Connect with us

Politički rentgen

Ova reprezentacija Hrvatske je bolja od one iz Rusije!

Objavljeno

-

Uvjeren sam da ćemo protiv Brazila gledati daleko najbolje izdanje naše reprezentacije na ovom svjetskom prvenstvu i bez obzira na konačan rezultat, već sada smo silno ponosni na njihovu prezentaciju izvorno hrvatske nogometne kvalitete!

 

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Do sada još nitko nije napravio objektivnu usporednu analizu kvalitete ove nogometne reprezentacije Hrvatske u Katru s onom srebrne zlatnog sjaja iz Rusije. Više puta sam slušao nogometne analitičare i izbornika Dalića, koji tvrde da je ona srebrna reprezentacija bila bolja od ove današnje i u najmanju ruku smatram da su takve neobjektivne izjave demotivirajuće, ili služe kao preventivni izgovor u slučaju neželjenog rezultata. Dakle, stvara se dojam da ova reprezentacija koja je navodno slabija od one iz 2018. ne može postići isti, ili bolji rezultat, pa ako se dogodi „kiks“ to će biti opravdanje pred nacijom. Ovakve izjave mogu biti demotivirajuće za naše mlade igrače na rezervnoj klupi i obeshrabrujuće za prvi sastav, ali istine radi, mogu biti i motivirajuće u kontekstu dokazivanja svima koji dobiju priliku zaigrati za Hrvatsku.

U finalnoj utakmici protiv Francuske u Rusiji vatreni su istrčali u ovom sastavu:

Subašić – Vrsaljko, Lovren, Vida, Pivarić – Brozović, Rakitić, Modrić – Rebić, Perišić – Mandžukić.

Idemo redom: Livaković je konačno dokazao svim nevjernim Tomama da je vratar u potpuno istom rangu sa Subašićem, ako ne i bolji. Do sada je primio samo jedan zgoditak. Juranović je naš najbolji bočni i obrambeni igrač s nevjerojatnim energetskim sposobnostima i apsolutno je dostojan nasljednik Vrsaljka na toj poziciji. Isti je ako ne i bolji u ofenzivnim zadaćama! Sosa i Barišić ni za milimetar ne zaostaju za Pivarićem! I jedan i drugi su to dokazali u grupnoj fazi i u ovoj prvoj nokaut utakmici protiv Japana! Stoperski par Lovren-Gvardiol bez ikakve sumnje bolji je od para Lovren-Vida, a možda bi bio još bolji da su priliku dobili Šutalo ili Erlić. Dakle kompletna obrana, koja je do sada primila samo jedan pogodak na visini je zadatka i radi se o nijansama. Danas u obrani imamo daleko veću stabilnost nego 2018. u Rusiji.

Vezni red za koji svi kažu da je najbolji na svijetu isti je, ili je s Kovačićem još bolji nego onaj s Rakitićem. Na klupi nam još sjedi prirodni nasljednik Luke Modrića Lovro Majer koji u mentalnom smislu liderstva već sada ima odlike Lukinog nasljednika. Ako bih birao Lukinog nasljednika između Kovačića i Majera, izabrao bih Majera ne podcjenjujući dosadašnji izvanredan Kovačićev doprinos u srednjem redu. Perišić je standardno fantastičan  i počeo je zabijati što veseli. Disidenta Rebića bez sumnje mogu kvalitetno zamijeniti Kramarić, Pašalić ili Vlašić. Dakle ostaje nam još nezamjenjivi Manđukić čiju ulogu treba nadoknaditi mudrim taktičkim sustavom igre. Manđukića, koji se jednom rađa, po svojim kvalitetama i stilu igre ne mogu zamijeniti ni Livaja, ni Budimir, ni Kramarić, ni Petković i nedostatak rasnog centarfora jedina je mana ove naše reprezentacije. Ta mana se mora pretvoriti u prednost, jer svi naši igrači veznog i napadačkog reda znaju zabiti gol šutom izvana što je u nogometu najopasnije, kao i u rukometu šut s devet ili deset metara. To dokazuje zadnji Modrićev fantastičan polu volej koji je umalo završio u mreži japanskog golmana. Dakle, prodor po bokovima i povratna lopta u zonu šuta od 11 do 18 metara gdje se uvijek moraju naći šuteri iz drugog plana poput Brozovića, Modrića, Pašalića ili Majera! Kramarić je dokazao da je majstor upravo u takvim prigodama s poludistance! Ne treba zaboraviti ni Oršića koji svoju priliku čeka kao zapeta puška, ako se umori neumorni Perišić!

Po mom mišljenju, ova je reprezentacija bolja i potentnija od one iz finala svjetskog prvenstva 2018., a da će protiv velikog, ali i prepotentnog Brazila ostaviti srce i zadnju kaplju znoja na terenu u borbi za Hrvatsku, to uopće ne treba sumnjati. Brazil je idealan protivnik za nogometno dokazivanje i buđenje svih vrsta motivacije!

Uvjeren sam da ćemo protiv Brazila gledati daleko najbolje izdanje naše reprezentacije na ovom svjetskom prvenstvu i bez obzira na konačan rezultat, već sada smo silno ponosni na njihovu prezentaciju izvorne hrvatske kvalitete!

Kazimir Mikašek-Kazo

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari