Otvoreno pismo prof. dr. Ivi Bancu

Poštovani!

Gledajući sinoćnju emisiju na HTV-u, emitiranu povodom održavanja predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj i objave izbornih rezultata, žestoko nam je zaparala uši Vaša izjava kojom ste naveli kako su „bobanovci“ poduprli Ivu Josipovića umanjujući na taj način izborni rezultat HDZ-ove kandidatkinje, Kolinde Grabar Kitarović. Vašu insinuaciju nismo dobro razumjeli, stoga Vam upućujemo otvoreno pismo s namjerom da nam pojasnite koji to „bobanovci“ podržavaju dr. Ivu Josipovića kao budućeg predsjednika RH.

Mr. Mate Boban je 18. studenog 1991. godine, na dan pada Vukovara, izabran za predsjednika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, političke, vojne, kulturne i gospodarske organizacije hrvatskog naroda u BiH koju su poduprle sve općine s hrvatskom većinom s jednim jasnim ciljem: zaštititi sveukupne interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Mi, kako vi kažete, „bobanovci“, smo u to vrijeme jedini bili za izlazak Bosne i Hercegovine, zajedno s Hrvatskom i Slovenijom, iz jugoslavenske federacije i jedini smo bili spremni u Bosni i Hercegovini vojno i politički suprotstaviti se velikosrpskoj agresiji.

Mi, tzv. „bobanovci“, jedini smo u Bosni i Hercegovini prihvatili svaki plan koji su donosili međunarodni predstavnici, od Kutiljerovog, Van’s Owenovog, Owen – Stoltenbergovog, Washingtonskog do Daytonskog sporazuma, iako znajući kako svi ti sporazumi predstavljaju paket mjera za rješavanje sveukupnih interesa na zapadnom Balkanu i koji su uglavnom bili, kako se kasnije pokazalo, na štetu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatsko vijeće obrane, kojima je utemeljitelj i prvi predsjednik bio mr. Mate Boban, isključivo su imali za zadaću obraniti biološku opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i izboriti se za punu teritorijalnu i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Nažalost, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini su postojale snage koje nisu željele neovisnost Republike Hrvatske, koje se nisu mogle pomiriti s nestankom AVNOJ-evske Jugoslavije, i koje su od samih početaka bile protiv hrvatskog pokreta kojem je na čelu bio dr. Franjo Tuđman, nazivajući ga „strankom opasnih namjera“.

Svima je danas jasno kako je ta hobotnica koja okuplja sljedbenike Titove ideologije i hrvatske strane plaćenike iskoristila Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu i tragediju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za obračun s demokratskim snagama u Republici Hrvatskoj i povratak neokomunista na sve strateške pozicije u Republici Hrvatskoj.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini i predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj upravo pokazuju političku obnovu demokršćanskih snaga u hrvatskom narodu, koju je utemeljio prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, i stoga nam nije jasno kako to mi „bobanovci“ podržavamo Ivu Josipovića, koji za nas predstavlja obnovu crvene buržoazije u Republici Hrvatskoj, koji prikriva zločine počinjene nad hrvatskim narodom nakon Drugog svjetskog rata, podržava gušenje slobode medija i demokracije, koji zajedno sa svojim savjetnicima poput Jovića podriva suverenitet Republike Hrvatske, podržava obezvrjeđivanje i obespravljivanje Domovinskog rata i branitelja Domovinskog rata, i koji je, što je najgore od svega, uz Mesića, Manolića, Vesnu Pusić i Antu Nobila, jedan od glavnih kreatora udruženog zločinačkog pothvata, s jasnom namjerom da se hrvatski demokršćanski pokret u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini proglasi zločinačkim, što bi bivšim komunističkim vlastodršcima trajno otvorilo put povratka na vlast, uvelo političku podobnost, medijsku cenzuru, što u prijevodu znači obnovu komunističke diktature.

Poštovani gospodine Banac, mi koji smo rođeni u komunističkoj Jugoslaviji, za razliku od vas koji ste živjeli u Americi, odlično znamo razliku između hrvatskog antifašizma, čiji je simbol bio dr. Franjo Tuđman, i antihrvatskog fašizma, kojeg su predstavljali pripadnici OZNE, KOS-a, DB-a, sudovi i tužiteljstva komunističke partije, i mi „bobanovci“ savršeno razumijemo razliku između onoga koga i što predstavlja predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, a koga predstavlja kandidat SDP-a, HNS-a, IDS-a, dr. Ivo Josipović.

Hrvatski helsinški odbor se, zahvaljujući Vama, Ivanu Zvonimiru Čičku, Zoranu Pusiću, Žarku Puhovskom i sličnima, pretvorio u političku organizaciju koja kreira kolektivnu krivnju hrvatskog naroda i koja je stavljena u funkciju određenih domaćih i međunarodnih političkih moćnika, umjesto da štiti ljudska prava i zalaže se za individualizaciju ratnih zločina, stavljajući jasno do znanja kako ne postoji kolektivna krivnja niti udruženi zločinački pothvat.

Mi „bobanovci“ koji se još uvijek borimo za jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, želimo Vam puno sreće, zdravlja, razboritosti i mudrosti u 2015. godini, a gospođi Kolindi Grabar Kitarović želimo uvjerljivu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj.

S poštovanjem!

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH

IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB

Kamenjar.com

Herceg Bosna

SVETI JURJE, ČUVAJ “SINOVE POSAVINE”

PROSLAVLJEN ZAŠTITNIK SV. JURJA

SVETI JURJE, ČUVAJ “SINOVE POSAVINE”

Spomendan Svetog Jurja, nuestrašivog božjeg viteza u borbi protiv đavla, posebno se obilježava u Bokovoj Gredi pored Orašja, gdje je smještena vojarna “Sinova Posavine”, a u kojoj svoje svakodnevne vojničke dužnosti obnašaju pripadnici 3. pješačke bojne 6 brigade Oružanih snaga BiH.

Sveti Juraj, se slavi kao zaštitnik vojarne. Zato je upriličeno posebno svečano obilježavanje a koje je započelo polaganjem vijenaca na spomen obilježje u samom krugu vojarne, a potom je služena i Sveta misa, koju je predvodio vojni Ordinarij u Bosni i Hercegovini preuzvišeni biskup Tomo mons. Vukšić, a uz suslavlje nekoliko svećenika koji službuju u posavskom kraju.

Među nazočnim gostima nalazilo se i visoko izaslanstvo OS BiH, a kojega je predvodio brigadni general Tomo Kolenda.

Svečanosti su nazočili i brojni gosti iz društveno-političkog života općine Orašje i Županije Posavske.

Anto Pranjkić / Kamenjar.com

Svečano obilježena 26. obljetnica obrane Livna i livanjskog kraja

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjelovao je danas u središnjoj svečanosti u prigodi obilježavanja 26. obljetnice obrane Livna i livanjskog kraja.

Nakon Svete mise u Crkvi Svih svetih i svečanog mimohoda do Narodnog sveučilišta Livno, upriličena je i svečana sjednica Gradskog vijeća Livna.

U prigodnom obraćanju, gradonačelnik Grada Livna Luka Čelan istaknuo je kako je današnji dan sasvim opravdano dan za zahvalnost i slavlje, ali isto tako i iskorak prema zajedničkoj budućnosti za bolju BiH. „Tih presudnih dana naše opstojnosti na ovim prostorima, branitelji su spremno krenuli u obranu najvrednijeg što su imali, u obranu svojih obitelji i svog rodnog kraja.

Područje Livna tih ratnih godina bilo je žrtva puno nadmoćnijeg neprijatelja. Ključna obrana bila je upravo 13. i 23. travnja 1992. godine. Njezin uspjeh ležao je u velikoj ljubavi prema istinskim vrijednostima, prema slobodi i ljubavi prema ovom gradu.

Danas upućujemo veliku zahvalnost svim braniteljima, ne samo iz Livna, nego i iz drugih područja BiH i Republike Hrvatske koji su stali u obranu livanjskog kraja na bojišnici dugoj više od 80 kilometara.”, kazao je gradonačelnik Čelan.

Nakon sjednice, upriličeno je polaganje vijenaca na spomen obilježju poginulim braniteljima za slobodu hrvatskog naroda i služena Sveta misa u Memorijalnom centru Rujani.