Pratite nas

Vijesti

Ovakav policijski teror se ne pamti od 1943. godine: ‘Ne dajte pozornost Split Prideu, pustite gubavce da se slobodno šepure’

Objavljeno

na

[quote]Predsjednik splitskog HČSP-a, Luka Podrug, kaže kako se ovakav teror policije pri organizaciji Parade ne pamti od 1943. Smatra da se zbog parade homoseksualaca provodi nasilje nad normalnim ljudima, a sudionike Gay Pridea naziva skupinom iznad Zakona i pita se: ‘Država ima dvostruke kriterije. Zašto je nama lani zabranjen skup podrške hrvatskim generalima?'[/quote]

Histerija oko subotnje gay parade u Splitu ne jenjava. Političari i građani Splita podijeljeni su u reakcijama na nadolazeći događaj. Novi splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u razgovoru za Dnevno.hr potvrdio je da će biti u povorci ali neće ‘jahati’ na čelu kolone kako su ranije tražile udruge koje organiziraju Split Pride.

– Bit ću u koloni, ali samo kao podrška. Ja nisam organizator i ne mogu biti na čelu kolone – rekao je za naš portal Baldasar i najavio kako će održati kratak govor na Rivi u kojemu će pozdraviti sudionike trećeg po redu Gay Pride-a u njegovu gradu.

Predsjednik splitskog HČSP-a, Luka Podrug, ovakav Baldasarov angažman nazvao je njegovim ‘prvim političkim kiksom, koji će definitivno podijeliti grad’.

– Apeliram na gradonačelnika Splita da bude gradonačelnik svih, neodgovorno je da se na početku svog mandata svrsta uz jednu, manjinsku skupinu – rekao nam je Podrug.

Sve one koji misle suprotno od ‘šetača’ na potezu od Đardina kroz ulice Kralja Tomislava i Marmontovu do Rive, HČSP-ovac je pozvao da napuste grad ‘dok ta okupacija ne prođe’. Subotnju paradu homoseksualaca kroz Split nazvao je provokacijom i nasiljem nad normalnim ljudima.

– To Vam je isto kao da Bad Blue Boysi traže da na sjevernoj strani Hajdukova stadiona imaju svoju tribinu, čista provokacija – rekao je.

Sudionike gay povorke splitski HČSP-ovac doživljava skupinom koja se postavlja izvan zakona. Objasnio je to činjenicom da je njegovoj stranci de facto zabranjeno održavanje sjednice Glavnog stana koju su zakazali za 8. lipanj, i to puno prije nego se znao točan datum održavanja Pridea.

– To je policijski teror kakav se ne pamti od vremena 1943. Apsurd je da iz policije traže točan popis članova iz cijele Hrvatske koji će doći na sjednicu kako bi se jedna normalna skupština mogla održati – dodao je Podrug objasnivši kako prostorije stranke nisu uopće na ruti kojom treba proći povorka.

Kaže i kako politički i policijski vrh imaju dvostruke kriterije kada su u pitanju njihovi građani.

– Zašto je nama lani zabranjen skup u Zagrebu za podršku hrvatskim generalima – pita se splitski vijećnik. Udruge koje organiziraju splitski Pride prozvao je da su se smijali i rugali kada su napadnuti aktivisti akcije ‘U ime obitelji’, koje su optužili da su sami sebi zapalili štand.

S druge strane, reakcije na samo održavanje ove ‘vesele’ povorke u njihovu gradu uznemirilo je brojne Splićane. Ovaj put odlučili su ne ići na njih kamenjem i uzvicima ‘ubij pedera’ već ih potpuno ignorirati. U tom cilju pokrenuta je i akcija ‘Prazan grad 2013.‘, kojom se poziva građane Splita da izbjegavaju centar grada odnosno rutu kojom će proći gay povorka. Gotovo pet tisuća ljudi najavilo je svoj nedolazak na manifestaciju ‘terora koji se nameće gradu pod Marjanom’. Protestiraju i zbog činjenice da država, odnosno porezni obveznici plaćaju ‘raznorazne parade’ dok zemlja tone.

U komentarima na subotnju šetnju Splitom našla su se mišljenja poput ‘Ima stotinu boljih opcija od davanja pozornosti ovim skupinama s margine, pustite gubavce da se slobodno šepure’ do ‘da se glasalo protiv SDP-a ne bi došlo do ovoga’.

Ostaje vidjeti kako će Splićani u subotu stvarno reagirati na ovaj događaj, tim više što je politika njihova grada izborom novog gradonačelnika doživjela preokret kada je u pitanju ova problematika.

Jedno je sigurno, policija neće čekati prekriženih ruku. Nismo uspjeli doznati koliko će točno plavaca ‘braniti’ sudionike Gay Pride-a ali neslužbeno doznajemo kako će ove godine ipak biti nešto manje policije nego prijašnjih godina.

No s druge strane, imat će nultu stopu tolerancije prema izgrednicima. Postupat će se prema svima koji bi ponašanjem odavali da bi eventualno mogli raditi problem.

– Svaki prekršaj ili kazneno djelo prema sudionicima povorke bit će tretirano kao zločin iz mržnje – doznajemo iz MUP-a.

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Zoran Ničeno: Ne protjerujemo migrante u BiH, odvraćamo ih na granici

Objavljeno

na

Objavio

Na graničnom prijelazu Bajakovo zadržane su tri osobe koje dovodimo u vezu krijumčarenjem migranata i događajem kod Slatine Pokupske, izjavio je u Dnevniku HTV-a Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova.

Dodao je da među njima nije vozač kombija za kojim policija intenzivno traga, ali kako vjeruje da te osobe mogu dati kvalitetne informacije o njemu. Imamo određene informacije o mogućem počinitelji i intenzivno tragamo za njim, rekao je.

Ničeno kaže kako se ove godine bilježi povećanje ilegalnih prelazaka granice za skoro 200 posto.

– To je za prvih sedam mjeseci 9487 takvih slučajeva. Istovremeno svake godine bilježimo, od kada je taj migrantski krak krenuo preko Bosne i Hercegovine, povećanje zadiranja u sivu zonu, kriminal i krijumčarenje, rast od 100 posto godišnje. I ove godine u prvih 7 mjeseci bilježimo 505 uhićenih krijumčara. Smatramo da to nije samo zbog povećanja broja ilegalnih migranata već i bolje organizacije policije, fleksibilnosti, uključivanju svih snaga u borbu protiv ilegalnih migracija, istaknuo je.

Smatra kako susjedna Bosna i Hercegovina namjerno migrantsku krizu “gura” na granicu s našom zemljom.

– Mi smo neki dan u medijima vidjeli snimku kako BiH policija ispred sebe gura grupu od stotinjak migranata i vodi ih prema kampu Vučjak. Problem je što je taj kamp namjerno napravljen na samoj granici s Hrvatskom i policija kantona ne dozvoljava da se te osobe vrate nazad. Trenutno je jedina njihova mogućnost odlazak u Hrvatsku. Dakle oni nisu direktno protjerani u Hrvatsku nego u područje koje ima kontakt jedino s RH. Iz toga se može zaključiti da ih tjeraju prema Hrvatskoj, to je posve očigledno, poručio je Ničeno.

Negirao je optužbe o policijskoj brutalnosti prema migrantima.

– Mi se već par godina susrećemo s tim optužbama jer u medijskom prostoru se plasiraju teze da je ilegalni prelazak granice nešto sasvim normalno i da su ti migranti u pravu. Gleda se samo humanitarni aspekt koji jeste zabrinjavajući i mi smo stvarno zabrinuti za humanitarno stanje migranata u BiH. Međutim to je posljedica nečinjenja u zaštiti granica Bosne i Hercegovine sa Srbijom i Crnom Gorom i nesprječavanje migranata da uđu u BiH. Jednom kada s ciljem dovedete 2-3-7 tisuće migranata u Bihać onda su oni usmjereni samo na ilegalni prelazak u Republiku Hrvatsku. Mi smatramo da je to potpuno nedopustivo i potpuno smo spremni na sve izazove koji slijede, naglasio je.

Kaže kako naša policija ne radi protjerivanje migranata u BiH već se odvraćanje vrši na graničnoj crti.

– Mi sprječavamo ulazak migranata u RH. Mi smo svaku pritužbu za uporabu sile detaljno istražili i na nju odgovorili. Do sada nismo takvih slučajeva imali, ističe.

Smatra kako žice i ograde nisu rješenje migranstke krize.

– Žice i ograde su samo tehničke zapreke koje mogu pomoći u smanjenju broja policijskih djelatnika na nekom mjestu. Žice nisu rješenje migrantske krize. Migrantskoj krizi se treba pristupiti s voljom i željom da se granice štite. Hrvatska je svoje centre za migrante izgradila na granici s BiH i Srbijom, dakle tamo gdje je problem nastao, nismo ih izgradili na granici sa Slovenijom kako bi poticali njihov odlazak dalje u zemlje EU-a, objasnio je načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova u ekskluzivnom razgovoru za HTV.

Apelirao je na međunarodne i nevladine organizacije u BiH da ponovno informiraju migrante da ilegalni prijelaz granice nije dopušten, a te informacije mogu naći na web stranicama hrvatske policije.

Tijekom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija, u nedjelju ujutro, u Slatini Pokupskoj na glinskom području policijski su službenici pokušali zaustaviti kombi njemačke registracije, no kombi je ubrzao te sletio u Kupu, a policija je iz njega izvukla 11 migranata.

 

Procurila šokantna snimka: Policija BiH u kolonama vodi migrante u kamp nadomak hrvatske granice

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Karamarko: Ne ponaša li se manipulator Milorad Pupovac upravo prema memorandumskom obrascu?

Objavljeno

na

Objavio

Vodeći ideolog srpskog nacionalizma Vasa Čubrilović izjavio je u svom govoru 1939. godine u Banjoj Luci: “Srpska nacionalna manjina u hrvatskim zemljama mora uvijek predano raditi na sprječavanju nastanka bilo kakve hrvatske države, a ako se to uslijed povijesnih okolnost i dogodi, pa Hrvatska dobije državu, dužnost joj je aktivno raditi na dekonsolidaciji takve države”.

Ta strateška ideja utkana je kao crvena nit u sve srpske memorandume, a o modusu operandi pobunjene i izmanipulirane srpske manjine u Hrvatskoj mogli smo slušati iz usta psihijatra Jovana Raškovića tijekom balvan revolucije, nakon koje je buknuo krvavi rat protiv Hrvatske te je jedna trećina naše domovine okupirana i genocidno etnički očišćena od Hrvata.

U svom patetičnom glumatanju ugroženog Srbina u Hrvatskoj u povodu incidenta u jednoj birtiji u Đevrskama blizu Knina (koji najoštrije osuđujem), Milorad Pupovac, stup koalicijske stabilnosti vladajuće većine i stup stabilnosti Hrvatske, na N1 TV-u adresira na mene stanje mržnje i opće netrpeljivosti tvrdeći kako napadi na Srbe eskaliraju od 2014., kada sam kao tadašnji šef HDZ-a poručio – “nikada više sramotne i ponižavajuće koalicije sa SDSS-om”.

Naravno, tko bi koalirao sa SDSS-om znajući da je osnivač SDSS-a ratni zločinac Goran Hadžić, tko bi koalirao sa SDSS-om ako poznaje hrvatsku povijest i povijest srpskih imperijalističkih pretenzija na Hrvatsku, ako jasno razaznaje što je Vasa Čubrilović 1939. godine doista rekao.

Nije li Pupovčev SDSS samo instrument u velikosrpskoj osvajačkoj strategiji i stranka koja je zapravo glasnogovornica Vase Čubrilovića? Ne ponaša li se manipulator Milorad Pupovac upravo prema tom memorandumskom obrascu i nije li zapravo on zadužen za dekonsolidaciju bilo kakve hrvatske države po tom vjekovnom velikosrpskome modelu?

Imamo li uopće snažne dokaze da se incident u jednoj birtiji kraj Knina dogodio na osnovama nacionalne netrpeljivosti? Imamo li pravovaljane dokaze da se u bilo kojem drugom slučaju nasilja radi o sukobu zbog nacionalne mržnje kako to insinuira Milorad Pupovac?

Imamo li dokaze tko i zašto ispisuje grafite s ustaškim simbolima po Hrvatskoj, je li netko optužen, osuđen? Imamo li dokaze tko su crtači splitske svastike ili možemo opravdano posumnjati da su proizvođači netrpeljivosti i incidenata upravo oni koji za netrpeljivost optužuju mene i poštene Hrvatice i Hrvate?

Nemamo takve dokaze, ali imamo dokaze kako je ovdje riječ o lažnoj tezi vječne ugroženosti Srba u Hrvatskoj, što implicite podupire velikosrpsku tezu da je hrvatski narod genocidan narod! Nema dokaza, ali će Milorad Pupovac i bez valjanih dokaza još jednom oblatiti Hrvatsku pred međunarodnom zajednicom.

Na kraju želim poručiti Miloradu Pupovcu da nikada ne bih koalirao s ovim vodstvom SDSS-a, pa makar zbog toga izgubio sve političke pozicije u životu, što sam već jednom i dokazao!

Nije li došlo vrijeme da na čelo srpske manjine u Hrvatskoj stane čovjek koji se ponosi svojim rodom i koji se ponosi hrvatskom domovinom? Nije li došlo vrijeme da srpska manjina u Hrvatskoj snažno okrene leđa onima koji stvaraju razdor i da se pokrene proces katarze i priznavanja svih zala koje je velikosrpska politika nanijela Hrvatskoj?

Dokle god Srbija i srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj ne priznaju etničko čišćenje i genocid nad hrvatskim narodom, dok god ne priznaju koncentracijske logore u kojima je mučeno i ubijeno tisuće naših domoljuba, dok god nam ne vrate naše nestale, opljačkano kulturno blago, dok god ne plate ratnu odštetu i dok ne budu osuđeni svi srpski ratni zločinci, pa i oni koji su usmrtili dr. Ivana Šretera, svaka koalicija s SDSS-om Milorada Pupovca je sramotna!

Pokretanje te katarze dužnost je upravo novih srpskih uglednika kao predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj s porukom Beogradu da prestane s govorom mržnje koji je već silno naštetio upravo srpskoj manjini u Hrvatskoj.

Proces te katarze znakovito je započeo haški uznik Milan Babić svojim posljednjim pokajničkim priznanjem neposredno prije nego što je izvršio suicid. Riječi priznanja umirućeg uvijek imaju posebnu težinu, pa molim Milorada Pupovca da dobro posluša kakve mu poruke šalje umirući Milan Babić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari