Connect with us

Vijesti

Ovakav policijski teror se ne pamti od 1943. godine: ‘Ne dajte pozornost Split Prideu, pustite gubavce da se slobodno šepure’

Objavljeno

-

[quote]Predsjednik splitskog HČSP-a, Luka Podrug, kaže kako se ovakav teror policije pri organizaciji Parade ne pamti od 1943. Smatra da se zbog parade homoseksualaca provodi nasilje nad normalnim ljudima, a sudionike Gay Pridea naziva skupinom iznad Zakona i pita se: ‘Država ima dvostruke kriterije. Zašto je nama lani zabranjen skup podrške hrvatskim generalima?'[/quote]

Histerija oko subotnje gay parade u Splitu ne jenjava. Političari i građani Splita podijeljeni su u reakcijama na nadolazeći događaj. Novi splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u razgovoru za Dnevno.hr potvrdio je da će biti u povorci ali neće ‘jahati’ na čelu kolone kako su ranije tražile udruge koje organiziraju Split Pride.

– Bit ću u koloni, ali samo kao podrška. Ja nisam organizator i ne mogu biti na čelu kolone – rekao je za naš portal Baldasar i najavio kako će održati kratak govor na Rivi u kojemu će pozdraviti sudionike trećeg po redu Gay Pride-a u njegovu gradu.

Predsjednik splitskog HČSP-a, Luka Podrug, ovakav Baldasarov angažman nazvao je njegovim ‘prvim političkim kiksom, koji će definitivno podijeliti grad’.

– Apeliram na gradonačelnika Splita da bude gradonačelnik svih, neodgovorno je da se na početku svog mandata svrsta uz jednu, manjinsku skupinu – rekao nam je Podrug.

Sve one koji misle suprotno od ‘šetača’ na potezu od Đardina kroz ulice Kralja Tomislava i Marmontovu do Rive, HČSP-ovac je pozvao da napuste grad ‘dok ta okupacija ne prođe’. Subotnju paradu homoseksualaca kroz Split nazvao je provokacijom i nasiljem nad normalnim ljudima.

– To Vam je isto kao da Bad Blue Boysi traže da na sjevernoj strani Hajdukova stadiona imaju svoju tribinu, čista provokacija – rekao je.

Sudionike gay povorke splitski HČSP-ovac doživljava skupinom koja se postavlja izvan zakona. Objasnio je to činjenicom da je njegovoj stranci de facto zabranjeno održavanje sjednice Glavnog stana koju su zakazali za 8. lipanj, i to puno prije nego se znao točan datum održavanja Pridea.

– To je policijski teror kakav se ne pamti od vremena 1943. Apsurd je da iz policije traže točan popis članova iz cijele Hrvatske koji će doći na sjednicu kako bi se jedna normalna skupština mogla održati – dodao je Podrug objasnivši kako prostorije stranke nisu uopće na ruti kojom treba proći povorka.

Kaže i kako politički i policijski vrh imaju dvostruke kriterije kada su u pitanju njihovi građani.

– Zašto je nama lani zabranjen skup u Zagrebu za podršku hrvatskim generalima – pita se splitski vijećnik. Udruge koje organiziraju splitski Pride prozvao je da su se smijali i rugali kada su napadnuti aktivisti akcije ‘U ime obitelji’, koje su optužili da su sami sebi zapalili štand.

S druge strane, reakcije na samo održavanje ove ‘vesele’ povorke u njihovu gradu uznemirilo je brojne Splićane. Ovaj put odlučili su ne ići na njih kamenjem i uzvicima ‘ubij pedera’ već ih potpuno ignorirati. U tom cilju pokrenuta je i akcija ‘Prazan grad 2013.‘, kojom se poziva građane Splita da izbjegavaju centar grada odnosno rutu kojom će proći gay povorka. Gotovo pet tisuća ljudi najavilo je svoj nedolazak na manifestaciju ‘terora koji se nameće gradu pod Marjanom’. Protestiraju i zbog činjenice da država, odnosno porezni obveznici plaćaju ‘raznorazne parade’ dok zemlja tone.

U komentarima na subotnju šetnju Splitom našla su se mišljenja poput ‘Ima stotinu boljih opcija od davanja pozornosti ovim skupinama s margine, pustite gubavce da se slobodno šepure’ do ‘da se glasalo protiv SDP-a ne bi došlo do ovoga’.

Ostaje vidjeti kako će Splićani u subotu stvarno reagirati na ovaj događaj, tim više što je politika njihova grada izborom novog gradonačelnika doživjela preokret kada je u pitanju ova problematika.

Jedno je sigurno, policija neće čekati prekriženih ruku. Nismo uspjeli doznati koliko će točno plavaca ‘braniti’ sudionike Gay Pride-a ali neslužbeno doznajemo kako će ove godine ipak biti nešto manje policije nego prijašnjih godina.

No s druge strane, imat će nultu stopu tolerancije prema izgrednicima. Postupat će se prema svima koji bi ponašanjem odavali da bi eventualno mogli raditi problem.

– Svaki prekršaj ili kazneno djelo prema sudionicima povorke bit će tretirano kao zločin iz mržnje – doznajemo iz MUP-a.

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas