Pratite nas

Hrvatska

Ozren Matijašević: Vlada je nesposobna, potrebno je što prije raspisati izbore

Objavljeno

na

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević rekao je u četvrtak kako je iluzorno očekivati da će Vlada realizirati najnovije preporuke Eurpske komisije jer je, po njegovoj ocjeni, za to nesposobna, pa potrebnim smatra što brže raspisivanje izbora.

‘Vlada ne zna raditi, izbori se moraju održati što prije’

“Iluzorno je išta očekivati od nesposobne Vlade da će konkretno i na bolji način postupiti. Smatram da preporuke Europske komisije u startu nisu prihvatljive, jer preporučuju nesposobnoj ekipi koja radi onako kako zna, a ne zna”, izjavio je Matijašević novinarima u Splitu, upitan kako komentira preporuke Europske komisije.

“Ne daj Bože da se ostvari ono o čemu se špekulira, da će izbori biti početkom sljedeće godine, jer to onda znači kako je za Hrvatsku izgubljena 2016. godina bez obzira tko dobije izbore. U tom bi se slučaju izbori događali u ozračju privremenog proračuna, a kada je privremeni proračun izborni pobjednici moraju ići s rebalansom i tada nema ni naznaka o bilo kakvim reformama u 2016.”, istaknuo je.

‘Penalizacija zbog ranijeg odlaska u mirovinu je nerealna’

Nerealnom smatra preporuku Europske komisije vezano uz “penalizaciju” ranijeg odlaska u mirovinu. “To je nerealno, jer je prosječni životni vijek u Hrvatskoj manji za tri godine nego što je prosjek u zemljama Europske unije, koje imaju duži radni vijek. Osim toga, nerealno je inzistirati na većoj ‘penalizaciji’ kada u Hrvatskoj imate 550.000 umirovljenika kojima je mirovina ispod 2.000 kuna”, poručio je Matijašević.

‘Ustavni sud mora donijeti odluku o problemu valutne klauzule’

Pozitivnom je ocijenio odluku Vrhovnog suda u korist udruge Franak vezano uz dužnike u švicarskim francima. “Drago mi je da ovakvo pravosuđe ide u korist slabije strane, a slabija strana su građani”, rekao je.

No, kritizirao je Ustavni sud što se do sada nije očitovao o problemu valutne klauzule. “Ponovno sa žaljenjem konstatiram nepostupanje Ustavnog suda kada je riječ o valutnoj klauzuli. U siječnju 2011. godine podnijeli smo zahtjev za ocjenu ustavnosti valutne klauzule, ali još nema stava Ustavnog suda o tome. Pošto nema stava Ustavnog suda, Vrhovni sud, koliko je nama poznato, valutnu klauzulu u tim postupcima nije ocjenio protuzakonitom i to bolno nedostaje”, poručio je Matijašević. Uvjeren je da bi se ukidanjem vlautne klauzule riješili problemi kada je riječ o kreditima u francima i eurima.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari