Pratite nas

Reagiranja

OTVORENO PISMO MINISTRU: poštovanom prof. dr. Predragu Šustaru

Objavljeno

na

OTVORENO PISMO MINISTRU, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, poštovanom prof. dr. Predragu Šustaru

[ad id=”93788″]

OTVORENO PISMO MINISTRU, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, poštovanom prof. dr. Predragu Šustaru – povodom javne rasprave o Cjelovitoj kurikularnoj reformi: o ZASTUPLJENOSTI HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA U LEKTIRNI POPIS i o OČITOVANJU g. Borisa Jokića ZA JAVNOST u emisiji “Nedjeljom u 2” na Cvjetnicu 2015.

Osobito o izjavi da je Kurikulum I VIŠE NEGO DOMOLJUBAN! Pošto mi nikako nije jasno u čemu je Kurikulum, kako reče g. Jokić, I VIŠE NEGO DOMOLJUBAN, a mi HRVATSKI KNJIŽEVNICI, ne znamo komu bismo se obratili, u Ministarstvu svi šute, čak ne možete dobiti ni odgovor je li vaša zamolba uz primjerak knjige stigla na pravu adresu, obraćam se štovanom gospodinu ministru na ovaj način.

Mišljenja sam: Ako g. Jokić može svoje uvjerenje i tvrdnje iznositi javnosti u tv. emisiji – što ja dakako, kao “nepoznata” hrvatska književnica – nemam priliku – da i ja imam pravo obratiti se gopspodinu (NAŠEM) Ministru u nadi da će njegove tajnice pročitati moju molbu i odgovoriti mi na pitanje, NA KOJE ODGOVOR UZALUDNO ČEKAM:

Što je s obećanjem Ministarstva koje je dano pismenim putem 15. svibnja 2014. da će moju slikovnicu “Ja se mraka ne bojim” preporučiti pri izradi novog Kurikuluma za lektiru u 2. razredu osnovne škole?

NAPOMINJEM da je slikovnica na natječaju Hrvatske nacionalne knjižnice HRVATSKA LIJEPA KNJIGA odabrana među 17 od 130 pristiglih naslova za Međunarodni natječaj Stiftung Buchkunst u Njemačkoj.

I DA JE ZA NEKOLIKO GODINA DOŽIVJELA ČETIRI IZDANJA.

Ovom prilikom želim javno priznati da od cijelog govora g.Borisa Jokića u emisiji “Nedjeljom u 2” ništa nisam razumjela, osim da mu školski kolega (tobože) “spušta” kako nije volio čitati školsku lektiru zato što su imali zajedničku simpatiju.

Osobito mi nije jasno PO ČEMU JE TAJ NOVI, NJEGOV, JOKIĆEV, KURIKULUM: po čemu je, KURIKULUM, kako reče g. Boris Jokić – i više nego domoljuban?

Kaže da nije vjernik, ni njegova djeca, to je njegovo pravo, koliko je domoljuban, nije se izjasnio.

I ne mora.

Ali TVRDI DA JE NJEGOV KURIKULUM VIŠE NEGO DOMOLJUBAN – nije valjda po stranim piscima u lektiri i “velikim piscima” Hrvatske (imena više nije potrebito ni sponjati).

A HRVATSKE KNJIŽEVNIKE UČENICI ĆE TRČEĆIM KORAKOM (valjda za vrijeme školskog odmora za čas – po svojoj želji – drage volje pročitati)… I kako dalje reče g. Jokić to će naša djeca u Hrvatskoj učiti/čitati sljedećih 30,40 godina (ako sam dobro razumjela).

Kako se bezuspješno javljam Ministarstvu tražeći odgovor, a g. Jokić reče da će javna rasprava brzo završiti – ispričavam se što se na ovaj način obraćam gospodinu ministru, štovanom prof. dr. Predragu Šustaru.

RADI ČEGA TO ČINIM?

Mi ćemo jednoga dana otići kao što su otišli i svi prije nas. Nitko nije vječan na Zemlji. Ja ću otići prva, jer sam stara, otići će i g. Jokić i sve njegove tvrdnje o DOMOLJBNOSTI KURIKULA (nemojmo se kriti iza DOMOLJUBLJA, A UČENICIMA HRVATSKE NAMETATI STRANE KNJIŽEVNIKE, a IZBACITI HRVATSKE VELIKANE – valjda zbog tog istog, takve vrste domoljublja).

Da, mi ćemo otići, a HRVATSKA ĆE OSTATI. I HRVATSKA ŠKOLA. Predavala sam Hrvatski jezik 43 godine. Mislim da ponešto znam i o metodici, didaktici, psihologiji, potrebama djece za dobar odgoj i obrazovanje.

[ad id=”93788″]

Ne znam koliko je godina u školi radio g. Jokić kad u emisiji “Nedjeljom u 2” drži onakve lekcije kao da HRVATSKA ŠKOLA POČINJE OD NJEGA. Ne počinje! A moja je želja da ovo Ministarstvo na čijem je čelu poštovani znanstvenik, prof. dr. Predrag Šustar – ostane zapamćeno po DOBROBITI ZA HRVATSKU ŠKOLU I HRVATSKE UČENIKE!

Ljubica Kolarić -Dumić Član Matice hrvatske od 1970.,
Član Udruge dragovoljaca Domovinskog rata od 1991.
Član Društva hrvatskih književnika
Rođena u Kukujevcima u Srijemu 7. kolovoza 1942. godine.
Hrvatskonebo.com
 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Veterani Puma o Bajaginom koncertu: Dotični je veličao četništvo i ljude koji su ubijali po Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Mi kao branitelji borili smo se za slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku – demokratsku u smislu da svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje, da pjeva i sluša što želi, ali da se pritom poštuju drugi bez da ih se vrijeđa i ponižava.

Nije nam namjera nametati neke zabrane, ali kao branitelji i građani imamo pravo na svoje stajalište, a još više na poštovanje kakvo imaju svi veterani u demokratskim zemljama.

Smatramo kako je krajnje uvredljivo za sve Varaždinke i Varaždince, a posebice za hrvatske branitelje, organizirati nastup srpskog pjevača Momčila Bajagiča-Bajage koji je tijekom Domovinskog rata zajedno sa ostalim izvođačima iz Srbije otvoreno podupirao velikosrpsku agresiju na teritoriju međunarodno priznate Republike Hrvatske.

Prije 23. godine u Varaždinu dočekani smo kao heroji koje se slavilo, bacalo cvijeće, a danas izgleda kao da se sve to zaboravilo. Vrijedi li danas netko tko dolazi na jedan dan u Varaždin kako bi animirao ljude više nego što vrijede živi heroji, ranjenici i zarobljenici koji su branili iste te ljude prije 23. godine?

Danas kada se zna kako je dotični svojim pjesmama veličao četništvo i ljude koji su ubijali po našoj zemlji, potrebno je zapitati se kakav primjer dajemo sami sebi, našim braniteljima i njihovim obiteljima, našim mladima koje je potrebno učiti kako se teško stvarala naša domovina?

Danas kada su odnosi sa Srbijom sve gori jer njihova politika ni dan danas nije se promijenila prema Hrvatskoj, a mi se opet kao kroz povijest međusobno svađamo, i to radi jednog pjevača.

Štoviše, promislimo o osjećajima obitelji 175-orice poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i obitelji civila ubijenih prilikom oslobađanja grada Varaždina, županije i diljem Lijepe Naše koje zasigurno ne žele slušati repertoar dotičnog nad grobovima svojih sinova, muževa, očeva….

Ponavljamo još jednom, nismo ni za kakve zabrane, no neki red i poštovanje bi trebao postojati.

Jer ukoliko sami sebe ne poštujemo, što možemo očekivati od drugih.

 

DUJMOVIĆ: Bajaga je ili glup ili pokvaren!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

ĆORIĆ: ‘Oduzmite odlikovanje Miloradu Pupovcu ili mi svoja vraćamo’

Objavljeno

na

Objavio

Udruga šest desnih, pravaških i republikanskih stranaka okupljena u projektu “DESNO” poslala je priopćenje kojim traži od Predsjednice Republike Hrvatske da oduzme odlikovanja Miloradu Pupovcu. Time su se pridružili zahtjevu dr. Sanje Bilač.

Priopćenje glasi:

Temeljem ustavnih ovlasti predsjednik Republike Hrvatske dodjeljuje odlikovanja i priznanja. Te ovlasti mu daje članak 98. Ustava RH, a on mu nalaže da se pri donošenju takvih odluka vodi važećim Zakonom o odlikovanjima i priznanjima. Isti govori o razlozima zašto se koje odlikovanje ili priznanje dodjeljuje, a također i propisuje postupak dodjeljivanja, uručenja, način nošenja i isticanja primljenih odlikovanja i priznanja kao i način oduzimanja dodjeljenih odlikovanja i priznanja.

Iz nama nepoznatih razloga bivši predsjednik RH Stipe Mesić je 24.05.2001. bivšem razvodniku „tzv. JNA“ Miloradu Pupovcu uručio visoko državno, vojno i civilno odlikovanje „Red hrvatskog pletera“. Ovo odlikovanje dodjeljuje se za vojne zasluge u obrani ili očuvanju suvereniteta RH kao i za osobiti doprinos razvitku i ugledu RH i dobrobiti njezinih građana. Razloga za dodjeljivanje ovog odlikovanja  nismo nigdje našli, ali razloga za oduzimanje ovog odlikovanja aktualna predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović ima na pretek. Njegova nazočnost u Bačkoj Palanci 04.08.2018. na komemorativnom skupu povodom „Dana sećanja na stradale i izbegle Srbe“ točka je na „i“ njegovog višegodišnjeg izrugivanja svim vrijednostima koje su proistekle iz veličanstene vojno-redarstvene operacije „Oluja“, a samim tim i iz pravednog, obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata.  

Kao legalisti smo u skladu s člankom 28. Zakona o odlikovanjima i priznanjima uputili pisani zahtjev predsjednici RH da oduzme Miloradu Pupovcu odlikovanje „Red hrvatskog pletera“. Zahtjev je upućen ispred političkog projekta DESNO koji već sada okuplja šest desno, pravaško i demokršćanski orijentiranih političkih stranaka, veliki broj udruga sličnog profila kao i niz istaknutih pojedinaca. Time smo ispoštovali zakonsku formu ali ovaj zahtjev smo uputili, kao i ovaj javni apel, u ime velikog broja građana koji od Kolinde Grabar Kitarović očekuju da isto i učini.  

Kao nositelj odlikovanja „Red hrvatskog pletera“ bio sam iznimno ponosan na njega jer mi ga je osobno uručio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman sve do spoznaje da isto odlikovanje ima etno Srbin Milorad Pupovac. Veliki broj nas, nositelja ovog odlikovanja odlučio je da u slučaju ne oduzimanja odlikovanja Miloradu Pupovcu isto vratimo predsjednici RH, stoji u priopćenju koje ispre političkog projekta DESNO – Demokrastki savez nacionalne obnove potpisuje glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari