Connect with us

Religija i Vjera

Papa u Auschwitzu: uz molitvu i suze prisjetio se svih nevinih žrtava

Objavljeno

on

Papa Franjo posjetio je u petak ujutro Auschwitz-Birkenau gdje se sastao s preživjelima tog nacističkog logora smrti i skupinom onih koji su riskirali svoje živote kako bi spasili židove u vrijeme holokausta.

Papa je došao pješice, sam i u tišini do glasovite table “Arbeit macht frei” (“Rad oslobađa”) na ulazu u nacistički logor Auschwitz nedaleko od Krakova.

Kad je Papa jutros prošao ispod natpisa “Arbeit Macht Frei”, koji se nalazi na ulazu u logor, rasplakao se. Potom su ga odveli do baraka, gdje ne dugo sjedio moleći se u tišini. Kod logora ga je dočekalo oko 200 ljudi.

Zatim se električnim automobilom dovezao do Zida smrti, gdje su nacisti pogubili tisuće zatvorenika pucajući im u glavu.

Papa Franjo je prije pohoda odlučio da u logoru neće održati nikakav govor, ističući kako bi radije želio ući u njega sam, u tihoj molitvi. „Želio bih otići na to mjesto užasa bez govora, bez gužve“ – objasnio je. „Sam, ući, moliti. I neka mi Gospodin udjeli milost suza.“

Sveti Otac sastao se s 12 preživjelih logora: Poljacima, Romima i židovima, a među njima je bila i violinistica Helena Dunicz-Niwinska (101). On je razmijenio nekoliko riječi sa svakim od njih, a zatim je zapalio svijeću ispred Zida smrti.

Jedna od preživjelih, Iwanska Janina (86) rekla je za AFP da je bila “jako ganuta”.

“Željela sma kleknuti pred njim, ali me on uzeo u ruke i poljubio u oba obraza”, kazala je.

Papa nije izgledao “samo tužno nego i jako umorno”.

Posljednji od preživjelih mu je poklonio svijeću, koju je Papa odnio pred mjesto gdje su vršena smaknuća, dodirnuvši u tišini zid pred kojim su tolike nevine osobe ubijene.

Nakon toga, pohodio je „ćeliju gladi“, gdje su nacisti ubijali zatvorenike izglađujući ih na smrt. Tamo je pogubljen i sv. Maksimilijan Kolbe, na čijem se mjestu mučeništva papa Franjo također zadržao u molitvi.

Pred međunarodnim spomenikom žrtvama u Auschwitzu Papa se zadržao u razmatranju dok je jedan rabin na Hebrejskom zapjevao Psalam 130 – De profundis, koji je potom na poljskom pročitao župnik mjesta gdje je živjela jedna katolička obitelj koja je smaknuta – uključujući djecu – zato što je skrivala i spašavala Židove. Na koncu se Sveti Otac susreo s 25 pravednika među narodima, piše Vatikanski radio.

Više od 1,1 milijuna ljudi, većinom židova, ubijeno je u logoru Auschwitz-Birkenau. Crvena armije je oslobodila logor 1945.

Dvojica papa, jedan Poljak i jedan Nijemac, posjetili su Auschwitz prije pape Franje. Ivan Pavao II. 1979., a popa Benedikt XVI. 2006.

Tijekom poslijepodneva papa Franjo će se sastati u Krakovu s tisućama mladih hodočasnika koji su došli u Poljsku u prigodi Svjetskog dana mladih.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari