Pratite nas

Reagiranja

Ozana Bašić: Još uvijek nisam dobila pismeni otkaz od MrežeTv

Objavljeno

na

Prošlog vikenda društvenim mrežama proširila se vijest kako je autorica jedne od najgledanijih emisija Mreže TV, Ozana Bašić, dobila otkaz. Kako je uredništvo ove TV kuće bilo zasipano upitima o istinitosti ove vijesti, ono se odlučilo u nedjelju potvrditi ovu informaciju na svojem Facebook profilu. Njihovo priopćenje o prekidu suradnje prenosimo u cijelosti, a za komentar smo upitali i voditeljicu Ozanu Bašić.

“MrežaTv već punih 20 godina gaji neovisan status i ne pripada niti jednoj političkoj orijentaciji. Do sada smo u povijesti tvrtke bili i više mjeseci zatvarani zbog takve otvorene politike. Ipak, mi se i dalje borimo jednakim žarom za pravo da se čuje istina o stvarnim događajima i pojavama u hrvatskom društvu i na tome nećemo stati. Oluja je bila jedna od emisija koja je tome doprinosila vrlo aktivno. Nažalost, njena autorica Ozana Bašić je u posljednje vrijeme svojim ponašanjem u redakciji (izderavanje na kolege s pozicije zvijezde, prebacivanje vlastitih pogrešaka na druge i sl.) i ne prihvaćanjem kritika za uredničke propuste (jednostrano prikazivanje činjenica, ne davanje prilike napadnutim da se brane i sl.) povredila novinarsku etiku ponašanja. Kako nije i nakon više upozorenja svoj odnos promijenila bili smo prisiljeni donijeti odluku o raskidu suradnje.

Nikakvih pritisaka, zastrašivanja niti prijetnji na uredništvo nije bilo niti bismo na njih reagirali. Stoga špekulacijama takvog tipa nema mjesta.

I dalje ćete u našem programu gledati jednako polemične i otvorene emisije koje će voditi naši drugi urednici, a MrežaTv neće niti milimetra odstupiti od svoje programsko uredničke orijentacije zasnovane na istini i domoljublju.

S poštovanjem,

Uredništvo MrežeTV”

Ozana Bašić: Postupak MrežeTV je pokazatelj odnosa prema novinarima u Hrvatskoj

Kako je uredništvo iznijelo i pojedinosti odnosa svoje donedavne zaposlenice i kolegice, za komentar smo zamolili i urednicu emisije Ozanu Bašić, koja je ekskluzivno za naš portal prokomentirala svoj otkaz.

“U konzultaciji sa svojim odvjetnikom izjavljujem da sam i dalje zaposlenica Mreže TV, no nažalost mogu samo reći u zaštitu svog dostojanstva da Mreža TV nije uspjela izdržati ni toliko da mi uruči službeni otkaz ili ono što već namjeravaju, nego me na jedan sasvim neprimjeren način kleveću. O mojim daljnjim koracima izvijestit ću pravovremeno zainteresiranu javnost, nakon utvrđivanja svog statusa sa mojim poslodavcem, a o eventualnim daljnjim koracima vidjet ću sa pravnim stručnjacima. Ovo je svakako jedan vrlo ozbiljan trenutak koji upozorava u kakvom se položaju mnoge kolege novinari nalaze što se tiče njihovih statusa i prava na iznošenje činjenica i slobode govora i novinarstva.

Rasprava na zidu Mreže TV

Stav Uredništva izazvao je mnoge komentare gledatelja i pratitelja koji su uglavnom nezadovoljni ovom odlukom, a mnogi su tražili da se TV kuća i konkretnije odredi spram svoje odluke jer je to u interesu gledatelja, koji najavljuju prestanak praćenja programa. Općeniti je dojam kako je uredništvo izbjegavalo odgovore na konkretna pitanja gledatelja, a mi donosimo neke od komentara:

Drago uredništvo, možete li odgovoriti na tri pitanja:

1. Je li Oluja bila najgledanija emisija Mreže TV?
2. Navedite barem 3 konkretne emisije (datum, gosti, tema) koje su narušile novinarsku i profesionalnu etiku i koje su, sukladno tome, bile sporne do te mjere da se morala raskinuti suradnja?
3. Je li sukladno istim principima profesionalne i novinarske etike objaviti status prema kojem se “optužena” novinarka ne može braniti?

Odgovor: Mi smo odgovorili jer je jedan dio gledatelja ponukan krivim informacijama poćeo širiti dezinformacije. Prljavo rublje nema smisla iznostiti, a vaše je pravo da hvalite ili kritizirate naše buduće poteze..

Ženske udruge iz Domovinskog prosvjeduju zbog otkaza Ozani Bašić

Predstavnice ženskih udruga iz vremena Domovinskog rata poslale su i prosvjedno pismo protiv otkaza novinarki Ozani Bašić vodstvu Mreže tv koje je dalo otkaz voditeljici, kako kažu, najgledanije emisije „Oluja” Ozani Bašić.

“Mi potpisnice ovog pisma sa zgražanjem i nevjericom primile smo vijest o otkazu koji je novinarki i urednici popularne emisije „Oluja” odlučilo dati vodstvo „Mreže tv”. U trenutku kad je istinske solidarnosti među novinarima u hrvatskim medijima sramotno malo i kad je hrvatski medijski prostor sveden na razinu banalnosti i ideološkog smeća držimo svojim pravom i obvezom prosvjedovati protiv poniženja koje je doživjela gospođa Ozana Bašić”, stoji u pismu koje potpisuju Slavica Bilić-prva Predsjednica “Bedema ljubavi”pokreta majki za mir, Dunja Vatovac-prva Predsjednica “Hrvatska pozadinska fronta”, Mira Halapa- “Hrvatska žena”-Sesvete, Jelica Sarajlija-“Mi za našu Gardu”, Ivana Haberle-Predsjednica udruge “Žene u Domovinskom ratu”-Zadar, Zdenka Farkaš-“Centar Apel”-Centar za zaštitu ljudskih prava zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Jasenka Polić Biliško-Hrvatska bašćina te Shenida Bilalli-režiserka ratnih dokumentarnih filmova.

“Činimo to svjesne odgovornosti kako naspram vremena nastanka naših Udruga i Domovinskog rata tako i budućnosti zemlje koju, sad je to više nego očigledno, uz gospodarsku prožima i duboka kriza hrvatskih medija. Trajno manipuliranje našim novinstvom, TV postajama i Internet portalima poprima alarmantne razmjere”, drže potpisnice pisma.

“Ovaj najnoviji slučaj kojem vodstvo „Mreže TV” želi dati minorni gotovo rutinski značaj posebno nas ponižava. Razlog je u činjenici da je gospođa Ozana Bašić hrabrošću, dosljednim istraživačkim novinarstvom i ustrajnim traganjem za istinom govorila o temama koje ostali mediji uglavnom ( uz časne iznimke ) izbjegavaju”, stoji u pismu.

“Umjesto priznanja i podrške urednica i voditeljica daleko najpopularnije emisije „Mreže TV” dobiva otkaz! Kao i u drugim sličnim slučajevima računa se na inertnost i ignoranciju javnosti i medijskih kolega. I jedno i drugo nažalost realnost su današnje Republike Hrvatske no razmjeri takvog stanja nalažu našu odgovornost i dosljednu solidarnost. Braneći časni rad gospođe Ozane Bašić mi branimo istinske vrijednosti i nesebičnost naših brojnih članica koje su u teškim danima rata i patnje samozatajno i bez političkih ambicija i žudnje za vlašću osvjetlale obraz hrvatskog naroda”, kažu potpisnice prosvjednog pisma.

[ad id=”40551″]

>>Ozana Bašić dobila otkaz!

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Sramota!? Dernek vojvođanske „Šokadije“ na obljetnicu pokolja u Vukovaru i Škabrnji

Objavljeno

na

Objavio

fotografija: fb stranica Ivana Andrašića

U ORGANIZACIJI KPZH ‘ŠOKADIJA’ U VELIKOJ SALI DOMA KULTURE U SONTI U SUBOTU, 18. STUDENOG ODRŽANA JE MANIFESTACIJA PISME, IGRE, TAMBURE I IKAVICE, ‘ŠOKAČKO VEČE 2017’, ŠESNAESTO ZAREDOM

Upravo tako piše na fb stranici „hrvatskog književnika“ Ivana Andrašića (https://www.facebook.com/ivan.andrasic.5), uz prilog od ukupno 63 fotografije sa sinoćnjeg derneka (18.11.2017.), uz (za sada) 96 lajkova oduševljenih posjetitelja koji su vijest popratili prigodnim komentarima, a prenio ju je  i „Vojvođanski ETNO portal“.

Dok Hrvati diljem svijeta i posebno u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini s dubokim pijetetom prema nevinim žrtvama Vukovara i Škabrnje tiho koračaju u kolonama sjećanja i pale svijeće u prozorima, na trgovima i uzduž gradskih prometnica, pripadnici „naše“ manjine u Sonti (Vojvodina, općina Apatin) održavaju dernek i „njeguju nacionalnu kulturu“.

Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata ‘Šokadija’“ – Sonta ili ne zna što Hrvatima znači taj 18. studeni, ili ih nije briga, trećega nema. Osobno sumnjam da ne znaju. Ali, neću nagađati dalje. Prepuštam to savjesti organizatora i sudionika zabave.

Nisam ljut, ogorčen, pa čak niti iznenađen, ali tužan jesam.

Do svoje trideset sedme godine živio sam nedaleko od Sonte, nekih 60-ak kilometara jugo-istočno u selu Plavni, općina Bač. Svoju kuću sam s obitelji napustio 27. kolovoza 1991. godine, nakon što je prvi VBR (višecijevni bacač raketa) počeo preko našeg sela ispaljivati plotune na Vukovar (udaljen oko 6 kilometara zračne linije). I više se nisam vraćao. Niti imam namjeru ikad posjetiti kraj u kojemu sam odrastao. I što vrijeme više prolazi, sve sam uvjereniji kako sam donio ispravnu odluku.

Vojvodina je te 1991. godine bila poligon za velikosrpsku agresiju i s prostora vojvođanskog podunavlja (od Bačke Palanke do Bezdana) na Hrvatsku su kretale kolone „JNA“ (tehnika i ljudstvo), otuda je okupirana Baranja, svom silinom je topništvom tučena istočna Slavonija, iz Vojvodine su mobilizirani deseci tisuća rezervista koji su s četnicima i „JNA“ išli u rat za „veliku srbiju“  (a među njima je bilo i Mađara i „Hrvata“ – od kojih su tada mnogi sebe zvali „bunjevcima“ ili „šokcima“). Zanimljivo je također, da je u Vojvodini odziv u pričuvu „JNA“ bio između 80 i 90%, čak i u zimu i proljeće 1992. godine, kad su u Šumadiji na djelu opstrukcije mobilizacije i masovno odbijanje odlaska u rat.

Ovdje ću stati, iako bi se moglo reći još dosta toga što šira javnost ne zna.

To je, naravno, samo djelić istine koju jako dobro znamo svi mi koji smo u to vrijeme živjeli u podunavskom dijelu Vojvodine. Gledali smo kako se prije pokolja u Borovu Selu okupljaju četnici po salašima koji su im bili „baze“, bili smo svjedoci dovlačenja tehnike (tenkova, haubica, topova, minobacača, raketnih sustava) i ono što je najbolnije, preko naših sela letjele su rakete i topnički projektili ubijajući naš narod na drugoj obali Dunava. Mnogi nisu mogli izdržati taj golemi psihološki pritisak i napustili su svoje kuće, uglavnom zauvijek.  Mnogi su i ostali. No, to je stvar izbora.

Mi u Hrvatskoj ne očekujemo da Hrvati u Vojvodini i Srbiji u ove dane bola i ponosa pale svijeće, niti da se priključe Ženama u crnom koje su se i jučer okupile u Beogradu s porukom „Nikada ne smemo zaboraviti žrtve Vukovara“, jer znamo gdje žive i znamo kako bi to bilo protumačeno.

Ne pada mi na pamet očekivati to od njih, niti ih osuđujem što javno ne manifestiraju pijetet prema žrtvama u Hrvatskoj, ali taj osjećaj (pod uvjetom da ga čovjek ima), može se dostojanstveno iskazati i šutnjom, pa i uzdržavanjem od terevenki bilo kakve vrste.

Ne rijetko čitamo i slušamo u medijima oštre kritike na račun Republike Hrvatske koju se s najviših instanci DSHV-a ili Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata proziva kako nedovoljno izdvaja za vlastitu manjinsku zajednicu u Vojvodini i Srbiji.

Ne znam je li to tako ili nije.

Ali, kakvi su to Hrvati koji upravo NA TAJ DAN prave dernek i zabavljaju se? Imaju li oni ikakvoga osjećaja prema svojoj Matici i smatraju li sebe uopće dijelom hrvatskoga naroda?

Čisto sumnjam.

 Zlatko Pinter

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Marko Ljubić: Zahtjevam stegovni postupak protiv Aleksandra Stankovića!

Objavljeno

na

Objavio

“Zbog teških profesionalnih pogrešaka očekujem pokretanje stegovnog postupka protiv Aleksandra Stankovića, javnu ispriku HRT-a hrvatskoj javnosti u istome terminu te službeni odgovor na ovo pismo o Vašim namjerama.”, dio je zahtjeva koji upućuje kolumnist Marko Ljubić HRT-u povodom današnje emitirane emisije ‘Nedjeljom u 2’ urednika Aleksandra Stankovića. Pismo Marka Ljubića prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,
u emisiji „Nedjeljom u 2“, urednik i voditelj, vaš novinar Aleksandar Stanković više je puta opetovano izrazio duboko elementarno neznanje ili namjerne pogreške s kojima je dezinformirao hrvatsku javnost. Ističem kako je neprostiva pogreška i neznanje i namjera, jer to urednik na HRT- u ne smije raditi ni u jednom slučaju.

1. Postavljajući pitanje gostu Predragu Mišiću Peđi, uspoređujući pojmove nacionalne manjine i tzv. dijaspore s očitom namjerom segregacije političkih prava hrvatskih državljana izvan Republike Hrvatske, iako mu je Predrag Mišić Peđa jasno odgovorio da svaki hrvatski državljanin mora imati potpuno isti status u ostvarivanju svojih političkih prava, Stanković je tom pravu eksplicitno suprotstavljao stav da bi dijaspora morala imati isti status kao i srpska nacionalna manjina na segregacijski način. Stanković je krivo naveo kolokvijalni naziv dijaspora za preko petsto tisuća punopravnih hrvatskih državljana i prema državnim statistikama još više od dva i pol milijuna onih koji imaju sve uvjete na državljanstvo, ali zbog proceduralnih razloga još nisu ostvarili svoja pripadajuća politička prava. Podsjećam da novinari informativnoga programa HRT-a ne smiju u službenoj komunikaciji koristiti kolokvijalne i netočne političke termine, pogotovo kad se radi o tako osjetljivim političkim pitanjima, jer se na taj način umjesto informiranja dezinformira javnost.

To je višekratnim ponavljanjem značilo jasnu poruku da hrvatski državljani koji ne žive u Republici Hrvatskoj ne trebaju imati svoja ustavom zajamčena politička prava koja proizlaze iz prava na državljanstvo, a temeljno političko pravo koje proizlazi iz prava na državljstavo je – izborno pravo.

Usporedbom temeljnog političkog prava dijela hrvatskoga naroda s realno povlaštenim političkim pravom nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, Stanković prikriva realnu diskriminaciju oko petsto tisuća hrvatskih državljana izvan Republike Hrvatske, uspoređujući, s jedne strane, pogodovanje koje ne postoji nigdje u tom obimu u Europi, s oduzimanjem prava, koje također ne postoji nigdje u Europi. To je težak profesionalni propust koji HRT ne bi smio tolerirati u svojim programima.

Stanković je pitanjima i usporedbama namjerno ili iz neznanja, na što ni u prvom ni u drugom slučaju nema ni on ni HRT pravo, osporio to pravo dijelu hrvatskoga naroda. Takav postupak zavrjeđuje pokretanje hitne odgovornosti protiv Aleksandra Stankovića.

2. S druge strane, inzistirajući na usporedbi broja glasova koje je na izborima dobila lista srpske nacionalne manine, s brojem glasova u XI. izbornoj jedinici, Stanković je dezinformirao javnost ne ističući da hrvatski državljani koji imaju pravo sudjelovati u izborima u XI. izbornoj jedinici jednostavno nemaju ni blizu jednake usporedive tehničke mogućnosti ostvarivanja svoga prava, s pripadnicima nacionalnih manjina, koje to pravo mogu ostvariti na svakome izbornome mjestu u Republici Hrvatskoj, dok glasači u XI. izbornoj jedinici često moraju za ostvarivanje svojih prava putovati i po tisuću kilometara.

3. Stanković je zatim ili iz neznanja ili namjerno, ponavljam da je nedopustivo i prvo i drugo, falsificirao prirodu Domovinskog oslobodilačkog rata inzistirajući na tome da je to djelomično bio građanski rat, na temelju netočne teze da su se dio građana Hrvatske pobunili protiv Republike Hrvatske. Činjenica je da zbog prirode državnoga uređenja SFRJ nitko u tadašnjoj Republici Hrvatskoj nije izravno ostvarivao politički status hrvatskoga građanina, nego građanina – SFRJ. Od trenutka proglašenja političke i državne samostalnosti Republike Hrvatske, koju su odbili priznati Srbi na hrvatskom teritoriju, odbijajući građanski i politički status državljana i građana u Republici Hrvatskoj, nemoguće je u bilo kojoj formi teorijski i praktično te Srbe proglašavati građanima Republike Hrvatske, a prije proglašenja samostalnosti države, nije uopće bilo moguće biti hrvatski državljanin, pa ni građanin. Proglašavati tadašnje Srbe u Hrvatskoj hrvatskim građanima uz ostalo bi bilo nasilje nad njihovim pravom opredjeljivati i izjašnjavati se o svojim građanskim i političkim identitetima.

Da su Srbi koji su su usprotivili progašenju samostalne Republike Hrvatske bili hrvatski građani, ili htjeli pod bilo kakvim uvjetima postati hrvatski građani – rata ne bi bilo.

To je još jedna opasna manipulacija Aleksandra Stankovića kojom se pokušava relativizirati prirodu rata i odgovornost za rat u Hrvatskoj, usprkos tome što je dio nasrtaja na Republiku Hrvatsku –proglasio agresijom. Utoliko je to opasnije i podmuklije u kontekstu obilježavanja Dana sjećanja na tragediju Vukovara i Škabrnje, te hrvatskog naroda u cjelini iz 1991. godine tijekom srpske agresije. To je nedopustivo i očekujem javno očitovanje HRT-a s tim u vezi, nadajući se da ravnateljstvo HRT-a, te urednička hijerarhija ne dijele to netočno i politički izopačeno stajalište.

S obzirom na sve izneseno, ovdje se očito radi o manipulaciji s ciljem dezinformiranja hrvatske javnosti s opasnim implikacijama.

Zbog teških profesionalnih pogrešaka očekujem pokretanje stegovnog postupka protiv Aleksandra Stankovića, javnu ispriku HRT-a hrvatskoj javnosti u istome treminu, te službeni odgovor na ovo pismo o Vašim namjerama.”, napisao je u pismu Marko Ljubić, prenosi narod.hr.

Kratko pismo Ravnateljstvu HRT-a uputilo je i uredništvo Kamenjara:

Nadzorni odbor HRT

                                                                                                                                              Programsko vijeće HRT

                                                                                                                                              Saborski odbor za medije

 

Dana 19 studenog u emisiji NU2 koju vodi i uređuje Aleksandar Stanković, voditelj je na osnovu osobne tragedije sugovornika Predraga Peđe Mišića, hrvatskog branitelja iz Vukovara Srpske nacionalnosti, pokušao plasirati tezu o građanskom ratu u Hrvatskoj.

Molimo Vas da nam odgovorite, čije stavove iznosi i nameće voditelj emisije i jesu li to stavovi uredništva HRT!?

Uredništvo portala Kamenjar

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari