Pratite nas

Politika

Otvoreno: Što stoji iza slučaja Patria? Slovenski novinar: Stipi Mesiću je bilo obećano mito

Objavljeno

na

Emisija Otvoreno HTV-a ovaj je put kao temu imala aferu ‘Patria’. Finski sud je donio presudu prema kojoj su Patrijini menadžeri davali mito hrvatskim dužnosnicima pri prodaji oklopnih vozila prije osam godina. Hrvatsko Državno odvjetništvo tvrdi da za to nema dokaza, a bivši predsjednik Stjepan Mesić iz Moskve poručuje: Ima gadova u Hrvatskoj koji bi htjeli mene umočiti!

novinar

Voditelj Mislav Togonal i gosti Igor Tabak, Davorka Budimir, Nenad Bakić, Veljko Miljević te novinar koji je otvorio aferu ‘Patria’ Blaž Zgaga, pokušali su analizirati što stoji iza slučaja ‘Patrija’. ”Možda nema dokaza da je netko primio mito, ali prema prema zakonu u Hrvatskoj kazneno djelo nije samo primanje mita nego i obećanje za primanje mita. U presudi se kaže da je bilo namijenjeno pet posto mita, a za Bartola Jerkovića je bilo namijenjeno dva posto. Obećanje za mito primili su i Stjepan Mesić i  Franjo Gregurić”, rekao je Zgaga. No, dodao je da se u presudi kaže da nema dovoljno dokaza za Mesića i Gregurića te da je dokazano da je Jerkoviću obećano mito.

”Plan je bio da tok novca počinje kad stigne oklopnjak. Novac bi išao Patriji, a onda u Riedelu u Austriju , pa Wolfu i onda bio on novac donio hrvatskim političarima. Pohlepa na obje strane (Slovenija i Hrvatska) bila je prejaka, a tražio se novac unaprijed. Ugovor u Hrvatskoj je potpisan u listopadu 2007. godine, a mjesec dana kasnije bio je isplaćen neki iznos za hrvatski lanac, ali se iznos ne zna jer je poslovna tajna”, rekao je Zgago.

”Treba uzeti u obzir da je ovo što zovemo afera Patria, došlo je nakon onoga što se zove afera Kamioni. Stoga je dosta različita nabava oklopnjaka nakon nabave kamiona. Cijela afera oko dvije kupovine oklopnih vozila je dosta različita. U Sloveniji je to radio premijer i država je direktno nabavljala vozila. Za razliku od Slovenije, Hrvatska je nakon kamiona bila puno opreznija. Puno pažnje je bilo posvećeno da država direktno ne posluje sa strancem. Vlada je odabrala strateškog partnera u RH – Đuru Đakovića koji je pogledao partnere i napravio uži odabir. Krenulo se u terenska ispitivanja i tada je odabran proizvođač s kojim je onda država sklopila odabir”, istaknuo je Tabak.

Bakić je napomenuo kako jako voli Đuru Đakovića i uložio je u njega deset milijuna kuna u dokapitalizaciju. Kaže kako Đuro Đaković sam može postići jedan posto BDP-a. ”Tvornici Đuri Đakoviću pruža se mogućnost da sudjeluje u poslovima proizvodnje i prodaje Patrijinih vozila od 1,5 milijardi eura od kojih bi dobar dio imala tvornica Đuro Đaković”, rekao je Bakić. Dodao je kako smatra da u hrvatskom slučaju Patrija nema zavjere jer je posao provjeravao čitav niz povjerenstava.

”Čak 120 bilijuna eura izgubljeno je u različitim korupcijskim aferama u EU. Ova presuda je dobar trenutak za RH. U interesu je hrvatske nacionalne sigurnost i svakog građana da se raščisti gdje je završio taj novac. Ako poreznici pronađu svaku lipu, kako se ne može naći 1,6 milijuna eura? Interes političara je da, ako nisu krivi, skine ljaga s njihovih imena”, rekla je Davorka Budimir.

”Neke stvari smo dramatizirali i nismo pažljivo slušali finsku presudu. Očito su bile greške u sadržaju prijevoda presude koja je izrečena. Imali smo izjavu finskog državnog odvjetnika koji kaže da nisu došli do te faze da je Mesić primio mito ili mu bilo obećano, naveli su da su u toj fazi došli samo do Jerkovića. U DORH-u je prikupljena sva dokumentacija, prikupio ju je i porezni ured i antikorupcijski ured i došlo se do toga da nije bilo osnovana sumnja da se u Hrvatskoj zahtijevalo ili primilo mito od Patrije”, rekao je Miljević.

[ad id=”40551″]

Što su još rekli gosti emisije Otvoreno pogledajte u videoprilogu!

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

(VIDEO) Kaos u Saboru – lupanje, vrijeđanje i mahanje Poslovnikom

Objavljeno

na

Objavio

Saborska rasprava o državnom proračunu više je puta prekidana zbog prestanka rada saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor.

Predsjednik Sabora Gordan Jadndroković tomu je odlučio stati na kraj nakon što je HSS-ov Krešo Beljak zatražio stanku kako bi se osnovalo povjerenstvo radi utvrđivanja štete na saborskom inventaru.

Nakon prepucavanja o Poslovniku, oporbeni zastupnici odlučili su lupanjem  po klupama prisiliti vladajuće na stanku. “Nije ovo ničija prčija”, vikao je Miro Bulj, “Ne radite cirkus od Sabora”, vikao je Nikola Grmoja.

Gordan Jandroković odlučio je nastaviti s raspravom, ali pobuna se nastavila pred cijelom Vladom koja je u Sabor došla na predstavljanje proračuna. I Gordan Maras i Davor Bernardić inzistirali su na stankama tako da je Jandroković u jednom trenutku Bernardiću rekao “Vi ste dosadni, toliko su vam prazne optužbe”. “Bit će stanka kad završimo s replikama, ima ih još šest. Vi biste htjeli da vas izbacim iz sabornice, ali ja to neću”, nastavio je odgovarati Jandroković. Naposlijetku je stanka ipak odobrena.

Nakon povratka u sabornicu, govornicu je zauzeo HSS-ov Krešo Beljak koji je nastavio pet minuta govoriti bez obzira na tijek sjednice.  U međuvremenu je Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom snimao govornike. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatim je sazvao sastanak predsjednika klubova kako bi se odlučilo o tome kako nastaviti rad.

Nakon jednosatnih konzultacija ipak je postignut kompromis – predsjednik HSS-a Krešo Beljak dobio je priliku da se obrati po stanci koju je još prijepodne zatražio, što je bio “okidač” za višesatni kaos u sabornici, a nakon Beljaka rasprava je nastavljena replikama na prijedlog državnog proračuna za 2018.

Beljak, koji je stanku zatražio zbog stanja u prometu, ustvrdio je kako se, dok Hrvatsku muče demografski problemi, gube životi po hrvatskim prometnicama. Potom je svoju stanku opetovano usmjerio na Agrokor i saborsko istražno povjerenstvo optužujući vladajuće kako žele “zataškati i krivotvoriti povijest”. Konačno, nešto prije 15 sati, nastavljena je još jutros započeta rasprava o državnom proračunu za iduću godinu. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Glasnović: Agrokor je priča Hrvatske privatizacije, što je s tom genezom, o tome nitko ne priča

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor danas zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, u kojemu Vlada predviđa da će ukupni prihodi biti na razini od 129 milijardi kuna, što je 6,1 posto više u odnosu na aktualni proračun.

Ukupni rashodi bit će 133,3 milijardi kuna ili 5 milijardi viši. Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili 2 milijarde kuna, dok se stopa gospodarskog rasta projicira u visini od 2,9 posto.

Imamo 30-ak replika, namjera je da se sa čitavim nizom stanki onemogući da se raspravlja o proračunu, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon što su zastupnici zatražili stanke i nakon što su kolektivno počeli lupati po stolu jer je Jandroković odlučio stanku dati tek nakon replika.

Željko Glasnović (Nezavisni za Hrvatsku): Agrokor je priča Hrvatske privatizacije, što je s tom genezom, o tome nitko ne priča. Teško je pratiti kud je otišao taj novac. Kumrovački đaci, pripadnici OZNE, zamislite svi imaju nekakvu amneziju. To je samo dimna zavjesa koja prikriva geneze privatizacije. Bit će nedostupan dosje UDBAša to nikoga ovdje ne dira. Nemamo retroaktivne sabore da se može ganjati nekoga. Gdje su dosjei SDP-a, što je s njima? Jesu li oni završili tamo gdje su se palili dosjei UDBE ’90-ih? Oni koji sjede ovdje imaju kodna imena. Što smo dobili? Ne znamo ništa o našoj povijesti. Dobili smo Titu nakon Tita.

(Hina)

Željko Glasnović “zapalio” Sabor čistom istinom u 5 minuta! (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari