Connect with us

Reagiranja

Otvoreno pismo ministru zdravstva dr. Milanu Kujundžiću

Published

on

Poštovani gospodine ministre,

ne bih bio čovjek da ovu svoju refleksiju ne podijelim s Vama. Naime, prije samo 10-ak dana bio sam životno ugrožen zbog velikog gubitka krvi uslijed puknuća čira na želudcu. Najprije mi je život spasila moja supruga doma kad sam bio u nesvjesnom stanju. Uspjela me je svojom smirenošću i brzim djelovanjem dovesti k svijesti.

Pozivom na broj 112 preusmjerili su ju na OHBP koji su stigli u rekordnom vremenu iako živim cca 15 km od Šibenika. Obradili su me na licu mjesta i potom odvezli u Šibenik. Bez ikakvog čekanja ili gubitka i jedne sekunde dodatno sam obrađen i na rendgenu te vraćen u sobu pod nadzorom. Požrtvovnost g. dr. Babića i meni nepoznatih medicinskih sestara koje su me nadgledale “kao kobci“ i čuvale od možebitnih daljnjih tegoba jeste neopisiva i jedino što im mogu reći javno i ovim putem jeste jedno veliko i iskreno HVALA!

Nakon stabilizacije na OHBP, žurno sam smješten na Odjel INTERNA C., što je i glavni razlog ovog OTVORENOG PISMA!

Od trenutka prijema, dodatnih pregleda, njege, brige, požrtvovnosti liječnice dr. Matilde Kinkela, prim.mr.sc. Marijane Gulin, medicinskih sestara i cjelokupnog osoblja nisam ni dan danas u potpunosti svjestan što su sve učinili za mene, tj. vratili su me iz mrtvih ili kako bi to mi u narodu rekli, „provukli“ su me „kroz ušice od igle“.

Mislim da je i suvišno spominjati da pri tom ni jedan pacijent nije na bilo koji način imao „manju“ njegu i brigu. Čuo sam da postoje takvi ljudi, takve žene – liječnici, medicinske sestre koji gore i izgaraju za svakog pacijenta, ali ovo je u najmanju ruku iznad svih priča i doživljaja.

Poštovani ministre,

ne znam jeste li svjesni komu ste ministar? Blago je reći : „One su samo medicinske sestre!“ To nije istina jer one su „nadžene“, one su nešto posebno, nešto neopisivo.

One liječe i osmijehom i optimizmom koji pršti iz njih, a koji ja kao pacijent nisam bio u stanju razumjeti. Iako im je radno vrijeme „samo“ 12 sati, ni jedna medicinska sestra na odjelu INTERNA C Šibensko-kninske Opće bolnice nije napustila svoje radno mjesto nakon završetka smjene, već su sve redom ostajale i više od sat vremena duže dok se nisu u detalje predale smjenu tj. informacije o svakom pojedinom pacijentu što me je dodatno ugodno iznenadilo. Postavljam si pitanje, a kako je njihovim obiteljima kad su toliko predane poslu!?

Zanimljivo je da ni jednom riječju, od bilo koje medicinske sestre, nisam čuo riječ “štrajk“ ili slično, već samo pacijent, taj i taj, terapija ta i ta, provjere nekoliko puta za svakoga.

Ako postoji ikakvo odličje, nagrada ili slično sigurno bi medicinske sestre INTERNE C ga dobile, pa makar se ono zvalo npr. ZLATNO SRCE !

Danas sam u krugu svoje obitelji, ali misli mi lete na sva ona požrtvovna ZLATNA SRCA INTERNE C! Bog ih blagoslovio!

Sinoć sam im „iza vruće rane“ samo napisao Javnu zahvalu na mom fb profilu koja glasi:

„Nemam tih riječi kojima bih zahvalio liječnicima, a poglavito nesebičnim i požrtvovnim medicinskim sestrama na žrtvi koju su podnijele i podnose za život svakog pacijenta.

Poštovane medicinske sestre INTERNE C – OB ŠIBENIK, VI STE HEROINE!

VAS TREBA PREDLOŽITI ZA NOBELOVU NAGRADU!
ZASLUŽILI STE JU!

HVALA VAM U OSOBNO IME I U IMENA SVIH ONIH NEPOZNATIH PACIJENATA ZA KOJE STE GORILE I NESEBIČNO IZGARATE SVAKI DAN I SVAKU NOĆ!

HVALA VAM ZA SVE!

BLAGOSLOVIO VAS OTAC, SIN I DUH SVETI!

S poštovanjem,

Milivoj Lokas „

Poštovani ministre,

Vama jedino mogu poručiti kao i ravnateljstvu Šibensko-kninske Opće bolnice: Čuvajte ovo bogatstvo jer naše najveće bogatstvo su ljudi, u ovom slučaju liječnici i medicinske sestre – „nadžene“ kao i sve ostalo medicinsko osoblje i to Vas duboko molim i u svoje osobno ime, ali i u ime svih budućih pacijenata.

Hvala Vam na vremenu koje ste odvojili za pročitati ove retke, ali naše medicinske sestre – „nadžene“ INTERNE C  su to apsolutno zaslužile!

Molim, neka mi bude oprošteno ako sam nekog slučajno izostavio.

S poštovanjem,

Milivoj Lokas

umirovljeni časnik HV-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari