Otvoreno pismo prof. dr. Ivi Bancu

Poštovani!

Gledajući sinoćnju emisiju na HTV-u, emitiranu povodom održavanja predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj i objave izbornih rezultata, žestoko nam je zaparala uši Vaša izjava kojom ste naveli kako su „bobanovci“ poduprli Ivu Josipovića umanjujući na taj način izborni rezultat HDZ-ove kandidatkinje, Kolinde Grabar Kitarović. Vašu insinuaciju nismo dobro razumjeli, stoga Vam upućujemo otvoreno pismo s namjerom da nam pojasnite koji to „bobanovci“ podržavaju dr. Ivu Josipovića kao budućeg predsjednika RH.

Mr. Mate Boban je 18. studenog 1991. godine, na dan pada Vukovara, izabran za predsjednika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, političke, vojne, kulturne i gospodarske organizacije hrvatskog naroda u BiH koju su poduprle sve općine s hrvatskom većinom s jednim jasnim ciljem: zaštititi sveukupne interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Mi, kako vi kažete, „bobanovci“, smo u to vrijeme jedini bili za izlazak Bosne i Hercegovine, zajedno s Hrvatskom i Slovenijom, iz jugoslavenske federacije i jedini smo bili spremni u Bosni i Hercegovini vojno i politički suprotstaviti se velikosrpskoj agresiji.

Mi, tzv. „bobanovci“, jedini smo u Bosni i Hercegovini prihvatili svaki plan koji su donosili međunarodni predstavnici, od Kutiljerovog, Van’s Owenovog, Owen – Stoltenbergovog, Washingtonskog do Daytonskog sporazuma, iako znajući kako svi ti sporazumi predstavljaju paket mjera za rješavanje sveukupnih interesa na zapadnom Balkanu i koji su uglavnom bili, kako se kasnije pokazalo, na štetu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatsko vijeće obrane, kojima je utemeljitelj i prvi predsjednik bio mr. Mate Boban, isključivo su imali za zadaću obraniti biološku opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i izboriti se za punu teritorijalnu i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Nažalost, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini su postojale snage koje nisu željele neovisnost Republike Hrvatske, koje se nisu mogle pomiriti s nestankom AVNOJ-evske Jugoslavije, i koje su od samih početaka bile protiv hrvatskog pokreta kojem je na čelu bio dr. Franjo Tuđman, nazivajući ga „strankom opasnih namjera“.

Svima je danas jasno kako je ta hobotnica koja okuplja sljedbenike Titove ideologije i hrvatske strane plaćenike iskoristila Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu i tragediju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za obračun s demokratskim snagama u Republici Hrvatskoj i povratak neokomunista na sve strateške pozicije u Republici Hrvatskoj.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini i predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj upravo pokazuju političku obnovu demokršćanskih snaga u hrvatskom narodu, koju je utemeljio prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, i stoga nam nije jasno kako to mi „bobanovci“ podržavamo Ivu Josipovića, koji za nas predstavlja obnovu crvene buržoazije u Republici Hrvatskoj, koji prikriva zločine počinjene nad hrvatskim narodom nakon Drugog svjetskog rata, podržava gušenje slobode medija i demokracije, koji zajedno sa svojim savjetnicima poput Jovića podriva suverenitet Republike Hrvatske, podržava obezvrjeđivanje i obespravljivanje Domovinskog rata i branitelja Domovinskog rata, i koji je, što je najgore od svega, uz Mesića, Manolića, Vesnu Pusić i Antu Nobila, jedan od glavnih kreatora udruženog zločinačkog pothvata, s jasnom namjerom da se hrvatski demokršćanski pokret u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini proglasi zločinačkim, što bi bivšim komunističkim vlastodršcima trajno otvorilo put povratka na vlast, uvelo političku podobnost, medijsku cenzuru, što u prijevodu znači obnovu komunističke diktature.

Poštovani gospodine Banac, mi koji smo rođeni u komunističkoj Jugoslaviji, za razliku od vas koji ste živjeli u Americi, odlično znamo razliku između hrvatskog antifašizma, čiji je simbol bio dr. Franjo Tuđman, i antihrvatskog fašizma, kojeg su predstavljali pripadnici OZNE, KOS-a, DB-a, sudovi i tužiteljstva komunističke partije, i mi „bobanovci“ savršeno razumijemo razliku između onoga koga i što predstavlja predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, a koga predstavlja kandidat SDP-a, HNS-a, IDS-a, dr. Ivo Josipović.

Hrvatski helsinški odbor se, zahvaljujući Vama, Ivanu Zvonimiru Čičku, Zoranu Pusiću, Žarku Puhovskom i sličnima, pretvorio u političku organizaciju koja kreira kolektivnu krivnju hrvatskog naroda i koja je stavljena u funkciju određenih domaćih i međunarodnih političkih moćnika, umjesto da štiti ljudska prava i zalaže se za individualizaciju ratnih zločina, stavljajući jasno do znanja kako ne postoji kolektivna krivnja niti udruženi zločinački pothvat.

Mi „bobanovci“ koji se još uvijek borimo za jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, želimo Vam puno sreće, zdravlja, razboritosti i mudrosti u 2015. godini, a gospođi Kolindi Grabar Kitarović želimo uvjerljivu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj.

S poštovanjem!

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH

IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB

Kamenjar.com

Herceg Bosna

Obilježena 26. obljetnica osnutka brigade – pukovnije HVO ‘Nikola Šubić Zrinski’

Obilježena 26. obljetnica osnutka brigade – pukovnije HVO „Nikola Šubić Zrinski“ i 24. obljetnica osnutka UDVDR HVO HB Busovača

Dana 18. prosinca 2018. godine, izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno dopredsjednikom HDZ-a BiH i predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom nazočilo je obilježavanju 26. obljetnice osnutka brigade – pukovnije HVO „Nikola Šubić Zrinski“ i 24. obljetnice osnutka UDVDR HVO HB – podružnica Busovača.

Obilježavanje obljetnice započelo je polaganjem vijenaca na spomen obilježju u Busovači, a zatim je uslijedilo misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog koje je predslavio župnik fra Zoran Jaković.

„Okupili smo se kako bi odali počast te izrazili duboku zahvalnost i poštovanje našim poginulim braniteljima. Njihovu žrtvu ne smijemo zaboraviti, već cijeniti i poštovati tako što ćemo cijeniti svoj kraj, zavičaj, jezik, narod, svoju Busovaču i Bosnu i Hercegovinu. Naši branitelji izginuli su za dobre ideje i ciljeve, svoje živote dali su kako bi spasili svoje obitelji i svoj narod.“, istaknuo je župnik Jaković u prigodnoj propovijedi.

Nakon misnog slavlja, upriličena je posjeta spomen sobi s fotografijama poginulih branitelja, a zatim je uslijedila svečana akademija u kinu „Thetare“.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, u prigodnom obraćanju na svečanoj akademiji, istaknuo je kako, uz poštovanje i naklon svim poginulim braniteljima i žrtvama, prvenstveno slavimo obljetnicu utemeljenja brigade – pukovnije HVO-a „Nikola Šubić Zrinski.“, odnosno slavimo jedan od načina kako smo obranili slobodu hrvatskog naroda.

„Sloboda se mora slaviti, ali isto tako, moramo biti svjesni da slobodu moramo uvijek braniti. Treba poštivati i cijeniti svakog branitelja, dočasnika, časnika, koji su bili spremni utemeljiti brigadu, braniti ove prostore i s punom čašću i poštovanjem svima nama čestitam 26. obljetnicu osnutka brigade – pukovnije „Nikola Šubić Zrinski“. Obzirom da danas slavimo i 24. obljetnicu osnutka UDVDR HVO HB Busovača koja posebno kvalitetno radi, brinu se o važnim datumima, ali i o svakom članu Udruge, predsjedniku i svim članovima čestitam 24. obljetnicu osnutka UDVDR HVO HB Busovača.“, istaknuo je Predsjednik Federacije BiH.

Nazočnima se obratio i zapovjednik brigade – pukovnije „Nikola Šubić Zrinski“ bojovnik Jure Čavara, te predsjednik UDVDR HVO HB Nikica Tomić koji je istaknuo kako je ova brigada dala velik doprinos u obrani Busovače i Središnje Bosne.

„Naša borba i zadaća je da sačuvamo istinu o Domovinskom ratu, naša borba nikad nije dovoljna i nikad još nije prestala. Moramo imati osjećaj za svoj narod , svoju Domovinu i za sve ono što smo obranili.“, kazao je Tomić.

Predsjednik UDVDR HVO HB Busovača Dragan Laštro zahvalio je svima na dolasku, te istaknuo kako će udruga i dalje ispunjavati svoju temeljnu zadaću, brinuti o značajnim datumima i svim članovima Udruge HVO HB Busovača.

Imenovana nova Vlada ŽZH; novi/stari predsjednik Zdenko Ćosić

foto: Bljesak.info

U Širokom Brijegu održana je druga sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke na kojoj je sa 21 glasom “za” i 2 suzdržana potvrđena nova Vlada Županije Zapadnohercegovačke, a na čijem čelu će biti novi/stari predsjednik Zdenko Ćosić iz HDZ-a BiH, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Tako je ŽZH prva u Bosni i Hercegovini dobila novu Vladu.

Vlada ŽZH ima osam ministarstava, a došlo je do promjene na dvije ministarske pozicije. Dosadašnjeg ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Stjepana Boguta zamijenio je ginekolog iz Gruda Tomislav Pejić. Na čelu Ministarstva pravosuđa i uprave dosadašnju ministricu Anitu Markić zamijenio je Širokobriježanin Kristijan Zovko, dosadašnji tajnik u Vladi ŽZH.

Podsjećamo, HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerima u Skupštini ŽZH ima 16 od 23 zastupnika tako da se očekivalo brzo formiranje nove županijske Vlade.

Predsjednik Vlade ŽZH i član Predsjedništva HDZ-a BiH Zdenko Ćosić kazao je novinarima da nije bilo nikakvog razloga čekati daljnje rokove pri formiranju nove Vlade jer je odmah po okončanju izbora bilo jasno da HDZ BiH ima većinu u Skupštini.

-Nije bilo nikakvog razloga čekati daljnje rokove. To smo mi u Županiji Zapadnohercegovačkoj znali odmah poslije izbora s obzirom na to da je izborni rezultat takav kakav jeste i da HDZ ima skupštinsku većinu. Normalan i zakonit slijed toga je i formiranje nove Vlade Županije Zapadnohercegovačke što je danas Skupština i potvrdila. Očekujem kontinuitet s obzirom na to da je vlada i u prethodnom mandatu bila većinski HDZ-ova mi smo prezentirali ono što smo činili u prethodnom mandatu. Također, najavili smo što ćemo činiti u narednom razdoblju te s tim obećanjima i programima dobili smo mandat kakav smo dobili. Ide se u daljnju stabilizaciju prilika u Županiji i realizaciju projekata i strategija, istaknuo je Ćosić te dodao:

“Želimo da naša Županija bude na onome mjestu koje joj statistički i pripada tako da se u njoj stvara što povoljnija socijalna i razvojna klima, a za takvo nešto nam je potreban dobar okvir i dostupna sredstva jer se zna da je u Bosni i Hercegovini kreiranje poslovnog okruženja uglavnom prepušteno lokalnim zajednicama i zato smo mi tu kao Županija da stvaramo okvire i strategije i da podržimo svaku inicijativu koja će dovesti do povećanja broja zaposlenih”, rekao je novinarima novi/stari predsjednik Vlade ŽZH.

Komentirajući kakve su planovi za stabilizaciju financija u Županiji Zapadnohercegovačkoj Toni Kraljević, reizabrani  ministar financija u Vladi ŽZH i dopredsjednik Vlade, kaže da se u prethodnom četverogodišnjem mandatu učinilo dosta na konsolidaciji županijskih financija.

“Mi nastavljamo s konsolidacijom i stabilizacijom županijskih financija, započetim projektima, otvaramo socijalni dijalog sa sindikatima prosvjete i MUP-a. Nadam se da ćemo biti u prilici dodatno unaprijediti ravnopravni status naših zaposlenika. U ovome novom mandatu će nam biti prioritet raditi na socijalnim davanjima. U svakom slučaju bez jakih riječi i atribucija, još je puno posla pred nama u ovome mandatu”, naglasio je Kraljević.

Na dnevnom redu Skupštine ŽZH, prije razrješenja stare i potvrđivanja nove Vlade, našla su se  imenovanja Povjerenstva za Ustav, poslovnik i zakonodavstvo, a potom i više odbora. Osnovan je Odbor za pravdu i upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova, potom Odbor za ekonomsku, financijsku politiku i proračun, Odbor za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i informiranje, Odbor za prostorno uređenje, stambeno – komunalnu politiku, zaštitu okoliša, poljoprivredu i šumarstvo te Odbor za rad, zdravstvo, socijalnu politiku i stradalnike Domovinskog rata.

Neposredno nakon završetka sjednice Skupštine ŽZH održana je i prva sjednica Vlade Županije Zapadnohercegovačke u novome sazivu.

Nova Vlada Županije Zapadnohercegovačke

Zdenko Ćosić (Široki Brijeg), predsjednik Vlade ŽZH

Toni Kraljević (Ljubuški), dopredsjednik Vlade i ministar financija

Dario Sesar (Posušje), ministar gospodarstva