Pada i Ivan Jakovčić

8

I tako je umjesto jedne časne i sposobne osobe iz redova HDSSB-a, u Bruxelles zbog prljavih političkih igara otišla moralna vertikala Kukuriku koalicije, Ivan Jakovčić.

jakovcic_1Temeljem informacije prema kojoj je u Europarlament stigao zahtjev za skidanjem imuniteta istarskom tajkunu i veleposjedniku Ivanu Jakovčiću zbog istrage o sumnji počinjenja kaznenog djela traženja mita, za koje ga optužuje austrijski poduzetnik Georg List, jasno je kako se glede toga ne može olako izvući niti vladajuća hrvatska politička elita.

Naime, stavljajući na svoju izbornu listu osobu opterećenu višestrukim sumnjama za počinjenje kaznenih djela iz djelokruga gospodarskog ali i organiziranog kriminaliteta (sjetimo se samo slučaja oko Jakovčićevog miljenika, aktualnog pulskog gradonačelnika i njegovog navodnog koketiranja s opojnim drogama, op.a.), vladajuća koalicija je izvrgnula ruglu i omalovažavanju vlastiti narod, poglavito istarske ljude koji o mnogočemu znaju kada su „zaigrani” Jakovčić i IDS u pitanju ali se boje govoriti. Osim u domaćim okvirima vladajuća kvazi-elita sada je opet osramotila i sebe i hrvatski narod pred očima europske javnosti. Prvi put to je učinila kroz već znameniti neuspio pokušaj izigravanja europskog uhidbenog naloga kroz tzv. lex Perković.

Nakon navedene informacije moramo se prisjetiti i teške krađe, kako je to okarakterizirano od strane Saveza za Hrvatsku, Državnog izbornog povjerenstva nakon održanih proljetnih izbora za Europski parlament. Svi se dobro sjećamo kako je te izborne večeri, u pola noći, nakon pobrojanih 99 posto glasova Savez za Hrvatsku već imao i slavio ulazak svoga čovjeka u ekipu političara koja će u narednom sazivu Europarlamenta zastupati hrvatske interese. Već naredno jutro svi smo u šoku slušali vjest kako je na kraju, zahvaljujući glasovima dijaspore HDZ dobio još jednog zastupnika, a zahvaljujući tome (i izbornim pravilima) Savez za Hrvatsku izgubio svog zastupnika, umjesto kojeg je vladajuća koalicija također dobila još jednog svoga zastupnika. I tako je umjesto jedne časne i sposobne osobe iz redova HDSSB-a, u Bruxelles zbog prljavih političkih igara otišla moralna vertikala Kukuriku koalicije, Ivan Jakovčić.

Posljednjih smo mjeseci i dana izloženi pravoj inflaciji traženja skidanja imuniteta našim političarima-narodnim zastupnicima, na svim razinama. Od onog još ranijeg, glede Ive Sanadera, preko Marine Lovrić-Merzel, do Milana Bandića i sada Ivana Jakovčića. Nastavili se tako vjerojatno nam se smješi europski rekord, a država se izvrgava neviđenom ruglu. Hrvatski se narod konačno mora zapitati kojim to političkim opcijama i kojim političarima on na izborima daje svoj glas.

Kroz navedene događaje postalo je kristalno jasno kako je, uz neefikasno pravosuđe (koje se ovim potezima želi ekskulpirati), upravo postojeći izborni zakon rak rana hrvatskoga društva, ali i to koliki je značaj i viziju imala referendumska inicijativa udruge „U ime obitelji” postavivši izborni zakon u fokus interesa hrvatskih građana. Taj je potez toliko značajan da je, slično onom o referendumu o obitelji, izazvao tektonski poremećaj u hrvatskom društvu i opet skinuo maske s lica licemjernih političkih stranačkih i državnih vođa, od kojih sada mnogi, poglavito predsjednik Ivo Josipović, izlaze sa „svojim” sličnim inicijativama o potrebi izmjene izbornog zakona i uvođenju preferencijskog glasovanja te, kao, iznose rezultate istraživanja što o tome narod misli. Pa sam se narod upravo svojim potpisima na ulicama i trgovima hrvatskih gradova o tome već izjasnio. Narod želi referendum od kojeg je naša politička pseudoelita toliko zazirala da ga je pokušala obezvrijediti medijskim manipulacijama ali i prozirnim izvrtanjem Ustavnih regula kada je u pitanju potreban broj od ukupnog biračkog tijela za raspisivanje istoga. U tome su se posebno istaknule udružene snage majstora iluzionizma, Peđa Grbin i Vladimir Šeks.

Nama se ostaje samo nadati kako će pravosuđe do kraja odraditi svoj posao jer će u protivnom ispasti, kao i toliko puta do sada, da ono radi isključivo po nalogu politike i, obično, kulminacija toga rada traje samo u vrijeme predizbornih kampanja. A tada se iz zimskog sna redovito bude i naši političari koji se, poput Josipovića, za narod i njegovo pravo na istinsku demokraciju upravo sada počeše brinuti.

Autor: Zoran Meter/dnevno.hr

facebook komentari

 • Gabro Vuskic

  Teško se je protiv lijepih žena i MITA boriti. I najčeličniji padaju na te trikove. Pa čak i čeličnih Ustaša je bilo koju su posrćali u takovim slučajevima. Ja nisam imao taj problem, jer mi novac od viška nikada nije trebao, a lijepe žene nisu trzale na mene, jer nisam bio privlačljiv, ili zgodan, ali sam sve drugo imao. Eto tako je moj život prošao da nisam imao smetnji ni sa jedne niti sa druge strane. Hvala dragom Bogu da je tako bilo!

 • Smijao sam se Gabri na njegovoj duhovitosti.

 • peppermintt

  Milane a kako si ti proša 😉

 • Mislim da se nije rodio tko bi mogao Milana potplatit 😉

 • peppermintt

  mislim kako se nosio s izazovima žena, love 😉

 • Gabro Vuskic

  Možda Milan se nije držao one: Oj Milane jabuko sa grane!, nego se junački okrenuo za 180 stupnjeva, stiska zube, stavio ruke u džep i otišao svojim putem…

 • wolf

  Boze dali je reka nou,ko bronzir staljinu 48.
  Ili je pao u zagrljaj neke nevoljnice:)))

 • Gabro Vuskic

  wolf, zmaš šta, nije ni Milanu lako, sam samcet protiv onih ljepušasti. Neznam ja za njegove mane, a možda mu je najveća mana ta što nama snage reći ženama da ga ne vole i da ga prestanu voljeti, jer inače neće pod pritiskom moći izdžati, kao što nisu mogli izdržati ni oni koji su prošli i koji se nalaze u Remetincu.