Connect with us

Komentar

Ove četiri bogate zemlje nisu primile niti jednu izbjeglicu

Objavljeno

on

Dok svi prate što se događa u Europi, prema kojoj je većina izbjeglica krenula, istodobno bogate arapske zemlje ne pokazuju previše empatije prema patnjama Sirijaca. Tako najbogatije – Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Kuvajt – nisu primile ni jednu izbjeglicu.
[ad id=”68099″]
BBC podsjeća kako ni jedna od ovih država nije potpisala Konvenciju o izbjeglicama iz 1951. Najviše sirijskih izbjeglica, gotovo dva milijuna, nalazi se u Turskoj, u izbjegličkim kampovima. Neke arapske zemlje prenapučene su izbjeglicama iz prijašnjih ratova u susjednim državama. Libanon, primjerice, zbrinjava milijun i 200 tisuća, a Jordan više od 628 tisuća izbjeglica.

Ministri vanjskih poslova Europske unije razmatrali su mogućnost uspostave izbjegličkih centara izvan Europe, kao jedan od načina za rješavanje krize. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je na uspostavu prihvatnih centara u blizini ratnih zona “izvan Europe, gdje već postoje izbjeglički logori”. Visoka predstavnica za vanjsku politiku Unije Federica Mogherini rekla je da bi organiziranje takvih centara zahtijevalo “enormna sredstva”.

Ne možemo destabilizirati zemlje koje su već sada suočene s golemim izazovom zbog logora i izbjeglica u njihovim zajednicama. A njihova bi uspostava od nas zahtijevala enormna sredstva.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari