Papa Franjo: Čudo Božića – Bog odlaže svoju veličanstvenost da bi bio bliže čovjeku

0

Ići ususret Božiću znači otvoriti se nadi, poruka je papa Franje u katehezi tijekom današnje opće audijencije.

Pomoć u tom otvaranju nadi predstavlja prorok Izaija, koji nas liturgijski prati kroz došašće.

Papa je podsjetio na prorokove riječi da se Izrael se treba probuditi, stresti sa sebe prašinu i odbaciti lance te odjenuti najsjajnije haljine, jer ga je Gospodin došao osloboditi (usp.

Iz 52,1-3) te je dodao: ‘Zato će narod moj poznati moje ime i shvatit će u onaj dan da sam ja koji govorim: ‘Evo me!” (Iz 52,6).

– Na to Božje ‘evo me’, koje sažima čitavu njegovu spasiteljsku volju te želju da nam se približi, Jeruzalem odgovara pjesmom radosti, na koju poziva prorok.

To je vrlo važan trenutak u povijesti. Riječ je o kraju babilonskog sužanjstva i za Izrael predstavlja priliku da ponovno pronađe Boga i da u vjeri pronađe sama sebe – kazao je Sveti Otac.

Dodao je kako ostatak Izraela u sužanjstvu nije nikad prestao vjerovati i nadati se, pa čak niti usred tame.

Papa Franjo je tada izrekao hvalospjev, koji Izrael pjeva: ‘Kako su ljupke po gorama noge glasonoše radosti koji oglašava mir, nosi sreću, i spasenje naviješta, govoreći Sionu: ‘Bog tvoj kraljuje!’ Radujte se, kličite, razvaline jeruzalemske, jer je Jahve utješio narod svoj i otkupio Jeruzalem.

Ogolio je Jahve svetu svoju mišicu pred očima svih naroda, da svi krajevi zemaljski vide spasenje Boga našega’ (Iz 52,7.9-10).

– Ove Izaijine riječi govore o čudu mira i to tako da naš pogled usmjeravaju na hitre noge glasnika: Izgleda da je to mladoženja iz Pjesme nad pjesmama: ‘Glas dragoga moga! Evo ga, dolazi, prelijeće brda, preskakuje brežuljke’ (Pj 2,8).

Tako i trči glasnik mira, koji radosno donosi poruku oslobođenja, spasenja i kraljevstva Božjega – kazao je Papa.

Sveti Otac je podsjetio kako Bog nikada ne odustaje od svoga naroda, njegova je dobrota veća od bilo kojeg grijeha. Upravo je to značenje izraza ‘Bog vlada’ – rekao je.

Dodao je da je Riječ o Kraljevstvu praštanja i mira, koje je uspostavio Isus, Kraljevstvo koje slavimo na Božić, a koje se konačno ostvaruje o Uskrsu.

– Braćo i sestre, to su razlozi naše nade. Kada sve izgleda kao da je gotovo, kada se nalazimo pred toliko negativnosti, kada vjera postaje naporna te se nalazimo u iskušenju da kažemo kako ništa nema smisla, tada dolazi Radosna vijest hitrim koracima glasnika radosti: Bog dolazi učiniti nešto novo, uspostaviti kraljevstvo mira; Bog je ‘ogolio svoju mišicu’ te donosi slobodu i utjehu.

Zlo neće zauvijek pobjeđivati, postoji kraj patnji. Očaj je nadvladan jer je Bog među nama – rekao je Papa.

Kazao je kako su vjernici pozvani biti muškarci i žene nade te surađivati na dolasku ovog Kraljevstva, koje je načinjeno od svjetla, a namijenjeno je svima, muškarcima i ženama nade – rekao je Papa.

Dodao je da je poruka o dolasku ovoga kraljevstva hitna i mi moramo trčati poput glasnika po gorama jer svijet ne može čekati, čovječanstvo gladuje i žeđa za pravdom, istinom i mirom.

– Gledajući dijete u Betlehemu, mali i slabi svijeta bi prepoznali da se to obećanje ispunilo – kazao je Sveti Otac.

Istaknuo je da je u novorođenčetu kojem je sve potrebno, koje je umotano i položeno u jaslice, sadržana čitava Božja spasiteljska moć.

– Božić je dan za otvaranje srca, moramo otvoriti naše srce za ovu malenost i čudo. To je čudo Božića, iznenađenje Boga-djeteta, Boga-siromaha, slaboga Boga, Boga koji odlaže svoju veličanstvenost da bi bio što bliže čovjeku – zaključio je Papa.

facebook komentari