Papa Franjo: Neka ova Nova godina bude stvarno godina mira

0

Mir je uvijek moguć, a u korijenu mira je molitva. Molimo za mir, pozvao je papa Franjo tijekom angelusa koji je izrekao s prozora papinske palače na Trgu sv. Petra prepunom hodočasnika.

Na međunarodni Dan mira koji se obilježava svakog 1. siječnja, papa Franjo pozvao je na molitvu za mir u svijetu.

Neka ova Nova godina bude stvarno godina mira, kazao je Franjo. U povodu međunarodnog dana mira Franjo je uputio poruku svim ljudima dobre volje, državnicima, vjerskim čelnicima. Naslov ovogodišnje papine poruke za međunarodni dan mira je „Nikad više robovi nego braća“. Franjo poziva na „globalizaciju solidarnosti“ umjesto sadašnje „globalizacije indiferentnosti“. Milijuni osoba u cijelome svijetu danas se zbog ratova, nasilja, nezaposlenosti i trgovine ljudima nalaze u nehumanim uvjetima i bez dostojanstva. Iskorištavanje čovjeka po čovjeku je odvratni fenomen koji pogađa temeljna prava druge osobe i poništava joj slobodu i dostojanstvo, stoji u papinoj poruci koja poziva ljude dobre volje na zajedničko stvaranje odnosa kojima bi se štovala pravda i solidarnost.

„Moramo priznati kako smo pred svjetskim fenomenom koji nadvladava nadležnosti jedne jedine zajednice ili države. Da bi ga se pobijedilo potrebna je mobilizacija koja ima dimenzije jednake samome fenomenu. Zbog toga upućujem gorljiv poziv svim muškarcima i ženama dobre volje i svima koji su izbliza ili izdaleka, pa i na najvišim institucionalnim razinama, svjedocima pošasti ropstva današnjice da ne budu suučesnici toga zla, da ne okrenu glavu na drugu stranu pred patnjama njihove braće i sestara u čovječnosti, koji su bez slobode i dostojanstva, već da imaju hrabrost dotaknuti Kristovo meso“, stoji u poruci pape Franje.

Prije angelusa, papa Franjo je predvodio misu u bazilici Sv. Petra, dok je na Silvestrovo predvodio večernju i zatim pjev zahvale Te Deum. U homiliji tijekom večernje u bazilici Sv. Petra papa Franjo je upozorio da kada društvo ignorira siromašne osiromašuje do bijede. (ST/VL)

facebook komentari