PA ŠTO SE NE OKRENEŠ ‘HAJVANU’ JEDAN?!

10

„Ako bi mi počeli slaviti ovak’e praznike onda bi mogli i neki se sjetiti, a to je već bilo po novinama da se slavi 10. april je li 10. travanj, a to je bilo osnivanje NDH“

Ovo je citat vidno ugojenog Valentina Inzka sa FTV-a. Tko, kada, na koji način i u bilo kojem kontekstu je ikada spominjao slavljenje 10 travnja? Koje novine su to objavile, a spominje ih Inzko? Pretražujući internet i novinske izvatke, neće se naći ništa, jer ovo jednostavno nije istina. Tko bio sa imalo zdrava uma uopće pomislio na službeno slavljenje 10. travnja?! Osim naravno Inzka, komentirao je Slaven Raguž.

Dana 16.12. na svome blogu britanski veleposlanik piše: „Ali ovdje smo svjedoci pokušaja da se rehabilitira ugled osoba poput Ante Pavelića ili Draže Mihailovića“

Može se postaviti isto pitanje: tko, kada, kako i u bilo kojem kontekstu je ikada pomislio, a kamoli pokrenuo inicijativu, rehabilitiranja Ante Pavelića? Ni to se ne može naći nigdje, jer ni to nije istina, nego izmišljotina.

Pravo pitanje je: iz kojih razloga se Hrvatima u BiH lijepi epitet intrinzičnog „fašizma“, i to po definiciji samim time što si Hrvat, kad to nije istina i nema apsolutno nikakve dodirne točke sa stvarnošću? Dapače, pretraživanjem interneta vrlo lako se zaključi kako nazivanje nekoga fašistom, terminologiju „fašizma/antifašizma“ iz partizanskih filmova, nađe se isključivo kod samoprozvanih boraca protiv fašizma, bošnjačkih radikalista, NGO sektora i ovih međunarodnih pijavica.

Ovo etiketiranje i stalno spominjanje nekog fašizma u 21. stoljeću, ima za cilj stvaranje jedne kolektivne psihoze da se ti maltene moraš nekome ispričavat i pravdati ako se proklamiraš Hrvatom. Da se moraš ispričavati što se proklamiraš dijelom naroda, a ne neke imaginarne, nametnute, zajedničke denominacije. Sve to iz prevencije artikuliranog rješenja hrvatskog pitanja u BiH, koje bi bilo po definiciji „fašističko“, jer su, evo, Hrvati „fašisti“ samim time što sebe nazivaju Hrvatima.

Završava Inzko: „treba se okrenuti prema budućnosti, ne prema prošlosti“. Pa što se ne okreneš, hajvanu* jedan, poručio je Raguž u objavi na facebooku!

*hajvan – (turski hayvan od arapskog haywān): živinče, domaća životinja, stoka, marva;

 

facebook komentari

 • cleuna892

  Postoji barem 25.000 razloga zašto se hajvan ne okrene.
  Evo,ove godine za Božić,čak ni Jozo Pavković nije išao s njim u njegovo selo da ga uslika kako svira orgulje na ponoćki.

 • Malleus_Haereticorum

  Jedan od ljevičarskih idola, masovni ubojica i velezločinac Mao Ce Tung, je u svojoj riznici „mudrosti“ zabilježio i ovo: ma kamo se okrenuo, stražnjica ti je uvijek iza tebe. Inzko je očito jedan od takvih „mudraca“. No, tko zna, možda je on malo bolje upoznat s nastojanjima ruskog milijardera Dmitrija Ickova, koji je pokrenuo projekt (ne, ovo nije zafrkancija) dostizanja bezsmrtnosti do 2045. godine. Uzdaje se u dostignuća moderne tehnologije, po kojima će biti moguće, tako on misli, „snimiti“ ljudsku osobu u elektronički oblik, tako da će „snimljeni“ čovjek moći unedogled birati u kojem i kakvom će tijelu postojati. Kaže Ickov da želi postati bog (nije zafrkancija). Eto, možda Inzko računa na Ickova. Postat će bogovi. Nije još razriješeno hoće li „bogovi“ imati stražnjice ili ne će.

 • Tyrex Rex
 • kvaternik

  i sve sami stručnjaci hrvatske povijesti!
  neukroćena telad i podliguzi brane svoje položaje svojim neznanjem, svojom nesposobnošću i svojim suludim izrekama. vrijeme je da odsele u jednom pravcu – bez povratka!!!

 • bakran

  Za ne vjerovati u što sve rulja vjeruje. Tom bi liku bilo puno bolje da mu je snaga mozga proporcionalna, a ne obrnuto proporcionalna, količini novaca koju ima. Ja se sjećam da sam kao klinac, negdje 70-tih čitao jedan članak koji je citirao neke ‘znanstvenike’ koji su tvrdili da će već ‘na početku sljedećeg stoljeća medicina toliko uznapredovati da će prosječni životni vijek biti od 120 do 140 godina’. I istina, moj prvi susjed ima138…

 • Malleus_Haereticorum

  Činjenica je da „znanstvenici“ svašta obećavaju. Ovo je opako doba kada se znanost sve više podvlači pod ideologiju, postaje ideologiziranom. Valja naglasiti da sadašnje tehnoložke igračke NISU pokazatelj naprjedka egzaktnih znanosti, prije svega fizike, zato što je to tehnologija nastala na spoju znanstvenih prodora s prve polovice 20. stoljeća i matematičke logike razvijene još u 19. stoljeću. Fizika, zapravo, kao fundamentalna znanost stagnira već nekoliko desetljeća. Pravi pokazatelj za tu tvrdnju je pred očima–nema PRAVE propulzije svemirskih letjelica, nego su to sve veće i veće, a time i sve opasnije, bačve s nekakvim gorivom koje budu odbačene kad im se iztroši sadržaj. Bijedno. Također valja spomenuti mizerne uspjehe na polju fuzijskih reaktora, premda su u to ulupane mnoge milijarde dolara. No dobro, barem su svjetski narodi dobili mnoge lijepe igračkice, koje mogu biti i koristne. Tu prije svega mislim na telekomunikacije, internet itd. Sa zadovoljstvom konstatiram činjenicu što je „elita“ sama sebi zabila glogov kolac u srdce kad su lansirali internet. Mislili su time postići nešto sasvim drugo, a onda im je stvar pobjegla iz kontrole.

 • bakran

  Ne da mislim vrlo slično, nego bih mogao i dodati puno toga. Mali detalj. Bio sam 1999. godine na Harvardu, i slušao kolokvijsko predavaanje nobelovca M. Gell-Manna. Čovjek je vrlo duhovito u jednom dijelu svog (popularnog) predavanja govorio o nastojanjima kreacije fuzijskog reaktora. To me podsjetilo da sam kao osnovnoškolac čitao jednu popularno napisanu knjigu iz fizike (jednog njemačkog fizičara) u kojoj je pisalo kako se vjeruje da će problem držanja fuzijske plazme biti riješen do kraja stoljeća. Par dana nakon toga sam imao priliku pitati jednog fizičara s MIT-a o tome kako stoje stvari danas. Rekao je nešto tipa kako su sad stvari ’tisućama puta bolje nego pred 30 godina’. Naime (sad ne ću bit precizan, jer ne znam točno) pred 30 godina bili smo u stanju plazmu u magnetskom polju zadržati nekih ’10 na minus petnaestu sekundi’, a danas je to (recimo) 10000 puta bolje. Mislim, i on se faktički sprdao.

  P.S. I sam spadam u znanstveni milje; doduše jedan (matematika) u kojem se vrti relativno malen novac. Ali znam koji smo mi soj ljudi. Svašta smo u stanju natrkeljati i nabajati samo kako bismo iz ‘bilo kojeg’ izvora namaknuli novac za naša istraživanja.

 • Malleus_Haereticorum

  Da, osnovni je problem u tome što su znanstvenici, oni pravi kao i oni koji samo traže karijeru i slavu, zapravo prisiljeni govoriti svakakve bedastoće jer u suprotnom ne će dobiti nikakve novce. U znanost je ušla tzv. negativna selekcija–ako ne dobiješ novce ne ćeš moći gotovo ništa raditi, a ako dobiš novce iz kojih ne izađu obećani rezultati, a to je znatno vjerojatnije nego da će nešto zaista vrijedno izaći, onda si prisiljen nadrobiti još više glupih obećanja jer se moraš nekako opravdati. Tako se je u modernu znanost ukorijenila znanstvena nomenklatura. Mislim da je, kao i uvijek, matematika u najpovoljnijem položaju što se toga tiče, iz jednostavnog razloga što matematičari, premda ne dobivaju velike novce, nisu prisiljeni ništa obećavati jer šira publika ionako od toga nije u stanju ništa razumjeti.