.…..3,……2,……1,…..: PALI!

Ono što je bilo daleko, ostvarilo se! Jedan od najdugovječnijih Grafikona na stranicama DZS otišao je u povijest!

pila1Danas, 06.10.2016., DZS je objavio da je probijen turistički „zvučni zid“, odnosno da je probijena „magična granica“ od 25 milijuna noćenja u jednom mjesecu i to u kolovozu, tj.:

„U komercijalnim smještajnim objektima u Hrvatskoj u kolovozu 2016. dolazaka turista više je za 3,0 %, a noćenja turista za 7,3 %, u odnosu na kolovoz 2015.“

pila2pila3

( 2 481 006 noćenja više u srpnju 2016. u odnosu na srpanj 2015. te 1 741 298 više noćenja u kolovozu 2016. u odnosu na kolovoz 2015., mogu sa sigurnošću tvrditi da nije nitko očekivao, a kad se tomu doda da je i broj noćenja STRANIH turista u kolovozu 2016. premašio ukupan broj noćenja u kolovozu 2015., onda te brojke, svakom tko se bavi analitikom, govore da se događa nešto što smo mogli samo sanjati, a „posljedice“ toga će se odraziti i na rast BDP-a, i punjenje proračuna kao i na cjelokupan račun izvoza – uvoza, ….. te da će mnoge metodologije obrade podataka biti „pogrješne“. )

Ono što su rijetki znali, mnogi priželjkivali, a mentalni komunisti tugovali, dogodilo se!

Među onima koji su to znali je i autor ovih redaka jer da nisam znao sigurno ne bih objavio, sad već dalekog nadnevka, 13.09.2016., analizu: „Magična brojka“ od 25 milijuna turističkih noćenja je premašena u kolovozu“.

B R O N H I !

Nakon objave službenih podataka na stranicama DZS o rastu Trgovine na malo u srpnju 2016. u iznosu od 4,5 %, te rastu Trgovine na malo u kolovozu 2016. u iznosu od 5,1 %, u odnosu na ista razdoblja 2015., već danas, osobnom i jednostavnom metodom „brze procjene rasta BDP-a“ mogu s velikom sigurnošću, i bez ikakvih podataka za rujan, reći i napisati:

„U trećem tromjesečju 2016. BDP će biti na razini +3,4 % ili više!“

( Napomena: Godinama koristim istu jednostavnu metodologiju obrade podataka, tzv. „brza procjene rasta BDP-a“ i do sad se ta metodologija pokazala najtočnijom, uz minimalna ili nikakva odstupanja od službenih podataka institucija RH. )

Međutim, dužan sam upozoriti na slijedeće:

2016. godina je „ ekstremno pozitivna – pozitivno ekstremna“ i postoji velika mogućnost da će ova metodologija biti nedostatna u konačnom izračunu ili preciznije rečeno, i kad stignu podatci za rujan, s tendencijom dodatnog rasta glavnih čimbenika koji utječu na rast BDP-a, nije isključeno niti smijem isključiti dodatni ispravak rasta BDP-a, na više, naravno, stoga neka nas ne iznenadi rast BDP-a u trećem tromjesečju ove godine u iznosu i od + 3,5 % i više.

No, to nije sve. Ovakvi ekstremno pozitivni rezultati imaju dugotrajniji učinak na cjelokupno gospodarstvo RH, koje je Partijska vlast sustavno i smišljeno pokušavala uništiti 2011. – 2015., a što sam, u tko zna već koliko analiza, naglasio da je pokrenut „zamašnjak“, „lokomotiva“ koja je za sobom povukla skoro ugušeno gospodarstvo u RH, ( IZBACI PARTIJU I USPJET ĆEŠ (V.) ),

pila4 i tu „lokomotivu“ i cjelokupnu kompoziciju nije lako zaustaviti, tj. trendovi uspješnosti gospodarstva će se nastaviti još dugo, a osobito  u 4. tromjesečju 2016.

Realno je očekivati dodatno punjenje proračuna kao i da će RH u ukupnom računu izvoza-uvoza imati VIŠAK od cca 13 – 15 milijardi kuna ili nešto manje od 2 milijarde € na kraju 2016.

Naravno da je i ovaj događaj u sjeni političkih zbivanja o budućoj Vladi RH, Saboru, ….., ali to ni na koji način ne umanjuje činjenicu da

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

TO JE TO!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

facebook komentari

 • Agromentum

  Znači ipak više od 6%. :))

 • Milivoj Lokas

  🙂 Ipak više. 🙂 No, ŠOK će tek biti objavljen za rujan. Iskreno, ovo mi je jedna od težih analiza i namjerno sam ostao “suzdržan” u procjeni rasta BDP-a, iako će biti biti veći od napisanog.

  Ovo je toliko dobro da me “strah” i objaviti “konačne i službene rezultate” prije podataka za rujan, a baš za rujan očekujem “urnebesne” rezultate…. 🙂 (y) (y)

 • Liliane Sahic-pericic

  Hvala Dragom Bogu,ajmo naprijed sa kompetentnim ljudima.

 • kostresh

  hvala na info, Milivoj.

 • Milivoj Lokas

  Hvala Vama na čitanju i širenju istine. 🙂

 • kostresh

  uvijek…