Connect with us

Komentar

Pandorina je kutija otvorena – što nam donosi?

Objavljeno

-

Od jutros će Gibraltar biti mnogo bliže Bosni i Hercegovini od dalekog tjesnaca tamo negdje između Atlantika i Sredozemlja. Nakon uhićenja osumnjičenih, otvorit će se pandorina kutija monopola, pranja novca, korupcije, financiranja političkih stranaka, podobnih tvrtki, napuhanih događaja… zorni, možda do danas i najreprezentativniji, primjer funkcioniranja elita ove zemlje.

eronet2

Priča o Eronetu priča je o iznimno intelegntnom i godinama građenom sustavu nadzora, pranja i uporabe milijunskih sredstava javnih poduzeća u Bosni i Hercegovini.

Osigurati monopol, imidž i mirnu javnost

Mostarska je tvrtka, dugogodišnjim se direktorima mora priznati, cijeli svoj vijek bila uspješna. Suvereno je vladala telekomunikacijskim tržištem iz njega ubirala izdašne plodove.

Političkim utjecajem svojih mentora putem zakonodavstva i čvrste ruke državnih regulatornih agencija osiguran joj je najveći dio kolača (čitaj monopol), visokim bedemima zarobljena konkurencija, a vještom spregom s marketinškim agencijama pribavljani dojmovi društveno odgovorne tvrtke.

Javnost vjeruje kako tvrtka s tvrtka s modernim poslovima mora trošiti ogromne svote za reklamu i promidžbu kako bi održala ogromne prihode. Za takove poslove, vjeruje se također, mora imati moderne i skupe reklame, masovne kampanje i sponzorirati najveće događaje. Posao je sklopljen s Kulenovićevom S.V.R.S.A. koja je obavljala sve poslove, birale događaje, kampanje, izvođače i na poslijetku račune dostavljala Eronetu. Eronet se čuo i vidio na svakom koraku.

Formalni blagoslov, osiguravao se “transparentnim” odobravanjem velikih ugovora od strane nadzornog odbora koji bira Federlana vlada. Za ono što vidi javnost pravni okvir je zadovoljen. Za domaćeg promatrača – sve sjajno i tranparentno.

Za uzvrat, Eronet je preko “svoje” agencije, vješto balansirajući malim iznosima, velikim iznosima plaćao određenoj političkoj skupini bliske medije, kulturne događaje, bezbrojne “male” poslove…

Direktori su, naizgled, za svoje poslove i uspjehe, dobijali samo svoju redovnu plaću.

Ako već perete – nećete preko naših banaka

Idealni Eronetov sustav vjerojatni bi trajao u nedogled da ga nije raskrinkala tipična balkanska bahatost i neumjerenost.

Austrijski i slovenski istražitelji rutinskim su pregledom uplata na račune pojedinaca, posebice onim koji dolaze i egzotičnih zemalja, otkrili sumnjive transakcije čiji je trag vodio u srce Eroneta. Marketinška agencija, registrirana na Gibrltaru, uplaćivala je milijunske iznose na privatne račune direktora svoje najveće tvrtke partnera. Normalnom, ne samo istražitelju nego i promatraču, dosta.

Interpol je vrlo brzo završio istragu o pranju novca preko banaka u inozemstvu, a dostavljajući podatke bosnasko-hercegovačkim istražnim tijelima čekao njen završetak. Istraga o korupciji prepuštena je ovim drugim.

Bh Pravosuđe čekalo “politički trenutak”?

Za razliku od inozemnih istražitelja, iako s dostupnim i osobama i dokazima, domaće su pravosudne institucije više od tri godine “provodile istražne radnje”. Jutros iznenada, urodile su uhićenjima i konačno objavljenom sumnjom u korupciju, izvlačenje novca iz javnih poduzeća i njegovo pranje.

Jesu li čekali politički trenutak? Jesu li osjetili kako politički mentori Prlića i ostalih gube utjecaj i moć? Ili su važnija neka druga pitanja na koje “Gibraltar” treba dati odgovor?

Hoće li raskrinkavanje ovoga sustava konačno narušiti monopol javnih tvrtki na deklariranom slobodnom tržištu? Hoće li politički neovisne tvrtke, njihovi vlasnici i uposleni prestati biti “niža rasa”? Hoće li Gibraltar prekinuti ozakonjeni običaj političkih imenovanja nauštrb stručnih?

Je li ovo, naposlijetku, konačan početak rušenja političko-ekonomskog sustava koji je u svojih dvadeset godina unazadio ovu zemlju jednakom žestinom kao i rat iz kojega je nastao?

Pravosuđe će dati odgovor.

Piše Bojan Šunjić, Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari