Connect with us

BiH

Ovakvu BiH nitko ne želi. Može li onda ona opstati?

Objavljeno

on

Republika Srpska do kraja mjeseca namjerava odbaciti sve ono što nije predviđeno daytonskim Ustavom BiH, a naknadno je nadograđeno odlukama visokih predstavnika ili zakonima usvajanim uz prijetnje i pritiske međunarodne zajednice.

Prema daytonskom Ustavu na razini BiH predviđeno je samo šest institucija- dvodomna Parlamentarna skupština BiH, Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, Centralna banka BiH, Ustavni sud BiH i Stalni komitet, a BiH ih danas ima više od šezdeset, piše Hrvatski Medijski Servis.

Dok traže hitnu intervenciju Tužiteljstva BiH, visokog predstavnika, NATO-a, Amerike,.. da zaustave Dodika u “rušenju Daytronskog sporazuma i ustavnog poretka”, bošnjački političari godinama gorljivo rade upravo ono zašto optužuju druge- podrivaju i Daytonski sporazum i njegov Aneks 4- Ustav BiH.

Bore se za građansku BiH, traže ukidanje konstitutivnosti i jednakopravnosti naroda, kao temeljnog nadkrovljujućeg načela Ustava BiH i Daytonskog sporazuma, opstruiraju provedbu presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić koja nalaže izmjene Izbornog zakona BiH kojima bi se osiguralo ustavno pravo Hrvata da mogu izabrati svog člana Predsjedništva i sve izaslanike u Klub Hrvata Federalnog i državnog doma naroda.

Bošnjačka politika tri puta je majorizirala Hrvate u izboru hrvatskog člana Predsjedništva i u dva navrata formirala vlast u hrvatsko-bošnjačkoj FBiH bez izabranih hrvatskih predstavnika, rušeći time sporazume iz Washingtona iz Daytona, uz blagoslov Zapada.

Ni Hrvati ne žele ovakvu BiH, u kojima će ih Bošnjaci majorizirati i ponižavati, nazivati ih manjinom koja terorizira većinu, bošnjačke stranke i mediji podupirati ponovni izbor Komšića bošnjačkim glasovima na dužnost hrvatskog člana PredsjedništvaBiH i prijetiti ponovnim formiranjem vlasti u Federaciji bez hrvatskih predstavnika.

Nameće se pitanje može li onda, uz ove tri suprostavljene vizije države, BiH opstati? Izgledi za postizanje dogovora o budućnosti zemlje, nakon 26 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, su gotovo nikakvi. Iz Sarajeva vjeruju da samo unutarnja prisila, “hapšenje Dodika” i “mobilizacija patriotskih snaga”, ili vanjska intervencija “sankcije” ili “intervencija NATO-a” može spasiti BiH.

Povijest nas, međutim, uči da sila nije spasila ni jednu državu, ukoliko ne postoji unutarnja voljnost njezinih konstituenata da ona opstane. To se pokazalo i na primjeru Jugoslavije./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari