Pratite nas

Reagiranja

Ovoj zemlji je ako ičega dosta ničega

Objavljeno

na

10 razloga za demokratsko NE ovakvoj, Njihovoj i nimalo Našoj Bosni i Hercegovini

Današnje generacije koje žive u BIH i koje su nositelji njenog razvoja i napretka, nisu sudjelovale u ratu.

Prvenstveno mislimo na mladu, radno-produktivnu snagu u BIH.

Oni žele imati normalnu zemlju, živjeti dostojanstveno i slobodno, u državi i  s državom koja je njihov servis  i sluga a ne njihov gospodar i maćeha.

Slobodna društva Europe konstruirana su na visokim poštivanja ljudskih prava, ravnopravnosti građana u ljudskim pravima i obvezama prema zemlji.

Svaka država Europe ima svoje specifičnosti unutarnjeg uređenja, kao i specifičnosti svog Ustava. Svaka zemlja sama donosi zakone, koji su specifični za nju. Australija ima zakon o klokanima. Francuska nema. No ima posebne zakone o vinu. Belgija i Švicarska imaju posebne konsocijacijske zakone. Ima ih i UK, i Katalonija. I Španjolska. Svaka na svoj način. Čak i federalna, savezna država Njemačka ima svoje specifične zakone među svojim federalnim jedinicama.

Specifičnosti BIH umjesto da postanu njeno bogatstvo, postale su njen uteg. Netko je odbio poštivati BIH specifičnost. BIH Ustav. I BIH zakone. Da bi se država demokratizirala morala je ući u fazu stabilnosti i mira. Mir je pogodno tlo za demokratizacijski proces, piše Poskok.info

Tko je odbio?

Zbog utega rata 90-ih mnogi mladi ljudi u BIH imaju problem ne samo u svakodnevnoj komunikaciji, nego i u ostvarivanju najobičnijih kontakata i veza.

Rat i ratni narativi, nespremnost političkih elita da ostave rat iza sebe utječe na svakodnevni život običnih ljudi. BIH nastavlja svoje postojanje u narativima ratnih optužbi.

Društvo smo nezavršenog rata. Moramo postati društvo započetog mira. Neki u BIH su, onaj dan kad je potpisan kraj rata, i početak mira, potpisali početak nedovršenog rata. Ko fol mir, realno rat za interpretaciju rata.

Na prostoru BIH danas tako  su od kraja rata, stvorena  dva prostora:

  1. Ispravni teritorij BIH
  2. BH Teritorij za optužbe.

Ispravni teritorij BIH poklapa se sa teritorijem koji je u ratu kontrolirala Armija BIH.

BH Teritorij za optužbe  jeste teritorij RS-a  uvećan za teritorij  HRHB, koja je 1994-e umjesto da zadrži teritorijalni federalizam , po uzoru  Srbe, pristala na institucionalni federalizam, i tako od sebe načinila trajnu metu Ispravnom prostoru.

Hrvati su pristali na europski model institucionalnog federalizma. Zbog tog ih Europa sada kažnjava. I šalje poruku – Budite kao Srbi, i uvijek samo kao Srbi.

Mlada radna snaga koja danas živi na Teritoriju za optužbe (RS+HRHB) nisu bili sudionici rata.

Ne nose teret ni breme rata. Ne zanima ih odgovornosti prema zločinu jer nisu sudjelovali u njima.

Europa nigdje na svom tlu ne nameće kolektivnu odgovornost. Samo se u BIH nameće kolektivna odgovornost. I to sa javnih medija koje plaćamo svi. Plaćamo medije da nas kolektivno sotoniziraju.

Međunarodni kazneni sud za ratne zločine dekolektivizirao je krivnju i imenovao pojedince odgovorne za zločine.

Tako je Teritorij za Optužbe prestao biti teritorij za Optužbe.

Haag je skinuo kolektivnu odgovornost sa građana na Teritoriju za Optužbe.

Istovremeno Haag je ostao pri svome, da zapovjedne odgovornosti na Ispravnom teritoriju – NEMA.

Time je u BIH uveden rasni sustav u kaznenu odgovornost. Jedna vojska nije kazneno odgovarala. Haag je rekao da generali Armije BIH nisu odgovorni po pitanju zapovjedne odgovornosti. Drugi jesu.

Sukladno tome Sudovi u BIH nastavljaju suditi pojedincima s Teritorija za Optužbe, dok se libe presuditi iole ozbiljniju kaznu na Ispravnom teritoriju.

Iz ovoga se zaključuje sljedeće:

1.BIH 25 godina nakon Daytona nije osigurala ravnopravnost svojim građanima. Na Ispravnom teritoriju žive privilegirani građani BIH. Na Teritoriju za optužbe žive građani drugog reda. BIH ne može postojati kao država dvaju kolektiva – privilegiranog  i potlačenog. To je rasno društvo. Dayton nije osmišljen da provodi rasnu politiku.

2. Na Ispravnom teritoriju sjedište je državnih medija. Državni mediji sotoniziraju građane s Teritorija za Optužbe, a štite ideologiju građana s Ispravnog teritorija. To su fašistički mediji. Dayton ne dopušta fašističku politiku u medijima. Mediji u BIH dužni su objektivno prenositi stavove građana BIH ne na način da ideologiju vođa Armije BIH predstavljaju kao humanističku a ideologije s prostora Teritorija za Optužbe kao pogrešne i fašističke. Građani BIH koji žive na Teritoriju za optužbe nisu dužni plaćati javne medije koji im na dnevnoj razini zagorčavaju život i ograničavaju slobodu misli, kretanje itd.

3. Građani BIH moraju biti jednaki u svojim pravima i obvezama prema državi. Činjenica je da na samom tlu Federacije Kanton Sarajevo uživa status porezne oaze, dok ostali kantoni muku muče da prežive poreznu godinu. Građani koji ne žive u Kantonu Sarajevo nisu dužni puniti proračun Kantona Sarajevo.

4. Specifičnost ustavnog uređenja države BIH jamči da pored građanske konstitutivnosti, kao jednog ustavnog stupa BIH uvedenog u sve njene institucije od Parlamenta BIH do općinske razine, u BIH postoji i nacionalna, etnička konstitutivnost. To je imperativ postojećeg Ustava BIH. Ta specifičnost može se mijenjati demokratskim putem u Parlamentu i Ustav BIH mijenjati po volji. Ne nasiljem.

Narodi kojima bi se pogazila ta konstitutivnost na bilo kojoj razini države, nisu dužni poštivati taj sustav. Ustav BIH jamči svakom narodu u BIH njegovo apsolutno pošitvanje u institucijama koje su osmišljene da predstavljaju volju naroda.

Ako bi se taj sustav narušio, patriotski je čin nepoštivanje Režima koji bi bilo kojem narodu dokinuo pravo da bude predstavljen u instituciji koja pripada narodu. Ne i u građanskoj instituciji.

Primjerice ako bi Srbi i Hrvati pogazili Bošnjacima da u RS-u legitimno popune Vijeće bošnjačkog naroda, Bošnjaci u RS-u imali bi potpuno pravo građanskog neposluha prema institucijama RS-a.

Ako bi Srbi i Hrvati pogazili Bošnjacima pravo da izaberu bošnjačkog člana Predsjedništva, Bošnjaci ne bi bili dužni poštivati državu BIH i Predsjedništvo BIH kao njeno vrhovno izvršno tijelo. Država bi tada za Bošnjake postala Režim.

5. Građani BIH koji žive na Teritoriju za Optužbe nisu dužni pristati na poziciju mete, i na praksu nasljeđivanja grijeha. Kao što mladi građanin BIH koji živi na prostoru Sarajeva nije ni po čemu odgovoran za zločine Armije BIH, ili npr. za rušenje WTC-a, jer ga nije on rušio, tako ni mladi građanin koji živi na prostoru Mostara ili Banja Luke ne može biti odgovoran za zločine u Ahmićima ili u Srebrenici. To nije bila njegova borba, to nije njegov zločin. Imena zločinaca su poznata.

6. Život na Teritoriju za Optužbe uz pristajanje na poziciju mete, nije život kakav nam jamči Europska povelja o ljudskim pravima. Takav život bio bi pristanak na poziciju trajne poniženosti. Taman bi to vilajet bio. Antihumanistički. Pristajanje na življenje mimo povelja o ljudskim pravima koje su u Daytonu jasno upisane, život je protivan Daytonu.

7. BIH država i njene institucije dužne su osigurati dostojanstven život, i jednak pristup svakom građaninu BIh, njegovoj ideji, ideologiji, njegovim pravima i obvezama, bez obzira dolazio taj čovjek s Teritorija za Optužbe ili s Ispravnog teritorija.

8. Država koja bi inzistirala na tome da i dalje nastavi drugačije tretirati svoje građane, na način da u BIH stvara dvoklasno društvo zastranila bi u jasan fašizam. Ona već jednom nogom jeste zastranila u medijski, ideološki i pravosudni fašizam. Druga noga je praktična provedba te ideologije na samoj ulici.

9.  BIH je nastala na antifašitičkim tekovinama. Ona zemlja koja bi u svoj sistem ugradila ideološki fašizam, kao mjeru prava pojedinog čovjeka, prestala bi biti demokracija. BIH se treba zaustaviti na svom srljanju u fašizam.

10. Ukoliko BIH institucije nastave provoditi fašiszam, s Ispravnog teritorija, na teritorij za Optužbe, antifašisti cijele BIH, kako s Ispravnog teritorija tako i s Teritorija za Optužbe moraju ponovno udružiti snage, smjeniti takve prakse i narative ili BIH neće opstati. Naprosto će tolike količine optužbi i širenja nacionalizma, koje provodi medijsko, sudsko i političko Sarajevo okrenuti potpuno Teritorij za Optužbe protiv Ispravnog Teritorija. Što će dovesti do ničega.

A ovoj zemlji je ako ičega dosta ničega.

BIH naime ne treba više narodnih heroja, velikih riječi, velikih političara, uglednih širitelja uglednih ideja.

BIH treba samo malo: Skidanje postojećih lovaca na glave i  trgovaca ljudskim dušama  sa scene.

Treba samo jedan mali, što manji, funkcionirajući, državni aparatić  i puno puno koncerata na otvorenom, piše Poskok.info

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Reakcija na detuđmanizatorske laži Denisa Romca u Novom listu

Objavljeno

na

Objavio

Tjentište / Foto PIXSELL

U riječkom „Novom listu“ inače glasilu ekstremističke antihrvatske ljevice objavljen je  18. lipnja 2019. članak Denisa Romca pod  naslovom „Plenković za Tuđmana i partizane“.  Između  ostalog, u tom detuđmanizatorskom pamfletu Romac je napisao i ovo:

Plenković je kazao da je HDZ pod Tuđmanovim vodstvom u prvih deset godina samostalne i slobodne Hrvatske ostvario ključne ciljeve, ubrojivši u to stvaranje demokratskih institucija, obranu i oslobađanje zemlje od agresora, reintegraciju Podunavlja i, kako je rekao, jasno zacrtani put prema Europskoj uniji i NATO-u.

Naravno da to nije točno. Niti se autokrat Tuđman istaknuo u stvaranju demokratskih institucija, niti je njegova vladavina osigurala Hrvatskoj put prema Uniji i NATO-u. Baš naprotiv, Tuđmanov režim pamtimo po podređivanju i gušenju demokratskih institucija, a tek je njegovom smrću u prosincu 1999. godine i porazom HDZ-a na izborima u siječnju 2000. godine Hrvatska izašla iz međunarodne izolacije, u koju su je odveli upravo Tuđman i HDZ, s čijim se »postignućima« Plenković danas toliko ponosi.“ (Izvor: http://novilist.hr/Komentari/Kolumne/Zlu-ne-trebalo-Denisa-Romca/DENIS-ROMAC-Plenkovic-za-Tudmana-i-partizane?meta_refresh=true )

Denis  Romac, porijeklom iz Glavica kod Sinja, sela kojeg  stanovnici sinjske krajine zovu „mala Moskva“  (što će sve reći o habitusu  istog) široj hrvatskoj javnosti poznat je po izvješćivanju  iz Haaga  sa suđenja za Oluju, gdje  je izvješćivao nerealno i u korist optužbe.
Međutim, dan prije same presude, vjerojatno čuvši u haškim kuloarima da će presuda biti  oslobađajuća, čini kopernikanski obrat i piše jedan tekst u korist  optuženika, i to vjerojatno zato jer je i sam povjerovao, kako u vlastite laži tako i u laži manje-više svih ljevičara u Hrvatskoj,  kako  je general Gotovina nekakav programirani Tuđmanov zločinac koji će se ognjem i mačem osvećivati kad se vrati iz Haaga. Međutim, kako general Gotovina, kao uostalom ni  Predsjednik Tuđman nije takav, odnosno nije lik iz  njihovih jugo-ljevičarskih bajki, jer on  nikad nije  bio zločinac, onda su jugo-ljevičari, bizarno i apsurdno, ostali  „ugodno iznenađeni“ kad su  vidjeli da su njihove vlastite laži i mitomanija upravo to – laži i mitomanija, odnosno da   Gotovina neće „sječi glave“ i  osvećivati se.

Ista stvar je i u  slučaju predsjednika Tuđmana. Tuđman kao prvo nije bio autokrat, nego demokrat i  to demokrat ispred svog vremena, koji je dopuštao i zagovarao razne frakcije čak i u vlastitoj stranci, a što je i dan-danas za sve političke stranke u Hrvatskoj nemoguća misija i demokratski standard kojeg niti jedna stranka neće postići još bar 20 do 30 godina. Štoviše, Tuđman je čak  i Mesića i Manolića nakon neuspješnog državnog puča 1994. godine pozvao da ostanu u HDZ-u i djeluju sa svojom ljevičarskom frakcijom unutar HDZ-a i bore se za svoje ciljeve, a što  je demokratski standard neviđen čak i u najdemokratskijim zemljama svijeta. Na   primjer, kad  bi neka strana sila napala „svjetionik  demokracije“ SAD, i okupirala 27%  američkog kopna, vjerojatno bi svatko  tko bi  u trenutku takve okupacije  pokušao izvesti državni  puč protiv legalno i legitimno demokratski izabrane vlasti SAD-a završio na vješalima ili na električnoj  stolici, a ne da bi ga  se  pozivalo da ostane u krilu  vladajuće stranke i  nastavi  neometano djelovati unutar vladajuće stranke.

Kao drugo, naravno da se upravo predsjednik Tuđman istakao u  izgradnji demokratskih institucija, jer su  iste stvarane dok je on  bio na čelu države, pa je pomalo maloumno tvrditi da netko za  koga tvrdiš da je „autokrat“ nije imao nikakvog utjecaja u  izgradnji institucija. Nu, već je tradicionalno da ljevičari s  niskim IQ (jer da im je IQ viši onda ne bi bili ljevičari)  sami sebi uskaču u usta.
Jedna od demokratskih  institucija  je svakako i institucija Predsjednika Republike.  U  vrijeme Tuđmana  upravo je tu demokratsku  instituciju, pomoću svojih pijuna  u Hrvatskoj pokušao rušiti autokrat  George Soros, koji bi, valjda u „demokratskoj“ maniri rušio vlast svugdje po svijetu gdje ona nije po njegovoj volji. I to se ne odnosi  samo  na Tuđmana u Hrvatskoj nego i na Mečiara u Slovačkoj,  Orbana u Mađarskoj,  Janukoviča u  Ukrajini, Gruevskog u  Makedoniji, Netanyahua u Izraelu, Trumpa u Americi itd.

Po Sorosu, Romcu  i  sličnima, valjda je demokratski standard rušiti volju naroda iskazanu  na  slobodnim demokratskim izborima i rušiti ljude koje je taj isti narod izabrao na  demokratskim izborima u demokratskoj proceduri. I to ih rušiti kojekakvim „demokratskim“ metodama kao što su  prosvjedi izmanipuliranih masa koji su često nasilni ili podzemnim što  medijskim što pravosudnim (lažne optužbe za korupciju, ratne zločine i slično) što inim podrivanjima kojima je „mali rog“ tako sklon. Dakle, jasno je svakom prisebnom čovjeku da njihov moto  „demokracija da, ali samo  ako se ja  (Soros) složim  s  rezultatima izbora“  predstavlja klasični čin ne samo autokracije, nego i posve otvoreno antidemokratskih i totalitarnih  tendencija.

Što se tiče fantomske  „međunarodne izolacije u doba Tuđmana“, tu je pak riječ o otvorenoj, klasičnoj detuđmanizatorskoj laži.
Naime, činjenica je da je Republika Hrvatska 6. studenog 1996. postala punopravna članica Vijeća Europe.
(Izvor: http://www.tudjman.hr/govori/primanje-republike-hrvatske-u-clanstvo-vijeca-europe )

Kako je moguće da „država u izolaciji“ bude primljena u jednu značajnu europsku asocijaciju? Pa u lažima i mitovima detuđmanizatora, pogotovo onih  ljevičarskih, sve je moguće.

Slična je stvar s ulaskom u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO). Doduše, činjenica je da je Opće vijeće WTO-a potvrdilo ulazak Hrvatske u WTO 17. srpnja 2000. godine i da je Republika Hrvatska postala punopravnom članicom WTO-a 28. studenog 2000. godine.  Međutim, u  WTO se, kao ni u bilo koju ozbiljnu svjetsku ali i europsku asocijaciju ne ulazi ad hoc, preko noći, nego je riječ o procesu a koji je preko 90% bio dovršen upravo u  vrijeme vlasti Predsjednika Tuđmana i njegovog HDZ-a.
Uostalom, predanost Predsjednika Tuđmana ulasku  u WTO vidi se primjerice iz  njegovog govora u Izvješću Predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana o stanju hrvatske države i nacije u 1998. godini na zajedničkoj sjednici oba doma Hrvatskoga državnog sabora (20. siječnja 1999.) gdje  među ostalim Predsjednik Tuđman kaže:

„ Ključne zadaće u međunarodnoj politici, glede članstva Hrvatske u međunarodnim asocijacijama, ostaju priključenje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i CEFTI, uklanjanje smetnji ulasku u europske integracije, te jačanje prijateljskih i partnerskih odnosa sa SAD, zemljama Europske unije, susjednim državama, ali i s Ruskom Federacijom, s Kinom i s drugim zemljama
(Izvor: https://hr.wikisource.org/wiki/Izvje%C5%A1%C4%87e_predsjednika_Republike_Hrvatske_dr._Franje_Tu%C4%91mana_o_stanju_hrvatske_dr%C5%BEave_i_nacije_u_1998._godini )

Što se tiče ulaska u EU, činjenica je da je glavni  kočničar hrvatskog  ulaska u EU bio  Tuđmanov nasljednik na Pantovčaku, Stjepan Mesić. On je  svojim krivokletstvom u Haagu  a  zatim i protu-ustavnim i nezakonitim dilanjem dokumenata s oznakom  državne tajne, među kojima je bio  i   famozni Brijunski transkript prvo servisirao lažne haške optužbe protiv Hrvatske, a  zatim, kad je kao posljedica istog čina uslijedio bijeg generala Gotovine iz  Hrvatske taj  isti Mesić lažima obasipao glavnu hašku tužiteljicu Carlu  Del Ponte da se Gotovina skriva u Hrvatskoj. To je objavio čak i Novi  list i taj članak je potpisao čak i Tihomir  Ponoš, jer se to nije moglo sakriti.
(Izvor: http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/WikiLeaks-Carli-del-Ponte-je-Mesic-rekao-da-je-vidio-Gotovinu-2002.-u-Zagrebu )
Dakle, svakom prisebnom čovjeku je jasno da laži poput ove Mesićeve da je on  „vidio Gotovinu u  Zagrebu 2002. godine“ nisu doprinijele bržem ulasku Hrvatske  u EU nego upravo suprotno, a razloge Mesićeve sabotaže ulaska Hrvatske u EU vidjeli smo  upravo s danom ulaska Hrvatske u EU, dakle 1. srpnja 2013. kad je, u njemačkom stilu, bez bespotrebnog gubitka vremena, upravo iz  Njemačke stigao prvi europski uhidbeni nalog.
Upravo zbog toga, tek nakon odlaska Mesića s Pantovčaka, Hrvatska je odblokirana, a i nakon toga, (jer ulazak u takve asocijacije nije ad hoc potez preko noći nego proces)  Hrvatskoj je  trebalo 3 i pol godine do punopravnog članstva u  EU.

Teza  o „međunarodnoj izolaciji RH u vrijeme Tuđmana“ je čista detuđmanizatorsko-ljevičarska laž koju  oni  ne mogu dokazati nikakvim dokumentom kao što bi bila neka deklaracija, rezolucija, odluka, priopćenje bilo EU-a, bilo UN-a, bilo WTO-a bilo Vijeća Europe, bilo OESS-a bilo State Departmenta ili bilo kojeg drugog  tijela koje obično uvodi sankcije i  gura u izolaciju.
I stoga su oni, detuđmanizatorski ljevičari, u  nedostatku pravih argumenata, posegnuli  za pejorativnim kvaziargumentom kako se „na sprovodu Tuđmanu od svjetskih  državnika nije pojavio nitko osim turskog predsjednika Demirela, za razliku od sprovoda Josipa Broza  kojem je  došlo xy svjetskih državnika“.
Na stranu sad i to što je čista laž da je „od svjetskih državnik a došao samo turski predsjednik Demirel“, jer je činjenica da je sprovodu nazočio primjerice i  tadašnji mađarski premijer Viktor Orban.
Naime, to  što Tuđmanu na sprovod nisu došli takvi  „demokratski državnici“ koji su  došli  Brozu,   kao što su, primjerice Nicolae Causescu, Wojciech Jaruzelski, Erich Honecker, Idi Amin Dada, Saddam Hussein,  Mobutu Sese Seko, Jean-Badel Bokassa, Moamer El Gadaffi, Robert Mugabe i slični  diktatori, autokrati, zločinci i komunjare, ja  osobno ne vidim kao neki minus za Tuđmana, više kao  minus za Broza.
Što se  tiče „zapadnih državnika“ kao što su  mama američkog predsjednika, britanska kraljica itd, oni su došli više zbog strateškog značaja bivše države SFRJ nego da bi se poklonili diktatoru Brozu, a za taj  strateški  značaj  ponajmanje su zaslužni Broz i njegova KP, nego je taj strateški značaj rezultat  spleta okolnosti nastalih dogovorom Churchila, Roosevelta i Staljina na Jalti.
S druge strane, Republika Hrvatska u vrijeme smrti Predsjednika  Tuđmana nije imala takav strateški značaj  a i opsegom je bila puno manja, ali unatoč tome niti jedna država s  kojom je Hrvatska tada imala uspostavljene diplomatske odnose,  a u  koje  spadaju i sve tadašnje članice EU  kao  i SAD, Kanada, Australija itd, nije  bojkotirala sprovod Predsjednika Tuđmana.
S obzirom da sam na tom sprovodu bio nazočan kao dio počasnog špalira sastavljenog od pripadnika svih 7 gardijskih brigada HV-a i  1. Hrvatskog gardijskog zdruga, i  pošto sam bio vrlo blizu samom grobu pokojnog Predsjednika Tuđmana, to mogu iz prve ruke posvjedočiti da je  tom sprovodu nazočio kompletan diplomatsko-konzularni zbor u Republici Hrvatskoj, dakle veleposlanici i konzuli svih zemalja koji su na sprovod došli zajedno, što je bila vrlo snažna  i znakovita simbolička gesta koja direktno ruši izmišljene teze o „izolaciji Hrvatske“.
Uostalom, 15. prosinca 1999. dakle svega dva dana nakon sprovoda Predsjednika Tuđmana, održana je komemoracija Predsjedniku Tuđmanu u Općoj skupštini UN-a.

Tom prilikom, među ostalim istaknuto je i slijedeće:

Naš život na zemlji nije vječan, ljudski život je prolazan. Međutim, neki su životi ipak vječni, to su oni koji ostaju i preživljavaju u ljudskom sjećanju po sjaju kojim su svjetlili, i djelima kojima su ostavili trajan trag. Život doktora Franje Tuđmana bio je jedan od takvih, njegovom narodu sada pripada da nastavi njegovo djelo, njegov završen put na tragu demokracije, mira, pobjede i napretka.
( Martin Belinga Ebouto, predstavnik afričkih zemalja na komemoraciji predsjedniku Tuđmanu u općoj skupštini UN-a 15. 12. 1999. godine)

Predsjedniku Tuđmanu divit ćemo se kao gorljivom branitelju demokracije i ljudskih prava. Bio je dalekovidan državnik. koji je pokrenuo dalekosežne promjene, ne samo u svojoj zemlji već i u cjeloj regiji. Njegovi neumorni napori u rukovođenju državom donijeli su mu poštovanje i ugled svjetskog vođe. Promjenio je sliku Hrvatske, od ratom uništene do miroljubive i progresivne zemlje.
(Anwarul Karim Chowdhury, predstavnik azijskih zemalja na komemoraciji predsjedniku Tuđmanu u Općoj skupštini UN-a 15. 12. 1999. godine)

Predsjednik Tuđman vodio je život ispunjen hrabrošću i odanošću svome narodu i cilju. S dostojanstvom je proživio iskušenja i burne događaje koji su proteklih 70 godina pogađali njegov narod i cijelu regiju. Od antifašističke borbe u drugom svjetskom ratu, do akademskih postignuća i kasnijeg pobunjeništva i političkog zatočeništva, čvrsto je slijedio svoju viziju koja je na kraju dovela do neovisne Hrvatske, Predsjednik Tuđman u posljednjem je desetljeću simbolizirao i doveo Hrvatsku do moderne europske države.
(Vladimir Galuška, predstavnik istočnoeuropskih zemalja, govor na komemoraciji Predsjedniku Tuđmanu u Općoj Skupštini UN-a 15. 12. 1999. godine)

Doktor Franjo Tuđman nesumnjivo je zaslužio počasno mjesto u srcima i umovima svijeta kao znanstveni autor, aktivist, vojni general, državnik i borac za ljudska prava. Uvjerenje, istina, čast i nepopustljiva potreba da se zalaže za pravednost, trebali bi biti sjajna baklja, i pomoći nam u određivanju naših ciljeva i djela u dvoranama ove velike institucije u kojoj mu danas odajemo počast. Njegovo je ime, tijekom godina, postalo sinonimom za ideje i čast.
(Julian Robert Hunte, predstavnik latinskoameričkih zemalja, govor na komemoraciji Predsjedniku Tuđmanu u Općoj Skupštini UN-a 15. 12. 1999. godine)

Doktor Franjo Tuđman svoj je narod napustio u trenutku kada još nije mogao do kraja dosegnuti cilj svojih i njihovih napora. Uvjereni smo da će njegovi sunarodnjaci sa sigurnošću kročiti naprijed razvijajući partnerstvo na regionalnoj i međunarodnoj razini.
(Hubert Wurth, predstavnik zapadno-europskih zemalja, govor na komemoraciji Predsjedniku Tuđmanu u Općoj Skupštini UN-a 15. 12. 1999. godine)

Dobro sam ga poznavao i s njime blisko surađivao. Bio je važna povjesna osoba i ispisao je važnu stranicu u povijesti Europe. O njegovoj će se ulozi još dugo raspravljati, no njegova se važnost ne može osporiti. Povijest mora zabilježiti činjenicu da bez njegova odlučna stajališta u Daytonu, mir u Bosni i Hercegovini ne bi bilo moguće postići. Doktor Franjo Tuđman imao je san o Hrvatskoj koji se velikim djelom, ali još ne i potpuno ostvario. Nadam se da će idući naraštaji vođa u Hrvatskoj biti dostojni njegove vizije i nastaviti je do mira i demokracije.
(Richard Holbrooke, predstavnik SAD-a, govor na komemoraciji Predsjedniku Tuđmanu u Općoj Skupštini UN-a 15. 12. 1999. godine)

Možete li zamisliti da predstavnici cijelog svijeta na komemoraciji u Općoj skupštini UN-a govore ovako o čelniku  „države u izolaciji“? Možete li zamisliti da Opća skupština UN-a uopće održava  komemoraciju  čelniku  „države u  izolaciji“?
Pametnom dosta…

Predrag Nebihi/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Thompson: O eventualnoj podršci nekom od predsjedničkih kandidata ću odlučiti ja, a nikako netko drugi!

Objavljeno

na

Objavio

Dragi prijatelji,

budući da se ovih dana u javnosti pojavljuju novinarski natpisi i špekulacije oko moguće Thompsonove potpore jednome od potencijalnih kandidata za predsjednika ili predsjednicu Republike Hrvatske, želimo Vam prenijeti razgovore na tu temu sa samim Thompsonom.

Naime, sam Thompson nam je rekao kako od njega nitko nije zatražio potporu niti je s bilo kim od potencijalnih kandidata ili kandidatkinja za predsjednika ili predsjednicu Republike Hrvatske o tome razgovarao.

Naglašava kako je spominjanje njegovog imena u medijima vezano za kampanju nadolazećih predsjedničkih izbora čista laž i manipulacija.

Hoće li kandidaturu objaviti netko koga Thompson zaista želi podržati i o svom mogućem angažmanu u vidu potpore takvom kandidatu ili kandidatkinji, kako nam je sam Thompson rekao, on će o tome sam odlučivati, a ne nikako netko drugi kako već sada pokušavaju raznim pritiscima i bombastičnim naslovima preko pojedinih medija.

Naravno, napominje Thompson, ako do toga i dođe, prvi koji će za to saznati ste upravo Vi, njegovi vjerni fanovi, i to preko njegovih web stranica i društvenih mreža, uostalom kao i uvijek do sada.

Management Marko Perković Thompson

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari