Otvoreno pismo prof. dr. Ivi Bancu

Poštovani!

Gledajući sinoćnju emisiju na HTV-u, emitiranu povodom održavanja predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj i objave izbornih rezultata, žestoko nam je zaparala uši Vaša izjava kojom ste naveli kako su „bobanovci“ poduprli Ivu Josipovića umanjujući na taj način izborni rezultat HDZ-ove kandidatkinje, Kolinde Grabar Kitarović. Vašu insinuaciju nismo dobro razumjeli, stoga Vam upućujemo otvoreno pismo s namjerom da nam pojasnite koji to „bobanovci“ podržavaju dr. Ivu Josipovića kao budućeg predsjednika RH.

Mr. Mate Boban je 18. studenog 1991. godine, na dan pada Vukovara, izabran za predsjednika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, političke, vojne, kulturne i gospodarske organizacije hrvatskog naroda u BiH koju su poduprle sve općine s hrvatskom većinom s jednim jasnim ciljem: zaštititi sveukupne interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Mi, kako vi kažete, „bobanovci“, smo u to vrijeme jedini bili za izlazak Bosne i Hercegovine, zajedno s Hrvatskom i Slovenijom, iz jugoslavenske federacije i jedini smo bili spremni u Bosni i Hercegovini vojno i politički suprotstaviti se velikosrpskoj agresiji.

Mi, tzv. „bobanovci“, jedini smo u Bosni i Hercegovini prihvatili svaki plan koji su donosili međunarodni predstavnici, od Kutiljerovog, Van’s Owenovog, Owen – Stoltenbergovog, Washingtonskog do Daytonskog sporazuma, iako znajući kako svi ti sporazumi predstavljaju paket mjera za rješavanje sveukupnih interesa na zapadnom Balkanu i koji su uglavnom bili, kako se kasnije pokazalo, na štetu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatsko vijeće obrane, kojima je utemeljitelj i prvi predsjednik bio mr. Mate Boban, isključivo su imali za zadaću obraniti biološku opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i izboriti se za punu teritorijalnu i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Nažalost, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini su postojale snage koje nisu željele neovisnost Republike Hrvatske, koje se nisu mogle pomiriti s nestankom AVNOJ-evske Jugoslavije, i koje su od samih početaka bile protiv hrvatskog pokreta kojem je na čelu bio dr. Franjo Tuđman, nazivajući ga „strankom opasnih namjera“.

Svima je danas jasno kako je ta hobotnica koja okuplja sljedbenike Titove ideologije i hrvatske strane plaćenike iskoristila Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu i tragediju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za obračun s demokratskim snagama u Republici Hrvatskoj i povratak neokomunista na sve strateške pozicije u Republici Hrvatskoj.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini i predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj upravo pokazuju političku obnovu demokršćanskih snaga u hrvatskom narodu, koju je utemeljio prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, i stoga nam nije jasno kako to mi „bobanovci“ podržavamo Ivu Josipovića, koji za nas predstavlja obnovu crvene buržoazije u Republici Hrvatskoj, koji prikriva zločine počinjene nad hrvatskim narodom nakon Drugog svjetskog rata, podržava gušenje slobode medija i demokracije, koji zajedno sa svojim savjetnicima poput Jovića podriva suverenitet Republike Hrvatske, podržava obezvrjeđivanje i obespravljivanje Domovinskog rata i branitelja Domovinskog rata, i koji je, što je najgore od svega, uz Mesića, Manolića, Vesnu Pusić i Antu Nobila, jedan od glavnih kreatora udruženog zločinačkog pothvata, s jasnom namjerom da se hrvatski demokršćanski pokret u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini proglasi zločinačkim, što bi bivšim komunističkim vlastodršcima trajno otvorilo put povratka na vlast, uvelo političku podobnost, medijsku cenzuru, što u prijevodu znači obnovu komunističke diktature.

Poštovani gospodine Banac, mi koji smo rođeni u komunističkoj Jugoslaviji, za razliku od vas koji ste živjeli u Americi, odlično znamo razliku između hrvatskog antifašizma, čiji je simbol bio dr. Franjo Tuđman, i antihrvatskog fašizma, kojeg su predstavljali pripadnici OZNE, KOS-a, DB-a, sudovi i tužiteljstva komunističke partije, i mi „bobanovci“ savršeno razumijemo razliku između onoga koga i što predstavlja predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, a koga predstavlja kandidat SDP-a, HNS-a, IDS-a, dr. Ivo Josipović.

Hrvatski helsinški odbor se, zahvaljujući Vama, Ivanu Zvonimiru Čičku, Zoranu Pusiću, Žarku Puhovskom i sličnima, pretvorio u političku organizaciju koja kreira kolektivnu krivnju hrvatskog naroda i koja je stavljena u funkciju određenih domaćih i međunarodnih političkih moćnika, umjesto da štiti ljudska prava i zalaže se za individualizaciju ratnih zločina, stavljajući jasno do znanja kako ne postoji kolektivna krivnja niti udruženi zločinački pothvat.

Mi „bobanovci“ koji se još uvijek borimo za jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, želimo Vam puno sreće, zdravlja, razboritosti i mudrosti u 2015. godini, a gospođi Kolindi Grabar Kitarović želimo uvjerljivu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj.

S poštovanjem!

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH

IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB

Obilježena 24. obljetnica 2. gbr HVO-a

U mostarskoj vojarni Stanislava Baje Kraljevića, svečano je obilježena 24. obljetnica 2. gardijske brigade HVO-a, jedne od najslavnijih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim pripadnicima HVO-a.

Potom je u kapelici sv. Ivana Krstitelja misu služio vojni kapela don Jakov Pavlović. Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, veterana, predstavnika HNS-a, braniteljskih udruga HVO-a, obljetnici su nazočili brojni gosti i uzvanici.

Prigodne riječi u znaku prisjećanja na herojski ratni put 2. gbr HVO-a, njezina ustroja i postignuća te čestitkama za obljetnicu postrojbe uputili su zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije OS-a BiH brigadir Slaven Galić, pomoćnik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS-a BiH brigadrni general Ivica Jerkić i ratni zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a general zbora Stanko Sopta.

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

POŠTOVANI PRIJATELJI

U prigodi 24. obljetnice 2. gardijske brigade HVO-a obraćam Vam se kao njezin ratni i mirnodopski zapovjednik. Ovdje s mauzoleja i spomen-kapele slavnoj brigadi HVO-a. Ovdje gdje nas sa svoga spomen znaka gledaju njeni poginuli vitezovi. Ovdje gdje su pismene o ukazu predsjednika HRHB Mate Bobana da se osniva ova Brigada. Ovdje gdje je oltar – žrtvenik s kojeg već evo 24. godinu slavimo sv. misu za naše poginule suborce. Ovdje gdje u središtu tužna majka Hrvatica u naručju drži svoga poginulog sina bojovnika HVO-a.

Kad je prije 20. godine biskup Ratko Perić posvetio i blagoslovio ovu kapelu, obratio se na koncu bojovnicima, obiteljima poginulih i mnoštvu puka ministar obrane RH Gojko Šušak i održao najkraći, ali i najsadržajniji govor. Gledao je s ponosom u sve nas i rekao: NE BOJTE SE!

Evo, dvadeseti četiri godine poslije i ja želim to isto ponoviti: NE BOJ TE SE! Toliko je krvi i znoja, toliko muke i patnje uloženo u našu slobodu da se ne smijemo i ne trebamo bojati. Naši nas poginuli s neba sokole i vele: Mi smo za Vas dali svoju krv.

I naš General Slobodan Praljak ponavlja ne samo nama, već cijelom svijetu: SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.
I svi naši poginuli prijatelji, pripadnici 2. gardijske brigade, vitezovi su ljubavi pram slobodi. Oni su heroji. Branili su goli život svoga naroda i svoje ognjište, svoju zemlju. Oni su činili Hrvatsko Vijeće Obrane. Oni su nas branili, a mi branimo istinu o njima i stoga sve laži i lažne konstrukcije odbacujemo.

Mi smo na ove godine ponosni – one su naš ponos. Danas molimo za svoje poginule, za njihove obitelji, za sve nas da nas njihova žrtva okrijepi u ovome našem životu.
Pokoj vječni daruj im, Gospodine! Počivali u miru Božjem

MUNJE

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.