Pratite nas

Vijesti

PAMET JE NEGDJE DRUGDJE, A NE U THINK TANKOVIMA…

Objavljeno

na

Nakon dugo vremena naišao sam na ono što sam tražio. Javljanje uglednog Večernjakovog komentatora i kolumnista Borislava Ristića o potrebi, koliko sam shvatio, formuliranja nacionalnih i državnih interesa. Radi se o kolumni objavljenoj 10. ožujka pod naslovom „UVIJEK REAKCIJA, NIKADA AKCIJA“. To sam „preveo“ kao činjenicu da se uvijek reagira na nečiju akciju, a reagirati nije ni lako ni jednostavno kada nemaš nekakav temelj ili argument za formulaciju stava pa se onda reagira u najboljoj ili bilo kakvoj namjeri bez odgovarajuće „težine“ i uz tomu odgovarajuće rezultate. Bez spoznaje ili naznake o tomu tko su akcijaši.
I sam sam nekoliko puta pisao o potrebi formuliranja nacionalnih interesa, jer bi se na taj način točno naznačio cilj, strategija i taktika djelovanja i postizala očekivana uspješnost u njihovu ostvarenju. Sada su nacionalni interesi „rastezljivi“ pa ih svatko vidi na svoj način u skladu sa svojim definiranim interesima i onda preostaje samo reakcija. A reakcija je uvijek kasniji posao od akcije, pa rezultati, i kada bi bili u skladu s nacionalnim interesima, kasne i nemaju pravi timing. Da se o gubljenju učinkovitosti i ne govori. Imao sam i prijedlog o tomu koja bi nacionalna institucija najbolje mogla obaviti taj posao. Radi se o krovnoj organizaciju znanosti i umjetnosti.

SADA SU NACIONALNI INTERESI RASTEZLJIVI

“Svako jutro jedna kajgana” – Komentar Antun Drndelić

Nije mi drago „šlepati“ se, ali ovaj put se sa zadovoljstvom „šlepam“ za Večernjakovim kolumnistom, jer se moja zamisao „ BARIŠICA“, objavljena na mojoj FB vremenskoj crti i na jednom portalu, pokazala posve nezanimljivom. Ali prvo si uzimam slobodu navesti, bez interpretiranja, navođenje nacionalnih prioriteta koje je objavio Borislav Ristić. Uz citiranje njegova stava: „ Ne može nama, primjerice, Juncker reći što su naši nacionalni interesi. Pa i čak kada nam Komisija zada ciljeve, koji bi za nas bili korisni, poput reformi, mi to ne provodimo“.

Jedan od nacionalnih prioriteta po Ristiću je izgradnja LNG terminala na Krku. Drugi je prioritet izgradnja nizinske pruge od Rijeke prema Zagrebu. Treći je da bismo infrastrukturno povezivanje trebali tražiti u potezu jadransko-jonske transferzale. Naglašeno je i nastojanje na stvaranju i otvaranju prilik za ulaganje naših poduzetnika u toj regiji gdje su visoko konkurentni – od turizma i graditeljstva. Trebalo bi inzistirati i na Jadransko-jonskom plinovodu (IAP), koji bi se protezao od Albanije do Splita…Tko želi saznati širu elaboraciju neka pročita kolumnu u VL.
Ovako spomenuto i nabrojeno na istom mjestu izgleda fascinantno, ali i obeshrabrujuće za nenaviknute na posao. Obeshrabrujuće, uz ono – po domaće – tko bu sve to napravil…? Obeshrabrujuće je jer danas nema ni ekipa ni kapaciteta za ostvarenje ili ostvarivanje nabrojenih poslovnih pothvata. Ima samo onih koji bi taj posao vodili po načinu i rezultatima o čemu čitamo svakodnevno u novinama i slušamo preko elektronskih medija.

CESTA SUNČANIH 28 DRAGULJA EUROPSKOG JUGA

Sada tek vidim kako i koliko sam bio naivan i šire, da to ne elaboriram, kada sam pod kraj svoje aktivne i sinusoidalne životne putanje pokušao dati svoje viđenje mogućnosti da ova nesretna zemlja krene u nekakav razvoj i pokuša se izvući iz dužničkog ropstva. Viđenje je formulirano u materijal od više kartica novinarskog teksta. Ukratko: naši otoci se prostiru uz našu obalu, ima ih jako puno. Velikih je manje. Zamisao je povezati naše otoke novom otočkom magistralom koja bi išla od sjeverozapada i kvarnerskih otoka prema jugu. Povezivala bi otoke mostovima, trajektima i tunelima. Zvala bi se: CESTA SUNČANIH 28 DRAGULJA EUROPSKOG JUGA
Uz sadašnju kopnenu magistralu i koja će se preurediti u jadransko-jonsku magistralu, prilagođena za sve vrste tereta i kopnenu rivijeru, podijeljenu na više njih, otočkom magistralom dobili bi novu paralelnu turističku cestu. Kreativnim zahvatom i povezivanjem otoka izgradila bi se i turistički označila sjeverna otočka rivijera, ali i južna otočka rivijera. Zakonski bi se reguliralo gradnju i sve ostale prateće radove i objekte. Zamišljao sam da bi se svi objekti gradili pod našim vođenjem i nadzorom od strane naših tvrtki i imali bi posla najmanje desetak godina. Uz zapošljavanje niza servisnih službi.

JEDAN OTOK – JEDNA ČLANICA EU

Zašto 28 sunačanih dragulja europskog juga? Zato jer sam zamislio da se pod određenim modalitetima raspiše natječaj u kojem bi sudjelovale sve članice EU koje bi se natjecale u tomu koja će i pod kojim uvjetima dobiti pravo da uređuje sada neuređeni dio otoka u svojem stilu i po svojoj želji što bi se moralo uklapati u zadane mogućnosti bez odstupanja. Onaj tko bi izlicitirao primjerice Cres, dobio bi pravo uz Cres navesti i eurofrancuski ili neki drugi turistički stil. Tako bi dobili ARHIPELAG HRVATSKIH JADRANSKIH OTOKA kao jednu novu jedinstvenu uređenu turističku otočku cjelinu koju ne bi imao nitko na taj način prezentiranu u EU.
Zamisao „BARIŠICA“ poslana je i na neke urede. Stigao je samo, nakon mojeg traženja, jedan, koji je bolje i ne navoditi.

ARHIPELAG HRVATSKIH JADRANSKIH OTOKA

Sada dolazimo i do osnovnog problema, a taj je da nitko ne bi trebao imati nekakvu zamisao, jer su za zamišljanja i zamisli nadležni neki drugi. A ni samu ocjenu, procjenu, kao i mogućnost ostvarivanja ideja nema tko obaviti. Mi nemamo think-tankove, o čemu je svojedobno elaborairao prof.dr. Slaven Letica u jednom od svojih američkih članaka. Članak je objavljen prije otprilike dvije godine. Domaćeg think-tanka i dalje nema. Prema tomu ni Ristićevi prijedlozi o prioritetima, ni moja zamisao „BARIŠICA“, posvećena mojem unuku Bartolu, ni američka iskustva, koja je, kao vrhunsko intelektualno i poslovno američko iskustvo prezentirao prof.dr. Slaven Letica, ostaju mrtvo slovo na papiru. Na kraju dvostruki citat. Citiramo na kraju Ristića koji je svoju kolumnu završio citatom Chesterona:“ …mrtvog nosi voda, a samo živi može plivati protiv struje“…
I pitanje, zar smo zaista toliko mrtvi da mrtviji glede zamisli i njihova ostvarenja ne možemo biti?

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Krstičević i Šundov s Predsjednicom RH povodom Dana HV-a

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ured predsjednice

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov s izaslanstvom ministarstva obrane i Hrvatske vojske sastali su se s predsjednicom Republike Hrvatske i vrhovnom zapovjednicom OS RH u petak, 24. svibnja 2019. godine povodom predstojećeg Dana Oružanih snaga, Dana Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnice formiranja Hrvatske vojske, priopćio je MORH

Na sastanku su razmotreni ključni projekti i postignuća obrambenog sustava u dosadašnjem tijeku godine te prioritetne zadaće do kraja 2019. Posebno je naglašen značaj zadržanog trenda postupnog povećavanja obrambenih izdvajanja, čime su omogućena značajna ulaganja u poboljšanje uvjeta rada i života pripadnika Hrvatske vojske, povećanje njihovih materijalnih prava, ubrzana modernizacija i opremanje te intenziviranje njihovog uvježbavanja. Istaknut je i značajan napredak u izgradnji sustava domovinske sigurnosti, čija je učinkovitost ponovno potvrđena i nedavno održanom vježbom “Sigurnost 19“, kao završne pripreme za protupožarnu sezonu.

Načelnik Glavnog stožera OS RH izvijestio je predsjednicu Republike o aktualnom stanju u misijama i operacijama potpore miru u kojima sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske, aktualnim i predstojećim značajnijim vježbovnim aktivnostima HV-a te o ključnim raspravama, inicijativama i projektima koji se provode u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije te unutar NATO-a. Također je predstavljen plan predstojećeg obilježavanja Dana Oružanih snaga.

Sugovornici su se usuglasii kako je ključan preduvjet ostvarenom ubrzanom razvoju obrambenog sustava partnerski odnos između predsjednice Republike, ministarstva obrane i Vlade u obrambenom području, kojim se osiguravaju koordinirani i združeni napori za boljitak Hrvatske vojske i razvoj sveobuhvatnog sustava domovinske sigurnosti.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika GS OSRH, u izaslanstvu MORH-a i OSRH bili su državni tajnici Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH, general-pukovnik Drago Matanović te direktor Glavnog stožera OSRH, viceadmiral Robert Hranj.

 

Krstičević: Vlada i dalje odlučna riješiti pitanje borbenih zrakoplova

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Dr. Hrvoje Tomasović objavio: Izbori u HLK su propali

Objavljeno

na

Objavio

Dr. Hrvoje Tomasović, kandidat za šefa HLK na svom fbu je objavio:

EKSKLUZIVNO – IZBORI U HLK PROPALI !!!

Član SIP-a (središnjeg izbornog povjerenstva) ugledni kirurg Danko Mikulić poznat po razdvajanju Sijamskih blizanaca dao neopozivu ostavku u sudjelovanju tog povjerenstva.

Da ne bi nagađao o istinitosti te vijesti nazvao sam Dr. Mikulića koji mi je to osobno potvrdio. O razlozima ostavke ostao je suzdržan i nije se izjasnio, ali kako se radi o poštenom i principijelnom liječniku pretpostavljam kako razlog može biti samo jedan. Čovjek ne želi biti sudionik i svjedok kriminalnih izbornih muljaža vladajuće garniture HLK.

Zapravo kako se kaže, pametnom i previše. Napuštanjem članova SIP-a izbori automatski postaju nelegitimni i nevažeći. SIP nije nogometna momčad da članovi napuštaju utakmicu, a ulaze rezerve! IZBORI SU ZAVRŠENI i sada očekujem sudski epilog i promptnu reakciju ministra zdravstva i ministra uprave!, objavio je Tomasović.

Podsjetimo, tijekom dana, četiri kandidata na izborima za predsjednika Hrvatske liječničke komore poslali su medijima ‘Otvoreno pismo liječnicima, vodstvu Hrvatske liječničke komore, mjerodavnim institucijama Republike Hrvatske i hrvatskoj javnost’ koje objavljujemo:

Izbori u Hrvatskoj liječnikoj komori – otvoreno pismo liječnicima, vodstvu Hrvatske liječničke komore, mjerodavnim institucijama Republike Hrvatske i hrvatskoj javnosti

Polazeći od činjenice

– da je Hrvatska liječnička komora pravna osoba s javnom ovlasti dodijeljenom sukladno pozitivnim zakonskim propisima

– da je Statutom Hrvatske liječničke komore propisano da predsjednik Komore zastupa i predstavlja Komoru u svim pravnim i financijskim poslovima

– da sukladno pravnom interesu države jasno iskazanom u kogentnoj normi kontrole i odobravanja Statuta Komore – temeljnog akta bez kojeg Komora ne može ni postojati, raditi i postupati – postoji jasan, nesporan i nužan pravni interes države da u procesnom i sadržajnom smislu pazi i na zakonitost kod izbora osobe u Komori  koja je odgovorna upravo za provođenje ovlasti koje je sama država zakonom prenijela na Komoru.

– da je upravni nadzor nadležnog državnog tijela utvrdio čitav niz pogrešaka u radu Komore za vrijeme aktualnog vodstva te utvrdio da proizvoljna tumačenja odredbi statuta i drugih općih akata komore stvaraju pravnu nesigurnost i razlog su pogrešnog postupanja tijela komore po općim aktima komore.

Uzimajući u obzir

– da je Statutom Komore propisano pravo da članovi imaju pravo birati i biti birani, što je i temeljno ustavno načelo za sve izborne procese u Republici Hrvatskoj

– da je ostalo upitno definiranje biračkog tijela obzirom na činjenicu da se u javnosti raspolaže s različitim podacima o broju liječnika u Hrvatskoj

– da je najmanje četvrt biračkog tijela u praksi diskriminirano, odnosno više od 5.000 liječnika kojima je onemogućeno glasovanje, a što je direktna posljedica novog pravilnika o izborima koji je donesen u mjesecu prije samih izbora, kojim je oduzeta ili ograničena mogućnost ostvarivanja biračkog  prava za nekoliko tisuća članova kojima Komora nije izdala  liječničke iskaznice  potrebne za glasovanje

– da je uprkos vrijedećem aktu Komore o raspisivanju izbora i točno propisanom redoslijedu izbornih radnji i rokova za njihovo provođenje,  vremenski rok za glasovanje iznenada i iz nepoznatog razloga naknadno promijenjen i to samo za jednu skupinu birača

– da je nastupila diferencijacija biračkog tijela i birača na način da su pomiješana tri načina glasovanja (elektroničko, dopisno i osobno), da postoje sasvim različiti rokovi za glasovanje, da samo 2/3 članova imaju potrebnu iskaznicu pri čemu je nepoznato koliko je iskaznica aktivirano,  mogućnost dopisnog glasovanja tek nešto više od 1/10 biračkog tijela, dok je najmanje 1/4  biračkog tijela ostalo diskriminirano i bez mogućnosti glasovanja jer im je Komora neizdavanjem potrebnih iskaznica odnosno glasačkih listića prisilno oduzela mogućnost ostvarivanja svog biračkog  prava

– da je Središnje izborno povjerenstvo  iznosilo nejasne i kontradiktorne izjave o sigurnosti i anonimnosti glasovanja pri čemu je prvo istaknuto da ugovorna tvrtka kojoj je dano upravljanje mnogim segmentima organizacije i provođenja izbora ne raspolaže osobnim podacima člana, kao npr. ime i prezime, a zatim da navedena tvrtka nadzire sve procedure presavijanje i ulaganje glasačkih lista, uputa i povratne kuverte u kuvertu koja će biti dostavljena članovima, a pri čemu je notorno da su glasački materijali označeni bar kodovima i da je na kuverti upisano ime i adresa člana te uvjet glasovanja i obrade, zaštita ili enkripcija osobnih podataka članova Komore, na ovaj način nije ispunjena što je protivno odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR)

– da je u javnosti iznesen niz sumnji u legalnost ovako provođenih izbora i  legitimitet takvih izbornih rezultata

– da su tijekom samog postupka elektroničkog glasovanja brojni liječnici s više mjesta javili greške u funkcioniranju glasačkog sustava  i nemogućnost postupka glasovanja

Slijedom navedenog ističemo

– da kao  liječnici i članovi Hrvatske liječničke komore ne možemo podržati ni prihvatiti postupanje aktualnog vodstva Komore u organizaciji ovih izbora, kao ni u prozivanju i optuživanju državne vlasti za opstrukciju istih jer ono ne predstavlja ni nas, ni naše mišljenje, a niti mišljenje i stavove mnogih drugih liječnika članova Komore.

– da je institut komorske samostalnosti i neovisnosti koji se u priopćenjima rabi kao oružje u suprotstavljanju državi,  liječnicima i javnosti predstavljen na iskrivljen  i okrnjen način što za posljedicu ima potpuno pogrešno shvaćanje mjesta i uloge Komore u državi i društvu. Komora je zakonom određena pravna osoba kojoj je država eksplicitno dodijelila dio svojih ovlasti i zadužila je za provođenje istih. Činjenica je stoga da autonomija komorskog sustava nije niti može biti apsolutna, a nipošto i nikad ne može biti iznad države koja joj je tu autonomiju dala.

– kao liječnici i članovi Hrvatske liječničke komore, ali i kao građani Republike Hrvatske, ovim putem izražavamo svoju osudu postupanja aktualnog vodstva Komore koje nastavlja kršiti zakone i propise Republike Hrvatske, pri čemu su ovakvi nelegalno pripremljeni i provođeni izbori tek jedan od primjera, a nalaz upravog nadzora – da proizvoljna tumačenja odredbi statuta i drugih općih akata komore stvaraju pravnu nesigurnost i razlog su pogrešnog postupanja tijela komore po općim aktima komore – jedan od dokaza.

– predmetnim postupanjem aktualnog vodstva Hrvatske liječničke komore kompromitirana je cijela liječnička profesija i stavljena na stup srama, ozbiljno je ugrožena budućnost, mjesto i uloga Komore u struci i društvu, a nepoštivanjem državnopravnog sistema i poretka  aktualno vodstvo Komore nesporno pokazuje da je skrenulo s puta i da nije doraslo svojoj ulozi

– ove duboko kompromitirane elektroničke izbore potrebno je zaustaviti prije nego u cijelosti naruše povjerenje naših članova i cijelog društva, a izbore provesti na uobičajen dopisni način kao što su to bili prethodni izbori kada su svi članovi imali mogućnost glasovanja i biranja.

– ovo otvoreno pismo predstavljamo kao znak htijenja i podrške svim liječnicima, nadležnim institucijama i cjelokupnoj javnosti u očuvanju i zaštiti pravne države. Pri tome se ne smatramo i želimo vjerovati da ne predstavljamo nikakvu iznimku jer bi to u konačnici trebala biti dužnost  svakog hrvatskog građanina

 

Zagreb, 23. svibnja 2019.

 

Dr. Ada Barić Grgurević                                                       Dr. Miran Cvitković

Član Hrvatske liječničke komore                                          Član Hrvatske liječničke komore

Kandidat za predsjednika                                                      Kandidat za predsjednika Hrvatske liječničke komore                                                           Hrvatske liječničke komore

 

Dr. Matija Majić                                                                    Dr. Hrvoje Tomasović

Član Hrvatske liječničke komore                                          Član Hrvatske liječničke komore

Kandidat za predsjednika                                                      Kandidat za predsjednika Hrvatske liječničke komore                                                           Hrvatske liječničke komore

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari