Connect with us

Vijesti

Ovo su vođe balkanskih džihadista

Objavljeno

-

Od desetina džihadista koji se pojavljuju na ovim prostorima, tek se nekolicina smatra vođama. Njihov rejting u međunarodnoj hijerarhiji posebno je visok, prenosi blic.rs

Kako se navodi u izveštajima sigurnosnih službi, ove vođe su školovane uglavnom na teološkim fakultetima u Saudijskoj Arabiji, Maleziji, Jemenu i Egiptu.

Po povratku u zemlju, lako pronalaze posao imama ili hodža. Kontinuirano održavaju veze da radikalnim islamskim centrima na Bliskom istoku i iniciraju izgradnju novih džamija u kojima propagiraju radikalni islam. Vođe pokušavaju da ideološki utječu na lokalno stanovništvo, sa akcentom na mlade, ali i na romsku populaciju, što je posebna opasnost budući da njeni pripadnici ne znaju mnogo o religiji. Poslije izvjesnog vremena, lideri pokušavaju da uspostave kontrolu nad službenim islamskim zajednicama. Iako većina džamija na području Balkana institucionalno nije povezana sa radikalnim ekstremistima, postoji jedan broj vjerskih objekata u kojima su radikalni imami preuzeli kontrolu. Prema saznanjima službi sigurnosti, na ovim prostorima postoje bar tri džamije koje su imami zloupotrebili. Dosijei ovih ekstremista posebno su šokantni, prenosi VečernjiList

Ljavdrim Muhadžeri – Kasapin iz Kačanika

Ljavdrim Muhadžeri, zvani Ebu Abdulah el Albani za kojeg se priča da je stradao, džihadista je iz Kačanika.

Bio je jedan od najaktivnijih glasnogovornika za animiranje islamista sa ovih prostora da se u što većem broju priključe terorističkim strukturama koje su djelovale na području Sirije i Iraka. Njegova “popularnost” među vjernicima na Balkanu posebno je rasla posljednjih godina, zbog čega je njegov toksični uticaj na muslimane bio veoma snažan.

 | Autor :

Jedno vrijeme bio je jedan od vođa terorističkog odreda Islamske države, kao i jedinice koja je djelovala u okviru Nusra fronta, nasljednice Al Kaide.

U Siriju je otišao među prvim islamistima sa Balkana tijekom 2012. godine, kada je zajedno sa grupom džihadista prvo otputovao u Egipat, a odatle ilegalnim kanalima na sirijsku teritoriju. (Ova ruta osobito se često koristi kod balkanskih džihadista.)

Bio je poznat po brutalnosti. Internetom su kružili (i idalje kruže) snimci na kojima se vidi kako odsjeca glavu svojim zarobljenicima u Siriji. Poznat je pod nadimkom Kasapin iz Kačanika.

S obzirom na to da njegova smrt nikada nije potvrđena, među njegovim pristalicama kolaju različite priče o tome gdje se skriva. Navodno je viđen čak i u – Prištini.

Goran Pavlović – Beogradski konvertit

Goran Pavlović, zvani Džebel i Abdulah, konvertit iz pravoslavlja u islam, izdvojio se kao jedan od lidera i najekstremnijih vehabija na našim prostorima. Pavlović je, inače, Beograđanin po rođenju i svojim ekstremističkim radom najprije je počeo da se bavi upravo među prestoničkim vjernicima. Kada je dospjeo pod radar sigurnosnih službi, ubrzo je promijenio sredinu, ali nije uspjeo da se sakrije od djelovanja službenih službi naše zemlje.

 | Autor :

Prije odlaska na ratište u Siriju, prednjačio je u zagovaranju radikalnih stavova, inzistirao na netrpeljivosti prema ljudima drugih vjeroispovjesti, kao i prema tradicionalnim muslimanskim vjernicima koji se nisu slagali sa tumačenjem islama koje on zastupa. Nasilje nad muslimanskim vjernicima koji nisu pripadnici ekstremističkih ideologija posebno se zahtijeva kao mjera “discipliniranja” neposlušnih vjernika.

Izvjesno vrijeme je sa obitelji živio u vehabijskom naselju Gornja Maoča u Bosni i Hercegovini, koje figurira kao “regrutni centar” džihadista na Balkanu.

U Siriju je otišao u studenom 2013. godine sa suprugom i ćerkom, koju je udao takođe za džihadistu. Početkom 2015. godine se spekuliralo da je poginuo u Siriji.

Abid Podbićanin – Pozivao vernike u džihad

Abid Podbićanin, zvani Ebu Safija, prije odlaska u Siriju bio je šeih udruženja “Furkan” u Novom Pazaru.

Ekstremnim predavanjima koja je redovno održavao u pomenutom udruženju utjecao je na radikalnu indoktrinaciju članstva, pogotovo mlađih ljudi koji nisu dovoljno vjerski osvješteni. U Siriju je 2013. godine otišao iz Egipta, zajedno sa ženom i maloljetnom djecom, koje je takođe koristio za svoju ekstremističku propagandu.

 | Autor :

Njegov odlazak, koji je on i javno objavio, dodatno je motivirao još jedan broj pripadnika “Furkan” za odlazak na ratište. Spekulira se da je poginuo 2015.godine, ali te tvrdnje, kao u slučaju velike većine boraca, nije moguće potvrditi.

Pojavljuje se u video snimku “Čast je u džihadu”, u kome navodi da su tijekom 90-ih godina u BiH – kršćani i jevreji vršili zločine nad muslimanima samo zbog njihove vjere.

Pri tome je istakao da je svijet to gledao i dozvoljavao da se muslimani kolju kao ovce, pod izgovorom lažne demokracije, te da će se opet ponoviti Srebrenica, Goražde i u drugim mjestima, osim ukoliko se muslimani ne vrate svojoj veri.

U tom smislu, pozvao je sve vjernike da se priključe džihadu.

Ridvan Haćifi – Imam iz Gnjilana i borac ISIL

Poznatiji je pod imenom Abu Mukatil al Kosovi, rodom je iz Gnjilana. Kao imam, Haćifi je aktivno propagirao vehabizam i radio na vrbovanju mlađih islamskih vjernika kako bi isti prihvatili izvorno tumačenje islama.

 | Autor :

Haćifi je tijekom 2012. godine otišao u Egipat, navodno zbog studija, nakon čega se priključio terorističkim grupama ISIL u Siriji. Bliska je veza Ljavdrima Muhadžerija, kasapina iz Kačanika.

Tijekom boravka u redovima Islamske države, eksponirao se u propagandnim video-snimcima sa Muhadžerijem. Nakon navodne pogibije Muhadžerija, Haćifi je postavljen za rukovoditelja terorističke jedinice u ISIL umesto njega. I za njega postoje informacije da je poginuo u borbama, ali to nije potvrđeno.

Salahudin Al Bosni – “Kolji ih ili otruj, smrskaj im glavu”

Od odlaska u Siriju angažiran je kao novinar za džihadističku medijsku kuću “Al Hajat medija centar”. Bio je jedan od administratora internet portala Vijesti ummeta. Njegovo prvo pojavljivanje u propagandne svrhe registrirano je na video-snimku “Čast je u džihadu” u lipnju 2015. godine na web stranici Televizije “Al Hajat”. Poslije toga, Midžić se pojavio i na video-snimku “Ubijajte imame kufra” u lipnju 2016. godine.

 | Autor :

U svom obraćanju, Midžić naglašava da bi nagrada za ubojstvo bila veća ukoliko bi se pomenute aktivnosti preduzele tijekom trajanja Ramazana: “Smrskaj glavu kamenom, ili ga zakolji nožem, ili ga pregazi autom, ili ga gurni sa visine, ili ga udavi ili otruj. Ako ne možeš, onda mu zapali kuću, auto, radnju.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas