Pratite nas

Reagiranja

Ozana Bašić: Još uvijek nisam dobila pismeni otkaz od MrežeTv

Objavljeno

na

Prošlog vikenda društvenim mrežama proširila se vijest kako je autorica jedne od najgledanijih emisija Mreže TV, Ozana Bašić, dobila otkaz. Kako je uredništvo ove TV kuće bilo zasipano upitima o istinitosti ove vijesti, ono se odlučilo u nedjelju potvrditi ovu informaciju na svojem Facebook profilu. Njihovo priopćenje o prekidu suradnje prenosimo u cijelosti, a za komentar smo upitali i voditeljicu Ozanu Bašić.

“MrežaTv već punih 20 godina gaji neovisan status i ne pripada niti jednoj političkoj orijentaciji. Do sada smo u povijesti tvrtke bili i više mjeseci zatvarani zbog takve otvorene politike. Ipak, mi se i dalje borimo jednakim žarom za pravo da se čuje istina o stvarnim događajima i pojavama u hrvatskom društvu i na tome nećemo stati. Oluja je bila jedna od emisija koja je tome doprinosila vrlo aktivno. Nažalost, njena autorica Ozana Bašić je u posljednje vrijeme svojim ponašanjem u redakciji (izderavanje na kolege s pozicije zvijezde, prebacivanje vlastitih pogrešaka na druge i sl.) i ne prihvaćanjem kritika za uredničke propuste (jednostrano prikazivanje činjenica, ne davanje prilike napadnutim da se brane i sl.) povredila novinarsku etiku ponašanja. Kako nije i nakon više upozorenja svoj odnos promijenila bili smo prisiljeni donijeti odluku o raskidu suradnje.

Nikakvih pritisaka, zastrašivanja niti prijetnji na uredništvo nije bilo niti bismo na njih reagirali. Stoga špekulacijama takvog tipa nema mjesta.

I dalje ćete u našem programu gledati jednako polemične i otvorene emisije koje će voditi naši drugi urednici, a MrežaTv neće niti milimetra odstupiti od svoje programsko uredničke orijentacije zasnovane na istini i domoljublju.

S poštovanjem,

Uredništvo MrežeTV”

Ozana Bašić: Postupak MrežeTV je pokazatelj odnosa prema novinarima u Hrvatskoj

Kako je uredništvo iznijelo i pojedinosti odnosa svoje donedavne zaposlenice i kolegice, za komentar smo zamolili i urednicu emisije Ozanu Bašić, koja je ekskluzivno za naš portal prokomentirala svoj otkaz.

“U konzultaciji sa svojim odvjetnikom izjavljujem da sam i dalje zaposlenica Mreže TV, no nažalost mogu samo reći u zaštitu svog dostojanstva da Mreža TV nije uspjela izdržati ni toliko da mi uruči službeni otkaz ili ono što već namjeravaju, nego me na jedan sasvim neprimjeren način kleveću. O mojim daljnjim koracima izvijestit ću pravovremeno zainteresiranu javnost, nakon utvrđivanja svog statusa sa mojim poslodavcem, a o eventualnim daljnjim koracima vidjet ću sa pravnim stručnjacima. Ovo je svakako jedan vrlo ozbiljan trenutak koji upozorava u kakvom se položaju mnoge kolege novinari nalaze što se tiče njihovih statusa i prava na iznošenje činjenica i slobode govora i novinarstva.

Rasprava na zidu Mreže TV

Stav Uredništva izazvao je mnoge komentare gledatelja i pratitelja koji su uglavnom nezadovoljni ovom odlukom, a mnogi su tražili da se TV kuća i konkretnije odredi spram svoje odluke jer je to u interesu gledatelja, koji najavljuju prestanak praćenja programa. Općeniti je dojam kako je uredništvo izbjegavalo odgovore na konkretna pitanja gledatelja, a mi donosimo neke od komentara:

Drago uredništvo, možete li odgovoriti na tri pitanja:

1. Je li Oluja bila najgledanija emisija Mreže TV?
2. Navedite barem 3 konkretne emisije (datum, gosti, tema) koje su narušile novinarsku i profesionalnu etiku i koje su, sukladno tome, bile sporne do te mjere da se morala raskinuti suradnja?
3. Je li sukladno istim principima profesionalne i novinarske etike objaviti status prema kojem se “optužena” novinarka ne može braniti?

Odgovor: Mi smo odgovorili jer je jedan dio gledatelja ponukan krivim informacijama poćeo širiti dezinformacije. Prljavo rublje nema smisla iznostiti, a vaše je pravo da hvalite ili kritizirate naše buduće poteze..

Ženske udruge iz Domovinskog prosvjeduju zbog otkaza Ozani Bašić

Predstavnice ženskih udruga iz vremena Domovinskog rata poslale su i prosvjedno pismo protiv otkaza novinarki Ozani Bašić vodstvu Mreže tv koje je dalo otkaz voditeljici, kako kažu, najgledanije emisije „Oluja” Ozani Bašić.

“Mi potpisnice ovog pisma sa zgražanjem i nevjericom primile smo vijest o otkazu koji je novinarki i urednici popularne emisije „Oluja” odlučilo dati vodstvo „Mreže tv”. U trenutku kad je istinske solidarnosti među novinarima u hrvatskim medijima sramotno malo i kad je hrvatski medijski prostor sveden na razinu banalnosti i ideološkog smeća držimo svojim pravom i obvezom prosvjedovati protiv poniženja koje je doživjela gospođa Ozana Bašić”, stoji u pismu koje potpisuju Slavica Bilić-prva Predsjednica “Bedema ljubavi”pokreta majki za mir, Dunja Vatovac-prva Predsjednica “Hrvatska pozadinska fronta”, Mira Halapa- “Hrvatska žena”-Sesvete, Jelica Sarajlija-“Mi za našu Gardu”, Ivana Haberle-Predsjednica udruge “Žene u Domovinskom ratu”-Zadar, Zdenka Farkaš-“Centar Apel”-Centar za zaštitu ljudskih prava zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Jasenka Polić Biliško-Hrvatska bašćina te Shenida Bilalli-režiserka ratnih dokumentarnih filmova.

“Činimo to svjesne odgovornosti kako naspram vremena nastanka naših Udruga i Domovinskog rata tako i budućnosti zemlje koju, sad je to više nego očigledno, uz gospodarsku prožima i duboka kriza hrvatskih medija. Trajno manipuliranje našim novinstvom, TV postajama i Internet portalima poprima alarmantne razmjere”, drže potpisnice pisma.

“Ovaj najnoviji slučaj kojem vodstvo „Mreže TV” želi dati minorni gotovo rutinski značaj posebno nas ponižava. Razlog je u činjenici da je gospođa Ozana Bašić hrabrošću, dosljednim istraživačkim novinarstvom i ustrajnim traganjem za istinom govorila o temama koje ostali mediji uglavnom ( uz časne iznimke ) izbjegavaju”, stoji u pismu.

“Umjesto priznanja i podrške urednica i voditeljica daleko najpopularnije emisije „Mreže TV” dobiva otkaz! Kao i u drugim sličnim slučajevima računa se na inertnost i ignoranciju javnosti i medijskih kolega. I jedno i drugo nažalost realnost su današnje Republike Hrvatske no razmjeri takvog stanja nalažu našu odgovornost i dosljednu solidarnost. Braneći časni rad gospođe Ozane Bašić mi branimo istinske vrijednosti i nesebičnost naših brojnih članica koje su u teškim danima rata i patnje samozatajno i bez političkih ambicija i žudnje za vlašću osvjetlale obraz hrvatskog naroda”, kažu potpisnice prosvjednog pisma.

[ad id=”40551″]

>>Ozana Bašić dobila otkaz!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Šeks žestoko odgovorio Milanoviću: To je neodogovorno i osvetničko ponašanje jednog državnika

Objavljeno

na

Objavio

Vladimir Šeks poručio je u subotu Zoranu Milanoviću da se i predsjednik države treba pridržavati Ustava i zakona, a njegovu izjavu da je ponovno obilježavanje Dana državnosti 30. svibnja predizborni skup i ispunjeno obećanje jedne političke stranke nazvao je skandaloznom.

“To je nešto skandalozno, nečuveno i neozbiljno od predsjednika Republike. Pojedinac može imati mišljenje o nekom zakonu, ali zakon se treba poštivati i respektirati”, rekao je bivši predsjednik Hrvatskog sabora i jedan od tvoraca prvoga hrvatskog Ustava u izjavi za RTL televiziju.

Predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je na obilježavanju Dana državnosti samo sudjelovao na polaganju vijenca na groblju Mirogoju, rekao je da on ne bojkotira obilježavanje te ustvrdio da je riječ o predizbornom skupu i obećanju jedne političke garniture koju oni sad ispunjavaju.

Izjavio je da je na današnji dan prije 30 godina demokratskim načinom konstituiran višestranački Sabor u kojem je apsolutnu većinu imala politička opcija za koju je glasala relativna manjina hrvatskih građana. Po njegovim riječima, to onda ne može biti praznik svih, jer je bilo i drugih političkih opcija.

Šeks je nakon te izjave pozvao na opoziv predsjednika Republike, a Milanović mu je odgovorio “neka pokrene” te je dodao da će onda “možda netko i pokrenuti istragu o odgovornostima za zločine u Osijeku za vrijeme rata”.

Šeks tu izjavu smatra krajnje neozbiljnom i neodgovornom.

“To je poruka hrvatskom pravosuđu da je neke nedužne ili nevine dovodilo pred sud ili osuđiuvalo. A njegova tvrdnja da bih ja trebao možda odgovarati za neke zločine, on priželjkuje ono što je JNA i vojno tužiteljstvo podiglo protiv mene optužbe. On priželjkuje ono što priželjkuje Beograd i JNA i Srbija. Žalosno i bijedno”, ustvrdio je Šeks.

Na pitanje hoće li on pokrenuti opoziv predsjednika Republike, Šeks je objasnio da “nije govorio da će on pokrenuti opoziv”, nego da je govorio o predsjednikovoj povredi Ustava.

“Predsjednik Republike je vrhovni čuvar Ustava i zakonitosti. Svatko je dužan držati se Ustava. Ako Hrvatski sabor kao zakonodavac donese neki zakon, onda ga se i predsjednik Republike treba pridržavati. Ne mora se s njime slagati, ali ne može ga ignorirati i upućivati poziv građanima”, naglasio je Šeks.

Na tvrdnje novinara da predizborna kampanja službeno nije ni počela, a da je razina komuniciranja pala na niske grane, Šeks se nije složio.

“Od strane HDZ-a nije pala na nikakve niske grane, nego je na vrlo pristojnoj razini. HDZ se napada beskrupulozno, s uvredljivim klevetničkim izjavama, a u tu se kampanju uključio i Milanović”, zaključio je Šeks. (Hina)

Vladimir Šeks: Treba pokrenuti proces opoziva predsjednika Milanovića

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Župane, dvorac Janka Draškovića u Rečici je i Vaša briga!

Objavljeno

na

Objavio

Poštovani gospodine župane Damir Jelić građani RH, imaju pravo znati istinu.

U tom smislu javljam Vam se, ovim otvorenim pismom sa nadom i željom, kako bi se čim prije riješio već dva desetljetni problem dvorca Janka Draškovića u Rečici.

Problem je još veći nastao čudnom prodajom, kažem čudnom, jer nam kupoprodajni ugovor nije javno poznat zašto je uopće dvorac prodan.

Umjesto da  koristi u više namjena, rečičkim udrugama i društvima. Dvorac je prodan praktično mladima ispred nosa, jednoj zagrebačkoj obitelji, koja kako se vidi ni nema puno daljnjeg interesa o tom dvorcu, još od vremena Vašeg gradonačelničkog mandata u 2007. godini. Te prolazi od tada do sada, iako posjeduje veliko kurtološko, književno i povjesno 18 stoljetno bogatstvo, u sve veću ništavinu što nikome ne koristi.

Koliko je meni poznato dvorac je prodan 2007godine i ako je udruga „ZUK“ Rečica, nakon izrade žitne lađe,- Zora, koja danas plovi rijekom Kupom i prevaža domaće goste i turiste. Sa velikim žarom i zalaganjem je htjela preuzeti brigu i za dvorac Janka Draškovića, što bi više gledano društveno, turistički i gospodarski išlo u prilog, svima jednako dobrom.

Na žalost to se dosada nije dogodilo, pa ni  ono najnužnije, zaboravilo se je svake godine, najmanje tri puta i više pokositi park te očistiti okoliš oko dvorca. Problemi se i dalje nastavljaju i proširuju. Čovjek si može lagano zamisliti da se je dvorac od 2007godine do danas uređivao sobu po sobu, danas bi stajao ponosno i služio bi za sve jednako dobro i ponos selu Rečici i gradu Karlovcu.

Naša je pak ljudska, moralna građanska i seoska zadaća, kako se mladi nebi više iseljivali iz gradova i hrvatskih sela. Da na sve te nezgodne problematične, okolnosti i opozoravamo one koji ih prave, kako bi čim prije nestale.

Jer kako drugačije shvatiti da u mjesto u današnje vrijeme, koračamo korak naprijed, mi još uvjek koračamo, dva koraka u nazad.

Potrebno nam je uvjek imati na umu i pameti. Sve u stvari što danas dobro i kvalitetno zajednički činimo, činimo to za budućnost uz sebe i za buduće mlade naraštaje u generaciji koje nam u susret dolaze.

Eto i ništa drugo su moji dobronamjerni poticaji, na koje čekam pozitivan odgovor i nadam se da će Vam 4 tjedna vremena biti dovoljno.

Sa visokim poštovanjem i iskrenim pozdravom.

Josip Josef Mayer

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari