Connect with us

Iz Svijeta

Pahor traži izvješće zbog loše evaluacije elitne vojne postrojbe

Objavljeno

on

Slovenski predsjednik Borut Pahor zatražio je da mu se podnese hitno izvješće o stanju u slovenskoj vojsci, nakon vijesti da bataljunska skupina sastavljena od 800 vojnika prilikom evaluacije operativnih borbenih sposobnosti po NATO standardu prošlog tjedna nije zadovoljila predviđene kriterije, objavljeno je u srijedu u Ljubljani.

Pahor je o “očitom problemu” koji postoji u slovenskoj vojsci razgovarao s ministricom obrane Andrejom Katič, s kojom se dogovorio da mu o tome već u četvrtak, nakon redovne sjednice vlade, podnese cjelovitu informaciju. Tražio je i da nakon toga redovito o stanju u vojsci bude informiran jednom mjesečno.

Ministarstvo i glavni stožer slovenske vojske o nastalim problemima u vojsci morali bi ubuduće djelovati “usklađeno i uklanjati teškoće”, naveo je ured Pahora, koji je po ustavu i zapovjednik oružanih snaga.

Kako javljaju slovenski mediji, dio stranaka, ne samo iz oporbe nego i neke koalicijske, smatra da bi ministricu Andreju Katič trebalo smijeniti – iako je do kraja mandata vlade ostalo samo nekoliko mjeseci.

Neki za sve optužuju glavni stožer, a neki tvrde da je afera oko elitne postrojbe slovenske vojske napravljena zato da NATO izvrši pritisak na Sloveniju, od koje očekuje veća ulaganja u vojsku i povećanje proračunskih izdvajanja za naoružanje i opremu, posebno za oklopne transportere kojima bi trebao biti opremljen slovenski bataljun koji će sudjelovati u međunarodnim operacijama. (Hina)

Elitna skupina slovenske vojske nije zadovoljila NATO standarde

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari