Pratite nas

Religija i Vjera

Papa Franjo: Današnji čovjek živi u iluziji vlastite slobode

Objavljeno

na

Riječ ´otkupljenje´ se rijetko koristi, no radi se o temeljnom pojmu.

Njime se označava najradikalnije oslobođenje koje je Bog mogao ostvariti za nas, za čitavo čovječanstvo i stvoreni svijet – poručio je papa Franjo u svojoj katehezi na današnjoj jubilejskoj audijenciji, koja polazi od teksta Prve poslanice apostola Petra (usp. 1 Pet 1,18–21), te govori o Božjem milosrđu koje se ostvaruje u Otkupljenju, u spasenju po krvi njegova sina Isusa.

No, čini se da današnji čovjek ne voli misliti da je oslobođen i spašen putem Božje intervencije.

Suvremeni čovjek misli da je slobodan i da smije raditi što god želi, no to nije istina.

Koliko li se samo obmana ljudima podvaljuje pod izlikom slobode; koliko li je samo novih vrsta ropstva nastalo u ovo naše doba i to u ime lažne slobode! Toliko robova… I oni govore: ‘Ja to radim jer želim; ja uzimam drogu jer mi se sviđa; ja to činim jer sam slobodan…“ Oni su robovi i postaju robovima u ime slobode. (…) Potreban nam je Bog da nas izbavi iz svih oblika ravnodušnosti, sebičnosti i samodostatnosti – rekao je Sveti Otac.

Pozvani smo na novi život i Krist, postavši jednim od nas, nam je omogućio da postanemo sinovi i kćeri Božje.

I Isus Krist, Jaganjac Božji bez mane, se žrtvovao za nas kako bismo primili oproštenje, ljubav i radost.

Poručio je kako će biti trenutaka u životu kad ćemo biti kušani i kad ćemo trpjeti, ali tada smo pozvani usmjeriti svoj pogled prema Isusu Raspetome: on je taj koji trpi za nas i s nama, koji je uvijek uz nas, otkrivajući tako neizmjernu Božju ljubav prema nama – kazao je Papa.

Koliko li samo stranica Svetoga pisma svjedoči o Božjoj brižnosti i ljubavi prema svim ljudima, a posebno prema malenima, slabima kao i onima koje je društvo odbacilo.

Što smo više u potrebi, to je prema nama milosrdniji. I budući da zna naše slabosti, ide nam u susret sa samilosnim suosjećanjem.

Poznaje naše grijehe i opraštan nam; on uvijek oprašta! Prema tome, draga braćo i sestre, otvorimo se Gospodinu kako bismo primili Njegovu milost! Jer, kao što psalmist kaže: ´u Gospodina je milosrđe i obilno je u njega otkupljenje´ (130,7) – poručio je papa Franjo na kraju današnje kateheze.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: Crkva ispunjava svoje financijske obveze

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ustvrdio je u petak kao nema ničega spornog u odluci kojom se dio crkvene imovine u Dubrovniku predaje hrvatskoj vladi kao udio za vraćanje duga po kreditnim obvezama ocijenivši pri tom kako su drukčije tvrdnje dio već viđene”negativne kampanje” protiv Crkve.

Komentirajući novinarima u Sarajevu otvoreno pismo što ga je hrvatski Centar za mirovne studije (CMS) uputio vladi zbog odluke o preuzimanju dijela duga Vrhbosanske nadbiskupije prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) kardinal Puljić je kazao kako u tome ne vidi nikakav problem jer Crkva vraća svoje dugove.

“Ne radi se ni o kakvom oprostu (duga) nego jednostavno o davanju naše imovine pod taj dug koji imamo, a sve ostalo – to je kampanja iz Hrvatske koja inače prema nama često puta negativno pristupa bez da cjelovitu istinu sazna”, kazao je kratko kardinal Puljić.

CMS u otvorenom pismu kritizira odluku hrvatske vlade o preuzimanju duga Vrhbosanske nadbiskupije prema HBOR-u uz tvrdnju kako je ionako riječ o kreditu kojega takva banka nije smjela odobriti.

Za kredit koji je bez kamata nešto veći od tri milijuna eura Vrhbosanska je nadbiskupija kao zalog dala nekretnine u Dubrovniku a u CMS-u tvrde kako su iste nekretnine dva puta založene odnosno kako je na isti način podignut još jedan kredit od 4,5 milijuna eura što smatraju krjanje problematičnim.

Prodajom nekretnina u Dubrovniku dug Vrhbosanske nadbiskupije HBOR-u bi trebao biti smanjen za oko milijun eura.

Iz CMS-a su od vlade i uprave HBOR-a zatražili pojašnjenje zbog čega je ta banka uopće dala kredit pravnoj osobi koja nije registrirana u Hrvatskoj ali i kako je moguće da zalog za vraćanje duga bude nekretnina koja je do 2007. godine bila vlasništvo Hrvatske a potom je prepisana Vrhbosanskoj nadbiskupiji te zašto HBOR tu nekretninu nije ovršio kada Vrhbosanska nadbiskupija više nije bila u stanju vraćati kredit.

Kardinal Puljić: Jednima se u Haagu sudi što su dijelili BiH, a drugi su nagrađeni jer su je podjelili

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Pokrenuta kampanja za obilježavanje 1700 km Zavjetnog hodočašća kroz Marijanska svetišta

Objavljeno

na

Objavio

Marijanski zavjet za Domovinu projekt je istoimene Bratovštine, koja je treću godinu zaredom organizirala zavjetno hodočašće kroz Marijanska svetišta dugo više od 1700 km.

Kako bi ruta hodočašća postala dostupna svima koji tim putem žele proći na svoju nakanu i svrhu tijekom cijele godine, pokrenuta je velika svjetska crowdfunding kampanja s ciljem prikupljanja sredstava za označavanje rute.

Tako bi i Hrvatska dobila svoju dugoočekivanu verziju poznatog španjolskog ”Camina” kojim već godinama prolaze na deseci tisuća hodočasnika, a doprinos tome može dati svatko.

S ciljem da ovo hodočašće postane dostupno, poznato i javno kako hrvatskim hodočasnicima, tako i onima iz cijelog svijeta, jučer, 12.prosinca 2017. pokrenuta je javna kampanja prikupljanja sredstava za označavanje rute hodočašća i to na dva načina: putem crowdfunding platforme dostupne u cijelom svijetu na sljedećem linku: https://www.generosity.com/faith-religion-fundraising/help-us-mark-the-way-of-our-lady-marijanski-zavjet/x/17817488 ili uplate na račun Bratovštine kao donaciju ”Za označavanje Zavjetnog hodočašća”.

U današnjem svijetu, u kojem nas puno toga ometa i izaziva stres, hodočašće pješice predstavlja poseban način postizanja unutarnjeg mira, boljeg upoznavanja sebe i drugih te promišljanja o smislu života, odlukama i ciljevima.

Ovim putem vas pozivamo da medijski podržite ovu inicijativu objavom sadržaja i linka kampanje kako bi svi zainteresirani dobili informaciju i imali mogućnost dati svoj doprinos označavanju Zavjetnog puta!

Više o Marijanskom zavjetnom hodočašću možete vidjeti u dokumentarnom filmu:

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari