Connect with us

Papa Franjo bogatašima: Svoje bogatstvo iskoristite za dobrobit čovječanstva

Objavljeno

on

U svojoj poruci koju je uputio više od 2500 sudionika Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Švicarskom gradu Davosu, Papa je zatražio od industrijalaca i bankara da promoviraju prosperitet, ali ih je i ukorio zbog ekscesa koje je razotkrila gospodarska kriza, prenosi Reuters.

Argentinski papa, koji se poistovjećuje sa siromašnima otkada je izabran prošle godine i snažno kritizira kapitalizam, prepoznao je da biznis podiže milijune iz siromaštva čak i kada dovodi do socijalne isključenosti.

”Iako podrazumijeva i ekonomski rast, za povećanje jednakosti potrebno je mnogo više. Prije svega zahtijeva uzvišenu viziju čovjeka”, poručio je u svojoj poruci.

”Također zahtijeva odluke, mehanizme i procese za što bolju distribuciju bogatstva, stvaranje novih radnih mjesta i bolje zastupanje siromašnih”, dodao je.

Nejednakost se počela širiti 1980-ih, ali privukla je pažnju od početka financijske krize koja je započela 2008. godine. Sve veći jaz između bogatih i siromašnih i socijalni nemiri označeni su kao najveće svjetske prijetnje na Svjetskom gospodarskom forumu.

dnevnik.hr

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari