Pratite nas

Politika

Ovršni zakon – Glavni tajnik Blokiranih ogorčen prijedlozima Ministarstva pravosuđa

Objavljeno

na

glavni tajnik Udruge Blokirani Mario Strinavić

Kao članovi radne skupine za izradu novog Ovršnog zakona nećemo i ne možemo prihvatiti dobar dio prijedloga koji dolazi od strane Ministarstva pravosuđa i u tom kontekstu izražavamo potpuno nezadovoljstvo načelima koje gura Ministarstvo pravosuđa, kaže glavni tajnik Udruge Blokirani Mario Strinavić.

Umjesto da se iz ovršnih postupaka miču svi posrednici, ministarstvo će javne bilježnike ugraditi u zakon kao povjerenike Sudova. Prema vidljivome troškovi javnih bilježnika će biti znatno manji, no ne smijemo zaboravitit da su do sad izvukli milijarde kuna. Zadržavanjem javnih bilježnika, imenujući ih povjerenicima sudova, ministarstvo pravosuđa želi neutralizirati presudu EU suda koji u svoj presudi rekao da javni bilježnici nisu sud i da se takve javnobilježničke ovrhe nemogu provoditi na teritoriju EU, ocjenjuje Strinavić.

Strinavić je istaknuo da takvimvim prijedlogom zakona javni bilježnici postaju sastavni dio sudova i sukladno europskom ovršnom nalogu mogu provoditi ovršne postupke u svim zemljama eu.

Kaže i da je znakovito današnje oštro pismo koje je uputila odvjetnička komora predsjedniku radne skupine u kojoj se kaže da oni ne dozvoljavaju smanjenje odvjetničkih troškova jer po njima to bi narušilo pravnu sigurnost – ma što to značilo.

“Ali ni odvjetnički uredi po Bošnjakovićevom prijedlogu neće biti nezbrinuti, njima je Ministarstvo pravosuđa osiguralo posao na teret poreznih obveznika u sklopu “Stečaja potrošača” – imenujući ih za stečajne povjerenike”, objašnjava Strinavić.

Drži i da je jasno vidljivo da Ministarstvo pravosuđa i dalje štiti interesne skupine i želi zadržati posrednike između vjerovnika i dužnika i mi na taj prijedlog zakona nikada nećemo staviti svoj potpis.

“Radna skupina zadnji se puta sastala točno 30. svibnja i na kojoj je jedan dio članova radne skupine (osim ovih ugrađenih) izrazio svoje negodovanje prijedlogom, jer nema veze s vezom i prijedlozima koji su radili unutar podskupina”, kaže Strinavić.

Dodaje i da se uvodi i sustav e-ovrha, ali se ne zna kako će se doći do softvera, a javnobilježnička komora se ponudila za nabavu tog softvera – zbog ravnomjernog raspoređivanja ovrha. Ne zna se ni tko će softver ni platiti, otkriva Strinavić.

“Dakle, cilj ovog Bošnjakovićevog prijedloga je podizanje ovlasti javnih bilježnika, progon Blokiranih iz Hrvatske na području drugih država EU i odricanje od zaštite jedine nekretnine, kojom su smirivali mase prije točno godinu dana, kazao je Strinavić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Politika

Plenković: Povijesna nepravda bi bila da BiH bude zadnji vagon u vlaku prema EU

Objavljeno

na

Objavio

”Angažman Hrvatske je dobronamjeran i prijateljski prema BiH, jer ne želimo da se dogodi povijesna nepravda da BiH bude zadnji vagon u vlaku zemalja jugoistoka Europe prema članstvu u EU” 

Naša je poruka svim političkim akterima u Bosni i Hercegovini da prepoznaju šansu otvaranja europske perspektive te angažirano pristupe provođenju opsežnih reformi. Angažman Hrvatske je dobronamjeran i prijateljski prema BiH, jer ne želimo da se dogodi povijesna nepravda da BiH bude zadnji vagon u vlaku zemalja jugoistoka Europe prema članstvu u EU. Zato je važno da BiH ostvaruje napredak u poštivanju svih kriterija, izjavio je u intervjuu za Večernji list BiH premijer Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković.

On ističe kako Hrvatska želi da ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda bude u praksi onakva kakva bi trebala biti temeljem Ustava BiH. ”Želimo da Hrvati, kao najmalobrojniji, ali ravnopravan konstitutivni narod, budu legitimno zastupljeni u najvišim institucijama BiH. Za to postoje određeni preduvjeti, od promjene izbornog zakona do određenih drugih zakonskih promjena i tu temu ćemo uvijek podizati na dnevni red zato što smatramo da je ona pravedna i korisna za kvalitetno funkcioniranje čitave BiH i skladne odnose među tri naroda”, poručio je Plenković.

Aktualni hrvatski premijer kaže kako je Hrvatska više od bilo koga drugog na tijelima Europske unije komunicirala temu važnosti ostvarenja jednakopravnosti i legitimne zastupljenosti sva tri naroda u BiH. ”Odgovornost je legitimnih predstavnika triju naroda i političkih stranaka da postignu dogovor o reorganizaciji teritorijalnog ustroja koji bi uspostavio pravedniju raspodjelu političkog i ekonomskog upravljanja na svim razinama vlasti te mehanizme koji bi garantirali stvarnu ravnopravnost svih triju naroda i ostalih.

Politika Hrvatske nikada nije bila da se miješa u bosansko-hercegovačku dnevnu politiku. Svi koji razumiju funkcioniranje Bosne i Hercegovine znaju da je pitanje ravnopravnosti triju naroda ključno da BiH bude funkcionalna i učinkovita država, što je u interesu svih njenih građana”, navodi Plenković.

Upitan hoće li problemi koje je hrvatskoj ekonomiji donijela pandemija utjecati na iznos i dinamiku potpore RH Hrvatima u BiH Plenković kaže da se to neće dogoditi i da će nastaviti jačati sve oblike suradnje – kulturne, obrazovne, gospodarske s Hrvatima u BiH, ali i programsku i projektnu suradnju s predstavnicima lokalne izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, gdje Hrvati nemaju svoje predstavnike.

Kada je u pitanju migrantska kriza Plenković kaže hrvatska policija ulaže maksimalne napore u suradnju s policijom Bosne i Hercegovine i nastoji rješavati pitanje migracija na zajednički način. ”Štitimo hrvatsku granicu, ali ne tako da podignemo bodljikavu žicu između Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u BiH.

Možemo surađivati bez fizičke barijere koja je nešto što ni Hrvatska ni Bosna i Hercegovina ne žele. Ako dobijemo još jednom povjerenje hrvatskih birača, garantiram da neće biti bodljikavih žica, nego ćemo kroz dijalog i suradnju rješavati i pitanje migracija, poručio je Plenković pozivajući hrvatske birače u BiH da na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor glasujući za listu HDZ-a ne dopuste rasipanje glasova i razbijanje desnog biračkog tijela, odnosno da podrže ”dokazane kandidate, koji će se odvažno zalagati za ustavnu ravnopravnost Hrvata u BiH, kao i za unaprjeđenje njihova položaja i kvalitete života”.

Andrej Plenković: Idemo u izbore s velikim postignućima

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Dragan Vulin podržao Anušića – ‘Moj izbor i siguran sam, najbolji izbor za Slavonce i Baranjce’

Objavljeno

na

Objavio

Moj izbor i siguran sam, najbolji izbor za Slavonce i Baranjce.

I kao predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije mogu potvrditi kako je naš župan, Ivan Anušić, čvrst i odlučan čovjek s rezultatima koji govore sami za sebe. U suradnji s Vladom RH, uspio je ostvariti mnogo ciljeva koji nadilaze formalne nadležnosti i mogućnosti župana. Dokazao je da zna što Slavoniji i Baranji treba. Uz našu potporu, imat će snage za to se i izboriti, napisao je Vulin u objavi na facebooku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari