Connect with us

Vijesti

Pad MIG-a više je od simbolike!

Published

on

Taj pad tako napadno, do patetičnosti simbolizira razinu do koje je ova vlast dovela ne samo Hrvatsku vojsku, nego i cijelu državu.

mile

Da, naravno, padaju zrakoplovi i na drugim manifestacijama, padaju zrakoplovi i na najeminentnijim aero-mitinzima, ali pad hrvatskog MIG-a na najveći, da ne velim jedini državni praznik koji narod razumije i slavi, uistinu je više od simbolike.

Taj pad tako napadno, do patetičnosti simbolizira razinu do koje je ova vlast dovela ne samo Hrvatsku vojsku, nego i cijelu državu. A ta činjenica da Predsjednik-pozer, niti puna dva dana nakon pada zrakoplova nije sazvao Vijeće za nacionalnu sigurnost najbolje govori što je njemu Hrvatska vojska. Jer, hrvatsko ratno zrakoplovstvo prolazi svoje najsramotnije dane. U istom danu dva zrakoplova su zakazala i samo je čudo spasilo da ne dođe do tragedije. Od desetak zrakoplova koliko imamo, dva su zatajila i zadnje je vrijeme da se razotkrije što se dogodilo s remontom u Ukrajini, jer zrakoplov koji se pokvario upravo se vratio navodno s generalnog remonta iz Ukrajine! Hrvatski tjednik je o tome iscrpno pisao i to na vrijeme, ali nitko živ se nije obazirao na tamošnje vrlo ozbiljne optužbe za nevjerojatnu korupciju! Ali, Josipović je u kampanji, on će pričekati dok svi ne zaboravimo na ovaj užas, onda će vagnuti što bi bilo najmudrije napraviti, a ako je ikako moguće idemo tu neugodnu priču ostaviti za iza izbora!

‘Nije da nekog špijuniramo’…

No, kada govorimo o proslavi Dana pobjede jedna druga izjava koja je mnogima promaknula silno je zanimljiva i u najmanju ruku znakovita. Premijer Milanović je kako izvješćuju mediji govorio iz glave svoj govor, nije ga dakle pripremao i taj se detalj skladno uklapa u jedan krajnje suspektan dio njegovog govora. “Očito je Dan pobjede mjesto za produbljivanje emocija i političkih provokacija u organizaciji HDZ-a. Ja to znam, to je logično. Nije da nekog špijuniramo, nego se to da lako zaključiti”, rekao je između ostaloga Milanović. Na stranu Milanovićevo isčuđavanje da mu narod zviždi kad god mu se on obrati na većim skupovima, jer taj čovjek stvarno misli da potezi ove vlasti štite nacionalne interese. Nasuprot ne samo braniteljima i nego najvećem broju birača koji iz ankete u anketu pokazuju da uopće ne podržavaju ovakvu politiku Vlade. Naime, valja upozoriti da na anketno pitanje svih anketa o tome podržavate li politiku ove Vlade i jeste li zadovoljni radom Vlade, od 60 do 80 posto anketiranih odgovara negativno. Prema tome zviždanje je najprirodnija reakcija posve sukladna ovoj statistici i ne trebaju nikakve specijalne organizacije da bi vam stotinu ljudi zviždalo. Ovdje ili u Vukovaru! I nastavi li Vlada sa ovakvom politikom i sa ovakvim rezultatima, unaprijed može računati da će joj narod i dalje zviždati.

Usput govoreći, Milanović ne razumije crkvene sintagme da je ova vlast nenarodna. Time se ne želi reći da su je izabrali Turci ili Kinezi, nego da ne štiti narodne interese, da nije u službi istog tog naroda i da vuče poteze koji ne koriste narodu. Istom tom narodu, koji ju je izabrao. I svaka vlast koja će biti izabrana demokratski, dakle „od naroda”, bude li svojim potezima zanemarivala narodne dakle nacionalne interese zaslužiti će istu kletvu. Da je nenarodna vlast, da je vlast koja nije u službi narodnih interesa.

Josipović pod Bakarićevim sloganom

No, vratimo se Milanovićevoj rečenici o tome da je HDZ organizirao zvižduke. Najprije je puna dva tjedna prije Dana pobjede krenula ničim izazvana medijska priprema o tome da se u Kninu ne bi smijelo zviždati. Svi vladini komentatori su bili upregnuti u tu akciju i svi su nam objašnjavali nešto neobjašnjivo – da se premjeru ne smije zviždati na takvoj manifestaciji! Isto tako prije dva tjedna, u sklopu Linićevog zahtjeva da se istraži da li su ga tajne službe pratile i prisluškivale, mi smo doznali da pri MUP-u postoji operativno tehnički centar koji prisluškuje telefone, da je taj centar izvan nadzora parlamenta, da odgovaraju ministru i posredno premijeru. Govorilo se čak i tome da se u tom centru prisluškuje 40 tisuća telefona. Niti jedna od ovih informacija nije demantirana. Kada nakon i u kontekstu ovih informacija, dva tjedna prije proslave, ničim izazvani mediji počnu najavljivati zviždanje u Kninu, pa kada se ono dogodi, a premijer bez bilo kakvih dokaza optuži HDZ i kaže izrijekom “nije da nekog špijuniramo, nego se to da zaključiti”, onda se čovjek doista svašta može pitati. Kako znate da je to HDZ organizirao, kako znate tjednima prije toga da uopće postoji namjera za zviždanjem, kako znate da branitelji sami nisu došli na tu ideju? Osim toga u prirodnom govoru, u nepripremljenom tekstu, u govoru iz glave, sintagma „nije da nekog špijuniramo” u cijelom kontekstu djeluje kao podsvjesna potreba da se demantijem sakrije ono na što se može posumnjati! Naročito nakon informacije da pri MUP-u postoji cijela služba koja se bavi prisluškivanjem, a izvan je nadzora parlamenta!

Kako god, Milanović se svojim drskim govorom, pokušajem da se nadglasava sa zviždačima, pokušajem da se sakrije iza Tuđmana, jer kad je spomenuo Tuđmana odmah je dodao „da nije lijepo fućkati predsjedniku Tuđmanu”, htio je reći da to nisu zvižduci samo njemu. Dakle, pokušao je na sve moguće načine boriti se sa zvižducima, ali što je više govorio, to su oni bili glasniji. Bili su to zvižduci njegovoj politici, bili su to zvižduci njegovoj i samo njegovoj politici u svim segmentima te politike. Ovo jeftino, zapravo nisko, skrivanje iza Tuđmana u nadi da će zvižduci prestati, to isticanje da su oni narodna vlada, jer ih je izabrao narod (kao da se, kad im se kaže da su nenarodni, radi o tehničkom, nominalnom, a ne sadržajnom pojmu), sve je to publiku samo iritiralo. Prvi je to shvatio Josipović koji je pod lukavim Bakarićevim sloganom da ne ide u bitke koje su izgubljene, bez jedne teške riječi, otrpio zviždanje.

 Tihomir Dujmović/dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari