Connect with us

Iz Svijeta

Ovih 10 informacija ne stavljajte u životopis

Published

on

Jeste li ikada pomislili da je tvrtka zaprimila i pročitala vaš CV, ali zbog nedovoljno dobrog životopisa nisu vam pružili šansu?

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Deseci, pa čak i stotine prijava za posao, a odgovora da se mogu izbrojati na prste jedne ruke… Poznat vam je ovaj scenarij? 

Mnogi nezaposleni danas dijele istu sudbinu – ubijaju se od posla šaljući molbe za posao, a reakcija s druge strane gotovo nikakve.

Jeste li ikada pomislili da je tvrtka zaprimila i pročitala vaš CV, ali zbog nedovoljno dobrog životopisa nisu vam odlučili pružiti šansu?

Moguće je – vi možete biti savršeni za neki posao, ali životopis vas može diskreditirati do te mjere da ne ugledate niti razgovor za posao.

Pročitajte stoga 10 stvari iz izbora Business Insidera  koje trebate izbjegavati u životopisima:

1. Irelevantno poslovno iskustvo
Ako ste kao dijete recimo prodavali balone na štandu na Velesajmu ili pak prali prozore automobila na benzinskim crpkama, nećete to navesti u svojem CV-u

2. Privatne stvari
Bračni status i vjeroispovijest nisu informacije koje bi mogle zanimati vašeg poslodavca.

3. Hobiji
U slobodno vrijeme igrate nogomet, svirate gitaru i posjećujete kazalište… Ne trebate o tome pisati jer nije važno za vašu poslovnu karijeru.

4. Reference
Ako će poslodavac biti zainteresiran za vaše reference, pitat će vas.

5. Neozbiljna e-mail adresa
Ako vam e-mail adresa glasi poput [email protected] ili [email protected], napravite novi, ozbiljniji e-mail.

6. Trenutni poslovni kontakt
Ako ste zaposleni, a tražite novi posao, nemojte budućem mogućem poslodavcu navoditi trenutni poslovni kontakt jer bi vam uvidom u pozive i e-mailove trenutni poslodavac mogao otkazati suradnju.

7. Informacije o plaći
Davnih dana zarađivali ste 5,000 kuna, a danas potražujete šest tisuća. Takve informacije nisu za životopis nego ih čuvajte za razgovor za posao.

8. Fotografija
Ako se to od vas ne traži, ne stavljajte fotografiju u CV. Možda se u budućnosti ova praksa promijeni, ali za sada fotografija nije potrebna i samo odvraća pažnju.

9. Osobne zamjenice
Izbjegavajte koristiti osobne zamjenice poput “ja”, “ona”, ili “moj”. Ne pišite životopis u prvom ili trećem licu – podrazumijeva se da su sve informacije o vama.

10. Stari fontovi
Pazite na veličinu slova jer želite da vaš CV izgleda lijepo i čitljivo. Umjesto Times New Roman fonta koristite standardne fontove poput Ariala.

poslovni.hr/foto:Pixsell

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari