Pratite nas

Reagiranja

OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU HRVATSKOG SABORA

Objavljeno

na

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora,

čestitamo Vam na izboru za časnu i odgovornu dužnost predsjednika Hrvatskog sabora i iskreno se nadamo i vjerujemo kako ćete svoju viziju Domovine ostvariti i opravdati povjerenje hrvatskog naroda.

[ad id=”93788″]

Ovom prilikom dopustite nam, da Vas upoznamo s teškom situacijom u kojoj se nalaze hrvatski branitelji, objektivno najugroženija i najranjivija društvena skupina kojoj je ugroženo elementarno pravo – pravo na život.

Od 1998 do 31. 10. 2015. g. umrlo je 39.105 hrvatskih branitelja, prosječno doživljene životne dobi od 50,9 godina, najviše od raznih oblika novotvorina ( 38 % ). Od 1991. g. do danas suicid su počinila 2734 hrvatska branitelja.

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, obraćamo Vam se zato što ste izabrani na drugu najvišu funkciju u hrvatskoj državi, liječnik ste po struci a posebno zato što ste kao predstavnik tadašnjeg Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti 4. 10. 2004. g. sudjelovali na zajedničkoj sjednici Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora i Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Hrvatskog sabora pod nazivom „ Zdravstveno stanje hrvatskih branitelja „.

Na navedenoj sjednici naglašeno je da za sveobuhvatnu analizu zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja najveću prepreku predstavlja nedostatnost legislative, da je potrebno kategoriju hrvatskih branitelja u sustavu zdravstva voditi kao posebnu skupinu, da je stopa samoubojstava među hrvatskim braniteljima dvostruko veća od opće populacije, te je prezentiran radni materijal „ Zdravstveno stanje hrvatskih branitelja „ u kojem su navedeni detaljniji statistički pokazatelji sa ocjenom stanja te pregledom svjetskih iskustava.

Zaključeno je da je potrebno Nacionalni program psihosocijalne pomoći unaprijediti te proširiti i na kategoriju zdravstvenih posljedica rata, izraditi epidemiološke studije koje će dati pokazatelje o mogućim razmjerima učestalosti pojedinih rizičnih oboljenja u braniteljskoj populaciji, po uzoru na zemlje sa sličnim iskustvima i da to treba provesti što prije, i da informacije o stvarnom stanju zdravlja hrvatskih branitelja trebaju biti dostupne javnosti, radi izbjegavanja krive percepcije o tom problemu. Hrvatske branitelje unutar sustava zdravstva potrebno je voditi kao posebnu kategoriju , što bi omogućilo stvaranje pouzdanih podataka o njihovim potrebama, te jačem orijentiranju zdravstvenog sustava na zbrinjavanju tih bolesti, odnosno rizičnih čimbenika za bolest.

Zaključci tematske sjednice pretočeni su 2005. g. u Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata, gdje se u praksi sve svodilo na psihosocijalnu pomoć, dok je zdravstvena pomoć izostala, što je rezultiralo time da je od 2005. do 31. 10. 2015. g. umrlo najmanje 28.000 hrvatskih branitelja !!!!

Koliko hrvatskih branitelja se moglo spasiti prerane smrti detektiranjem i prevencijom rizičnih oboljenja?

Ministarstvo branitelja pokrenulo se tek u lipnju, 2012. g. kada je od Medicinskog fakulteta i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naručilo studiju „ Praćenje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata „, iz koje i crpimo ove porazne podatke o smrtnosti i obolijevanju braniteljske populacije. Iako su podaci o povećanom obolijevanju i smrtnosti braniteljske populacije bili poznati još 2004 godine, tek su javno prezentirani početkom 2013 godine.   Prošle su tri godine od javno prezentiranih podataka a Ministarstvo branitelja nije poduzelo ništa konkretno kako bi se pomoglo hrvatskim braniteljima da barem dožive prosječnu životnu dob u Republici Hrvatskoj ( 76 godina ).

Ministarstvo branitelja je u odgovoru saborskom zastupniku prof. dr. sc. Miroslavu Tuđmanu najavilo da će završno izvješće Projekta „ Praćenje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata „ biti gotovo do kraja 2015 godine i da će pravovremeno obavijestiti javnost.   Počela je i 2016 godina a izvješća još nema !   Tko skriva istinu o zdravlju hrvatskih branitelja ?

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, 4. 10. 2004. g. sudjelovali ste na tematskoj sjednici u Hrvatskom saboru gdje su prezentirani podaci o zdravstvenom stanju hrvatskih branitelja, mortalitetu i morbilitetu populacije hrvatskih branitelja i vjerojatno ste očekivali da će nadležne institucije nešto poduzeti po tom pitanju. Osim papirologije s konstatacijom o stanju zdravlja braniteljske populacije i popisom dobrih želja što poduzeti, drugo ništa nije napravljeno.

Molimo Vas gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora i od Vas tražimo da odmah nešto poduzmete po pitanju zdravlja hrvatskih branitelja, jer postoje načini kako to promijeniti, kako spasiti mnoge braniteljske živote, mir i sigurnost njihovih obitelji. Potrebno je gospodine Predsjedniče samo malo dobre političke volje a znanja da se to učini, želje i ljudi koji su spremni to raditi ima dovoljno.

Smatramo da Vi kao predsjednik Hrvatskog sabora imate dovoljno političkog utjecaja da napokon pokrenete pitanje zdravlja i prerane smrtnosti braniteljske populacije, kako bi cjelovita studija „ Praćenje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata „ napokon bila dostupna javnosti i kako bi se na temelju dobivenih rezultata izradili odgovarajući preventivni i zdravstveni programi za hrvatske branitelje te isti implementirali u odgovarajuću zakonsku regulativu.

Ako ništa ne poduzmemo, kao što je još 1994. g. rekao general Janko Bobetko, padamo na ispitu savjesti jer ne skrbimo o onima koji su najzaslužniji za slobodu i neovisnost Hrvatske.

PREDSJEDAVAJUĆI RADNOG PREDSJEDNIŠTVA KOORDINACIJE

Tomislav Čolak

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Dok Most nije učinio ništa, mi sustavno pratimo pregovore: Srbija će morati striktno ispuniti sve obveze!

Objavljeno

na

Objavio

Najoštrije odbacujem optužbe za „veleizdaju“ i tobožnje pogodovanje interesima Srbije! Nikola Grmoja ima obraza tako klevetati i vrijeđati premda Most, dok je sudjelovao u vlasti, nije učinio ništa da blokira Srbiji otvaranje poglavlja 23! – istaknula je potpredsjednica Vlade RH te ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na izvanrednoj konferenciji za medije.

Na početku konferencije podsjetila je na osnutak Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om, koje toliko spominje Grmoja, Mostov agresivac i dežurni provokator:

– Povjerenstvo je osnovano odlukom tadašnje tehničke Vlade 2016. godine, a samo Povjerenstvo je bilo zaduženo isključivo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Činjenica jest da je tada Most bio na vlasti. Zašto njihov ministar pravosuđa, u biti najviše zadužen za praćenje provedbe poglavlja 23, tada nije blokirao zatvaranje tog poglavlja?! A što je apsolutno mogao i imao pravo na to!

Za razliku od Povjerenstva koje je bilo zaduženo isključivo za praćenje prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 – nastavila je Pejčinović Burić – mi vjerujemo da je važno praćenje ukupnog procesa:

– Moramo i ostala pitanja držati pod lupom. Zato naša Vlada ima sveobuhvatan i proaktivan pristup: aktivirali smo mehanizam koordinatora za rješavanje svih otvorenih pitanja s Republikom Srbijom i obnovili rad pripadnih međudržavnih komisija.

Dodala je da Hrvatska pomno i sustavno prati proces ispunjavanja svih obaveza Republike Srbije te podsjetila da su poglavlje 23 (pravosuđe i temeljna prava) te poglavlje 24 (pravda, sloboda i sigurnost) ključni za ukupni napredak Srbije u pristupnom procesu:

– Zastupnici Mosta optužili su Vladu i moje Ministarstvo za, ni manje ni više, nego „veleizdaju“. To su teške, neprimjerene riječi i čiste laži, pogotovo u kontekstu svega onog što radimo po pitanju praćenja pregovora Europske unije sa Srbijom. Takvim banalnim „tumačenjima“ pokazuju potpuno nepoznavanje funkcioniranja institucija Republike Hrvatske, što Mostu ne može služiti na čast jer su sudjelovali u radu dvije Vlade i ipak bi trebali imati elementarna znanja o procesu pristupnih pregovora.

Ministrica je naglasila da će Hrvatska inzistirati na punom ispunjavanju svih obveza Republike Srbije i da o tome ni s kim nećemo pregovarati:

– Naša pozicija je jasna, bit ćemo striktni i fer. Srbija će morati ispuniti sva mjerila. Vlada RH na čelu s predsjednikom Plenkovićem te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kroz redovne koordinacijske mehanizme, pomno i sustavno prate i obveze Republike Srbije i stalnu komunikaciju nadležnih tijela RH s tom državom. U okviru toga MVEP, zajedno s drugim nadležnim ministarstvima,  redovito procjenjuje ispunjavanje kriterija za pristupanje i sukladno tome definira stavove RH – koje pak komunicira u relevantnim institucijama EU-a. Do kraja pristupnog procesa Hrvatska će vrlo pozorno pratiti ispunjavanje svih mjerila.

Pet godina bez zatvorenog poglavlja

Napomenula je da je u interesu Hrvatske zalaganje za prava Hrvata u Srbiji, rješavanje pitanja nestalih, kao i problem tzv. regionalne jurisdikcije. Upozorila je da je pristupanje Europskoj uniji vrlo složen proces:

– Srbija u više od pet godina nije zatvorila niti jedno poglavlje.

Srbija je otvorila poglavlja 23 i 24 u ljeto 2016., ali će ona biti zatvorena tek na kraju pregovaračkog procesa, nakon ispunjenja mjerila. Most je tada bio koalicijski partner HDZ-a u Vladi Tihomira Oreškovića, a ministar pravosuđa bio je njihov kadar Ante Šprlje.

Ministrica Pejčinović Burić komentirala je i današnju tiskovnu konferenciju zastupnika HRAST-a Hrvoja Zekanovića i eurozastupnice Ruže Tomašić, na kojoj su pozvali na bezrezervnu blokadu i zatvaranje pristupnih pregovora Srbije s Europskom unijom dok se ne počnu rješavati otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije.

– Ako toliko ne poznaje proces pristupnih pregovora i funkcioniranje Europske unije, onda se stvarno možemo zapitati što je gospođa Tomašić radila više od pet godina u Strasbourgu i Bruxellesu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Penava: SDSS je izašao s informacijama suprotnima policijskom izvješću

Objavljeno

na

Objavio

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je u petak da od sukoba pripadnika navijačkih skupina kakav se dogodio u srijedu u Vukovaru, pri čemu je lakše ozlijeđen maloljetnik, Vukovar ima većih problema na koje je, kako je rekao, ukazao u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

“Prema službenom policijskom izvješću u Vukovaru se prije dva dana dogodio sukob različitih navijačkih skupina što je, nažalost, periodična pojava u Vukovaru, bilo prema navijačkom, nacionalnom ili drugom osnovu. To je za svaku osudu i svi ćemo se u tome složiti, rekao je Penava i ponovio kako u Vukovaru ima puno većih problema.

“To je nepoštivanje hrvatske himne, nedozvoljavanje djeci da prime poklon paketiće za Božić i dijeljenje te iste djece, neučenje povijesti iz povijesti o Domovinskom ratu i u konačici posjet osuđenim ratnim zločincima. Tu kreću naše nevolje. To su potezi koji se uporno ignoriraju i o kojima javnost ništa ne zna. I tu moramo biti iskreni i reći jesmo li društvo koje te pojave osuđuje ili ne”, rekao je Penava u izjavi novinarima ne želeći odgovarati na novinarska pitanja.

Vukovarski gradonačelnik optužio je SDSS da je vrlo spretno iskoristio incindent koji se u srijedu dogodio u Vukovaru da, kako je rekao, ta stranka istupi u javnosti suprotno policijskom izvješću i ocijenio kako “očito SDSS ne zanima puno toga što je službeno u državi, kako policijska izvješća, tako i nastavne teme iz povijesti”.

U srijedu je u Vukovaru došlo do sukoba između više maloljetnih osoba pri čemu je jedna osoba ozlijeđena. Policija je navela kako je nakon verbalnog sukoba u kojem su sudjelovala dva pripadnika jedne navijačke skupine naspram tri pripadnika druge navijačke skupine uslijedio fizički sukob dvojice maloljetnika, u kojem je jedan lakše ozlijeđen.

Neslužbeno je potvrđeno kako je u srijedu na autobusnoj postaji u Vukovaru nekoliko maloljetnika fizički napalo također maloljetnog učenika vukovarske Tehničke škole Nikola Tesla, koji nastavu pohađa na srpskom jeziku i ćirlićnom pismu, lakše ga ozlijedivši.

Pojedini mediji slučaj dovode u vezu s ozračjem koje se stvorilo u Vukovaru nakon što je u ponedjeljak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ustvrdio kako je u Hrvatskoj na djelu “puzajuća velikosrpske agresija” kojoj je Vukovar “epicentar”. Između ostalog Penava je prozvao učenike Tehničke škole u Vukovaru koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku jer na nogometnoj utakmici finala Kupa Vukovara između NK-a Vuteks Sloga Vukovar i HNK-a Vukovar ‘91., odigranoj prošle godine, nisu ustali dok je bila intonirana hrvatska himna.

Također je gradskim web stranicama objavio snimku na kojoj se to vidi.

(Hina)

 

Penava o optužbama iz SDSS-a: Ti ljudi kreiraju kaos i sada se čude ako nešto ne štima

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari