OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU VLADE TIMU OREŠKOVIĆU

Dolazak nove vlasti i Vaš osobno je pozdravljen kao veliki napredak i iskorak u demokratskom smislu. Očekivali smo i očekujemo da će se Vaša i naša Vlada KONAČNO pozabaviti i najgorim totalitarističkim režimom – komunizmom – a prestati neprestano mantrati o “ustašama” kojih nema već 71 godinu, piše Dubravko Jošić iz Slavonskog Broda u Otvorenom pismu koje u nastavku  objavljujemo:

[ad id=”93788″]

Poštovani, gospodine predsjedniče Vlade, na prošlim parlamentarnim izborima Hrvatska je rekla odlučno NE starom režimu koji je bacio Hrvatsku puno godina unazad poglavito u gospodarskom ali i svjetonazorskom pogledu.

Dolazak nove vlasti i Vaš osobno je pozdravljen kao veliki napredak i iskorak u demokratskom smislu. Očekivali smo i očekujemo da će se Vaša i naša Vlada KONAČNO pozabaviti i najgorim totalitarističkim režimom – komunizmom – a prestati neprestano mantrati o “ustašama” kojih nema već 71 godinu.

Ponovo ste se oglasili nakon utakmice Hrvatska- Izrael gdje osuđujete navodne totalitarne tendencije u ponašanju dijela gledatelja.. Ja Vas pitam gospodine predsjedniče Vlade gdje je Vaša osuda komunizma o kome je Europa već odavno izrekla svoj sud u Rezoluciji Vijeća Europe 1481 iz 2006.g. ? Zar će Hrvatska i dalje biti crna rupa komunizma u Europi u kojoj se slave grozni zločini Brozovih hordi koljača ? Što ste gospodine predsjedniče Vlade napravili da se iskorijeni civilizacijska sramota veličanja komunističkih zločina i njegovih provoditelja na ćelu s naredbodavcem i zločincem Josipom Brozom?

Bojim se da niste napravili ništa.

Simptomatično je da se i dalje papagajski ponavlja srpska propaganda o “ustaškim gujama” i nepostojećem navodnom fašizmu i nekakvom ustaštvu..

Moram Vam reći da sam razočaran jer sam od Vas, gospodine Orešković očekivao snažan civilizacijski zaokret i u tom prevažnom pitanju za hrvatski narod jer dolazite iz zemlje velike demokracije.

No, ništa se ne događa već dapače i Vi, gospodine Orešković nastavljate stazama jugonostalgičara Mesića i Josipovića. Vama gospodine predsjedniče Vlade treba biti jasno da se ne može više hrvatski narod plašiti nepostojećim fašistima, ustašama a tolerirati pročetničke elemente usred Zagreba.

Mi smo tu lekciju podmetanja i zamjene teza odavno naučili. Vi je, gospodine Orešković očito još niste naučili pa Vam savjetujem da je proučite i iskomunicirate sa svojim suradnicima na dobrobit hrvatske države i napretka demokracije i slobode.

Dubravko Jošić/Slavonski Brod

‘Prevršili ste svaku mjeru bagro!’

Partizansko-komunistički koljači i njihovi potomci fašisti koji glume antifašiste primjenjuju i dalje metode osuđenih totalitarističkih sustava uz blagoslov ministarke Obuljen.

Prevršili ste svaku mjeru bagro!

Na ulaz u zagrebački HNK postavljen je rad “Zagrljaj fašizma dugo nije bio čvršći”, s fotografijom Zlatka Hasanbegovića i Velimira Bujanca u zagrljaju, a riječ je o bolesnoj čestitci tzv. redatelja Olivera Frljića za dan antifašističke borbe koja zaslužuje svaku osudu.

Ovim novim istupima Frljić se svrstao uz bok najvećih fašista i propagatora metoda osuđenih totalitarnih režima.

Krajnje je vrijeme reći mu STOP tvojoj bolesnoj MRŽNJI Frljiću kad već ministarka neće i čuva ga očito za sjeme, komentirala je Zorica Gregurić.

Gordan Maras govori srpskim standardnim jezikom!

Gordan Maras, predsjednik zagrebačkoga SDP-a, gostujući u emisiji Direkt RTL-a (19. lipnja 2018.), u razgovoru od samo šest minuta izgovorio je toliko nepravilnosti, tuđica, srbizama, poštapalica i drugih netočnosti da je teško povjerovati u njegov pravilan i pozitivan odnos naspram hrvatskomu standardnom jeziku?

Na početku je sve gledatelje pozdravio srpskim izrazom dobro veče, iako u hrvatskom standardnom jeziku postoje dva izraza dobra večer i dobar večer.

Onda je nastavio uporabom tuđica koje prihvaća srpski standardni jezik, primjerice: transparentno, rejting, potencijal, konsolidirati, alternativa, centar, pardon, realizacija, vizija, ambicija, konstrukcija, prvenstveno, infrastruktura, konflikt i dr., dok hrvatski standardni jezik traži uporabu hrvatskih riječi – zamjenu ako postoji.

Previše je rabio imenički srpski genitiv (dvije imenice, umjesto pridjev i imenica što traži hrvatska jezična norma) pa kaže, primjerice: centar grada umjesto gradski centar ili još bolje gradsko središte, zatim je više puta govorio građanima Hrvatske umjesto hrvatskim građanima, također često je rabio izraz vodstvo stranke umjesto stranačko vodstvo, vladanje Bandića umjesto Bandićevo vladanje, cilj SDP-a umjesto SDP-ov cilj, smisao SDP-a umjesto SDP-ov smisao i dr.

Zatim rabi sljedeće srbizme ili riječi i izraze koje pripadaju srpskomu standardnom jeziku, a ne hrvatskomu standardu, primjerice: narednih mjeseci umjesto sljedećih, idućih mjeseci, desiti umjesto dogoditi, da li umjesto je li, pardon umjesto ispričavam se, oprostite, šta umjesto što, ka nekom cilju umjesto k nekom cilju ili samo bez prijedloga; nekom cilju, prvenstveno umjesto prije svega, ponajprije, najprije i sl.

Veznik da čest je u uporabi u hrvatskomu standardnom jeziku, ali ako se njime pretjera kao što to čini g. Maras, onda je popularno i razumljivo rečeno srpska dakavica, evo samo dio iz njegova govora: da postane, da mogu, da vide, da može, da mora, da bude, da zaslužimo itd.

Ili neke poštapalice, primjerice: Pa ja sam uvjeren…, ne treba pa, zatim na kraju krajeva, s druge strane, s te strane…

Za sve navedene nepravilnosti nema opravdanja dok bi za riječi stav i stvar mogao imati, iako bi bilo bolje da riječ stav ostavi u značenju položaju tijela: klečeći, sjedeći, stojeći stav i sl., a rabi jednu od sljedećih riječi; stajalište, mišljenje, gledište, motrište ili ja držim, smatram i sl.

Gospodin Maras i mnogi govornici kada ne znaju što će reći, onda kažu, primjerice: te stvari, ove stvari, puno stvari, prva stvar i sl., a zapravo riječ je svemu drugom, a ne o stvarima.

Toliko nepravilnosti u šest minuta, damo li dvije minute voditeljici koja je bila razgovorljiva, onda je stanje još nepodnošljivije.

Dr. sc. Ilija Protuđer, jezikoslovac iz Splita