinama to nije mogla iskusiti. Ne zna za tamnu stranu komunizma i njene stranke SDP,  ili ne želi znati i priznati. Toliko je vjerojatno kućnim odgojem indoktrinirana, da ne želi uopće čuti za zločine komunizma. Iskazala je i iskazuje ogromnu količinu mržnje prema Katoličkoj crkvi i  žrtvama komunističkog totalitarnog  režima, a dovolJno je da pročita Rezoluciju 1481/2006 Vijeća EU i ne izbacuje  komunističke parole.

http://vijesti.hrt.hr/449029/dan-antifasisticke-borbe-u-hrvatsko

Gledajući povijesno i iskustveno između nacizma i komunizma nema bitnih funkcionalnih razlika. Mada se na prvi pogled razlikuju u ideologiji i jedna i druga ideologija završile su u genocidu milijuna nevinih.
Jest da je drug Tito  u kasnijoj fazi totalitarnog društva pokušao malo ublažiti  sustav, kako bi se svidio zapadu. Ali to je i dalje ostao totalitarni i nehumani sistem , sa nekim malim slobodama.

Stoga se može slobodno reći da komunizam nije antifašizam,već da je komunizam – fašizam!

ANTIFAŠIZAM

U poslijeratnoj Europi pojam antifašizam postaje višeznačan, često bitno određen konkretnom političkom situacijom. U zapadnoeuropskim demokracijama antifašizam postaje ideološki temelj za dosljedno suprotstavljanje svim oblicima rasizma, ksenofobije i antisemitizma.

U komunističkom bloku, pak, antifašizam postaje nedodirljivi ideologem, pojam koji pozitivno legitimira svaku ratnu i poratnu djelatnost komunističkih režimâ. Na taj se način antifašizam u tim zemljama povezuje i isprepleće s komunističkom ideologijom i praksom i gubi svoju prvotnu demokratsku poruku.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Antifa%C5%A1izam

Stvarni pravi antifašisti su bili istarski rodoljubi i istarsko svećenstvo na čelu sa Msgn .Božom Milanovoćem!
Prvi su pružili otpor fašizmu u Europi i to talijanskom ,seljaci u Proštinskoj buni 1921 godine u selima Vareški ,Šegotići,Pavićini ,Kavran koje se naziva Proštinom. Pobunu je vodio dr.Ante Ciliga Hrvati i Talijani u Istri suprotstavili su se fašističkom nasilju prije parlamentarnih izbora 1921. na Labinštini (Labinska republika) i Proštini (Proštinska buna).
Pobuna je ugušena ,a seljaci odvedeni.u Pulski zatvor.
Gotovo u isto vrijeme pobunili su se i rudari u rudniku ugljena Raša ! Ta se pobuna naziva Labinska republika i trajala je mjesec dana.
Ugušena naravno ,a vođe pozatvarani.

To su  bile dvije prve pobune u Europi protiv fašizma !

Nakon kapitulacije Italije istarski rodoljubi se organiziraju i donose Proglas o priključenju matici zemlji – Hrvatskoj 13.rujna 1943.godine.
Svi su ti istarski rodoljubi likvidirani od strane komunista do kraja rata, osim pisca samog proglasa Ljube Drndića koji je napustio Istru.
Istarsko svećenstvo zaslužno za priključenje Istre tada Jugoslaviji sa svojom je Spomenicom to i učinilo na mirovnoj konferenciji u Parizu 1946/47 godine.
Jednog od potpisnika Spomenice Bl.Miroslava Bulešića su komunisti zaklali na crkvenom.pragu 24.kolovoza 1947 godine.

To su sve bili pravi antifašisti, ali ne i komunisti!

OSTACI KOMUNIZMA U RH

U Hrvatskoj  nažalost nije provedena lustracija , dok zemljama u kojima je provedena  svi mogu pogledati i ime svog progonitelja, a kod nas se može vidjeti samo kodno ime agenata koji su ih pratili.
Nakon sloma komunizma veliki dio ( skoro 90%) udbaša u Hrvatskoj je pod operativnim nadzorom JOSIPA MANOLIĆA prešao u novouspostavljene hrvatske tajne službe.
Brojni bivši agenti UDBE primljeni su i infiltrirali se u sve državne i društvene strukture vlasti, te na taj način financijski potpuno osigurani i zakulisani nadziru,  usmjeravaju sve važne procese u državi.
NARAVNO da su te svoje pozicije prenijeli na svoje potomstvo ,te tako osigurali kontinuitet svoje vladavine.
POSEBAN je dio FINANCIJSKA SNAGA tih udbaških struktura i njihova uloga u pretvorbi i privatizaciji!

O tome je nedavno svjedočio i mladi slovenski znanstvenik RADO PEZDIR koji je pronašao dokumente koji dokazuju da je UDBA stvorila TAJKUNE u RH!
DOKAZUJU da se UDBA jo 80 tih godina prošlog stoljeća pripremala za raspad Jugoslavije i privatizacijsku pljačku iznijevši iz zemlje nikada utvrđeni iznos zlata i bogatstva!
NARAVNO da im smeta svatko tko spomene lustraciju i otvaranje ARHIVA..!!!

MICANJEM SA POLITIČKE SCENE SVAKOG TKO POKAŽE TAKVU NAMJERU OTKLANJAJU POTENCIJALNU OPASNOST PO SVOJE POZICIJE I MATERIJALNA BOGATSTVA KOJA SU VEĆ PRENIJELI I NA SVOJE POTOMSTVO!

Lili Benčik

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori