Pratite nas

Reagiranja

Otvoreno pismo ministru zdravstva dr. Milanu Kujundžiću

Objavljeno

na

Poštovani gospodine ministre,

ne bih bio čovjek da ovu svoju refleksiju ne podijelim s Vama. Naime, prije samo 10-ak dana bio sam životno ugrožen zbog velikog gubitka krvi uslijed puknuća čira na želudcu. Najprije mi je život spasila moja supruga doma kad sam bio u nesvjesnom stanju. Uspjela me je svojom smirenošću i brzim djelovanjem dovesti k svijesti.

Pozivom na broj 112 preusmjerili su ju na OHBP koji su stigli u rekordnom vremenu iako živim cca 15 km od Šibenika. Obradili su me na licu mjesta i potom odvezli u Šibenik. Bez ikakvog čekanja ili gubitka i jedne sekunde dodatno sam obrađen i na rendgenu te vraćen u sobu pod nadzorom. Požrtvovnost g. dr. Babića i meni nepoznatih medicinskih sestara koje su me nadgledale “kao kobci“ i čuvale od možebitnih daljnjih tegoba jeste neopisiva i jedino što im mogu reći javno i ovim putem jeste jedno veliko i iskreno HVALA!

Nakon stabilizacije na OHBP, žurno sam smješten na Odjel INTERNA C., što je i glavni razlog ovog OTVORENOG PISMA!

Od trenutka prijema, dodatnih pregleda, njege, brige, požrtvovnosti liječnice dr. Matilde Kinkela, prim.mr.sc. Marijane Gulin, medicinskih sestara i cjelokupnog osoblja nisam ni dan danas u potpunosti svjestan što su sve učinili za mene, tj. vratili su me iz mrtvih ili kako bi to mi u narodu rekli, „provukli“ su me „kroz ušice od igle“.

Mislim da je i suvišno spominjati da pri tom ni jedan pacijent nije na bilo koji način imao „manju“ njegu i brigu. Čuo sam da postoje takvi ljudi, takve žene – liječnici, medicinske sestre koji gore i izgaraju za svakog pacijenta, ali ovo je u najmanju ruku iznad svih priča i doživljaja.

Poštovani ministre,

ne znam jeste li svjesni komu ste ministar? Blago je reći : „One su samo medicinske sestre!“ To nije istina jer one su „nadžene“, one su nešto posebno, nešto neopisivo.

One liječe i osmijehom i optimizmom koji pršti iz njih, a koji ja kao pacijent nisam bio u stanju razumjeti. Iako im je radno vrijeme „samo“ 12 sati, ni jedna medicinska sestra na odjelu INTERNA C Šibensko-kninske Opće bolnice nije napustila svoje radno mjesto nakon završetka smjene, već su sve redom ostajale i više od sat vremena duže dok se nisu u detalje predale smjenu tj. informacije o svakom pojedinom pacijentu što me je dodatno ugodno iznenadilo. Postavljam si pitanje, a kako je njihovim obiteljima kad su toliko predane poslu!?

Zanimljivo je da ni jednom riječju, od bilo koje medicinske sestre, nisam čuo riječ “štrajk“ ili slično, već samo pacijent, taj i taj, terapija ta i ta, provjere nekoliko puta za svakoga.

Ako postoji ikakvo odličje, nagrada ili slično sigurno bi medicinske sestre INTERNE C ga dobile, pa makar se ono zvalo npr. ZLATNO SRCE !

Danas sam u krugu svoje obitelji, ali misli mi lete na sva ona požrtvovna ZLATNA SRCA INTERNE C! Bog ih blagoslovio!

Sinoć sam im „iza vruće rane“ samo napisao Javnu zahvalu na mom fb profilu koja glasi:

„Nemam tih riječi kojima bih zahvalio liječnicima, a poglavito nesebičnim i požrtvovnim medicinskim sestrama na žrtvi koju su podnijele i podnose za život svakog pacijenta.

Poštovane medicinske sestre INTERNE C – OB ŠIBENIK, VI STE HEROINE!

VAS TREBA PREDLOŽITI ZA NOBELOVU NAGRADU!
ZASLUŽILI STE JU!

HVALA VAM U OSOBNO IME I U IMENA SVIH ONIH NEPOZNATIH PACIJENATA ZA KOJE STE GORILE I NESEBIČNO IZGARATE SVAKI DAN I SVAKU NOĆ!

HVALA VAM ZA SVE!

BLAGOSLOVIO VAS OTAC, SIN I DUH SVETI!

S poštovanjem,

Milivoj Lokas „

Poštovani ministre,

Vama jedino mogu poručiti kao i ravnateljstvu Šibensko-kninske Opće bolnice: Čuvajte ovo bogatstvo jer naše najveće bogatstvo su ljudi, u ovom slučaju liječnici i medicinske sestre – „nadžene“ kao i sve ostalo medicinsko osoblje i to Vas duboko molim i u svoje osobno ime, ali i u ime svih budućih pacijenata.

Hvala Vam na vremenu koje ste odvojili za pročitati ove retke, ali naše medicinske sestre – „nadžene“ INTERNE C  su to apsolutno zaslužile!

Molim, neka mi bude oprošteno ako sam nekog slučajno izostavio.

S poštovanjem,

Milivoj Lokas

umirovljeni časnik HV-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Reagiranja

Apel premijeru Plenkoviću za ispravljanje nepravde prema Bosanskoj Posavini

Objavljeno

na

Objavio

Kako doznajemo, Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu uputit će ovih dana otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske sa zahtjevom da se hitno otvori jedan konzularni odjel Republike Hrvatske na prostoru Bosanske Posavine. U ovoj neformalnoj organizaciji ističu kako su i ovi izbori pokazali da su Hrvati Bosanske Posavine zapostavljeni u odnosu na one koji žive na drugim prostorima Bosne i Hercegovine.

Prema njihovim riječima, Hrvati iz Odžaka, Dervente, Modriče, Brčkog, Gradačca, Broda, Orašja, Šamca i manjih općina poput Usore i Srebrenika, koji im gravitiraju morali su prevaliti i po sto kilometara kako bi obavili svoju zakonsku obvezu glasovati na parlamentarnim izborima.

Ove godine na izbore ih je izašlo manje od  5 %, jer je dodatno unesena pometnja izjavama nekih zvaničnika koji su pozivali na glasovanje u Bosni i Hercegovini , a ne u Hrvatskoj, što je dodatno otežalo cijelu situaciju budući su  Županja i Sl. Brod   bila mjesta u kojem bi Hrvati iz Orašja, Šamca i Brčkog mogli obaviti svoju dužnost. No, ističu iz Platforme, brojni pozivi zvaničnika Hrvatskog narodnog sabora  da se glasuje u BIH unijeli su pometnju te su se mnogi odlučili ostati kući zbog nemogućnosti putovanja do biračkoga mjesta i nisu glasovali.

– Razumijemo i Hrvate diljem svijeta koji nisu mogli glasovati iz istih razloga, ali u Bosanskoj Posavini u rasponu od 50 kilometara kvadratnih živi preko 20. 000 građana s pravom glasa te je nemogućnost glasovanja uvjetovala i izborne rezultate prema kojima u Saboru RH neće biti ljudi s ovog područja Bosne i Hercegovine, kažu iz Platforme.

Apeliramo na premijera Andreja Plenkovića da još jedan puta pokaže senzibilnost prema ugroženima, napaćenima i zapostavljenima državljanima Republike Hrvatske iz Bosanske Posavine  te nađe rješenje za ispravljanje još jedne povijesne nepravde narodu Bosanske Posavine, koji živi na povijesnim ognjištima , unatoč činjenici što mnogima  to nije po volji i tu činjenicu  ne mogu prihvatiti.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Sramna propaganda: Birače u RH ponovno se plaši redovima iz BiH a tamo se biraju samo tri zastupnika

Objavljeno

na

Objavio

Isječak facebook grupa: IZBORI 2020. by GORDAN MARAS"

Repriza šovinističke izborne kampanje, koja se onda pretvorila i u medijsku hajku da će Hrvati iz BiH presuditi na izborima, događa se i na ovim izborima za Hrvatski sabor.

‘Gužve u Mostaru’, naslov je kojim se mobilizira lijevo biračko tijelo u Hrvatskoj zamagljujući ulogu XI. Izborne jedinice na izborima.

Čak i da svih 411.758 birača s pravom glasa u hrvatskom inozemstvu od Sydneya do Los Angelesa iskoristi to pravo, uključujući notornu ‘Bosnu’ oni bi birali tek tri saborska zastupnika. Nijednoga više. Pa čak i da su gužve i kolone u Mostaru od Osnovne škole gdje se glasuje do Staroga mosta u Mostaru. Ništa ne bi promijenilo situaciju.

A činjenice o prvom izbornome danu govore kako je glasovalo tek nešto više od 9000 birača u Bosni i Hercegovini, od toga je više od polovice u Mostaru. To pak prevedno u rječnik biračkih mjesta, a njih je 45 u BiH govori da je tek na svakom biračkome mjestu u prosjeku glasovalo samo 200 birača. To na najbolji način demaskira spinove s ljevice kojim se želi ‘dignuti tlak’ biračima u Hrvatskoj.

Neovisno o političkim spinovima nevjerojatno je da i dio hrvatskih medija nasjedaju na jeftinu propagandu koja u suštini teško šteti odnosima sunarodnjaka.

Nevjerojatno je da se ista ‘spika’ pokušava prodati čak i unatoč činjenici što su je na izborima 2000. prodavali iz tadašnja pobjedničke koalicije sa šovinističkim spotom u kojemu Hrvat iz BiH s upadljivo bijelim čarapama izlazi iz autobusa Livnobus na kolodvoru u Zagrebu, a u spotu se ističe poruke ‘Zar ćete dopustiti ovakvima da odluče’. Sramno i jadno, komentirao je /VečernjiList BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari