Connect with us

Događaji

PAPA FRANJO IMENOVAO NOVOG LIČKOG BISKUPA

Objavljeno

-

Papa Franjo prihvatio je odreknuće od službe preuzvišenog mons. Mile Bogovića,na pastoralnom služenju Gospićko senjskoj biskupiji u skladu s kanonom 401 članak 1 Zakonika kanonskoga prava, te je imenovao biskupom iste crkvene pokrajine oca Zdenka Križića, dosadašnjeg rektora Karmelićanskog međunarodnog zavoda Terezianum u Rimu, priopćila je danas Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj.

[ad id=”93788″]

Pater Zdenko Križić tako će postati prvi hrvatski biskup iz reda Karmelićana, koji je osnovan još u 13. stoljeću, a kojeg su sredinom 16. stoljeća obnovili Sveta Terezija Avilska i Sveti Ivan od Križa. Otac Zdenko Križić rođen je 2. veljače1953. godine u Johovcu u župi Foča kod Doboja u Bosni i Hercegovini.

Nakon završene srednje škole koju je pohađao kod franjevaca konventualaca u Zagrebu, nastavlja studijfilozofije u Firenzi, a potom i studij teologije na Papinskom teološkom fakultetu Terasianum u Rimu. Prve redovničke zavjete je dao 27. srpnja 1970. u Somboru, doživotne zavjete 16. srpnja 1976. u Zagrebu, dok je za svećenika zaređen 26. lipnja 1977.

Nakon završene teologije, nastavlja studij duhovnosti na papinskom Institutu duhovnosti Teresianum 1978. gdje je magistrirao na temu “Biblijski likovi u djelima svete Terezije Avilske”. Nakon magisterija postaje prefekt dječjeg sjemeništa Otaca karmelićana u Zagrebu, a na toj funkciji ostaje do 1984. kada postaje prior samostana na Remetama i prvi savjetnik Komesarijata karmelićana.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari