Connect with us

Reagiranja

OTVORENO PISMO PREDSTAVNICIMA VLASTI U RH, KAPTOLU, HAZU I POLITIČKIM STRANKAMA HRVATSKE ORIJENTACIJE U POVODU KRVAVOG ČETNIČKO-KOMUNISTIČKOG ZLOČINA U SRBU 27. SRPNJA 1941.

Objavljeno

on

Poštovani, obraćam Vam se povodom obilježavanja 27.srpnja, od strane aktualne vlasti i dijela stranaka u Hrvatskoj, kao dana navodnog “ustanka naroda i narodnosti Republike Hrvatske protiv fašističke vlasti u NDH 1941.g.” Komunistička laž koja je 75 godinu podhranjivala mit o nekakvom ustanku protiv fašizma i danas je aktualna, u novoj hrvatskoj državi. U državi koja je doživjela isti takav “ustanak” 1991.g., počevši od masakriranja policajaca u Borovu selu, preko Plitvica pa do nebrojenih strahovitih zločina nad hrvatskim narodom do Oluje 1995.g., od strane istih onih koji žele i danas reći da je svaka hrvatska država – fašistička, piše Dubravko Jošić

[ad id=”93788″]

 I protiv koje uvijek ustaju nožem i sjekirom. Uspostavom Nezavisne Države Hrvatske (NDH) od 10. travnja 1941, nastupile su pretpostavke prema kojima su protivnici opstanka bilo kakvog oblika hrvatske države mogli započeti s inicijativama njezina potpunoga vojnog i političkog slamanja.

Dubravko Jošić

Dubravko Jošić

Inicijatori su bili pripadnici Srpske radikalne stranke odnosno četničkog pokreta u dijelu općine Donji Lapac i Srb – pop Momčilo Đujić, Stevo Rađenović, Pajica Omčikus, Vlado Novaković, Ilija Zečević, Miloš Torbica, Jovo Keča. Tom su se “ustanku” pridružili komunistčki velikosrbi Boško Desnica, Vaso Miljuš, Petar Knežević, Todo Novaković, Vladan Desnica, Sergije Urukalo, Uroš Desnica, Petar Stojsavljević, Niko Novaković-Longo, Gojko Polovina, Boško Rašeta i Đoko Jovanić kasnije istaknuti generali partizanske vojske.

Tijekom ustanka u Srbu koji je započeo 26. srpnja 1941. godine, četničko-komunistički ustanici ušli su u Brotnju, zaselak između Donjeg Lapca i Srba te okrutno pobili sve članove 6 obitelji Ivezić, ukupno 37 osoba, među kojima je bilo 12-ero djece u dobi od tri do 14 godina. Žrtve su pretpostavlja se, žive bačene u obližnje jame – u jamu na Dabinom vrhu, Srpskome Klancu te u jamu Golubinku. Slijedio je teroristički napad na hrvatske hodočasnike iz Drvara i masovno klanje i ubijanje zarobljenih civila i svećenika. Hrvatski hodočasnici krenuli su malom šumskom prugom koja je u to vrijeme išla iz Prijedora preko Sanskog Mosta i Ključa do Bosanskog Petrovca i od tamo preko Oštrelja do Drvara U kompoziciji vlaka bilo je desetak putničkih vagona u kojima su se kao putnici nalazili vjerski hodočasnici, a među njima i jedan ustaša i dvojica domobrana, ali nenaoružani jer nisu išli u borbu nego na hodočašće u Oštrelj.

Svjedočenje o četničkom napadu na hrvatske civile iz Drvara sačuvao je za povijest velečasni svećenik Svete Katoličke Crkve, msgr. Branimir Župančić, koji je pošteđen jer je netko rekao da je Slovenac a ne Hrvat. Prva žrtva krvavog pira i oružane pobune srpskih ekstremista postao je drvarski rimokatolički župnik Waldemar Maximilian Nestor. Naime, prilikom povratka župnika Nestora s hodočašća, njega i putnike u vlaku napali su četnici koji su ih, pod vodstvom srpskog ratnog zločinca Damjana Željkovića, na željezničkoj stanici u Vagnju na području Trubara kod Drvara, istjerali iz vlaka, između postaja Lička Kaldrma i Hrnjadi i odveli zarobljene Hrvate do jame Golubnjače gdje su ih zaklali odnosno pobili i bacili u jamu kako bi prikrili ovaj teški i strašni zločin. Toga 27. srpnja 1941. ista vojska je poslije nedjeljne mise uhitila Jurja Gospodetića, mladog svećenika Banjolučke biskupije i župnika u Bosanskom Grahovu, koji je rođen u Postirama na Braču 9. siječnja 1910. Nakon što su ga uhvatili, vodili su ga po Grahovu kao medvjeda, jezivo su ga izmasakrirali, na kraju ubili te nabili na ražanj i ispekli, ali se ne zna za njegov grob.

Da, nabili na ražanj i ispekli. Dalje, krvavi pir nastavljaju četnici pod vodstvom Milana Šijana, Vojislava Mileusnića i Milana Tankosića iz Srba koji 26. srpnja ponovno kolju Hrvate u okolici Knina te u Donjem Erveniku (trideset poklanih Hrvata), Golubićima, Ugarcima i Komitama. Istoga dana, u kotaru Bosansko Grahovo, četnici vrše pokolje u selima: Sarići, Špiranovići, Čuline i Kardumi te pod vodstvom Zlovođe kolju dvadeset jednoga Hrvata. Pobuna u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Donjem Lapcu i Srbu 27. srpnja 1941. bila je organizirana od pripadnika četnika Draže Mihailovića, u čijim su redovima u to vrijeme bili i vodeći srpski komunisti iz tog područja. Svrha pobune bila je stvaranje «velike Srbije» prema spisu «Homogena Srbija» čiji je autor četnički ideolog dr. Stevan Moljević, odvjetnik iz Banja Luke. Spis je izdan 30. lipnja 1941. u Nikšiću u Crnoj Gori. U tomu se programatskom spisu – koji je korespondirao s ranije objavljenim velikosrpskim radovima Vuka Karadžića, Ilije Garašanina i Nikole Stojanovića – zagovara stvaranje etnički čiste «velike Srbije». Pitam vas, predstavnici hrvatske vlasti, od predsjednice, premijera do saborskih zastupnika i predsjednika stranaka hrvatske orijentacije – znate li što se uistinu dogodilo tog krvavog 26. i 27.srpnja 1941.g.? Znate li što obilježavate tog dana ? Ustanak “naroda i narodnosti Republike Hrvatske” ili zločin četničko-komunističkih zlikovaca nad nedužnim hrvatskim narodom ? Ako ne znate – sram vas bilo !

Ako znate – onda ste sudionici tog četničko-partizanskog krvavog čina. Reći ću vam – i za jedno i za drugo – sram vas bilo predstavnici politićke vlasti hrvatskog naroda ! Sram vas bilo jer ste neznalice. Sram vas bilo jer ste izdajice. Sram vas bilo jer ćete sutra i Domovinski rat proglasiti fašizmom a balvan-revoluciju i krvavi masakr u Borovu selu – “Danom ustanka naroda i narodnosti Republike Hrvatske protiv ustaške vlasti.” Ne obraćam se komunistima jer su oni već novu hrvatsku državu proglasili neoustaškom a krvava zlodjela nad hrvatskim narodom opravdali “ukidanjem prava srpskom narodu” – Zoran Milanović. Ja vas otvoreno pitam, gospodo s Kaptola – jeste li znali za ove strahote u kojima su stradali nedužni Hrvati hodočasnici ? Jeste li znali da je mladi svećenik Juraj Gospodetić ubijen kao životinja, nabijen na ražanj te su ga pekli pred svima, javno ? Jeste, znali ste. I što ste poduzeli ?

Ništa. Ili niste znali jer vas ne zanima ?

Je li to poslanje Katoličke crkve da šuti o zločinima i prešućuje ih i dan danas ? Sram vas bilo gospodo s Kaptola ! Obraćam se i vama gospodo iz HAZU, intelektualci hrvatski. Što ste učinili da se utvrdi prava stina o tzv. ustanku u Srbu ? Ako to niste mogli ili smjeli prije 1990. a što čekate svih ovih 26 godina ? Ili i vi mislite da je to opravdan čin četničko-komunističke bande protiv ustaške NDH ? Sram vas bilo ! Kao nekakvu inteligenciju hrvatskog naroda.

Dubravko Jošić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari