Connect with us

Događaji

“Otvorite vrata!” – nekoliko tisuća migranata čeka na ulaz u Hrvatsku

Objavljeno

-

Nekoliko tisuća migranata provelo je noć na ponedjeljak na otvorenom na hladnoći i u blatu ničije zemlje između Srbije i Hrvatske, pošto je Slovenija usporila priljev migranata prema zapadnoj Europi.
[ad id=”68099″]

Reutersov novinar koji se nalazi na srpskoj strani granice piše da hrvatska policija zadržava migrante da uđu u zemlju jer su joj kapaciteti puni.  U blizini nema policije da održava red, a pothlađeni i umorni migranti viču “Otvorite vrata, otvorite vrata!”.
Pošto je Mađarska u petak u ponoć zatvorila svoju granicu s Hrvatskom, izbjeglice su se počele preusmjeravati prema Sloveniji, novoj postaji na njihovu putu do Austrije i Njemačke.

Slovenija je međutim objavila da dnevno može primati samo 2500 migranata, mnogo manje nego što bi ih htjelo ući u Hrvatsku. Slovenska strana tvrdi i da Austrija prima samo 1500 izbjeglica dnevno, iako austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova to nije potvrdilo.

Slovenska policija zato je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima počela s “intenzivnom zaštitom” državne granice, izjavio je Bojan Kitel, glasnogovornik policijske uprave Maribor.

U blizini graničnog prijelaza Središče ob Dravi postavljene su ograde i veći broj policajaca, kako bi se spriječio prijelaz migranata koji su sinoć vlakom dovezeni iz Opatovca, a za koji slovenske vlasti navode da je poslan iako u Sloveniji nema kapaciteta za prijam tako velikog broja ljudi. Slovenska policija potvrdila je da je zbog novonastale situacije za sav promet zatvorila taj granični prijelaz.

Sinoć se u slovenskim medijima pojavila i informacija da je austrijska ministrica unutarnjih poslova u telefonskom razgovoru svojoj slovenskoj kolegici kazala da Austrija više ne prima migrante, ali je u ponedjeljak stiglo pojašnjenje iz Beča koje kaže da Austrija nije obustavila primanje migranata iz Slovenije nego da prijam izbjeglica ne može povećati nego će ga održavati na dosadašnjoj razini.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari