Palestinci UN-u predali zahtjev za članstvom u ICC-u i još desetak međunarodnih tijela.

1

Palestinsko predstavništvo u UN-u (imaju status promatrača) poslalo je danas u sjedište Ujedinjenih Naroda zahtjev za članstvom u ICC-u (Međunarodni Kazneni Sud u Haagu) i još desetak međunarodnih tijela.

Glavni palestinski promatrač, Riyad Mansour, te glasnogovornik UN-a, Farhan Haq, potvrdili su kako je zahtjev danas poslan u UN-u.

“Ovo je vrlo značajan korak. Ovo je nužan korak u traženju pravde za zločine počinjene nad palestinskim narodom”, rekao je Mansour.

Prema Rimskom Statutu (međunarodni ugovor kojim je osnovan Međunarodni Kazneni Sud 1998.), Palestinci će postati dio ICC-a prvog dana u mjesecu nakon isteka 60 dnevnog perioda čekanja od potpisivanja dokumenata u New Yorku.Potez je naljutio SAD i Izrael. Naime, ovim potezom pred ICC-om bi se uskoro mogle pokrenuti tužbe protiv Izraela, a izraelski, kao i palestinski, lideri, mogli bi postati predmet ICC istraga.

Niti SAD niti Izrael nisu članice ICC-a, zbog već dobro poznatih razloga – obje zemlje očito smatraju da bi mogle postati dio procesa.

Mansour je rekao danas u New Yorku kako će Palestinci od ICC-a tražiti retroaktivno suđenje po pitanju “zločina počinjenih za vrijeme zadnjeg rata u Gazi”. Pritom se referirao na 50-godišnji sukob između Izraela i Hamasa prošlog ljeta.

SAD bi sada možda mogao Palestincima smanjiti pomoć ili čak uvesti sankcije, po tom pitanju Mansour ističe: “To je zaista zbunjujuće – tražite pravdu kroz pravni pristup da bi vas onda zbog toga netko kaznio”.

Naime, američki dužnosnici već su rekli kako bi ovaj potez mogao ugroziti oko 400 milijuna USD pomoći koju Palestinci dobivaju godišnje od SAD-a.

SAD je pokušao prijetnjama ukidanjem pomoći spriječiti palestinski zahtjev. Time su zapravo pokušali zaštititi svog saveznika, Izrael, kojeg će Palestinci zasigurno – čim im se pruži prilika – suditi pred ICC-om za ratne zločine.

Reuters

facebook komentari

  • Gabro Vuskic

    Tako to rade državotvorni ljudi koji svojem narodu hoće i žele stvoriti državu. Za današnje političare vrha RH to se ne može reći. Ako one sada u predizbornoj kampanji godore o Hrvatsko, za sigurno u njihovoj ideji nije toliko DRŽAVA HRVATSKA, koliko je u njihovoj ideji da zadrže to ime poradi plaća koje im ta država Hrvatska osigurava i daje. To se najbolje može doznati, ako im se stavi uvijet da za slijedećih PET GODINA BEZPLATNO RADE ZA INTERESE HRVATSKOG NARODA I HRVATSKE DRŽAVE, kao što je to hrvatska politička emigracija, skupa sa menom, radila od 1945 pa do 1991. Odmah ćete vidjeti da će odustati. Dakle to nije više interes Hrvatske nego osobni interes, kao i svaki interes radnika koji se bori za svoje poduzeće koje ga dobro plaća. Pametnome dosta!!!!