Pratite nas

Ova Vlada podmuklo ukida demokraciju, a mediji o tome šute!

Objavljeno

na

Jedne dnevne novine objavile su ovih dana da je Vlada premijera Milanovića definitivno dbacila sve predložene promjene izbornog zakonodavstva, što znači da će se parlamentarni izbori 2015. godine održati po starim pravilima unatoč brojnim manjkavostima izbornog zakonodavstva i unatoč mogućnosti da Ustavni sud te izbore kasnije proglasi nezakonitima i nelegitimnima.

peđaKada tome pridodamo da predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin ovih dana najavljuje skore izmjena Zakona o referendumu, izmjene kojima će se gotovo pa onemogućiti neposredno izjašnjavanje građana (potpisi će se najvjerojatnije prikupljati isključivo u državnim institucijama), nameće se pitanje kani li to aktualna vlast potkraj mandata ukinuti, odnosno posve zanemariti demokraciju te ostaviti tek privid vladavine naroda?!

Otvorene liste u Saboru predlagao i prije 10 godina

Kako komentira navedene poteze vlasti i jesu li oni doista znak da vlastodršci više i ne skrivaju da im je stalo isključivo do vlastiih interesa, a ne do interesa naroda, upitali smo Peru Kovačevića, bivšeg saborskog zastupnika HSP-a i pravnog eksperta koji je prvi, još prije deset godina, u Hrvatskom saboru predlagao uvođenje preferencijalnog glasovanja i mogućnost opoziva zastupnika od strane onih koji su ih izabrali.

– Najavljeno odustajanje od promjena izbornog zakonodavstva i najavljene promjene Zakona o referendumu veliki su korak unatrag. Vladajući tim potezima doista ukidaju demokracaiju – ističe u uvodu Pero Kovačević, koji je je kao saborski zastupnik tri puta predlagao reformu izbornog zakonodavstva, odnosno uvođenje otvorenih lista i dopisnog glasovanja.

I 2004. su kao i danas govorili da još nije vrijeme!

– Predlagao sam da svaki glasač bira 14 pojedinačnih kandidata sa svih ponuđenih izbornih lista, te da kandidati koji osvoje najviše glasova u pojedinoj izbornoj jedinici (bez obzira na uspjeh stranačke liste) kasnije zastupaju građane te izborne jedinice u Saboru. Ti moji prijedlozi su išli u saborsku proceduru 2004., 2005. i 2006. godine, a zastupnici dvije najveće političke stranke i tada su reagirali jednako kao i danas. I SDP-ovci i HDZ-ovci rekli su da su projedlozi dobri, ali da još nije vrijeme za takve promjene. Deset godina kasnije opet govore da još nije vrijeme, što znači da za njih nikada nije ‘pravo vrijeme’. Nije ni čudo, doduše, da tako govore, jer su itekako svjesni da mnogi od njih po pravilima preferencijalnog glasanja ne bi nikada ušli u Sabor. Pitam vas u kojoj izbornoj jedinici bi, primjerice, Zoran Milanović ili Branko Grčić prošli, ako bi se glasovalo za kandidate, a ne za liste? Vjerojatno ne bi ni ušli u parlament. Oni su toga svjesni i zato se tako žestoko opiru promjena izbornog zakonodastva i uvođenju otvorenih lista – naglašava Kovačević, te dodaje da mu je drago da je udruga ‘U ime obitelji’ za rujan najavila prikupljanje potpisa uz pomoć kojih se treba održati referendum o preferencijalnom glasanju i promjenama izbornog zakonodavstva.

Referendum U ime obiljelji jedini može spasiti demokraciju

– Nadam se da će Željka Markić uspjeti skupiti dovoljan broj potpisa, jer to je jedini način da demokracija u Hrvatskoj opstane! Ako inicijativa ne prođe, Grbin i njegovi će postrožiti kriterije za referendum, što znači da narod više neće imati mogućnosti da neposredno utječe na izborne procese i događanja u državi. Peđa Grbin priča gluposti kada tumači da izmjene Zakona o referendumu tobože idu u pravcu lakše i brže provjere podataka birača. Istina je da on želi onemogućiti održavanje referenduma odredbom da se potpisi više ne mogu skupljati na trgovima i na ulicama, što je dosad bilo moguće. Samo što ne traže da javni bilježnik obavezno ovjerava potpise građana za referendum! Oni, dakle, doista ukidaju demokraciju, a mediji o tome šute, što je i najstrašnije u cijeloj toj priči – zaključuje pravnik Pero Kovačević.

Gušenje demokracije kritizirao čak i provladin GONG!

Valja napomenuti da su tvrdo odbijanje izmjena izbornog zakonodavstva od strane Vlade premijera Milanovića ovaj put žestoko kritizirali čak i oni koji su dosad bili vrlo blagonakloni prema svim potezima lijevo-liberalne Milanovićeve koalicije.

– Nije mi jasno što ova Vlada misli ostaviti kao vlastito naslijeđe kada odustaju i od promjene izbornog zakonodavstva, koje bi dovelo do više razine demokratizacije i većeg utjecaja građana na izbor zastupnika”, izjavio je tako nedavno Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a, odakle su prije toga stigli prijedlozi za promjene načina izbora zastupnika.

Iz GONG-a su predložili smanjenje broja izbornih jedinica, zabranu kandidiranja osobama osuđenima za ratne zločine i gospodarski kriminal, uvođenje preferencijalnog glasanja, profesionalizaciju Državnog izbornog povjerenstva.

U Vladi, međutim, ne prihvaćaju ništa od tih ideja, baš kao ni preporuku Ustavnog suda, bez obzira na sve moguće ozbiljne i štetne posljedice.

Autor: Damir Kramarić/hrvatski-dom.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Velimir Bujanec: PONOSAN NA VARAŽDIN!

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Marko Perković Thompson/fb

Upravo sam razgovarao s dragim prijateljem Markom. Pun je pozitivnih dojmova i neskrivenih emocija – sinoć je Arena Varaždin bila prepuna, a Hrvati su k’o vojska pjevali ‘Bojnu Čavoglave’ još i prije njegova izlaska na pozornicu.

Za još jedan veličanstveni koncert MP Thompsona tražila se karta više, a Varaždinci su pokazali da su pravi domovine sinovi:) Hvala mome rodnom gradu i veliko hvala Marku; tako mi je žao što nisam mogao biti na koncertu – morao sam raditi, voditi Bujicu…

S obzirom na viđeni potencijal, naročito mlade ljude na koncertu – i za Varaždin vrijedi ona stara: JOŠ NAS IMA, JOŠ HRVATA!

PHOTO: Arena Varaždin nikada nije bila ovako popunjena, a Marko mi je jutros rekao: “Osjećao sam se kao da sam u Čavoglavama!”

Foto: Marko Perković Thompson/fb

Nenad Koljaja u Bujici raskrinkao Krešimira Macana, RBA zadruge, Pernara i Sinčića!

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Vladimir Šoljić: Nismo se odrekli Herceg Bosne

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ćiril Ćiro Raić

Ukoliko presuda bude temeljena na činjenicama tzv. Udruženi zločinački podhvat će otpasti, a kako nitko od šestorice dužnosnika Hrvatske Republike Herceg Bosne nije optužen po osobnoj odgovornosti za konkretno djelo to bi značilo da će svi biti oslobođeni, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis Vlado Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća HZ HB, čovjek koji je u vrijeme rata u Herceg Bosni vodio resor gospodarstva, a potom bio ministar obrane i predsjednik Federacije BiH.

Herceg Bosna osnovana kako bi se Hrvati obranili

Podsjetimo 29. studenog šestorici dužnosnika Hrvatske Republike Herceg Bosne, predsjedniku Vlade dr Jadranku Prliću, ministrima obrane i unutarnjih poslova Bruni Stojiću i Vlantinu Ćoriću, načelnicima Glavnog stožera HVO-a generalima Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, te predstojniku Ureda Vlade HR HB za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću Žalbeno vijeće Haškog suda izreći će pravomoćnu presudu, 13 godina nakon što su dragovoljno otišli u Haag.

Nepravomoćnom presudom Prlić je osuđen na 25, Praljak, Petković i Stojić na 20, Ćorić na 16, a Pušić na 10 godina zatvora, jer su, kako je nevedeno u presudi, zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom dr Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske Jankom Bobetkom sudjelovali u Udruženom zločinačkom poduhvatu “pripajanja HR HB Hrvatskoj u slučaju raspada BiH, ili “uspostavi HR HB kao neovisne države unutar BiH”.

Šoljić naglašava kako je najprije Hrvatska zajednica, a potom Hrvatska republika Herceg Bosna osnovana, kako bi se Hrvati obranili od srpske agresije, te da nikada niti je razmatrana, a kamoli donesena odluka o “rušenju BiH” i “pripajanja Herceg Bosne Hrvatskoj”.

Podsjeća kako su na vrhuncu krize u Jugoslaviji kad se rat prenio u BiH prvo napadnuta područja s hrvatskom većinom i u njima napravljen zločin (Ravno, Uništa …). Kako su Srbi i Muslimani već uspostavili određene oblike nacionalnog samoorganiziranja, Hrvatima nije preostalo ništa drugo nego da urade nešto slično. Bilo je to, kaže, osnivanje HZ HB 18. 11.1991. godine.

Dvije svrhe Herceg Bosne

Predsjednik Glavnog vijeća HZ HB mr Vladimir Šoljić

-Nakon što prije referenduma o neovisnosti nije bio postignut dogovor tri konstitutivna naroda o unutarnjem ustroju što je bio uvjet Međunarodne zajednice za priznanje BiH i nakon što je od muslimanske strane odbačeno tzv. „Livanjsko pitanje“ HZ HB je mogla poslužiti za dvije svrhe, prva je priprema za samoobranu a druga kao dio jedne opcije za unutarnji ustroj BiH. I jedno i drugo je legalno i legitimno tim više što je bilo organizirano od strane najviših predstavnika hrvatskog naroda u tadašnjoj vlasti, ističe Šoljić za HMS.

On naglašava kako nigdje i nikada nije razmatrana opcija nasilnog rušenja BiH niti je vođena rasprava o odvajanju dijela teritorija BiH i njenog pripajanja Hrvatskoj, a kamo li da su o tome donošene nekakve odluke.

-Ako ovome dodamo činjenice da je RH već proglasila neovisnost u postojećim tz. avnojevskim granicama i da je sve druge republike SFRJ uključujući i BiH priznala u postojećim granicama, a u BiH prva uputila i veleposlanika onda je svaka priča o UZP neutemeljena i besmislena konstrukcija, ističe.

Uz to podsjeća i na ulogu Hrvata BiH vezano za odluke o neovisnosti i referendumu kao i obrani BiH.

Kad je Prlić postao, a kad prestao biti član UZP?

Napominje da je prema prvooptuženom za Udruženi zločlinački podhvat Jadranku Prliću muslimanska strana višestruko puta iskazivala povjerenje dajući suglasnost ili ga predlažući pored ostalog za guvernera Narodne banke BiH- tada, HDZ BiH nije dao suglasnost na to imenovanje-zatim povjerenika Vlade BiH za HZ HB, predsjednika prelazne Vlade BiH, ministra obrane BiH na polovici ratnog razdoblja, prvog ministra vanjskih poslova nakon rata itd. pa je, kaže, nejasno kad je isti postao a kad prestao biti član UZP.

-Dakle, ako presuda bude temeljena na činjenicama UZP će otpasti, a kako nitko od njih nije optužen po osobnoj odgovornosti za konkretno djelo to bi značilo da će svi biti oslobođeni, ističe Šoljić.

Nismo se odrekli Herceg Bosne

Naglašava kako niti on, ni bilo tko od onih koji su bili u strukturama vlasti se nisu odrekli Herceg Bosne. – Herceg Bosna nije ukinuta kao što se to u medijima često govori nego je ugrađena u FBiH nakon Washingtonskog sporazuma kao jedan od dva ravnopravna administrativna aranžmana.

Drugi administrativni aranžman, pojašnjava Šoljić, je Republika BiH, koja je faktički bila bošnjački ratni entitet, jer su kadrovi iz reda Srba i Hrvata u toj vlasti bili samo multietnički ukras, bez izbornog legitimiteta dva naroda.

-Svi akti Herceg Bosne od svjedodžbi i diploma do zakona koji su doneseni ostali su važeći i na snazi sve dotle dok se ne usvoji zakonodavni sustav BiH nakon prestanka rata, podsjeća.

Šoljić u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis ističe kako se Hrvati ne smiju i neće odreći prava na stvarnu i institucionalnu jednakopravnost u Bosni i Hercegovini a potpuno je, kaže, ne bitno hoće li se to ostvariti kroz federalizaciju BiH s hrvatskom federalnom jedinicom, po konsocijacijskom modelu (Belgija) ili bilo kojem drugom modelu koji je poznat i koji se potvrdio u praksi organiziranja višenacionalnih država koje su opstale.

-Praksu koja već duže vremena vlada u BiH gdje se Hrvatima daju neka prava iz samilosti i na kapaljku a koja im pripadaju po slovu i duhu Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, treba definitivno prekinuti, smatra Šoljić.

Izborni zakon test za odnos Bošnjaka prema Hrvatima

Upitan o budućnosti BiH, Šoljić kaže:

-Ako se u najskorije vrijeme nakon što je proteklo 22 godine od prestanka rata ne nađe optimalno rješenje za unutarnji ustroj realno je očekivati da BiH završi kao i sve druge višenacionalne zajednice koje nisu uređene na temelju jednakopravnosti naroda koji je čine”.

Na upit zbog čega bošnjačke stranke odbijaju prihvatiti izmjene Izbornog zakona koje bi omogućile Hrvatima, ali jednako tako i Bošnjacima i Srbima izabarti svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Federalnog parlamenta, Šoljić kaže kako je iz dosadašnjih rasprava o Izbornom zakonu  jasno da su stavovi svih bošnjačkih stranaka jedinstveni u tome da se Hrvatima ne omogući izbor legitimnih predstavnika u strukture vlasti.

-Na izbornom zakonu će se definitivno pokazati da li Bošnjaci žele prihvatiti Hrvate kao jedan od tri potpuno ravnopravna i konstitutivna naroda.  Ni jedan bošnjački dužnosnik to ne smije prihvatiti ukoliko nije spreman na posljedice koje mu slijede na izborima. Ako se, međutim, ne postigne demokratsko rješenje a to znači pravo svakoga naroda na izbor vlastitih predstavnika u organe u kojima je to predviđeno slijedi „mostarizacija BiH“ sa svim posljedicama, upozorava predsjednik Glavnog vijeća HZ HB.

Važe li Izetbegovićevi kriteriji i za hrvatskog člana Predsjedništva BiH?

Šoljić je komentirao i žestok obračun bošnjačkih lidera Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, te Izetbegovićev pokušaj diskvalifikacije radončića iz utrke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

U diskvalifikaciji Fahrudina Radončića, Bakir Izetbegović kaže da bi bošnjački član Predsjedništva trebao sličiti na svoj narod i baštiniti njegove vrijednosti što navodno nije slučaj sa Radončićem.
-Ovakva načela nisu sporna ali je sporno to što Izetbegović to ne želi primijeniti i na izbor hrvatskog član Predsjedništva. To znači da hrvatski član Predsjedništva ne bi morao sličiti na svoj narod nego možda da bude takav da ne slični ni na što, kaže Šoljić./HMS/

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari