Pratite nas

Reagiranja

OTVORENO PISMO MINISTRU: poštovanom prof. dr. Predragu Šustaru

Objavljeno

na

OTVORENO PISMO MINISTRU, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, poštovanom prof. dr. Predragu Šustaru

[ad id=”93788″]

OTVORENO PISMO MINISTRU, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, poštovanom prof. dr. Predragu Šustaru – povodom javne rasprave o Cjelovitoj kurikularnoj reformi: o ZASTUPLJENOSTI HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA U LEKTIRNI POPIS i o OČITOVANJU g. Borisa Jokića ZA JAVNOST u emisiji “Nedjeljom u 2” na Cvjetnicu 2015.

Osobito o izjavi da je Kurikulum I VIŠE NEGO DOMOLJUBAN! Pošto mi nikako nije jasno u čemu je Kurikulum, kako reče g. Jokić, I VIŠE NEGO DOMOLJUBAN, a mi HRVATSKI KNJIŽEVNICI, ne znamo komu bismo se obratili, u Ministarstvu svi šute, čak ne možete dobiti ni odgovor je li vaša zamolba uz primjerak knjige stigla na pravu adresu, obraćam se štovanom gospodinu ministru na ovaj način.

Mišljenja sam: Ako g. Jokić može svoje uvjerenje i tvrdnje iznositi javnosti u tv. emisiji – što ja dakako, kao “nepoznata” hrvatska književnica – nemam priliku – da i ja imam pravo obratiti se gopspodinu (NAŠEM) Ministru u nadi da će njegove tajnice pročitati moju molbu i odgovoriti mi na pitanje, NA KOJE ODGOVOR UZALUDNO ČEKAM:

Što je s obećanjem Ministarstva koje je dano pismenim putem 15. svibnja 2014. da će moju slikovnicu “Ja se mraka ne bojim” preporučiti pri izradi novog Kurikuluma za lektiru u 2. razredu osnovne škole?

NAPOMINJEM da je slikovnica na natječaju Hrvatske nacionalne knjižnice HRVATSKA LIJEPA KNJIGA odabrana među 17 od 130 pristiglih naslova za Međunarodni natječaj Stiftung Buchkunst u Njemačkoj.

I DA JE ZA NEKOLIKO GODINA DOŽIVJELA ČETIRI IZDANJA.

Ovom prilikom želim javno priznati da od cijelog govora g.Borisa Jokića u emisiji “Nedjeljom u 2” ništa nisam razumjela, osim da mu školski kolega (tobože) “spušta” kako nije volio čitati školsku lektiru zato što su imali zajedničku simpatiju.

Osobito mi nije jasno PO ČEMU JE TAJ NOVI, NJEGOV, JOKIĆEV, KURIKULUM: po čemu je, KURIKULUM, kako reče g. Boris Jokić – i više nego domoljuban?

Kaže da nije vjernik, ni njegova djeca, to je njegovo pravo, koliko je domoljuban, nije se izjasnio.

I ne mora.

Ali TVRDI DA JE NJEGOV KURIKULUM VIŠE NEGO DOMOLJUBAN – nije valjda po stranim piscima u lektiri i “velikim piscima” Hrvatske (imena više nije potrebito ni sponjati).

A HRVATSKE KNJIŽEVNIKE UČENICI ĆE TRČEĆIM KORAKOM (valjda za vrijeme školskog odmora za čas – po svojoj želji – drage volje pročitati)… I kako dalje reče g. Jokić to će naša djeca u Hrvatskoj učiti/čitati sljedećih 30,40 godina (ako sam dobro razumjela).

Kako se bezuspješno javljam Ministarstvu tražeći odgovor, a g. Jokić reče da će javna rasprava brzo završiti – ispričavam se što se na ovaj način obraćam gospodinu ministru, štovanom prof. dr. Predragu Šustaru.

RADI ČEGA TO ČINIM?

Mi ćemo jednoga dana otići kao što su otišli i svi prije nas. Nitko nije vječan na Zemlji. Ja ću otići prva, jer sam stara, otići će i g. Jokić i sve njegove tvrdnje o DOMOLJBNOSTI KURIKULA (nemojmo se kriti iza DOMOLJUBLJA, A UČENICIMA HRVATSKE NAMETATI STRANE KNJIŽEVNIKE, a IZBACITI HRVATSKE VELIKANE – valjda zbog tog istog, takve vrste domoljublja).

Da, mi ćemo otići, a HRVATSKA ĆE OSTATI. I HRVATSKA ŠKOLA. Predavala sam Hrvatski jezik 43 godine. Mislim da ponešto znam i o metodici, didaktici, psihologiji, potrebama djece za dobar odgoj i obrazovanje.

[ad id=”93788″]

Ne znam koliko je godina u školi radio g. Jokić kad u emisiji “Nedjeljom u 2” drži onakve lekcije kao da HRVATSKA ŠKOLA POČINJE OD NJEGA. Ne počinje! A moja je želja da ovo Ministarstvo na čijem je čelu poštovani znanstvenik, prof. dr. Predrag Šustar – ostane zapamćeno po DOBROBITI ZA HRVATSKU ŠKOLU I HRVATSKE UČENIKE!

Ljubica Kolarić -Dumić Član Matice hrvatske od 1970.,
Član Udruge dragovoljaca Domovinskog rata od 1991.
Član Društva hrvatskih književnika
Rođena u Kukujevcima u Srijemu 7. kolovoza 1942. godine.
Hrvatskonebo.com
 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Što bi se dogodilo da smo izgubili Domovinski rat?

Objavljeno

na

U povodu još jedne obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika, vojskovođe i pobjednika hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata dr. Franje Tuđmana (14.5.1922.-10.12.1999.),  kad se opetovano javljaju ekstremno lijevi komunističko nastrojeni u cilju, najblaže rečeno, omalovažavanja svega onog što smo dosad postigli, a poglavito u vrijeme rata, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.(UHBDR91.), postavlja pitanje: političarima, povjesničarima, medijima, akademicima, antifašistima i svima drugima kojih se to tiče:

Što bi se dogodilo s hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji da smo bili poraženi u Domovinskome ratu, odnosno da nismo bacili na koljena treću ili četvrtu vojsku u Europi te što bi se u tom slučaju dogodilo s dr. Franjom Tuđmanom i njegovim najbližim suradnicima?

Naime, o tome se ne govori i ne piše.

Oni, poglavito, koji nisu sudjelovali u ratu, u obrani Domovine, koji nisu dali krv (pa ni čašu hladne vode, kako bi rekla pok. Kata Šoljić), za slobodnu, samostalnu i nezavisnu hrvatsku državu, smatraju da je “normalno” da smo “u trapericama i starim puškama” došli do pobjede, a za to što je u vrijeme rata poginulo ili ranjeno na desetine tisuća ljudi, obično kažu: “pa, bio je rat, i netko je morao i stradati.“

Dakle, drugovi i drugarice, gospodo i gospođe, koji ste postali i članovi Europske unije, (zahvaljujući hrvatskim braniteljima!), s iznimnim nestrpljenjem očekujemo vaše odgovore, tim prije što znamo da se vama, koji ste rat proveli u „podrumima“ ništa ne bi dogodilo, odnosno još bi više napredovali, dok s druge pak strane, oni koji su poput hrvatskih majki samo dolazili u posjet hrvatskim vitezovima i na prve crte  bojišta, za razliku od vas, mogli su nastradati. Neki nažalost i jesu!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

MVEP odgovorio na pismo tri bivša visoka predstavnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska je u subotu odbacila optužbe trojice bivših predstavnika međunarodne zajednice u BiH da se miješa u unutarnja pitanja te države i optužila ih da su oni djelomično krivi što hrvatski narod nije jednakopravan s bošnjačkim i srpskim.

Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling nedavno su ocijenili nedopustivim da službeni Zagreb osporava izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH koji je u listopadu pobijedio Dragana Čovića, dosadašnjeg člana državnog vrha i predsjednika najjače hrvatske stranke HDZ-a.

U Zagrebu osporavaju Komšićev legitimitet jer je glasovima Bošnjaka pobijedio Čovića za kojega je glasalo 80 posto Hrvata.

Odbacujući optužbe za miješanje u unutarnje stvari BiH, hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova (MVEP) ističe da ima obvezu pomno pratiti zbivanja u susjednoj zemlji.

“Za razliku od trojice bivših visokih predstavnika u BiH, Hrvatska se ne miješa u unutarnja pitanja BiH već ispunjava svoje međunarodne obveze, u potpunosti poštujući suverenitet i teritorijalni integritet BiH i njezin ustavni i pravni poredak”, stoji u priopćenju MVEP-a.

“Nažalost, konstitutivni narodi, dijelom i zbog odluka nekih visokih predstavnika, trenutačno nisu jednakopravni što je razlog za ozbiljnu zabrinutost i što može štetiti funkcionalnosti i stabilnosti BiH”, dodaje se.

Na Zrinjevcu kažu da je posljednji primjer neravnopravnosti to što je hrvatski član državnog vrha po treći put izabran pretežno glasovima pripadnika bošnjačkog naroda.

“Dakle, za razliku od ostala dva konstitutivna naroda, Hrvati ponovo nemaju svog legitimnog predstavnika u predsjedništvu BiH, premda je jedan kandidat dobio preko 80% njihovih glasova, već je za njihovog predstavnika izabran kandidat koji je dobio veću potporu, ali u krajevima gdje je broj hrvatskih birača zanemariv”, ističe ministarstvo.

U MVEP-u kažu da će iduća prilika za testiranje vladavine prava biti formiranje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, s obzirom na to da je ustavni sud BiH poništio neke odredbe izbornog zakona baš zato što nisu osiguravale legitimnu i proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda u tome tijelu.

“Zato je sada izuzetno važno da nadležne institucije u cijelosti poštuju odluku ustavnog suda i osiguraju proporcionalnu i legitimnu zastupljenost u tom visokom domu. Svako drukčije rješenje bilo bi teška povreda vladavine prava i negiranje Daytonskog mirovnog sporazuma s vrlo negativnim posljedicama”, upozorava službeni Zagreb.

U pismu šefici europske diplomacije i ministrima vanjskih poslova EU-a, trojica bivših visokih predstavnika u BiH ustvrdili su da je izbor Komšića legitiman jer ni ustav ni izborni zakon BiH ne kažu da članove predsjedništva moraju izabrati vlastite etničke skupine.

“Miješaju izborni zakon s pitanjem izbora članova predsjedništva, a to je ogromna laž s kojom u BiH kreiraju propagandu protiv gospodina Komšića”, rekao je Schwarz-Schilling televiziji N1.

Njemački političar je pojasnio da su se bivši visoki predstavnici na pismo odlučili s ciljem da “zaustave diplomatsku ofenzivu Hrvatske” i optužio hrvatske dužnosnike da “lažu” kada opisuju stanje u susjednoj državi.

Više hrvatskih gradova u BiH je Komšića nakon izbora proglasilo nepoželjnom osobom, ne priznajući legitimitet političaru koji je najavio da će na svojoj dužnosti predstavljati sve građane BiH, a ne samo Hrvate.

(Hina)

Bezočne laži vanjskih suradnika velikobošnjačke politike

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari