Pratite nas

‘Ovo je recept uspjeha u inozemstvu’

Objavljeno

na

Koprivničanac Angelo Zgorelec prvi je puta otišao u Veliku Britaniju prije više od 50 godina.

angeloNa moju veliku žalost, zbog neodgovornih političara i pasivnog naroda, Hrvatska nema svijetlu budućnost – kaže nam Hrvat koji je uspješnu karijeru stvarao posljednjih 50 godina u jednoj od najvećih svjetskih metropola – Londonu. Koji je recept za uspjeh vani, otkriva nam kroz svoju životnu priču.

Koprivničanac Angelo Zgorelec prvi je puta otišao u Veliku Britaniju prije više od 50 godina. 1962. se uputio na Otok kako bi radio na farmama. Nakon mukotrpnog rada, vratio se u Jugoslaviju kako bi završio započeti studij povijesti. Ujedno je postao jedan od urednika Studentskog lista u Zagrebu. Angelo je uvijek želio biti novinar. No, ispriječila se politika.

– U lipnju 1964. godine pozvali me na Studentski komitet jer su ustanovili da nisam član Partije i kazali mi da ne mogu više raditi u Studentskom listu. Pošto nisam imao namjeru postati članom, otišao sam tog ljeta ponovno u Britaniju na rad na farmi, gdje sam brao voće. Nisam se namjeravao vratiti u Jugoslaviju – priča nam ovaj vitalni 74-godišnjak.

Idućih godina radio je u studentskim domovima – pomagao u kuhinji, čistio, a zauzvrat dobio stan, hranu i 5 funti tjedne plaće (što je ekvivalent današnjih 80-90 funti). Pomagao je i u jednom restoranu. Nakon četiri godine dobio je radnu dozvolu i našao novi posao – razvozio je američke novine iz londonske zračne luke Heathrow po američkim vojnim bazama u istočnoj Engleskoj.

– Iako sam radio do 10 sati dnevno i dizao se u 3 ujutro, nije mi bilo teško. Bio sam mlad i zdrav, život u Londonu bio je pravo uživanje – kaže Angelo.

Kada je tvrtka u kojoj je radio izgubila koncesiju, snašao se na drugi način. Dijelio je letke za dvojicu uspješnih oksfordskih diplomaca, koji su došli na sjajnu poslovnu ideju – osnivanje kluba koji bi omogućio Londoncima da učlanjenjem u njega postanu članovi 50-ak klubova i kockarnica u gradu, za što je procedura inače bila kompliciranija. Oni su tiskali 5000 letaka i ponudili mu sjajnu proviziju – 10 funti po svakoj novoj članarini. Za dva mjeseca je zaradio toliko novaca da si je mogao priuštiti novi automobil.

Izdao prvi kompjuterski časopis u Europi

1978. godina bila je možda i prijelomna u njegovom životu u tuđini – Angelo je izdao prvi kompjuterski časopis u Europi – Personal Computer World.
– Počeo sam s malo novaca i puno hrabrosti. Već prvi broj bio je rasprodan, a tiskan je u 30.000 primjeraka. Za mjesec-dva nakupili smo oko 4000 godišnjih pretplata i toliko novaca da časopis mogu izdavati idućih nekoliko godina – priča Angelo. No, nije stao na tome.
Naslovnica Personal Computer Worlda 
– Izdao sam i prvi časopis za astronomiju u Britaniji, ‘Astronomy Now’, koji nakon 25 godina još uvijek izlazi. Novi vlasnici su ga kupili od mene. Taj časopis je bio jako uspješan jer njegov glavni urednik je bio jedan od najpoznatijih astronoma na svijetu, sada pokojni Sir Patrick Moore – prisjeća se Angelo. Uz časopis je organizirao i popularnu godišnju manifestaciju ‘ASTROFEST’, Europski astronomski festival.
Prije 16 godina je sa kćerkom krenuo s projektom Internet promocije Hrvatske na engleskom – Visit Croatia. Naišao je na hvale stranih medija, agencija, britanskog veleposlanika u Zagrebu. Iz Hrvatske nije čuo nijedno ‘hvala’ niti imao ponudi za suradnju. A doveli su tisuće turista i odgovorili na oko 35.000 pitanja stranaca o Hrvatskoj.
Ne bi se vratio u Hrvatsku
Danas Angelo Zgorelec živi u Londonu. U mirovini je; kćerki Anni pomaže oko portala Visit Croatia. Puno čita i uči, bavi se humanitarnim radom. Mnogo putuje, posebno ga fascinira Latinska Amerika. Hrvatsku posjećuje dvaput godišnje, ali se nikad ne bi vratio živjeti jer je problema previše, a i London ga previše fascinira. Što kaže na to da su mladi danas ponovo, kao nekad, prisiljeni tražiti budućnost izvan Hrvatske?
– Mislim da je to dobro. Na moju veliku žalost, zbog neodgovornih političara i pasivnog naroda, Hrvatska nema svijetlu budućnost.

Za uspjeh vani, kaže, recept je: marljivo raditi i stalno učiti.

ZoranStupar/ croexpress

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Pupovac HDZ-ovcima u Saboru: “Moju ruku više nećete imati!”

Objavljeno

na

Objavio

Rasprava o prijedlogu Odbora za informiranje da se za članove Nadzornog odbora HRT-a imenuju Mladen Čutura, Morana Paliković Gruden, Maja Martinović i Edvard Kuštek izazvao je u četvrtak buru u sabornici.

SDP-ov zastupnik Nenad Stazić poručio je da će njihov izbor “biti dokaz kako je HDZ-u stalo samo do lopovluka i kriminala”, a SDSS-ov Milorad Pupovac je najavio da ‘njegovu ruku neće dobiti’.

Stazić: Nema kandidata oporbe

Stazić je zamjerio što među kandidatima nema niti jednog kandidata oporbe, a za bivši NO, smijenjen u srpnju, kazao je da su smijenjeni jer su konstatirali da se na HRT-u “poslovalo kriminalno, lopovski i netransparentno te o tome izvijestili Sabor”.

“HRT nema NO od 14. srpnja 2017. Znači HRT posluje bez nadzora, a neće ni dalje imati jer su svi kandidati predloženi od strane parlamentarne većine. Dosad je bila praksa da se jedan član bira na prijedlog parlanmtarne manjine no ta se praksa sada iz nepoznatih razloga prekida”, istaknuo je Stazić. To se, uvjeren je, radi zato da na HRT-u mogu raditi što hoće i imaju “pokriće za nered, javašluk, a možda i kriminal”.

“HDZ želi ova četiri kadidata da se nabavljaju emisije ‘kako se kuha kokoš’ i to se plaća HDZ-ovim podobnicima'”, poručio je Stazić.

“SDP zbog svojih unutarnjih problema i slinica se nije bio u stanju dogovoriti oko tog člana NO, a ovako prozivati je krajnje nekorektno”, uzvratio je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker.

Predsjednik Odbora Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo je kako je Odbor 32 dana čekao da predstavnici opozicije daju svog kandidata pa su zbog toga odgađali sjednicu.

Mikulić: Odbor je 32 čekao oporbu da dade kandidata

“Kandidate su poslali dva dana nakon sjednice Odbora”, zamjerio je Mikulić. Stazićev nastup nazvao je teatralnim i poručio mu da se prisjeti kako je HRT poslovao u vrijeme Gorana Radmana, kojeg je postavio SDP, prozivajući ga za kriminal i nepotizam.

“Kriminala i nepotizma je bilo i u doba HDZ-a i SDP-a. I jedan i drugi ste u pravu. Želim izraziti radost što ste Hrvatskoj javnosti otvorili oči”, poručio im je Ivan Pernar (Živi zid).

Nikola Grmoja (Most) pozvao je i jedne i druge da priznaju da su odgovorni za situaciju u kojoj je HRT te da se nađe rješenje kako popraviti nastalu štetu.

“HDZ-ovci optužuju Radmana, a SDP optužuje HRT jer je javni servis pretvoren u partijsku televiziju. I jedni i drugi ste u pravu! Kad je HDZ na vlasti imamo partijsku televiziju HDZ-a, a kad je SDP, imamo SDP-ovu partijsku televiziju”, rekao je i Grmoja.

“Vi iz Mosta ste svojevremeno inzistirali da imate zamjenika ravnatelja i lobirali da određena osoba mora biti zamjenik ravnatelja, a kažete da su HDZ i SDP nešto radili. I vi ste u tome bili!”, odgovorio je Mikulić.

Hrvoje Zekanović (Hrast) pitao je zašto HDZ ne bi postavio ljude koji su prikladni za Nadzorni odbor. Lijepo vam je bilo rečeno zašto se osoba za koju se zauzimate ne može prihvati, ali vama je inat bio draži od činjenice da imate svog čovjeka u NO HRT-a, poručio je oporbenim kolegama.

Pupovac: Moju ruku više neće imati

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac izrazio je zabrinutost zbog stanja na HRT-u te naglasio da oni “kao dio vladajuće koalicije nisu u tome sudjelovali ni konzultativno ni nekonzultativno”.

“A doprinjeti tome da se dođe do stanja da se drži nekrolog HRT-u nećemo, jer nam naš moralni osjećaj to ne dopušta”, poručio je Pupovac dodajući: “Moju ruku više neće imati”.

“Ispričavam se kolegama koalicijskim partnerima, ali prema svemu što znamo je da je stanje na HRT-u takvo da ne znamo ni tko je tko, a da se dobiva izvješće o HRT-u s tri godina zakašnjenja je nedopustivo”, rekao je Pupovac.

“Jedan od predloženih Eduard Kunštek je i član DSV-a u koji nije ušao kao državni dužnosnik no DSV je tijelo državne vlasti i nije prilično da ulazi u NO HRT”, zamjerio je Stazić najavljujući kako će tražiti mišljenje Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa.

Pernar Dodigu: Najobičniji ste lutak!

Višesatna rasprava o novom NO HRT-a bila je vrlo dinamična, pa je na trenutke znalo ‘zaiskriti’ među zastupnicima. Ocjena Gorana Dodiga (HDS) da bi bilo bolje da se neke saborske sjednice ne prenose jer su “mamac” za nastupe koji nemaju veze sa Saborom, zasmetala je Pernaru (ŽZ), koji mu je uzvratio da je “najobičniji lutak, koji nema mišljenje o ničemu, te samo petkom diže ruku kako mu kažu iz HDZ-a”.

Pernaru je predsjedavajući Milijan Brkić izrekao opomenu, primijetivši pritom kako i u njegovu Klubu glasuju unisono, pa bi se moglo govoriti da su lutci.

NO HRT-a ima pet članova, četiri bira Sabor, petog HRT-ovi zaposlenici. Članovi NO biraju se većinom glasova svih zastupnika.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Krstičević: “Predsjednici i premijeru nosim pozitivno mišljenje”

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za obranu, nakon dvosatne je rasprave jednoglasno dao pozitivno mišljenje o prijedlogu stručnog povjerenstva MORH-a za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. No, još je tajna koji će avion Hrvatska kupiti jer se o prijedlogu još moraju očitovati Vijeće za obranu i Vlada. 

“Sigurno da bi mi svi željeli ono što je najbolje, a najbolje je i najskuplje. Prema tome možete kupiti ono što si možete priuštiti, a da ne utječe na ostali razvoj Oružanih snaga i proračun RH. Vjerujem da će Vlada donijeti odluku u tom kontekstu”, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan.

“Zadnja stvar koja je također vrlo bitna su investicije – dakle partner koji će nam dati priliku, koji će investirati u Hrvatsku. Tako da ovaj projekt ne bude samo trošak nego i prilika za veću zaposlenost, tehnologiju i tehnička znanja koja su potrebna. Zato molim malo strpljenja, odgovornost je velika”, poručio je ministar obrane Damir Krstičević.

Novinari su Krstičevića izravno upitali ide li pred Predsjednicu i premijera s izraelskom ponudom, no on je izbjegao izravno odgovoriti. “Idem kod Predsjednice i premijera s pozitivnim mišljenjem, jednoglasnim, saborskog Odbora za obranu”, rekao je Krstičević nakon sjednice Odobra koja je iza zatvorenih vrata trajala više od dva sata.

Krstičević je najavio da će javnosti prezentirati sve četiri ponude nakon što Vlada donese odluku o nabavci. Nabrojao je ključne točke kod donošenja odluke – tip aviona, njegova cijena(za koju je rekao da mora biti “priuštiva”) te je naglasio da mora doći i do strateškog partnerstva. o čemu smo pisali u jučerašnjoj Kolumni

Kako kupiti najskuplje zrakoplove i još zaraditi dosta novaca!?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari