Pratite nas

BiH

Ovisnost

Objavljeno

na

Hrvati su čudan narod. Devet stotina godina čeznuli su za državom, poduzimali očajničke pothvate da do nje dođu, a onda su se države, nakon što su je početkom devedesetih konačno izborili, jednostavno odrekli, točno dvije godine nakon što je reintegriran posljednji okupirani dio zemlje. Naime, Hrvatska je već dvije tisućite godine odustala od suvereniteta i neovisnosti, preciznije onoga trenutka kada je kao glavni cilj državne politike postavljen ulazak u Eu.

[dropcap]N[/dropcap]ekome ovo može zvučati kao preradikalno mišljenje, s obzirom na to da su eurointegracije već desetljećima neupitna dogma europskih politika. No upravo to bi trebalo pobuditi sumnju trijeznih glava. Kad god se oko neke u naravi utopijske ideje postigne visok stupanj suglasnosti, vrijeme je za ozbiljno posumnjati u nju.

Sam projekt ujedinjavanja Europe, sada je to već sasvim razvidno, od početka je zamišljen kao stvaranje Sjedinjenih Europskih Država. U takvom kontekstu suverenost pojedinih država postaje iluzija, naročito suverenost malih država kao što je Hrvatska. Da bi se izbjegli snažniji otpori, to ”kresanje” suvereniteta pojedinih članica odvijalo se postupno. Po onom starom receptu za kuhanje žive žabe. Kada je u ”izabrano društvo” stupila dvadeset osma članica, proces je bio gotovo dovršen. Međutim, prekasno je bilo odustati, hrvatske političke elite, ali i dobar dio naroda već su imali tako podešen mentalni sklop da je ulazak u Europsku uniju neminovnost. Neovisnost je zamijenjena za ovisnost. Kako stvari stoje, na duži rok.

Sada se stalno nečemu čudimo i bunimo. Vlasnici nekretnina negoduju jer moraju za svoje nekretnine vaditi energetske certifikate, uskoro će morati i certifikate o emisiji CO2, stanovnici priobalja i otoka konsternirani su zbog najave o ukidanju ”malog ribarstva”, sindikati prijete općim štrajkom jer se najavljenim Zakonom o radu režu radnička prava, a žuđene ”love” iz europskih fondova još nema. Političari se brane: Nismo mi, Europa traži! ‘Europa’ je tako postala ona magična riječ koja istodobno i prijeti i tješi, a bome i pelješi sve praznije džepove zbunjenih domorodaca. Svi gunđaju, ali nitko se još ne usudi ustvrditi da je car gol.

Sve u svemu, stječe se dojam da nam je ulazak u Eu samo naprtio dodatne probleme na leđa, a nikakve koristi još ni na vidiku. Političkoj kasti stanje odgovara, oni sada imaju još jedan izgovor više za vlastitu nesposobnost i nerad. Mediji, političari i raznorazni ”stručnjaci” stvar su uspjeli toliko zakomplicirati da više nitko i ne postavlja prava pitanja. Bavimo se isprovociranim događajima i pseudodogađajima, i sve to skupa ne vodi nikamo. Htjeli-ne htjeli, građani smo Europe, prepušteni sami sebi i europskim propisima, od države, za koju su položeni toliki životi, nemamo nikakve koristi. Stječe se dojam da se upravo to i htjelo postići, da Hrvatima presjedne država.

Ipak, treba primijetiti da je to izvrtanje činjenica. Naime, država nam je postala takvom zato što je prestala biti državom, a ne zato što je država sama po sebi nepotrebna. Da smo još uvijek suverena država, mogli bismo kudikamo aktivnije utjecati na vlastitu sudbinu. No ni ovako ne treba bacati koplje u trnje. Susjedna Mađarska nam je dokaz da se i u okviru Eu može voditi politika u nacionalnom interesu. Teško, ali može. Međutim za to treba hrabrosti, znanja, odlučnosti i spremnosti na suprotstavljanje nalogodavcima iz Bruxellesa. A kako to očekivati u Hrvatskoj, kad smo spali tako nisko da nam europske stranačke ”internacionale” određuju i to tko može biti na listi za Europarlament, a tko ne!? Tako u novinama čitamo da šef europskih pučana poručuje Tomislavu Karamarku da mu Ruža Tomašić ne može biti na listi.

 

Damir Pešorda/hrsvijet

facebook komentari

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari