Connect with us

Reagiranja

OTVORENO PISMO MINISTRU: poštovanom prof. dr. Predragu Šustaru

Objavljeno

on

OTVORENO PISMO MINISTRU, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, poštovanom prof. dr. Predragu Šustaru

[ad id=”93788″]

OTVORENO PISMO MINISTRU, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, poštovanom prof. dr. Predragu Šustaru – povodom javne rasprave o Cjelovitoj kurikularnoj reformi: o ZASTUPLJENOSTI HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA U LEKTIRNI POPIS i o OČITOVANJU g. Borisa Jokića ZA JAVNOST u emisiji “Nedjeljom u 2” na Cvjetnicu 2015.

Osobito o izjavi da je Kurikulum I VIŠE NEGO DOMOLJUBAN! Pošto mi nikako nije jasno u čemu je Kurikulum, kako reče g. Jokić, I VIŠE NEGO DOMOLJUBAN, a mi HRVATSKI KNJIŽEVNICI, ne znamo komu bismo se obratili, u Ministarstvu svi šute, čak ne možete dobiti ni odgovor je li vaša zamolba uz primjerak knjige stigla na pravu adresu, obraćam se štovanom gospodinu ministru na ovaj način.

Mišljenja sam: Ako g. Jokić može svoje uvjerenje i tvrdnje iznositi javnosti u tv. emisiji – što ja dakako, kao “nepoznata” hrvatska književnica – nemam priliku – da i ja imam pravo obratiti se gopspodinu (NAŠEM) Ministru u nadi da će njegove tajnice pročitati moju molbu i odgovoriti mi na pitanje, NA KOJE ODGOVOR UZALUDNO ČEKAM:

Što je s obećanjem Ministarstva koje je dano pismenim putem 15. svibnja 2014. da će moju slikovnicu “Ja se mraka ne bojim” preporučiti pri izradi novog Kurikuluma za lektiru u 2. razredu osnovne škole?

NAPOMINJEM da je slikovnica na natječaju Hrvatske nacionalne knjižnice HRVATSKA LIJEPA KNJIGA odabrana među 17 od 130 pristiglih naslova za Međunarodni natječaj Stiftung Buchkunst u Njemačkoj.

I DA JE ZA NEKOLIKO GODINA DOŽIVJELA ČETIRI IZDANJA.

Ovom prilikom želim javno priznati da od cijelog govora g.Borisa Jokića u emisiji “Nedjeljom u 2” ništa nisam razumjela, osim da mu školski kolega (tobože) “spušta” kako nije volio čitati školsku lektiru zato što su imali zajedničku simpatiju.

Osobito mi nije jasno PO ČEMU JE TAJ NOVI, NJEGOV, JOKIĆEV, KURIKULUM: po čemu je, KURIKULUM, kako reče g. Boris Jokić – i više nego domoljuban?

Kaže da nije vjernik, ni njegova djeca, to je njegovo pravo, koliko je domoljuban, nije se izjasnio.

I ne mora.

Ali TVRDI DA JE NJEGOV KURIKULUM VIŠE NEGO DOMOLJUBAN – nije valjda po stranim piscima u lektiri i “velikim piscima” Hrvatske (imena više nije potrebito ni sponjati).

A HRVATSKE KNJIŽEVNIKE UČENICI ĆE TRČEĆIM KORAKOM (valjda za vrijeme školskog odmora za čas – po svojoj želji – drage volje pročitati)… I kako dalje reče g. Jokić to će naša djeca u Hrvatskoj učiti/čitati sljedećih 30,40 godina (ako sam dobro razumjela).

Kako se bezuspješno javljam Ministarstvu tražeći odgovor, a g. Jokić reče da će javna rasprava brzo završiti – ispričavam se što se na ovaj način obraćam gospodinu ministru, štovanom prof. dr. Predragu Šustaru.

RADI ČEGA TO ČINIM?

Mi ćemo jednoga dana otići kao što su otišli i svi prije nas. Nitko nije vječan na Zemlji. Ja ću otići prva, jer sam stara, otići će i g. Jokić i sve njegove tvrdnje o DOMOLJBNOSTI KURIKULA (nemojmo se kriti iza DOMOLJUBLJA, A UČENICIMA HRVATSKE NAMETATI STRANE KNJIŽEVNIKE, a IZBACITI HRVATSKE VELIKANE – valjda zbog tog istog, takve vrste domoljublja).

Da, mi ćemo otići, a HRVATSKA ĆE OSTATI. I HRVATSKA ŠKOLA. Predavala sam Hrvatski jezik 43 godine. Mislim da ponešto znam i o metodici, didaktici, psihologiji, potrebama djece za dobar odgoj i obrazovanje.

[ad id=”93788″]

Ne znam koliko je godina u školi radio g. Jokić kad u emisiji “Nedjeljom u 2” drži onakve lekcije kao da HRVATSKA ŠKOLA POČINJE OD NJEGA. Ne počinje! A moja je želja da ovo Ministarstvo na čijem je čelu poštovani znanstvenik, prof. dr. Predrag Šustar – ostane zapamćeno po DOBROBITI ZA HRVATSKU ŠKOLU I HRVATSKE UČENIKE!

Ljubica Kolarić -Dumić Član Matice hrvatske od 1970.,
Član Udruge dragovoljaca Domovinskog rata od 1991.
Član Društva hrvatskih književnika
Rođena u Kukujevcima u Srijemu 7. kolovoza 1942. godine.
Hrvatskonebo.com
 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari