Connect with us

Iz Svijeta

Ove izjave će Joe Bidena progoniti

Objavljeno

on

Tek nekoliko dana bilo je potrebno talibanima da ušetaju u glavni grad Afganistana Kabul te da preuzmu vlast u državi. Mnogi pokušavaju pobjeći iz zemlje, a u zračnoj luci u Kabulu vlada kaos.

Amerikanci su svoje djelatnike evakuirali i čekaju ukrcavanje u neki od zrakoplova i bijeg iz Afganistana, a mediji podsjećaju na nedavne izjave Joea Bidena koje bi ga mogle progoniti.

– Neće biti nikakvih okolnosti u kojima ćete vidjeti da se s krova američke ambasade u Afganistanu helikopterom evakuiraju ljudi – rekao je 8. srpnja Biden na konferenciji za medije. No, dogodilo se upravo to. Kada su talibani u nedjelju ušli u Kabul, iz američke ambasade krenula je evakuacija helikopterom.

Biden je tada bio uvjeren da talibani neće preuzeti Afganistan nakon povlačenja američkih trupa i to je odgovorio jednom novinaru.

– Je li preuzimanje Afganistana od talibana sada neizbježno? – upitao ga je novinar, na što je Biden odgovorio:

– Ne, nije. – Imate 300.000 afganistanskih vojnika koji su dobro opremljeni, kao i bilo koja vojska na svijetu… i zračne snage, protiv nekih 75.000 talibana. Nije neizbježno – poručio je, piše Daily Mail, prenosi Večernji list

Smatrao je kako afganistanska vlada ”ima kapacitet da ostane na okupu” te da nije istina da su američki obavještajci upozoravali da će se ona urušiti ako dođe do potpunog i brzog povlačenja trupa.

Amerikanci na udaru: ‘Diplomati najmoćnije zemlje svijeta su nasamareni, mogli su samo slati tvitove talibanima‘

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR