Pratite nas

Komentar

Pandorina je kutija otvorena – što nam donosi?

Objavljeno

na

Od jutros će Gibraltar biti mnogo bliže Bosni i Hercegovini od dalekog tjesnaca tamo negdje između Atlantika i Sredozemlja. Nakon uhićenja osumnjičenih, otvorit će se pandorina kutija monopola, pranja novca, korupcije, financiranja političkih stranaka, podobnih tvrtki, napuhanih događaja… zorni, možda do danas i najreprezentativniji, primjer funkcioniranja elita ove zemlje.

eronet2

Priča o Eronetu priča je o iznimno intelegntnom i godinama građenom sustavu nadzora, pranja i uporabe milijunskih sredstava javnih poduzeća u Bosni i Hercegovini.

Osigurati monopol, imidž i mirnu javnost

Mostarska je tvrtka, dugogodišnjim se direktorima mora priznati, cijeli svoj vijek bila uspješna. Suvereno je vladala telekomunikacijskim tržištem iz njega ubirala izdašne plodove.

Političkim utjecajem svojih mentora putem zakonodavstva i čvrste ruke državnih regulatornih agencija osiguran joj je najveći dio kolača (čitaj monopol), visokim bedemima zarobljena konkurencija, a vještom spregom s marketinškim agencijama pribavljani dojmovi društveno odgovorne tvrtke.

Javnost vjeruje kako tvrtka s tvrtka s modernim poslovima mora trošiti ogromne svote za reklamu i promidžbu kako bi održala ogromne prihode. Za takove poslove, vjeruje se također, mora imati moderne i skupe reklame, masovne kampanje i sponzorirati najveće događaje. Posao je sklopljen s Kulenovićevom S.V.R.S.A. koja je obavljala sve poslove, birale događaje, kampanje, izvođače i na poslijetku račune dostavljala Eronetu. Eronet se čuo i vidio na svakom koraku.

Formalni blagoslov, osiguravao se “transparentnim” odobravanjem velikih ugovora od strane nadzornog odbora koji bira Federlana vlada. Za ono što vidi javnost pravni okvir je zadovoljen. Za domaćeg promatrača – sve sjajno i tranparentno.

Za uzvrat, Eronet je preko “svoje” agencije, vješto balansirajući malim iznosima, velikim iznosima plaćao određenoj političkoj skupini bliske medije, kulturne događaje, bezbrojne “male” poslove…

Direktori su, naizgled, za svoje poslove i uspjehe, dobijali samo svoju redovnu plaću.

Ako već perete – nećete preko naših banaka

Idealni Eronetov sustav vjerojatni bi trajao u nedogled da ga nije raskrinkala tipična balkanska bahatost i neumjerenost.

Austrijski i slovenski istražitelji rutinskim su pregledom uplata na račune pojedinaca, posebice onim koji dolaze i egzotičnih zemalja, otkrili sumnjive transakcije čiji je trag vodio u srce Eroneta. Marketinška agencija, registrirana na Gibrltaru, uplaćivala je milijunske iznose na privatne račune direktora svoje najveće tvrtke partnera. Normalnom, ne samo istražitelju nego i promatraču, dosta.

Interpol je vrlo brzo završio istragu o pranju novca preko banaka u inozemstvu, a dostavljajući podatke bosnasko-hercegovačkim istražnim tijelima čekao njen završetak. Istraga o korupciji prepuštena je ovim drugim.

Bh Pravosuđe čekalo “politički trenutak”?

Za razliku od inozemnih istražitelja, iako s dostupnim i osobama i dokazima, domaće su pravosudne institucije više od tri godine “provodile istražne radnje”. Jutros iznenada, urodile su uhićenjima i konačno objavljenom sumnjom u korupciju, izvlačenje novca iz javnih poduzeća i njegovo pranje.

Jesu li čekali politički trenutak? Jesu li osjetili kako politički mentori Prlića i ostalih gube utjecaj i moć? Ili su važnija neka druga pitanja na koje “Gibraltar” treba dati odgovor?

Hoće li raskrinkavanje ovoga sustava konačno narušiti monopol javnih tvrtki na deklariranom slobodnom tržištu? Hoće li politički neovisne tvrtke, njihovi vlasnici i uposleni prestati biti “niža rasa”? Hoće li Gibraltar prekinuti ozakonjeni običaj političkih imenovanja nauštrb stručnih?

Je li ovo, naposlijetku, konačan početak rušenja političko-ekonomskog sustava koji je u svojih dvadeset godina unazadio ovu zemlju jednakom žestinom kao i rat iz kojega je nastao?

Pravosuđe će dati odgovor.

Piše Bojan Šunjić, Dnevnik.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Predrag Peđa Mišić: Već viđen scenarij kod Pupovca sad u režiji Milakovića

Objavljeno

na

Objavio

I OPET ON TUPI

Već viđen scenarij od Pupovca sad u režiji Milakovića

Nekad sam mislio da to što priča radi da bi umanjio moć svog učitelja, međutim ne, on i dalje s 472 glasa propovjeda kao Irinej o vječnoj ugroženosti Srba, vječnom problemu.

Milakoviću koliko je Srba zaposleno, pomognuto tvojom aktivnošću.

Ne pojma ti nemaš pričaš da bi se pričalo ,zaboravih bitan detalj plaća ide,petnaestak tisuća kuna mjesečno, znaju li oni što ti dadose glas da imaš toliko

Znaju li oni da na gradskom vijeću ili ne progovoriš ni riječ, ponekad i dođeš i naravno šutiš

Tko su ti srbi o kojima pričaš i prozivaš premijera, možda jesu ugroženi, možda su im uskraćena prava ali oni Srđane žive u Srbiji.

Kakav paradoks prozivas Hrvatskog premijera da rješava prava Srba u Srbiji.

Još ovaj mandat i njima će biti jasno da si ih prevario

A što ćes onda Srđane

DUNJIN DIDA

Srđan Milaković

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Petrov o Vrdoljaku: ‘Da nije tragično, bilo bi komično’

Objavljeno

na

Objavio

Šef Mosta Božo Petrov komentirao je povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a, kao i njegove najave 5 ključnih politika te stranke o kojima je danas govorio HNS-ovac

‘Da nije tragično, bilo bi komično. Jedina stvar koju je rekao i koja je točna je da Most noćna mora koruptivnog djelovanja. Njegove izjave su komične, no njegovo je djelovanje bilo izuzetno štetno’, kazao je Petrov, piše N1

Očekuje li da će se Vrdoljak vratiti u Vladu, upitan je.

‘Sve je moguće. Ono što je on govorio da je nemoguće, pokazalo je da je laž’, govori Petrov.

Govoreći o stanju u Mostu, odnosno o odlasku Vlahe Orepića, Petrov je ponovio da Orepiću želi sreću u političkom djelovanju te da je Most okrenut prema budućnosti. ‘O bivšima sve najbolje’, kazao je Petrov.

Na pitanje hoće li biti predsjednički kandidat – kazao je da će biti onako kako odluči Most.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari