Pratite nas

Reagiranja

OTVORENO PISMO MINISTRU: poštovanom prof. dr. Predragu Šustaru

Objavljeno

na

OTVORENO PISMO MINISTRU, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, poštovanom prof. dr. Predragu Šustaru

[ad id=”93788″]

OTVORENO PISMO MINISTRU, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, poštovanom prof. dr. Predragu Šustaru – povodom javne rasprave o Cjelovitoj kurikularnoj reformi: o ZASTUPLJENOSTI HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA U LEKTIRNI POPIS i o OČITOVANJU g. Borisa Jokića ZA JAVNOST u emisiji “Nedjeljom u 2” na Cvjetnicu 2015.

Osobito o izjavi da je Kurikulum I VIŠE NEGO DOMOLJUBAN! Pošto mi nikako nije jasno u čemu je Kurikulum, kako reče g. Jokić, I VIŠE NEGO DOMOLJUBAN, a mi HRVATSKI KNJIŽEVNICI, ne znamo komu bismo se obratili, u Ministarstvu svi šute, čak ne možete dobiti ni odgovor je li vaša zamolba uz primjerak knjige stigla na pravu adresu, obraćam se štovanom gospodinu ministru na ovaj način.

Mišljenja sam: Ako g. Jokić može svoje uvjerenje i tvrdnje iznositi javnosti u tv. emisiji – što ja dakako, kao “nepoznata” hrvatska književnica – nemam priliku – da i ja imam pravo obratiti se gopspodinu (NAŠEM) Ministru u nadi da će njegove tajnice pročitati moju molbu i odgovoriti mi na pitanje, NA KOJE ODGOVOR UZALUDNO ČEKAM:

Što je s obećanjem Ministarstva koje je dano pismenim putem 15. svibnja 2014. da će moju slikovnicu “Ja se mraka ne bojim” preporučiti pri izradi novog Kurikuluma za lektiru u 2. razredu osnovne škole?

NAPOMINJEM da je slikovnica na natječaju Hrvatske nacionalne knjižnice HRVATSKA LIJEPA KNJIGA odabrana među 17 od 130 pristiglih naslova za Međunarodni natječaj Stiftung Buchkunst u Njemačkoj.

I DA JE ZA NEKOLIKO GODINA DOŽIVJELA ČETIRI IZDANJA.

Ovom prilikom želim javno priznati da od cijelog govora g.Borisa Jokića u emisiji “Nedjeljom u 2” ništa nisam razumjela, osim da mu školski kolega (tobože) “spušta” kako nije volio čitati školsku lektiru zato što su imali zajedničku simpatiju.

Osobito mi nije jasno PO ČEMU JE TAJ NOVI, NJEGOV, JOKIĆEV, KURIKULUM: po čemu je, KURIKULUM, kako reče g. Boris Jokić – i više nego domoljuban?

Kaže da nije vjernik, ni njegova djeca, to je njegovo pravo, koliko je domoljuban, nije se izjasnio.

I ne mora.

Ali TVRDI DA JE NJEGOV KURIKULUM VIŠE NEGO DOMOLJUBAN – nije valjda po stranim piscima u lektiri i “velikim piscima” Hrvatske (imena više nije potrebito ni sponjati).

A HRVATSKE KNJIŽEVNIKE UČENICI ĆE TRČEĆIM KORAKOM (valjda za vrijeme školskog odmora za čas – po svojoj želji – drage volje pročitati)… I kako dalje reče g. Jokić to će naša djeca u Hrvatskoj učiti/čitati sljedećih 30,40 godina (ako sam dobro razumjela).

Kako se bezuspješno javljam Ministarstvu tražeći odgovor, a g. Jokić reče da će javna rasprava brzo završiti – ispričavam se što se na ovaj način obraćam gospodinu ministru, štovanom prof. dr. Predragu Šustaru.

RADI ČEGA TO ČINIM?

Mi ćemo jednoga dana otići kao što su otišli i svi prije nas. Nitko nije vječan na Zemlji. Ja ću otići prva, jer sam stara, otići će i g. Jokić i sve njegove tvrdnje o DOMOLJBNOSTI KURIKULA (nemojmo se kriti iza DOMOLJUBLJA, A UČENICIMA HRVATSKE NAMETATI STRANE KNJIŽEVNIKE, a IZBACITI HRVATSKE VELIKANE – valjda zbog tog istog, takve vrste domoljublja).

Da, mi ćemo otići, a HRVATSKA ĆE OSTATI. I HRVATSKA ŠKOLA. Predavala sam Hrvatski jezik 43 godine. Mislim da ponešto znam i o metodici, didaktici, psihologiji, potrebama djece za dobar odgoj i obrazovanje.

[ad id=”93788″]

Ne znam koliko je godina u školi radio g. Jokić kad u emisiji “Nedjeljom u 2” drži onakve lekcije kao da HRVATSKA ŠKOLA POČINJE OD NJEGA. Ne počinje! A moja je želja da ovo Ministarstvo na čijem je čelu poštovani znanstvenik, prof. dr. Predrag Šustar – ostane zapamćeno po DOBROBITI ZA HRVATSKU ŠKOLU I HRVATSKE UČENIKE!

Ljubica Kolarić -Dumić Član Matice hrvatske od 1970.,
Član Udruge dragovoljaca Domovinskog rata od 1991.
Član Društva hrvatskih književnika
Rođena u Kukujevcima u Srijemu 7. kolovoza 1942. godine.
Hrvatskonebo.com
 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Neki bi bacali bombe na prosvjednike u Vukovaru

Objavljeno

na

Objavio

Govor mržnje na Twitteru

Da su riječi gradonačelnika Vukovara o bolesnom društvu apsolutno točne,  svjedoči nezapamćen govor mržnje, koji je zavladao na društvenim mrežama poput Twittera.

Kako se radi o eklatatnom kaznenom dijelu, ništa manjem od poruka upućenim pojedinim političarima gdje autori tih poruka , završavaju 30 dana u pritvoru, najmanje što se očekuje od nadležnih institucija je privođenje na informativni razgovor.

Prijetnja bacanja bombe na prosvjednike u Vukovaru, te na taj način „rješavanja hrvatskog pitanja” nije nimalo benigna prijetnja,

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Agresija Dženane Harup-Druško prava je mjera ‘građanske BiH’ onako kako je vide unitaristi

Objavljeno

na

Objavio

TV emisija “Zabranjeni forum” (Nova TV BiH) od 13. listopada o.g., a temom stanja nakon Općih izbora u BiH, iznijela je na vidjelo svu složenost današnjeg trenutka u ovoj zemlji.

Mladi Marijan Knezović cijelo se vrijeme morao boriti za riječ i “otimati” prostor, budući da je bezbroj puta usred riječi prekidan od voditelja, a uz to bio izvrgnut primitivnim uvredama gospođe Dženane Karup-Druško, koja je u početku emisije pozivala Knezovića na red i pristojnost (nakon što joj je “upao” u riječ), da bi potom, kako se tema razvijala a atmosfera u studiju zagrijavala postala krajnje agresivna, bahata i bezobrazna, spuštajući raspravu na razinu uličnog govora, uz prijetnje kako “neće više da ćuti” (iako njezine monologe u pravilu voditelj nije prekidao), pa na kraju i postavljajući pitanje “u kakvoj je to obitelji odgojen” Knezović.

Ovakav nastup “renomirane” novinarke Dženane Karup-Druško (koja se usput pohvalila svojim dugogodišnjim novinarskim angažmanom – otvoreno spočitavajući Knezoviću “nekompetentnost” i aludirajući na njegove godine), samo je dokaz koji i kakav to koncept “građanske BiH” zagovaraju oni koji od početka vrše tihu reviziju Daytonskog sporazuma i krše Ustav BiH, u isto vrijeme bahato dokazujući Hrvatima kako je majorizacija i preglasavanje hrvatskoga naroda sasvim prirodno i normalno stanje, na koje bi Hrvati morali pristati u ime neke imaginarne i nepostojeće “građanske” BiH.

Dženana je bila naročito ogorčena izjavama Zagrepčana ( emitirane su u TV prilogu), budući da je velika većina intervjuiranih oštro osudila činjenicu kako se na posljednjim Općim izborima manipulacijom hrvatskome narodu nametnula osoba koja će ih “predstavljati” u kolektivnom Predsjedništvu BiH, pa je i to proglasila “primitivizmom” (naglašavajući ponovno svoje “bogato novinarsko iskustvo” – jer ona sebi “ne bi dopustila snimanje takvog priloga”!?).

Gospođa “novinarka s dugogodišnjim iskustvom”, također je vrlo “temperamentno” (čitaj: ostrašćeno) reagirala i na “činjenicu” da se “Hrvatska miješa u unutarnje stvari BiH”), što je već stara i izlizana parola islamskih fundamentalista “građanskog” usmjerenja koji (valjda) nisu svjesni onoga što govore.

Ostavimo sad po strani različita tumačenja odredbi Ustava BiH i Izborni zakon i osvrnimo se samo na neke teze koje Dženana Karup-Druško nije uzela u obzir.

  1. Republika Hrvatska je jedan od jamaca Daytonskog sporazuma, temeljnog međunarodnog akta na kojemu je ustrojena BiH, a time i Ustav BiH;
  2. Republika Hrvatska ima dužnost, obvezu i PRAVO voditi brigu o svojoj manjini u susjednoj BiH i to prema međunarodnim normama – i to pravo ne ovisi od Bakira Izetbegovića, Dženane Karup-Druško ili bilo koga drugoga u BiH;
  3. Daytonski sporazum je (kao supotpisnik) potpisao i predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, kojega ista “građanska” (bošnjačko-muslimanska struja) smatra “agresorom” i “ratnim zločincem”, pa bi ih trebalo pitati znači li to onda da je BiH nelegitimna, odnosno, da je Daytonski sporazum nevažeći;
  4. Zar nije krajnji primitivizam, bahatost i bezobrazluk ono što čini Bakir Izetbegović proglašavajući Srbe i Hrvate “nepostojećim” nacijama i tvrdeći kako je njegov pokojni otac Alija BiH “ostavio u amanet Erdoganu”?
  5. Je li dosadašnja politika bošnjaka-muslimana “građanske” orijentacije bila konstruktivna – uključujući i posljednje grube manipulacije oko Općih izbora?
  6. Tko može opravdati reviziju Daytona i jesu li oni koji to čine svjesni da udaraju u same temelje države?
  7. Čemu tolika mržnja i netrpeljivost od strane bošnjačko-muslimanskih pristaša “građanske” opcije na svako spominjanje prava Hrvata i jesu li svjesni činjenice kako to neminovno vodi u duboki poremećaj ionako narušenih međunacionalnih odnosa između dva naroda i u krajnjoj konzekvenci dezintegraciji BiH?
  8. S kime i kako bi Hrvati trebali graditi Federaciju i državu? S Dženanom, Bakirom Izetbegovićem, Željkom Komšićem i sličnima?
  9. Čemu vodi politika “što gore to bolje” i misle li oni doista kako će svojom agresijom ušutkati Hrvate i natjerati ih na poslušnost?
  10. Hrvati se svoje opstojnosti nisu odrekli stoljećima, pa ni u vrijeme osmanlijskih osvajanja i genocida kojemu su bili izloženi 90-ih, kad su ih islamski ekstremisti (kako domaći, tako i džihadisti iz islamskih zemalja) klali, odsijecali im glave, palili sela, haračili i silovali diljem njihovih autohtonih prostora – pa neće ni danas, koliko god to gospođi Dženani, Bakiru, Komšiću ili bilo komu drugom bilo nerazumljivo i neshvatljivo.

Gospođa Dženana imala je potporu prilično brojne skupine u redovima publike u studiju, koja je svaki njezin akt verbalne agresije i bahatosti pozdravljala frenetičnim pljeskanjem, a na ruku joj je išao (svjesno ili ne) i voditelj koji je to dopuštao.

Što reći, nego zaključiti kako je i ova emisija bila očiti dokaz “ravnopravnosti” Hrvata u medijima BiH, pa i u državi u kojoj žive i gdje bi po Daytonu, Ustavu i svim drugim pozitivnim propisima morali biti konstitutivni, sa svim svojim pravima i to po ETNIČKOM, a ne “GRAĐANSKOM” modelu, jer BiH je (ako to još nekomu nije jasno) ustrojena na temeljnim uzusima PRAVA NARODA, a ne PRAVA GRAĐANA.

O nekim drugim tezama “bošnjakinje” Dženane i njezinih istomišljenika koji uporno pile granu na kojoj sjede i svojim postupcima nepovratno rastaču BiH, drugom prigodom.

“Ako laže koza – ne laže rog”, kaže jedan stara poslovica-

Pogledajte emisiju i uvjerite se sami, koja je to razina rasprave i kako to Dženana “brani”, “štiti” i “zastupa” BiH i njezine interese.

I gospođi Dženani (“renomiranoj novinarki” s dugotrajnim stažom u struci) jedan savjet: IPAK PROČITAJTE USTAV VLASTITE DRŽAVE PRIJE NEGO SE NA NJEGA POZOVETE. Ako to do sada niste stigli, pogledajte priloženu sliku, tu Vam je zaokruženo ono što je po Vama “sporno”.

Jasno piše “hrvatskog člana” a ne “člana iz redova hrvatskog naroda”.

Toliko barem ja kao laik (i ne baš “renomirani” novinar) mogu zaključiti, budući da sam (relativno) pismen.

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari