Connect with us

Balkan

Pahor: Prespor proces eurointegracija pridonosi jačanju nacionalizma u regiji

Objavljeno

-

Foto: EPA

Proces uključivanja zapadnog Balkana u Europsku uniju suviše je spor i zbog toga ponovno jačaju politički nacionalizmi te izjave o promjenama granica koje ugrožavaju mir i sigurnost u regiji, rekao je predsjednik Slovenije Borut Pahor u nedjelju za posjeta Srbiji.

Posljednjih nekoliko godina upozoravao sam, činim to i danas, da je proces uključivanja regije suviše spor, zbog čega ponovo jačaju politike nacionalizma i promjene granica, koje su opasne za mir i sigurnost, istaknuo je Pahor na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Beogradu s kolegom Aleksandarom Vučićem.

Pojedine izjave o promjeni granica ugrožavaju mir i sigurnost na zapadnom Balkanu, rekao je Pahor nakon razgovora sa srbijanskim domaćinom.

Istaknuo je da je proširenje Unije jedini odgovor na rast nacionalizma i ideja o promjeni granica.

Na pitanje hoće li EU osuditi izjave albanskih dužnosnika o ujedinjenju Kosova i Albanije, Pahor je objasnio da “nema nadležnosti ni mandat” da odgovara u ime EU-a, ali je njegovo stajalište da se takvim izjavama produbljuje zabrinutost.

Vučić: reforme provodimo zbog vlastitih građana

Predsjednik Slovenije, koja do kraja godine predsjeda Europskom unijom, drži da i EU i države aspiranti na članstvo u pogledu kandidature, reformi i eurointegracijskog procesa trebaju “uraditi više nego u proteklim godinama” kako bi EU ubrzanim i iskrenim procesom pregovora s državama ubrzala njihov put pridruživanja Uniji.

“Ako EU kaže da ćemo otvoriti klastere – hvala. Ako neće da otvorimo klastere – opet hvala. Mi reforme provodimo zbog svojih građana”, rekao je Vučić.

On je istaknuo da svaki razgovor “može biti kamen u kući mira” koja se pokušava izgraditi u regiji.

Za odnose Srbije i Slovenije ocijenio je da su “na izuzetno visokoj razini” uz međusobno povjerenje i uvažavanja.

“Svaki naš susret pridonosi razvoju naših dobrih odnosa i time sam i više nego zadovoljan”, rekao je Vučić uz zahvalu Pahoru na posjetu Beogradu i očekivanje da će odnosi sa Slovenijom biti još bolji.

Pahor u ponedjeljak treba posjetiti Kosovo i razgovarati s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani te s premijerom Albinom Kurtijem, a u Beogradu je najavio da će se u Prištini zauzeti za primjenu Briselskog sporazuma kojega je cilj normaliziranje odnosa Srbije i Kosova. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari