Connect with us

Politika

Pala posljednja SDP-ova utvrda: SDP izgubio većinu u gradskom vijeću u Rijeci

Objavljeno

-

S 21 glasom za i 15 suzdržanih za predsjednika Gradskog vijeća grada Rijeke na jutrošnjoj konstituirajućoj sjednici izabran je Tihomir Čorbašev, član Akcije mladih, što znači da Vojko Obersnel i SDP-ov koalicijski blok nisu uspjeli osigurati većinu i plasirati svojeg kandidata na čelo tog predstavničkog tijela, piše jutarnji list

Na glasovanju su se našla dva prijedloga, a pored Čorbaševa, SDP-ova koalicija predložila je svojeg kandidata, riječkog odvjetnika i predstavnika talijanske nacionalne manjine Oskara Skerbeca iz IDS-a koji je osvojio 15 vijećničkih glasova, koliko SDP-ova koalicija zajedno s predstavnikom srpske nacionalne manjine ima u gradskom vijeću.

U raspravi koja je trajala oko sat vremena pljuštale su optužbe s obje strane, a koalicija u kojoj su SDP i PGS, HSU, Hrvatski liberali, HSS, IDS i SDSS, koncentrirala se na to da se kod izbora Čorbaševa ne radi o volji građana te da je riječ o stvaranju neprincipijalnog koalicijskog bloka kao produžene ruke HDZ-a.

SDP-ovci su ponavljali kako su kod postizbornih dogovora u svojih potencijalnih partnera kojima su svjetonazorski i programski bliski tražili usuglašavanje na temelju konkretnih programskih prijedloga.

Inače, osim 15 vijećnika iz SDP-ove koalicije, u novi saziv gradskog vijeća ušlo je sedam predstavnika HDZ-a, 5 predstavnika Akcije mladih i Živog zida, 4 predstavnika nezavisne liste Hrvoja Burića, 2 predstavnika Liste za Rijeku, 2 predstavnika Mosta, i dva pred HNS-a koji je u prošlom sazivu bio u koaliciji s SDP-om.

Također, jutros je bio i Odbor za imenovanje i razrješenje te je prošao prijedlog ‘oporbenog bloka’ i za predsjednika je izabran Lucijan Vukelić iz HDZ-a.

S obzirom da se prije konstituirajuće sjednice nije postigao dogovor u tom tijelu, nije se našao ni jedan predstavnik SDP-a. Ovime je u Rijeci uspješno formiran veliki ‘antisdpovski blok’ s 21 zastupnikom pa će se SDP-ov gradonačelnik Vojko Obersnel po prvi puta, otkako je izbora u RH, očito morati prilagoditi novom načinu upravljanja radom bez apsolutne podrške u Gradskom vijeću.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari