Otvoreno pismo prof. dr. Ivi Bancu

Poštovani!

Gledajući sinoćnju emisiju na HTV-u, emitiranu povodom održavanja predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj i objave izbornih rezultata, žestoko nam je zaparala uši Vaša izjava kojom ste naveli kako su „bobanovci“ poduprli Ivu Josipovića umanjujući na taj način izborni rezultat HDZ-ove kandidatkinje, Kolinde Grabar Kitarović. Vašu insinuaciju nismo dobro razumjeli, stoga Vam upućujemo otvoreno pismo s namjerom da nam pojasnite koji to „bobanovci“ podržavaju dr. Ivu Josipovića kao budućeg predsjednika RH.

Mr. Mate Boban je 18. studenog 1991. godine, na dan pada Vukovara, izabran za predsjednika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, političke, vojne, kulturne i gospodarske organizacije hrvatskog naroda u BiH koju su poduprle sve općine s hrvatskom većinom s jednim jasnim ciljem: zaštititi sveukupne interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Mi, kako vi kažete, „bobanovci“, smo u to vrijeme jedini bili za izlazak Bosne i Hercegovine, zajedno s Hrvatskom i Slovenijom, iz jugoslavenske federacije i jedini smo bili spremni u Bosni i Hercegovini vojno i politički suprotstaviti se velikosrpskoj agresiji.

Mi, tzv. „bobanovci“, jedini smo u Bosni i Hercegovini prihvatili svaki plan koji su donosili međunarodni predstavnici, od Kutiljerovog, Van’s Owenovog, Owen – Stoltenbergovog, Washingtonskog do Daytonskog sporazuma, iako znajući kako svi ti sporazumi predstavljaju paket mjera za rješavanje sveukupnih interesa na zapadnom Balkanu i koji su uglavnom bili, kako se kasnije pokazalo, na štetu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatsko vijeće obrane, kojima je utemeljitelj i prvi predsjednik bio mr. Mate Boban, isključivo su imali za zadaću obraniti biološku opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i izboriti se za punu teritorijalnu i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Nažalost, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini su postojale snage koje nisu željele neovisnost Republike Hrvatske, koje se nisu mogle pomiriti s nestankom AVNOJ-evske Jugoslavije, i koje su od samih početaka bile protiv hrvatskog pokreta kojem je na čelu bio dr. Franjo Tuđman, nazivajući ga „strankom opasnih namjera“.

Svima je danas jasno kako je ta hobotnica koja okuplja sljedbenike Titove ideologije i hrvatske strane plaćenike iskoristila Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu i tragediju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za obračun s demokratskim snagama u Republici Hrvatskoj i povratak neokomunista na sve strateške pozicije u Republici Hrvatskoj.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini i predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj upravo pokazuju političku obnovu demokršćanskih snaga u hrvatskom narodu, koju je utemeljio prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, i stoga nam nije jasno kako to mi „bobanovci“ podržavamo Ivu Josipovića, koji za nas predstavlja obnovu crvene buržoazije u Republici Hrvatskoj, koji prikriva zločine počinjene nad hrvatskim narodom nakon Drugog svjetskog rata, podržava gušenje slobode medija i demokracije, koji zajedno sa svojim savjetnicima poput Jovića podriva suverenitet Republike Hrvatske, podržava obezvrjeđivanje i obespravljivanje Domovinskog rata i branitelja Domovinskog rata, i koji je, što je najgore od svega, uz Mesića, Manolića, Vesnu Pusić i Antu Nobila, jedan od glavnih kreatora udruženog zločinačkog pothvata, s jasnom namjerom da se hrvatski demokršćanski pokret u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini proglasi zločinačkim, što bi bivšim komunističkim vlastodršcima trajno otvorilo put povratka na vlast, uvelo političku podobnost, medijsku cenzuru, što u prijevodu znači obnovu komunističke diktature.

Poštovani gospodine Banac, mi koji smo rođeni u komunističkoj Jugoslaviji, za razliku od vas koji ste živjeli u Americi, odlično znamo razliku između hrvatskog antifašizma, čiji je simbol bio dr. Franjo Tuđman, i antihrvatskog fašizma, kojeg su predstavljali pripadnici OZNE, KOS-a, DB-a, sudovi i tužiteljstva komunističke partije, i mi „bobanovci“ savršeno razumijemo razliku između onoga koga i što predstavlja predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, a koga predstavlja kandidat SDP-a, HNS-a, IDS-a, dr. Ivo Josipović.

Hrvatski helsinški odbor se, zahvaljujući Vama, Ivanu Zvonimiru Čičku, Zoranu Pusiću, Žarku Puhovskom i sličnima, pretvorio u političku organizaciju koja kreira kolektivnu krivnju hrvatskog naroda i koja je stavljena u funkciju određenih domaćih i međunarodnih političkih moćnika, umjesto da štiti ljudska prava i zalaže se za individualizaciju ratnih zločina, stavljajući jasno do znanja kako ne postoji kolektivna krivnja niti udruženi zločinački pothvat.

Mi „bobanovci“ koji se još uvijek borimo za jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, želimo Vam puno sreće, zdravlja, razboritosti i mudrosti u 2015. godini, a gospođi Kolindi Grabar Kitarović želimo uvjerljivu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj.

S poštovanjem!

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH

IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB

Kamenjar.com

Obilježen Dan branitelja Livna

Foto: Arhiva

U povodu Dana branitelja Livna 23. rujna danas su položeni vijenci i upaljene svijeće na Spomenik poginulim za slobodu hrvatskog naroda u Livnu.

Vijenac na spomenik položili su i upalili svijeću predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić i ministar u Vladi HBŽ-a Darinko Mihaljević. Nakon polaganja vijenaca služena je sveta misa u župnoj crkvi Svih svetih u Livnu, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Dan branitelja Livna obilježava se u sklopu programa proslave 1126. obljetnice prvog pisanog spominjanja Livna i livanjskog kraja u Povelji hrvatskog kneza Mutimira 28. rujna 892. godine, a na taj datum obilježava se i Dan grada Livna.

(Fena)

Obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu

U organizaciji 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola danas je obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu.

Prije svete mise a nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća župnik don Ivan Tomić kazao je kako je ovo žalostan dan za Župu, dan spomena na veliku tragediju i ratni zločin.

-Svjesni smo toga što je naša zemlja pretrpjela u ratu, no ovo je i dalje naša želja, naša svetinja. Stoga ljubimo svoju zemlju, hrvatsku, ramsku i uzdolsku uvijek i zauvijek ma gdje bili. Uvijek se sjetimo odakle dolazi naša krv, kazao je župnik te pozdravio sve vjernike, obitelji poginulih, oce svećenike na čelu sa mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom ordinarijem u BiH koji je i predvodio misu, kao i hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića koji je predvodio mnogobrojno izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH.

Mons. Vukšić u svojoj propovijedi kazao je kako Crkva nije nadležna za provođenje zemaljske pravde ali jeste zajednica moralna i neotuđiva i naša obveza je molitva i sjećanje, solidarnost i ljubav.

-Stoga pozivam nadležne institucije na provođenje zakona i pravde, istaknuo je mons. Vukšić.

-Nastojanja kršćana je oslobađanje od zlog pamćenja. S nadom da će biti od koristi promicanje vrijednosti općeg dobra u cjelokunoj društvenoj zajednici, te konačna pobjeda dobra nad zlim. Prošlost živi kroz sjećanje, i njezin sadržaj utječe u mnogočemu na našu budućnost, prošlost tako postaje obnovljena a budućnost pak gledana iz perspektive nade, zaključio je biskup Vukšić u svojoj propovijedi.

Pripadnici Prozorskog bataljona Armije BiH su u sklopu operacije ‘Neretva 93.’, 14. rujna 1993. godine napali mjesto Uzdol i pri tome počinili stravičan ratni zločin na okrutan način ubivši 41 osobu katoličke vjere i hrvatske nacionalnosti.

Među žrtvama se nalazilo 29 civila, od kojih je najmlađa žrtva imala 10, a najstarija 87 godina, te 12 pripadnika HVO-a.

Za navedene strašne zločine podignuta je optužnica protiv Envera Buze, zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, a sudski proces je u tijeku.

UZDOL, SJEĆANJE NA NEVINE ŽRTVE (14. RUJNA 1993 – 14. RUJNA 2018.)