Pratite nas

Nebuloze

Paddy Ashdown: ”Jačanje entiteta dovest će do rata”!?

Objavljeno

na

”Bosna i Hercegovina je u goroj poziciji nego prije četiri godine. Ona se nije pomjerila ni milimetra naprijed, negativni su trendovi pojačani, a reforme koje su provođene do 2010. sada se uveliko poništavaju”, upozorio je u utorak navečer u Domu lordova Paddy Ashdown, nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

U raspravi u ovom domu britanskog parlamenta Ashdown je upozorio kako ni nastojanja bivšeg ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea da se stvari pokrenu nabolje u BiH nisu dala rezultata.

Sedam dugih godina

PADASH”Napredak BiH nije napravljen usprkos činjenici da EU ima najjaču misiju u svijetu upravo u BiH, da se godišnje stotine milijuna eura zapadnog novca potroši u BiH, da u BiH postoji i vojna misija EU”, rekao je birtanski lord okrivivši za neuspjeh u BiH i birokraciju Bruxellesa, ali i glavne gradove nekih europskih država koje se ne žele angažirati odlučnije u BiH, prenio je Avaz.

”Sedam dugih godina BiH ide unazad. Sedam dugih godina moja draga prijateljica Catherine Ashton vodila je službu za vanjske poslove EU i u BiH i nismo vidjeli niti jedan korak k sprečavanju negativnih trendova koji su uništavali napredak postignut u prethodnoj deceniji, a koje je započeo Milorad Dodik”, rekao je Ashdown.

Upozorio je kako su i izbori od 12. listopada opet dali priliku istim ratnim vođama i onima koji su BiH vukli nazad proteklih sedam godina da nastave destruktivne aktivnosti.

Ashdown je zamjerio Ashton što je prihvatila nagovor svojih savjetnika i otišla Dodiku, kao da je on šef države.

”Na njegovom stolu bile su zastave RS i EU, na zidu reljef RS. Kao da je on šef neke države, a ne čelnik jednog od dva bh. entiteta. Tim gestom nismo mogli dati bolji primjer da EU uopće nije zainteresirana za državu BiH”, naveo je Ashdown, prenosi Dnevni avaz.

Bošnjake nije lako radikalizirati

Nekadašnji visoki predstavnik u BiH je upozorio kako bi nastojanje da se rastoči država, a jačaju njezini eniteti, moglo dovesti do rata.

”A mi stojimo i nijemo promatramo. Zato što smo dopustili Dodiku da pokrene staru priču o secesiji, dobili smo kontrareakciju s bošnjačke strane. Retorika podjela dobila je na snazi u proteklih sedam godina, a retorika ujedinjenja nestaje”, upozorio je Ashdawn te istaknuo kako se u BiH prepliću interesi proruskih snaga koje prave nerede u Ukrajini i džihadista koji šire smrt i paniku Bliskim istokom.

”Rusija sada igra podle igre s Republikom Srpskom. Obećavaju im prljav novac, kako bi odbili pomoć MMF-a. Rusija se igra ukrajinske krize u srcu Europe. A mi stojimo i sve to nijemo promatramo”, rekao je i istaknuo kako se Bošnjaci teško mogu radikalizirati, da se Ferhadijom lijepe djevojke i dalje šeću u kratkim suknjicama, a da u bošnjačkim selima neometeno i tradicionalno peku šljivovicu.

”Bošnjake nije lako radikalizirati. Ali već imamo značajan broj ljudi, ne samo iz BiH, već i Sandžaka, Crne Gore, Albanije, koji se bore u redovima Islamske države. Oni su tamo jer su izgubili nadu da će se stvoriti država koja će funkcionirati. Znam da će mi neki reći da smo podržali dalji ostanak u BiH trupa EUFOR-a. To je dobar potez. Ali EUFOR je tamo posljednje sredstvo protiv raspada BiH i erupcije nevolja. On nije instrument kojim će se BiH pokrenuti naprijed. Isto tako znam da se radi naš i njemački plan koji će omogućiti neki ekonomski i socijalni napredak. Ali, time se problem ne rješava. Nemoguće je napraviti jaku ekonomiju bez funkcionalne države”, rekao je Ashdown dodavši da ”ako mi ne riješimo upravo ovaj problem, ako ne izađemo s nizom detaljnih i ozbiljnih mjera kojima ćemo BiH pokrenuti naprijed, BiH će ostati gdje je sada”.

Uplašen i deprimiran

”Nalazimo se u doista opasnim vremenima. Doista opasnim! Ne vjerujem da je realno da se danas BiH vrati u stanje rata. Nema raspoloženja za to, hvala Bogu, među Bosancima i Hercegovcima. Ali, prvi put danas ja ne mogu isključiti ni takvu mogućnost”, istakao je Ashdown.

Upozorio je da je najveća opasnost po BiH u ovom trenutku njezino dalje tonjenje u nefunkcionalnost i korupciju. A Europa i Zapad ne rade ništa da to zaustave.

”Žao mi je što moram govoriti ovako oštro i otvoreno. Ali, ja sam uplašen i deprimiran onim što vidim da se događa u BiH. I ogorčen sam na javnu diplomaciju koja nas je dovela dovdje”, zaključio je Ashdown koji je pozvao Veliku Britaniju da se više i snažnije angažira u BiH.

Kritiziravši zapadnu politiku, Ashdown je rekao kako je raspoloženje u BiH danas u skladu s lokalnom “da komšiji crkne krava”.

”Ne možete naći bolji i jasniji primjer našeg neuspjeha, naše nesposobnosti u javnoj diplomaciji i nemogućnosti ili nehtijenja da izgradimo temelje moderne države koja će biti u stanju da se priključi EU, kao u BiH”, rekao je.

Istaknuo je i da se nasuprot secesionizmu RS razvija i jača duboko nezadovoljstvo i razočaranost najstarije i najbrojnije muslimanske zajednice u Europi – Bošnjaka, piše Avaz.

”Oni se osjećaju ostavljenim od nas, kao što su bili ostavljeni 1992.”, rekao je Ashdown i upozorio kak se sljedeće godine obilježavaju dva desetljeća od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

”Što ćemo sebi i drugima moći reći sljedeće godine? BiH je u gorem stanju nego li je bila prije deset godina i taj se trend opasno nastavlja, a mi ne radimo ništa”, istaknuo je Ashdown.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

“Vjeran Grković” misu zahvalnicu za Gotovinu i Markača u katedrali nazvao ‘naci-orgijama’

Objavljeno

na

Objavio

Objava novinara Drage Pilsela alias “Vjeran Grković” na twitteru doslovno glasi da je sveta misa zahvalnica u zagrebačkoj katedrali povodom pet godina od oslobađajuće presude hrvatskim ratnim herojima i generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču – ‘nacistička orgija’.

Ispod te objave stoji slika gdje, osim Gotovine i Markača sjedi i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Tamo su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Damir Krstičević i drugi.

Ovako glasi twitter objava Drage Pilsela:

“Ante Gotovina, nemoj huliti! Ne svjedoči lažno! Tvoj bog se zove Theodor Meron i njemu se samo klanjaj (U povodu naci-orgije u katedrali).”

Drago Pilsel u novinarstvu je od rujna 1979., kada je počeo surađivati s lokalnim radijom i televizijskim Canal 9, u patagonijskom gradu Comodoro Rivadavia. U Hrvatskoj, kao novinar uređivao je i vodio emisije na OTV-u (od ožujka 1992. do studenog 1994.), pisao je za Novi list (od travnja 1995. do kolovoza 2009.), Slobodnu Dalmaciju, Nedjeljnu Dalmaciju, Feral Tribune, Globus, Zarez, Glas Koncila, Kana, Svjetlo riječi, Erasmus, Novi Plamen, Vjesnik, Identitet, Politička misao, Forum, itd. Bio je komentator i vanjski suradnik sarajevskog Oslobođenja te sarajevske NTV Studio 99. Bio je dopisnik španjolske radijske mreže COPE, katoličkog tjednika Vida Nueva iz Madrida te španjolskog vodećeg dnevnika El Pais, a povremeno se javljao i za BBC i Radio Slobodna Evropa.

Objavljivao je i u crnogorskom tjedniku Monitor, u beogradskom dnevniku Danas, u banjalučkim Nezavisnom novinama, a bio je dopisnik ljubljanskog tjednika Mladina i dnevnog lista Dnevnik.

Izbačen je iz članstva Hrvatskog društva katoličkih novinara, 25. siječnja 2002. Na sjednici je 41 od 49 novinara glasovalo protiv njega. Nekoliko dana prije izbacivanja, više je puta vrlo kritički napao biskupe, a za Katoličku Crkvu u Hrvatskoj izjavio je, da je “kao mala neljudska, nacionalistička i žalosna katolička sekta, od koje želi ostati daleko”.

Na haaškom suđenju, hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, u veljači 2009., odvjetnik Luka Mišetić, izjavio je, da je Drago Pilsel, poslije Operacije Oluja, tada član HHO-a, pod pseudonimom Vjeran Grković intervjuirao predsjednika HHO-a Petra Mrkalja. Svjedok tužiteljstva Žarko Puhovski, rekao je, da ne zna za to. Pilsel je to demantirao u emisiji Nedjeljom u 2 u kojoj je gostovao Žarko Puhovski.

Sudjelovao je u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića na izborima 2009.-2010. godine. Nakon njegove pobjede na izborima, bio je predstavljen kao jedan od ljudi Ureda predsjednika, kao voditelj Odjela za analitiku. Nakon kolumne, koja je objavljena na istarskom portalu Regional express, početkom ožujka 2010., u kojoj je koristio psovke i neprimjerene izraze, nakon čega je nastala afera, otišao je iz Ureda predsjednika. Pilsel tvrdi da je odluka o napuštanju Ureda donešena ranije.

Član je hrvatskog P.E.N. centra, Hrvatskog novinarskog društva, Sindikata novinara Hrvatske, Saveza antifašista Republike Hrvatske (član predsjedništva) i Savjeta saveza antifašista Republike Hrvatske (podpredsjednik), Koalicije za REKOM, PfP Consortium (Akademija za nacionalnu obranu – Institut za mir i rješenje sukoba Ministarstva obrane Republike Austrije) kao član studijsko-istraživačke grupe za menadžment krize na Balkanu (Jugoistok Europe), Instituta Vlado Gotovac, HKD Napredak te Sabora stranke Naprijed Hrvatska – Progresivni savez, piše Narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ratnohuškački govor Bakira Izetbegovića u Mostaru: Bit će rata, ne izazivajte nas!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA u Mostaru je, povodom 25. godina utemeljenja 4. korpusa tzv. ARBIH, održao žestoki ratnohuškački govor te pri tom iznio nove prijetnje susjedima.

Bakir Izetbegović je  ponovno iznio laž da su Bošnjaci sistematski spriječavali ratne zločine istovremeno ustvrdivši kako su ih “druge dvije strane” sistematski činile. Također, Hrvate je jasno označio kao agresore i poručio ima kako će Bošnjaci završiti ono što su započeli. Također, zaprijetio je ratom svima koji budu prijetnja njegovoj viziji BiH.

Izetbegović je u Mostaru sudjelovao na svečanoj akademiji povodom formiranja 4. korpusa Armije RBiH,  vojske Bošnjaka, gdje je govorio o proteklome ratu i ulozi tzv. ARBiH u sukobu iz devdesetih.

Moralna nadmoć

Predsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva izjednačio je ulogu Hrvata i Srba u posljednjem ratu predstavivši Bošnjake kao jedine žrtve rata.

“Mi smo se sistematski suprostavljali činjenju zločina,  a druge strane su ih sistemaksti  ohrabrivale. Tu leži taj balans u našu korist i naša ogromna moralna pobjeda koju također pokušavaju kroz vrijeme uzeti”, rekao je Izetbegović te naglasio kako je “na BiH izvršena agresija s ciljem podjele ove naše lijepe domovine”.

“Posebno je to izraženo ovdje u Hercegovini i ovaj su prostor željeli podijeliti. To i danas neki imaju u glavama, ali nisu uspjeli tada a poručujemo im da neće u tomu uspjeti nikada. 4. korpus se tada našao u procjepu dva agresora, jednog s istoka i drugog sa zapada. Nigdje taj uski procjep nije bio bliže spajanju linija agresora kao ovdje. Svodio se na nekoliko stotina metara. Cilj je bio ovaj prostor uzeti i podijeliti, osigurati uvjete za istrebljenje Bošnjaka i svih onih koji vole BiH”, rekao je bošnjački plan Predsjedništva.

Naveo je i kako 4. korpus “obranio do temelja porušeni Mostar”, a “neprijateljima BiH” je poručio kako mogu potpuno srušiti grad ali da neće završiti posao.

“Tek sad ovo što vidimo u Siriji liči na porušeni Mostar. Možete srušiti ali mi ćemo to ponovno napraviti: i džamije, i pravoslavnu crkvu, i hotel Ruža i Stari most. Rušite, ali mi ćemo ponovno graditi”, rekao je Izetbegović.

Jasno je kazao i kako za Bošnjake rat nije završen te kako će oni nastaviti sa svojom borbom, bez obzira što u BiH službeno vlada mir.

“Borba za jedinstveni Mostar nije završena. Borit ćemo za ono za što su se Hujka (poginuli borac ARBiH iz Mostara) i njegovi suborci borili. Mi nećemo odustati od njihovog zacrtanog cilja. Dobro je jače od zla, civilizacija je jača od barbarstva, kultura od nekulture i Mostar će biti jedinstven hosanski, hercegovački, europski i svjetski grad”, izjavio je.

Ne prijetite ili će biti rata

Za Hrvate je također rekao kako su “slomili zube na 4. korpusu, a slomit će ih i na nama u miru”.

“Prije ili kasnije će odustati”, rekao je Izetbegović.

“Bit će proslava paradržava, nagrađivanja zločinaca, pompoznih dočeka ratnih zločinaca, pokušaja da se nas natjera na šutnju. Iduća će godina biti teška. Međunarodna je zajednica otišla, OHR je pasivan i neki misle da sada mogu završiti svoje ratne ciljeve. Dayton je kao betonski okvir – ne mogu ga meki političari razbiti. Jedino ako pokrenu narod i to im ne smijemo dopustiti. Bit će svega i na sve moramo imati odgovor”, kazao je Izetbegović pa dodao kako nema na tvrde i bezobrazne prijetnje mekih odgovora.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dozvoliti da se revidira povijest”, zaprijetio je Izetbegović.

Zaključio je kako će SDA politički pratiti Mostarce do kraja, “do dana kad ćemo reću Hujka sad smo završili ono što si ti počeo”.

Hrvatsko nebo

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari