Pratite nas

BiH

Pakistanski veleposlanik u BiH traži zaštitu zbog Radončićevih ‘prijetnji’

Objavljeno

na

Veleposlanik Pakistana u Bosni i Hercegovini zatražio je u petak zaštitu od državnog vrha te zemlje nakon što mu je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić dan ranije zaprijetio kako bi i on mogao biti protjeran ne bude li surađivao u deportaciji svojih sunarodnika-ilegalnih migranata.

Iz ureda predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića priopćeno je kako je on tijekom dana primio pakistanskog veleposlanika Muhammada Khalida Raoa te kako su uz ostalo razgovarali i o borbi protiv ilegalnih migracija.

“Veleposlanstvo Pakistana spremno je za punu suradnju s institucijama BiH u borbi protiv ilegalnih migracija i to nije bilo, niti će biti dovedeno u pitanje. Predsjedatelj Džaferović je naglasio da je BiH jako zainteresirana da zajedno sa svojim partnerima rješava pitanje ilegalnih migracija. Naglasio je da su pri tome neprimjerene i nedopustive prijetnje i uvrede veleposlanicima akreditiranim u BiH”, stoji u priopćenju iz Predsjedništva BiH.

Ministar sigurnosti Radončić u četvrtak je na konferenciji za novinstvo najavio kako će predložiti da se iz BiH u matične zemlje deportiraju svi ilegalni migranti osim onih iz Sirije, koje se tretira kao ratne izbjeglice.

Kazao je kako se to mora učiniti jer BiH više ne može izdržavati na tisuće ilegalnih migranata na svom teritoriju. Ustvrdio je kako je među njima najviše onih koji su ekonomski migranti, ali da ima i onih koji su potencijalna sigurnosna prijetnja jer bi mogli biti u kategoriji terorista-spavača.

Radončić je priznao kako se njegov plan masovnih deportacija ne može provesti bez suradnje država iz kojih migranti dolaze, a posebice je spomenuo Pakistan.

“Pouzdano znam da pojedine zemlje kao Pakistan neće biti kooperativne u ovoj priči, a najviše ekonomskih migranata imamo iz Pakistana i Afganistana. Ako odbiju suradnju, ja ću tražiti da se pakistanski veleposlanik proglasi personom non grata. Mi ne možemo izigravati bespomoćnu vlasti”, zaprijetio je Radončić.

Njegova je teza kako treba poslati jasnu poruku da BiH više neće primati ilegalne migrante i da se pritom ne treba suzdržavati radikalnih mjera poput masovnih deportacija, ali i držanja u zatvorima onih migranata koji stignu bez dokumenata i ne žele otkriti svoj pravi identitet. (Hina)

Radončić: BiH ne može izdržati teret ilegalne migracije, neizbježne su deportacije

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

BiH

Snažan potres pogodio Hercegovinu

Objavljeno

na

Objavio

Potres jačine 4,2 stupnja po Richteru pogodio je Hercegovinu u utorak u 11.45 sati. Europsko-mediteranski centar (EMSC) je objavio na svojim stranicama kako je epicentar potresa bio na području Blagaja, 13 kilometara jugoistočno od Mostara.

Prema podacima ovog centra potres se dogodio na dubini od deset kilometara. Potres se osjetio i u primorskim gradovima Republike Hrvatske.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Divin dan: Brojni hodočasnici odali počast djevojci koja je život dala za Boga i vjeru

Objavljeno

na

Objavio

Na Kedžari je danas, već tradicionalno, proslavljen Divin dan. Sveto misno slavlje predvodio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Poruku Dive Grabovčeve pročitala je Nada Krešo. Misno slavlje svojim pjevanjem uveličala je klapa Grga iz Posušja. Divi su i danas na Vran planinu hodočastili brojni vjernici iz Rame, Tomislavgrada i cijele Hercegovine. Ova Ramska heroina simbol je borbe za vjeru, čast i poštenje, piše Ramski vjesnik.

Foto: Ramski vjesnik

“Divin dan”, dan posvećen Divi Grabovčevoj, prema ramskoj tradiciji, obilježava se prve nedjelje nakon svetkovine Sv. Petra i Pavla. Diva, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, živjela je u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa htio je imati Divu za ženu, no nakon što ga je ona odbila Tahir-beg ju je ubio.

Pokopana je na Vran planini, a na njezin grob 1998. postavljen je brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića.

Na obroncima Vran planine prema Doljanima nalazi se Kedžara i tu je prema narodnoj predaji Divin grob. Arheolog i književnik Ćiro Truhelka ispitivao je početkom 20. stoljeća lokalitet i pronašao da je ondje pokopana djevojka između 16 i 17 godina. Vidio je da je i njezina lubanja pravilna, a na temelju analiza zaključio je da se radilo o djevojci koja je bila jako lijepa. Arheolog Truhelka je napisao i pripovijetku pod naslovom “Djevojački grob”.

Pripovijetka o Divi oživljava tragičnu sudbinu lijepe ramske kršćanske djevojke Dive iz Brajinova Doca, jednog od zaseoka Zahuma. U djevojku se, sredinom prošlog stoljeća, zagledao Tahir-beg iz Vukovska i tražio ju je za ženu. Roditelji su poslali djevojku u Vran planinu među čobane, da je tako oslobode napasnika, ali ju je on našao, pokušao silovati, a kad se ona branila, usmrtio je. Djevojka je pokopana na mjestu pogibije, a grob joj je obilježen drvenim križem.

Kasnije je podignut kameni zid oko groba, grobljanska kapelica i zid oko groblja. Poslije je sadašnji kip Dive Grabovčeve izradio Kuzma Kovačić iz Zagreba, jedan se nalazi na njezinom grobu, a drugi je u samostanu na Šćitu, stoji u knjizi koja nosi naziv po herojskoj mučenici Divi Grabovčevoj. (Kamenjar.com)

Legenda o Divi Grabovčevoj

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari