Connect with us

Reagiranja

Papa Franjo i Međugorje

Objavljeno

on

U duhu današnjih napisa u medijima o papinom stavu o Međugorju („Papa umanjuje značenje predvidljivih ukazanja, nakon najave o Međugorju“). Osjetili smo potrebu obrazložiti neke temeljne stvari koje se tiču nauka Katoličke Crkve o ukazanjima i objavama.

[ad id=”68099″]

L’Osservatore Romano je 29. svibnja objavio članak kardinala Williama Levade, pročelnika Zbora za nauk vjere o propisima za razlučivanje navodnih ukazanja i objava, koje je 24. veljače 1978. godine odobrio blagopokojni papa Pavao VI. a Zbor za nauk vjere na čelu s hrvatskim kardinalom Franjom Šeperom ih je dao u tisak 25. veljače 1978. godine. Tada su propisi bili poslani biskupima, premda nisu službeno objavljeni jer su se u prvom redu odnosili na crkvene pastire.

pope_papa franjoU objavljenom članku kardinal Levada upozorava na činjenicu da je Dokument objavljen u nekim djelima i na više jezika, bez odobrenja nadležnoga Zbora. Treba priznati da su glavne odrednice toga važnog dokumenta danas javne, stoga je Zbor za nauk vjere smatrao prikladnim da ih objavi na raznim jezicima – piše kardinal Levada.

Aktualnost je iskustava povezanih s nadnaravnim pojavama u životu i poslanju Crkve zamijećena i na XII. redovitoj Biskupskoj sinodi o Riječi Božjoj u listopadu 2008. godine, a papa Benedikt XVI. govori o tome u postsinodalnoj pobudnici Verbum Domini – veli kardinal Levada citirajući neke ulomke iz spomenute pobudnice.

Crkva je svjesna da se s Isusom Kristom nalazi pred konačnom Riječju Božjom; on je Prvi i Posljednji. On je stvaranju i povijesti dao konačni smisao; stoga smo pozvani živjeti u vremenu i svemiru u eshatološkom ritmu Riječi: kršćanska ekonomija spasenja, budući da je novi i konačni Savez, nikada neće proći, i prije slavnoga dolaska Gospodina našega Isusa Krista ne treba očekivati ni jednu drugu javnu objavu.

Kao što su istaknuli crkveni oci tijekom Sinode – piše nadalje Sveti Otac – posebnost se kršćanstva očituje u događaju Isus Krist, On je vrhunac Objave, ispunjenje Božjih obećanja i posrednik između čovjeka i Boga. On, koji nam je objavio Boga, jedina je i konačna Riječ dana čovječanstvu. Stoga, tko bi još želio propitivati Gospodina i od Njega tražiti viđenja ili objave, ne samo da bi činio glupost, nego bi vrijeđao Boga, jer njegov pogled nije upravljen u Krista nego traži različite stvari i novosti – piše Sveti Otac citirajući svetoga Ivana od Križa.

Papa ističe da je Sinoda preporučila da se vjernicima pomogne da Riječ Božju dobro razlučuju od privatne objave, koja ne dopunjava konačnu Kristovu objavu, nego pomaže da se od nje u određenom povijesnom razdoblju potpunije živi. Privatna se objava u biti razlikuje od javne kojoj se mora vjerovati jer nam Bog govori. Mjerilo istinitosti privatne objave jest njezino umjeravanje Kristu. Ako udaljuje od Krista, onda zacijelo ne dolazi od Duha Svetoga. Privatna objava je pomoć vjeri, a vjerodostojna je samo ako upućuje na jedinu javnu objavu – istaknuto je u pobudnici.

Odobravajući neke privatne objave, Crkva želi očitovati da nisu u suprotnosti s katoličkom vjerom i dobrim običajima. Stoga je opravdano objaviti takvu privatnu objavu jer pomaže da se u određenom trenutku bolje shvati i živi Evanđelje, ali ona ne veže vjernike – istaknuto je u postsinodalnoj pobudnici.

Kardinal Levada zaključuje članak ističući nadu Zbora da će objavljivanje propisa pomoći pastirima Katoličke crkve u zahtjevnoj zadaći prosuđivanja ukazanja i objava, poruka i govora, izvanrednih a i možebitnih nadnaravnih pojava.

Kada papa Franjo govori o tome da Gospa ne radi u poštanskom uredu, ne znači da osporava konkretno svetište, nego misli na privatne objave. Vrlo je važno, barem za vjernike, razlučivati po pitanju ovakvih stvari i poznavati stav Katoličke Crkve. Javne objave traže odgovor vjere, ali privatne objave dane su određenoj osobi i nose poruku za tu osobu, za njih Crkva ne zahtjeva odgovor vjere svih vjernika.

Napisala: J.B.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari