Connect with us

Istaknuto

Otvoreno: Zašto je Boris Jokić dao ostavku?

Objavljeno

on

Zašto je Boris Jokić dao ostavku? Zašto nije htio prihvatiti deset novih stručnjaka u radnoj skupini? Treba li ostavku dati ministar Predrag Šustar? Je li ovo kraj reforme školstva? Analizirali su gosti večerašnje emisije Otvoreno:  povjesničar književnosti Slobodan Prosperov Novak, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu „Preporod“ Željko Stipić, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, članica ekspertne skupine za reformu školstva Ružica Vuk, novinarka HRT-a Sunčica Findak i akademik Ranko Matasović.

[ad id=”93788″]

Kad je riječ o kurikulumu iz povijesti, on nije spreman za eksperimentalnu provedbu, rekao je Ante Nazor.Grozim se riječi ‘eksperimentalna’. Neću da se nad mojom djecom eksperimentira. Rekao je da kurikulum više nalikuje na jugoslavenski kurikulum. Spomenuo je stotinjak primjedbi i recenzija kurikuluma koje su stigle u HAZU te rekao da se mora ili pojačati sadašnja radna skupina ili formirati novo tijelo koje će raspravljati o primjedbama.
Nazor kaže da nitko ne dovodi u pitanje nastavak projekta, ali smatra da se on nije dobro razvijao. Kaže da nije dobro što se radi na dobrovoljnoj bazi te da je potrebno stvoriti znanstvenu jezgru.

Donosimo ulomak iz emisije, rijedak stvarni prikaz o čemu se zapravo radi kada je riječ o kurikularnoj reformi: Pogledajte i podijelite:

[ad id=”93788″] Slobodan Prosperov Novak rekao je da misli sve najbolje o Jokićevoj ostavci, da je to divan događaj i divna vijest, te da ona omogućuje da zajedno nastavimo raditi na reformi. Ono što nije divno je što se u vezi te ostavke poziva na ulice i na proteste, kaže Novak i dodaje da je to sramota za Hrvatsku. Istaknuo je da bi odgovornost trebao preuzeti ministar Šustar. Mi bez politike ovu reformu nećemo napraviti.

Željko Stipić istaknuo je problem neplaćenih putnih troškova i dnevnica radnoj skupini te komentirao da prosvjetnoj vlasti nije stalo da se izađe iz ove situacije na drugačiji način od ovoga. Nije bilo dobre volje. Mogla sus e podmiriti sva ta potraživanja. Tada je ministar mogao doći i reći da su svoje obveze izvršili. Ovako ostaje gorak okus. Ekspertnu radnu skupinu Stipić je nazvao kolateralnom žrtvom jedne političke kuhinje.

Stipić je najavio prosvjed koji će se održati idućega tjedna. Ova Hrvatska koja se ne može složiti s ovakvim rješavanjem problema ima pravo dignuti svoj glas, kao što ga dižu i neki drugi. O detaljima prosvjeda još nije htio govoriti.

Svi smo već bolesni od reformi školstva, a u posljednjih dvadeset godina bilježimo nekoliko propalih, rekla je Sunčica Findak. Prema grubim izračunima tako je u vjetar otišlo više od pola milijarde kuna.

Matasoviću se ne sviđa slika u javnosti da su oni koji podržavaju reformu apriori napredni, a oni koji su protiv nje da su nazadni. Izrazio je žaljenje zbog Jokićeve ostavke i zbog toga što mu se imputiraju ideološki motivi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari