Connect with us

Razno

Ovo je dobitnica Nobelove nagrade za mir

Objavljeno

-

Pakistanska aktivistica za prava djevojčica na školovanje Malala Yousafzay obećala je danas da će se založiti za oslobađanje učenica kod nigerijskog predsjednika Goodlaka Johnatana, tri mjeseca pošto su ekstremisti Boko Haram oteli 276 školskih djevojčica na sjeveroistoku Nigerije.

Malala je stigla u Nigeriju gdje proslavlja svoj 17. rođendan uz aktivno sudjelovanje na oslobađanju djevojčica i odvojeno se srela sa liderima kampanje pokreta Bring Back Our Girls (Vratite nam naše djevojčice – naziv pokreta), 15-tak roditelja otetih djevojčica iz škole u selu Chibok u travnju, kao i sa pet djevojčica koji su uspjele pobjeći otmičarima.

“Situacija u Chiboku je ista kao i situacija u Svatu (distrikt na granici Pakistana i Afganistana) gdje je nekoliko ekstremista onemogućilo više od 400 djevojčica da ide u školu”, rekla je Malala koja je preživjela ranjavanje kao meta talibanskih pobunjenika u svojoj zemlji 2012. i koja je kasnije otišla iz Pakistana.

Malala će se sastati, kasnije danas, i sa predsjednikom Johnatanom koji je odbio primiti roditelje otetih djevojčica i nigerijske aktiviste koji su započeli veliku svjetsku akciju, osnovavši pokret Bring Back Our Girls. Pokret je privukao svjetsku pažnju i međunarodnu osudu zbog neuspjeha Vlade u Abudji da spase otete djevojčice.

“Nigerijci kažu Bring Back Our Girls (Vratite nam naše djevojčice – naziv pokreta), a mi govorimo Johnatanu  da vrati naše uhićene ratnike, našu vojsku”, navodi se u video poruci.

AFP navodi da je Johnatan, do sada, odbijao da se izjasni o zahtjevu ekstremista.

pogled.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari