Connect with us

Naši u svijetu

‘OVO JE NAJGORA POPLAVA SVIH VREMENA’ Dosad poginulo 15 ljudi, evakuirani deseci tisuća

Objavljeno

-

[quote]Dunav je dosad prouzročio velike poplave na jugu Njemačke i u Austriji i prijeti Slovačkoj[/quote]

Njemački Dresden jučer je sa strepnjom gledao vodostaj Labe, koja je donijela probleme tisućama Čeha, kako raste. Vrhunac vodostaja očekuje se danas ujutro. Trenutno je rijeka narasla 850 centimetara, dok je uobičajeni vodostaj dva metra. Očekuje se da će vodostaj narasti još pola metra.

Dresden je samo jedan od mnogih gradova diljem središnje koji su ovog tjedna pogođeni najgorom poplavom u zadnjih 10 godina. Ulice obližnjeg povijesnog grada Meissen nalaze se pod nekoliko metara vode, a vrhunac bujice se tek očekuje. Ugrožene su kuće, poslovni uredi, a iz domova je evakuirano oko 4500 ljudi. Iako je nebo bez oblačka, prošlog vikenda palo je puno kiše, čitavo proljeće bilo je slično, a idući vikend očekuje se još oborina.

 Poplave su odnijele najmanje 15 života diljem regije, a u Češkoj i Njemačkoj evakurano je na desetke tisuća ljudi. Vlasti u Saksoniji izvijestile su kako je najmanje 3.5 milijuna vreća s pijeskom postavljeno u nasipe kako bi zaštitile Dresden i okolne gradove. Dunav je dosad prouzročio velike poplave na jugu Njemačke i u Austriji i prijeti Slovačkoj. U Austriji trenutno razina vodostaja opada, no ceste, željeznice i riječni promet i dalje su blokirani. Četvero ljudi je poginulo, a troje nastalo. Sela i predgrađa Bratislave, oko 55 kilometara od Beča, već su djelomično poplavljena, a području prijete i Dunav i Morava. Vodostaj bi trebao početi opadati u petak oko podneva, ipak na granici s Mađarskom sve do ponedjeljka proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava. Vodeni val trebao bi u mađarsku Budimpeštu stići u nedjelju. – Mađarska će se suočiti s najvećom poplavom svih vremena i treba se pripremiti na najgore, izjavio je u petak ujutro predsjednik mađarske vlade Viktor Orban. Vodostaj Dunava već je prešao najvišu razinu u povijesti, izjavio je Orban na konferenciji za novinare u Budimpešti. Vodostaj je u Nagybajcsu narastao na 879 cm, četiri centimetra više od povijesnog rekorda. – Trebamo se pripremiti na najgore, izjavio je Orban, pozvavši sve Mađare da sudjeluju u obrani od katastrofe. U intervjuu objavljenom u petak u listu Kisalfold, Orban je izjavio kako se čini da će se poplave moći zadržati pod kontrolom. Ako se nastavi sadašnja razina napora, “najvjerojatnije možemo zadržati rijeku unutar njezinih granica”, rekao je.

U Batini, Vukovaru i Iloku intenzivno se pripremaju za vodenu bujicu koja bi trebala stići za vikend, iako su neke kuće u Batini već poplavljene. Vodostaj Dunava u Batini je trenutno 577 cm, a vrhunac vodenog vala očekuje se idućeg tjedna.

Jutarnji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas