Connect with us

Komentar

“Padom Vlade Most gubi smisao, a Karamarko dobija poklon-ulaznicu za novi politički život”

Objavljeno

on

Današnji pad Vlade Tima Oreškovića bio je doista pomalo operetski, na momente i melodramatičan. Oreškovićeva Vlada nije pala treskom, već više šaptom. I uz uzdah olakšanja. Odustalo se čak i od saborske rasprave, jer se nije htjelo od mostovaca praviti žrtve. To, doduše, nije olakšalo stvar Boži Petrovu, koji nije mogao sakriti da mu se ruši svijet. Koliko je njemu i mostovcima bilo teško vidjelo se još jutros, kada su pred kamerama pokazivali skupljenih 12 potpisa preostalih mostovaca. Svi su to protumačili kao njihovu prijetnju da će svoje potpise priključiti onima SDP-a i njihovih parnera za samoraspuštanje Sabora; međutim, odmah nakon pada Vlade postalo je jasno da su ti potpisi bili samo njihov posljednji očajnički pokušaj da se pošalje poruka labilnom dijelu HDZ-a da izvrše pritisak u stranci i odustanu od rušenja Tima Oreškovića (tzv. “opoziv opoziva”). Koliko su bili uvjerljivi vidjelo se po tome što je čak i Miroslav Tuđman glasovao za opoziv premijera, kaže nam kolumnist Večernjeg lista Borislav Ristić, piše Politikaplus

[ad id=”93788″]

 – Da od samoraspuštanja Sabora i inicijative za neposrednim raspisivanjem izbora nema ništa, da čak neće ni Reineru malo otežati posao, bilo je jasno iz izjave Petrova nakon glasovanja da se oni zalažu za izbore, ali ne odmah, već nakon ljeta. Već smo od Mosta navikli na apodiktične tvrdnje u kondicionalu, kao i na to da uvijek iza takvih tvrdnji stoji nekakva kalkulacija. Kalkulacija je ovdje sljedeća: Mostu odgovara ostati što duže u foteljama, makar i u tehničkoj Vladi, jer im to garantira vidljivost. Sada im je jedino preostalo moliti Boga da HDZ ne skupi 76 ruku za novu većinu, jer bi tako s pozicije vlasti ušli u izbornu utakmicu. Da im to pođe za rukom, ipak su male šanse. Preovlađuje osjećaj da su upravo presjekli granu na kojoj su sjedili. Sada su postali nepotrebni onima koji su ih okupili. Ljevica koja je glasovala za Most je otpala još zimus, a sada su postali balast i desnici, koja ima nove favorite mimo HDZ-a. Politički suvišni, dakle. Tek oni koji sada otpadnu od Mosta mogu politički preživjeti. Karamarko i HDZ su dobili ono što su i htjeli – trideset dana fore za preslagivanje i formiranje nove Vlade. To neće biti lak zadatak, ali nije ni neizvediv. Svakako ćemo sada svjedočiti žestokoj kampanji HDZ-a za pridobijanje potrebnog broja ruku. Pritisci će ići od apeliranja na savjest do pozivanja na domoljublje i plašenja povratkom Milanovića na vlast. Karamarko sada ima dovoljno vremena da uzvrati istom mjerom na udarce koji su stizali od Mosta. Svakako i u istom duhu – onom moralnog prijekora. Treba, dakle, očekivati etapu energičnog valjanja političara po blatu, na koje smo, doduše, već naviknuli. Domagoj Milošević je danas govorio o dvije etape u njihovom planu za stvaranje nove većine, od kojih je prva obavljena, a to je “stvaranje atmosfere” za opoziv Oreškovića, pa sada izgledno kreće druga etapa, koju bismo mogli opisati kao stvaranje atmosfere za preletavanje pod HDZ-ov politički gromobran, tvrdi Ristić.

Ristić kaže da, kako ne postoji prevelika odlučnost za izbore ni kod Mosta (oni bi što kasnije, u rujnu), ni kod SDP-a (oni čekaju da im još malo naraste podrška, koja sad nije dovoljna za pobjedu na izborima), izbore ne trebamo ni očekivati do proljeća. 

– Milanović svakako potiho navija da Karamarko nekako skupi tu svoju većinu, očekujući da niti ona neće dugo potrajati, niti će ta vladavina biti baš slavna, pa mu neće puno trebati da dogodine lako uzme vlast. Ono što treba očekivati jest političko aktiviranje Tima Oreškovića. Potvrda toga jest sama činjenica da je čekao da bude opozvan u Saboru, i to s 125 zastupničkih ruku. Da mu nije stalo do političkog anagažiranja, sigurno ne bi igrao ovu igru do kraja i stavljao se u takvu situaciju. Druga stvar koju treba očekivati jest da se iza Tihomira Oreškovića formira blok novih desnih snaga, koje bi u neku ruku zamijenile ideološki šarenoliki Most. I treća stvar jest jačanje Živog Zida, najvjerojatnije uz pomoć HDZ-a i preko Udruge Blokiranih, čisto kako bi i SDP dobio jaču konkurenciju na ljevici, kada već HDZ-u izvijesno prijeti ozbiljna konkurencija na desnici. To će biti ostvareno na štetu Mosta, a argumentacija će vjerojatno ići tako da je Most kontrolirao ključna ministarstva, koja nisu riješila problem blokiranih i ovršenih, da su tu ostavili kadrove SDP-a, itd., ističe Ristić.

– U svakom slučaju, današnji pad Oreškovićeve Vlade bio je više kao kad učenik dobije jedinicu u školi, pa ne može na ljetovanje, jer mora učiti za popravni. Lekcija se svakako mora dobro naučiti, jer, kako vidimo, sljedeći razred će biti puno složeniji i teži, s više novih predmeta i s više tajni za istražiti. Iako nam se možda danas čini da stvari ne mogu biti kompliciranije od ovoga što imamo s Mostom, možda ćemo se dogodine sa sjetom sjećati političke stabilnosti u kojoj smo uživali pod ovom Vladom zadnjih pet mjeseci. (Ivan Klarić/Politikaplus)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari