Pratite nas

Politika

Ovršni zakon – Glavni tajnik Blokiranih ogorčen prijedlozima Ministarstva pravosuđa

Objavljeno

na

glavni tajnik Udruge Blokirani Mario Strinavić

Kao članovi radne skupine za izradu novog Ovršnog zakona nećemo i ne možemo prihvatiti dobar dio prijedloga koji dolazi od strane Ministarstva pravosuđa i u tom kontekstu izražavamo potpuno nezadovoljstvo načelima koje gura Ministarstvo pravosuđa, kaže glavni tajnik Udruge Blokirani Mario Strinavić.

Umjesto da se iz ovršnih postupaka miču svi posrednici, ministarstvo će javne bilježnike ugraditi u zakon kao povjerenike Sudova. Prema vidljivome troškovi javnih bilježnika će biti znatno manji, no ne smijemo zaboravitit da su do sad izvukli milijarde kuna. Zadržavanjem javnih bilježnika, imenujući ih povjerenicima sudova, ministarstvo pravosuđa želi neutralizirati presudu EU suda koji u svoj presudi rekao da javni bilježnici nisu sud i da se takve javnobilježničke ovrhe nemogu provoditi na teritoriju EU, ocjenjuje Strinavić.

Strinavić je istaknuo da takvimvim prijedlogom zakona javni bilježnici postaju sastavni dio sudova i sukladno europskom ovršnom nalogu mogu provoditi ovršne postupke u svim zemljama eu.

Kaže i da je znakovito današnje oštro pismo koje je uputila odvjetnička komora predsjedniku radne skupine u kojoj se kaže da oni ne dozvoljavaju smanjenje odvjetničkih troškova jer po njima to bi narušilo pravnu sigurnost – ma što to značilo.

“Ali ni odvjetnički uredi po Bošnjakovićevom prijedlogu neće biti nezbrinuti, njima je Ministarstvo pravosuđa osiguralo posao na teret poreznih obveznika u sklopu “Stečaja potrošača” – imenujući ih za stečajne povjerenike”, objašnjava Strinavić.

Drži i da je jasno vidljivo da Ministarstvo pravosuđa i dalje štiti interesne skupine i želi zadržati posrednike između vjerovnika i dužnika i mi na taj prijedlog zakona nikada nećemo staviti svoj potpis.

“Radna skupina zadnji se puta sastala točno 30. svibnja i na kojoj je jedan dio članova radne skupine (osim ovih ugrađenih) izrazio svoje negodovanje prijedlogom, jer nema veze s vezom i prijedlozima koji su radili unutar podskupina”, kaže Strinavić.

Dodaje i da se uvodi i sustav e-ovrha, ali se ne zna kako će se doći do softvera, a javnobilježnička komora se ponudila za nabavu tog softvera – zbog ravnomjernog raspoređivanja ovrha. Ne zna se ni tko će softver ni platiti, otkriva Strinavić.

“Dakle, cilj ovog Bošnjakovićevog prijedloga je podizanje ovlasti javnih bilježnika, progon Blokiranih iz Hrvatske na području drugih država EU i odricanje od zaštite jedine nekretnine, kojom su smirivali mase prije točno godinu dana, kazao je Strinavić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Ministrica Divjak: Ja sam dio rješenja!

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ja sam dio rješenja, poručila je u srijedu ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nakon što je na konzultacijama razgovarala sa sindikatima o nadoknadi nastave i organiziranju nastavka školske godine, te kako izaći iz situacije izazvane općim štrajkom prosvjetara.

“To se zove provođenje konvencije, ne pisanje zabrinutih pisama i stajanje u pozicijama koje si unaprijed odredimo, nego izlaženje iz tih rovova i traženje rješenja, a ja sam dio rješenja”, rekla je ministrica novinarima u Hrvatskom saboru.

Naglasila je kako djeca trebaju biti u prvom planu.

Ministrica u Saboru nazoči zajedničkoj sjednici djece i saborskih zastupnika na kojoj se, u povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, razgovara o ostvarivanju dječjih prava u Hrvatskoj.

Konzultativni sastanak ministrice Divjak i predstavnika sindikata o nadoknadi nastave i organiziranju nastavka školske godine ujutro nije završio konkretnim dogovorom.

“Moramo razumjeti da s ukopanim stavovima nećemo ništa riješiti i moramo razmišljati o strategiji suradnje, koja omogućava da radimo ono za što deklarativno svi govorimo da se zalažemo. Postat ćemo zrelo društvo kada shvatimo da nema alternative za strategiju suradnje”, poručila je ministrica nakon sastanka. (Hina)

 

JEFTINA DEMAGOGIJA MINISTRICE DIVJAK!

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Europski pučani u Zagrebu biraju Tuska, u fokusu klima, mladi i zapadni Balkan

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Europska pučka stranka(EPP) okupit će se u srijedu i četvrtak na kongresu u Zagrebu i odlazećeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska izabrati za novoga predsjednika najvećeg europskog stranačkog bloka.

Najpoznatiji poljski političar na međunarodnoj sceni zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je konzervativni EPP vodio od kraja 2013.

Više od 2000 sudionika iz 40 zemalja raspravljat će iduća dva dana i o akcijskom planu za klimu, politikama za mlade te o zapadnom Balkanu.

Na prvi kongres pučana u Hrvatskoj dolaze šefovi država i vlada te najviši europski dužnosnici iz stranaka desnog centra.

Uz Tuska, u Zagreb stižu odlazeći predsjednik i nova predsjednica Europske komisije, Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski premijer Sebastian Kurz, premijeri Bugarske, Latvije, Grčke, Rumunjske, Moldavije, Norveške i Irske te predsjednici Švicarske i Cipra.

Na skupu u sportskoj dvorani Areni bit će i talijanski, ukrajinski i slovenski oporbeni čelnici Silvio Berlusconi, Julija Timošenko i Janez Janša.

Budući da je njegova stranka Fidesz u ožujku suspendirana zbog kršenja demokratskih standarda, EPP nije pozvao mađarskog premijera Viktora Orbana.

Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnog centra danas okuplja 84 stranke iz 43 države.

S osvojena 182 od 751 mandata na europskim izborima u svibnju, pučani su najbrojnija skupina u Europskom parlamentu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari