Connect with us

Reagiranja

Otvoreno pismo Mladena Pavkovića generalu Branimiru Glavašu

Objavljeno

on

Dragi generale,

sutra će se o vama pisati romani i snimati filmovi. Da ste kojim slučajem bili američki general i da ste tamo prošli samo djelić onoga što u Hrvatskoj doživljavate zadnjih desetak godina, kao istaknuti vojskovođa pobjedničke vojske, budite uvjereni da bi o tome već znao dobar dio svijeta. A ovako… vas hapse, zatvaraju, ponižavaju, kako se sjete.

No, dobro, osudili su vas i vi ste dobar dio kazne izdržali. Međutim, ako je suditi po onom za što su vas teretili, stječe se dojam da ste vi, kao hrvatski branitelj, dragovoljac, general Hrvatske vojske, jedan od najodlikovanijih hrvatskih ratnika – “glavni ratni zločinac”, pa ispada da vi niste branili Osijek i Slavoniju, već da ste tijekom hrvatskog Domovinskoga rata samo nanosili blato, prašinu i smrad na prvoj crti obrane.

Naime, ako ste vi ratni zločinac, kako vas sramno i neopravdano prikazuju, onda se postavlja pitanje: tko je u Osijeku u vrijeme rata ubio oko tisuću civila, muškaraca, žene i djece, tko je to ranio oko pet tisuća ljudi, tko je u ovome gradu srušio na stotine obiteljskih kuća, niz katoličkih crkava, dječjih vrtića, škola, gađao bolnicu, uništavao gospodarske i ine tvrtke, tko je zapravo napadao i bio agresor na Slavoniju, odnosno Hrvatsku?

Ne, to danas nitko ne pita, kao ni to: što bi se dogodilo s Hrvatskom da je pod vašim vodstvom Osijek pokleknuo, da su srpski agresori zauzeli ovaj grad, kao što su okupirali Vukovar?

Oni koji su zajedno s vama branili i obranili ovaj dio Hrvatske ne mogu se načuditi: zbog čega svi ti silni srpski agresorski vojnici, domaće izdajice, dezerteri i doušnici nisu ni problem ni predmet istraga? Kako to da ni jedan, ali baš ni jedan okupatorski general nije prošao ni desetinu ili bolje rečeno nikakvu životnu kalvariju koja bi se mogla usporediti s vašim progonom?

Kad je Haaški sud sudio hrvatskim generalima Gotovini i Markaču u prvo vrijeme svi smo govorili i pisali da je riječ o političkom sudu i da je taj sud nepravedan, pa čak i na strani agresora. Međutim, tek se danas vidi da su vas sudili u Hagu vi biste vjerojatno već odavno bili slobodan čovjek.

Nakon što su vas ponovno uhitili, po tko zna koji puta, najavili ste štrajk glađu. Kao što vidimo vi ne odustajete. Bojimo se za vaš život. Najlakše je reći “prekinite štrajk glađu”. No, mi ćemo prije istaknuti da bi se trebao i morao ispuniti vaš legitiman i legalan zahtjev da se branite sa slobode, da imate barem približno iste uvjete kao oni “preko”, odnosno da vas ne tretiraju gore od onih koji su napadali hrvatsku državu, rušili i klali.

Štrajkom glađu uništavate si zdravlje i život. “Oni” to nisu zaslužili, vjerujte. Ali, vi ste još jednom pokazali da ne bježite od istine, od lica pravde, ali da se ne možete pomiriti s nepravdom, tim više što mnogi znaju da je u vašem slučaju riječ o montiranom političkom procesu. Onaj tko je sve to dobrano smislio nije ni sanjao da će završiti iza rešetaka, a riječ je, među ostalim, o dr. Ivi Sanaderu, najvećem političkom cirkusantu i izdajniku u Hrvata.

Čudi nas da se jače ne čuje glas protivljenja od relativno velikog broja hrvatskih generala, čudi nas njihova “tišina”, kao da su se prepali, (svaka čast iznimkama), a u vrijeme rata nisu se bojali ni tenkova.

Stoga, pozivamo sve nadležne institucije da razmotre smisao i svrhu pritvaranja generala Branimira Glavaša, inače Junaka hrvatskog Domovinskoga rata.

A ako žele nekog pritvoriti i suditi, neka to učine s onima koji su čak bili i saborski zastupnici i koji su svojedobno pisali: “Nakon žestokih borbi konačno je palo i posljednje ustaško uporište u Vukovaru – vukovarska bolnica”, a ne da se takvi danas ismijavaju s ljudima koji su poput Glavaša bili – prvi kad je trebalo!

[ad id=”40551″]

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari